Nye lydbøker i Fabel-appen i januar | Fabel

Nye lydbøker i januar

En mann som ligger i sofaen med et pledd over seg og koser seg med en lydbok
Er du klar for et nytt år og mange nye lydbøker?

Om du synes januar er en litt trist måned, kan du i alle fall trøste deg med at det blir massevis av gode lydbøker du kan lytte til i Fabel-appen. Her er lydbøkene du kan glede deg til. 

2. januar: 

Kjell Ola Dahl: Lazarus. Krim

Lazarus er en klassisk Kjell Ola Dahl-krim om norske agenter i Stockholm under annen verdenskrig.

Daniel Berkåk jobber som kurér for presse- og militærkontoret i Stockholm. På sitt siste oppdrag over grensen har han sekken full av kodede dokumenter og aviser. Før han rekker å levere noe som helst, blir han skutt og drept. Avisene og dokumentene er borte da han blir funnet.
Norges eksilmyndigheter vil ha svar på hva som har skjedd. Oppdraget går til forfatteren Jomar Kraby, og en norsk flyktning blir raskt en av hans mistenkte.

Lydbok - Ingenting er umulig : om utfordringer
Ingenting er umulig : om utfordringer

Dag Otto Lauritzen: Ingenting er umulig. Selvutvikling.

Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid.

I boka forteller obersten i tv-suksessen Kompani Lauritzen historien bak de mange utfordringene deltakerne møter, og om det unike fellesskapet, mestringsfølelsen og opplevelsene de får. Med bakgrunn i egne erfaringer fra Forsvaret og andre arenaer og erfaringene fra tre sesonger med Kompani Lauritzen, forklarer Dag Otto Lauritzen hvordan viljestyrken virker, og gir konkrete tips og råd om hvordan leseren selv kan hente frem krefter de ikke aner at de har, for å utfordre og utvikle seg selv.

3. januar: 

Iben Albinus: Damaskus. Krim.

En intens og realistisk spenningsroman om vennskap og forræderi, om kjærlighet og krigsforbrytelser. Og hvor vanskelig det er å være et godt menneske i møte med ondskap.

Sigrid reiser til Damaskus for å arbeide for en skandinavisk telegigant. Året er 2011, og opprøret i den arabiske verden har så vidt begynt. Da det syriske regimet tar i bruk brutale midler for å slå ned opprøret, sier Sigrid ja til et farlig oppdrag for den danske etterretningstjenesten.
I Syria får Sigrid et gledelig gjensyn med en tidligere studievenninne, syriske Reem. Jasmintrærne blomstrer, og alle har håp om politiske reformer. Men det viser seg at Reem står på motsatt side i konflikten. Hun er leder for et privat sikkerhetsfirma og har tette bånd til regjeringen.
Mens Sigrid prøver å gjøre det rette, fører hun både seg selv og de hun er glad i, inn i en livsfarlig situasjon, og hun må spørre seg selv om hvem som er venn, og hvem som er fiende.

4. januar: 

Anders Hansen: Deppehjernen. Sakprosa. 

Suksessforfatteren og psykiateren Anders Hansen undersøker han et paradoksalt trekk ved vår tid: Vi har det materielt sett bedre enn noen gang, men hvorfor går så mange rundt og depper?

Det er lett å tro at man har en plagsom hjerne når man sliter psykisk, men da er det viktig å være klar over at angst og depresjon er naturlige tilstander og etterlevninger fra urtiden, da risikoen var stor for å dø av sult og infeksjoner. Det ligger ikke i menneskets natur å alltid være glad og lykkelig – i så fall ville ikke våre forfedre overlevd særlig lenge.
Anders Hansen forklarer i denne boken hvordan evolusjonen har utrustet oss med sterke følelser som også volder oss problemer. Han viser at det likevel er fullt mulig å ha det bra også i vår oppkavede og påskrudde hverdag. Men for å lykkes trenger vi å ta bedre vare på kropp og sjel, og kanskje også slutte å bestandig jage lykken.

5. januar: 

Philip Roth: Amerikansk pastorale. Roman

En opprivende og storslått roman om Amerika. Den handler om å elske og hate Amerika, om å ønske å høre hjemme – og nekte å høre hjemme. 

Alle tegn peker mot at Seymour “Swede” Levovs liv skulle bli en ekte amerikansk suksesshistorie. Som ungdom etter krigen blir han en legendarisk idrettsstjerne, og etter endt skolegang gifter han seg med tidligere Miss New Jersey, overtar farens hanskefabrikk, og kjøper seg et stor idyllisk hus på landet.
Men en dag i 1968 tar Seymours amerikanske drøm brått slutt, da hans revolusjonære datter Merry utløser en bombe som tar livet av en uskyldig mann. Revet mellom farens moralske absolutter og datterens sinte avvisninger, befinner Seymour seg helt uventet midt oppe i det støyende historiske maskineriet, der han brutalt blir tygget opp og spyttet ut.

Abdulrazak Gurnah: Etterliv. Roman

Nobelprisvinner i litteratur 2021.

Ni år gammel rømmer Ilyas hjemmefra og blir bortført av tyske kolonitropper. Da han vender tilbake til landsbyen på Afrikas østkyst, oppdager han at foreldrene er døde, og at søsteren Afiya er gitt bort og holdes som slave av en familie i nabolaget.
Hamza vender også tilbake til byen han en gang bodde i. Han ble solgt av familien sin, og sluttet seg senere til de tyske troppene under krigen. Fattig og nedbrutt ønsker Hamza å leve et anstendig liv og vinne Afiyas kjærlighet.
Skjebnen fører disse unge menneskenes liv sammen, men trusselen om en ny krig formørker tilværelsen og truer igjen med å rive dem opp og føre dem vekk fra hverandre.

8. januar:

Susan Casserfelt: Prestens lille pike. Krim. Første bok i serien om Kajsa og Zeta

16-årige Josefin kommer aldri hjem etter sangtimen sin. Mange frivillige går manngard for å prøve å finne den kjente Modo-trenerens datter. Situasjonen forverres ytterligere av en snøstorm som lammer det vakre skjærgårdsområdet Höga kusten. 

Saken med den forsvunne jenta setter politistyrken i Örnsköldsvik på prøve. Den uerfarne politiaspiranten Kajsa Nordin innser at jo dypere hun graver i saken, desto flere hemmeligheter oppdager hun.
Samtidig dras den kjente kunstneren Zeta på Mariatorget i Stockholm inn i dramaet når en ung, utenlandsfødt mann ringer på hos henne. Mannen er på flukt, men fra hva? For eksentriske Zeta, som akkurat har kommet hjem fra New York i et desperat forsøk på å redde sin dalende karriere, trenger virkelig ikke flere problemer.
Hva har hendt med Josefin, og hva skjuler prestens lille pike?

Aksel Inge Sinding: Selvkritisk. Selvutvikling

De fleste av oss har sider ved oss selv som vi misliker, vil endre eller ønsker å skjule for omgivelsene. Selvkritikken kan være hjelpsom, men kan også bli så sterk, giftig og omfattende at den hindrer deg i å leve livet ditt slik du ønsker.

Denne boka er skrevet med ett mål for øye: at du som leser den, skal få et bedre forhold til deg selv. Dette kan du lykkes med gjennom å bli kjent med din indre kritiker. Gjennom kraftfulle øvelser skal du og din indre kritiker få møtes, og målet med møtene er at du skal få et mer medfølende, aksepterende og konstruktivt forhold til deg selv.
Selvkritisk er skrevet av psykologene Aksel Inge Sinding og Sigrid Magelssen Skeide, som begge har bred erfaring fra arbeid med skam og selvkritikk. Boka vil gi deg nyttige perspektiver på selvkritikk, levende fortellinger fra terapirommet og øvelser og verktøy for å håndtere selvkritikk hos deg selv og andre.

9. januar:

Mick Herron: Agentene. Krim. Bok nr 4 i Slough house-serien

Hva skjer når en gammel spion mister vettet? Har tjenesten et aldershjem for de som vet for mye, og ikke husker at de er hemmelige? Eller tar noen seg av den senile spionen for godt?

Dette er spørsmål River Cartwright må stille når bestefaren, en agent fra den kalde krigen, glemmer å bruke bukser og mistenker at alle i livet hans er sendt av tjenesten for å ta ham. Men Cartwright har også andre ting å bekymre seg for. En bombe går av midt i et travelt kjøpesenter og dreper førti uskyldige sivile. Agentene i Slough House, med Jackson Lamb i spissen, må finne ut hvem som står bak terroren før situasjonen eskalerer.

Ole Robert Sunde: Langsom marmor. Roman

Langsom marmor av Ole Robert Sunde er et umistelig portrett av hans avdøde kone og deres sterke kjærlighet.

Fem år er gått siden forfatteren ble enkemann. Gjennom ett år forsøker han å tenke over hva 45 års kjærlighet betydde. Skulle han vært mindre kompromissløs i møte med hennes foreldre, og undervurderte han hvor viktig barnetroen var for henne? Både datteren og hans 97 år gamle svigermor sier han dyrker sorgen og må komme seg videre, men hvordan gjør man det når man ikke lenger vet hvem man er uten sorgen? Og hvem er denne dobbeltgjengeren til hans avdøde kone, som en dag sitter på en benk utenfor vinduet hans?

10. januar: 

Sara Pearse: Øya. Krim. Bok nr 2 om Elin Warner.

Vennegjengen gleder seg stort til å tilbringe noen dager sammen på dette flotte hotellet på den idylliske øya ved kysten av Devon. Hotellet er et sted for avslapning og velvære, men tidligere var det et åsted for en seriemorder. Det sies at det hviler en forbannelse over stedet.

En morgen blir en kvinne funnet død nedenfor yogateltet. Det ser ut som hun har falt utfor klippekanten.
Politietterforsker Elin Warner blir satt på saken. Det viser seg at kvinnen ikke var en gjest ved hotellet, hun skulle egentlig ha vært et annet sted. Jo mer Elin graver i saken, desto flere hemmeligheter blir avslørt. Snart mister flere personer livet. Er øya virkelig hjemsøkt? Er den gamle historien om seriemorderen sann?

11. januar:

Sara Lossius: God morgen – Enkle vaner som kan forandre livet ditt før dagen starter. Selvutvikling. 

Med gode morgenrutiner kan du påvirke din egen hverdag og helse, og gjentar du dem over tid, kan du oppleve store resultater. Du vil kunne føle på økt produktivitet og bedre stresshåndtering.

Et ekstra gir når livet føles hektisk eller du ønsker en endring. En større indre ro og balanse. Og mer glede, energi og overskudd i hverdagen. Med God morgen får du hjelp til å etablere meningsfulle morgenrutiner – uansett hvor travel du er. Forfatter Sara Lossius skriver og leser inspirerende og varmt om hvordan en god dag starter med en god morgen, og gir deg alle verktøy og teknikker du trenger for å kunne påvirke den.

12. januar:

Bjarte Breiteig: Fem år som far. Roman

Når en av Norges fremste novellister debuterer som romanforfatter, er det grunn til å skru opp forventningene. Og Bjarte Breiteig innfrir når han tegner et portrett av en mann full av kjærlighet, men også mørke, og viser fram den norske farsrollen slik vi aldri har sett den før.

Martin ligner en hvilken som helst far. Han har to sønner i barnehagealder og er gift med den ambisiøse Gina. Han er deltagende, følsom og tenksom, og gjør mer enn sine påkrevde plikter hjemme. På fritida tar han seg også av sin nedbrutte ungdomskjæreste og hennes datter Selma.
En ettermiddag kommer politiet hjem til ham. Selma kan ha vært utsatt for et overgrep. Martin er mistenkt. Gradvis avdekkes et liv helt annerledes enn hva overflaten viser. Med ømhet og innsikt undersøker romanen skremmende avgrunner i det tilsynelatende trygge.

15. januar:

Claire Douglas: Paret i nummer ni. Krim

Saffron og Tom venter sitt første barn og er i ferd med å overta det gamle huset til Saffrons bestemor. De begynner å pusse opp både inne og ute, men da de graver opp hagen, dukker det opp to skjelett som har ligget der i mer enn tretti år.

Politiet blir tilkalt og starter en drapsetterforskning. De vil gjerne snakke med husets forrige eier, men det er Saffys bestemor, som bor på hjem og har alzheimer. Husker hun noe? Hva skjedde egentlig for tretti år siden?

16. januar: 

Hilde Vesaas: Carl Fredriksens transport. Den ukjente historien. Dokumentar

Fortellingen om operasjonen som reddet et tusentalls mennesker over grensen til Sverige er en beretning om menneskelig heltemot.

De het Rolf Syvertsen, Gerd Pettersen, Reidar Larsen og Alf Pettersen. De var vanlige nordmenn med forskjellig bakgrunn og ulik overbevisning. Hva får et menneske til å risikere livet for andre?
Ekstreme situasjoner som krig kan bringe frem både det beste og det verste i et menneske. Historien om Alf Pettersen og gruppen som kalte seg Carl Fredriksens Transport under den andre verdenskrig er historien om noen vanlige mennesker som de mest dramatiske årene i Norges nyere historie utførte noen svært uvanlige handlinger.

Per Vollestad: De sang for livet. Dokumentar

En levende fortelling om sangens og kulturens betydning for et folk i krise. Med De sang for livet kaster Per Vollestad nytt lys over i hverdagsliv og motstandskamp under annen verdenskrig.

Denne boka handler om illegale og forbudte sanger under annen verdenskrig, og dem som sang dem. Sanger skrevet av fanger, motstandsfolk, norske kvinner og menn i hus og hytter. Det handler om hverdagsliv, harselas og galgenhumor, om å sno seg unna sensurmyndighetene, om gutta på skauens og Milorgs kampsanger, om musikk- og revylivet under krigen, om sang bak piggtråden i både fange- og konsentrasjonsleire, om samhold og nød, om de dødsdømtes sanger og sanger som aldri ble sunget, men mest av alt sangen som selvoppholdelsesdrift for å overleve under de verste forhold i et okkupert Norge.

Morten Jentoft: Finland 1918: den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den. Historie. 

Den store fortellingen om den finske borgerkrigen i 1918.

Den finske borgerkrigen ble utkjempet fra januar til mai i 1918 og omtales ofte som den mest brutale konflikten i Norden i moderne tid. Nærmere 37 000 mennesker døde som en følge av konflikten, gjennom krigshandlinger, terror, vilkårlige henrettelser og høy dødelighet i fangeleirene.
Flere av nordmennene som var i Finland mens krigen pågikk, skrev ned det de hadde vært med på. Disse øyenvitneskildringene bringer leseren tett på begivenhetene.
Den finske borgerkrigen er i dag et nesten ukjent kapittel for mange. I Finland er den fremdeles et både kontroversielt og følelsesladet emne, mens den i Norge skulle få sterk betydning for arbeiderbevegelsen. Journalist og forfatter Morten Jentoft bringer med denne boken historien frem i lyset.

17. januar: 

Øystein Stene: Misjonærbarna. Dokumentar i 7 episoder.

Hvordan kunne misjonærer som skulle ut og redde verden forlate sine egne barn?
I Fabels podkast-serie Misjonærbarna undersøker forfatter Øystein Stene hvordan foreldre på jobb for norske misjonsorganisasjoner over flere tiår har bidratt til å traumatisere egne barn på grunn av et kall fra Gud. Mens foreldrene var ute i feltet i fremmede land på jobb, måtte barna deres bo på internatskoler langt unna, og mange så foreldrene sine kun noen få ganger i året.
For mange av barna har denne delen av oppveksten fått alvorlig konsekvenser, og flere av disse forteller nå sine sterke historier om hvordan de opplever å ha blitt utsatt for systematisk omsorgssvikt og til dels overgrep.

Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter: Husfrue + Korset + Kransen. Romaner. 

Nye innspillinger av de tre lydbøkene i storverket om Kristin Lavransdatter, som Sigrid Undset fikk Nobelprisen i litteratur for. 

Handlingen i trilogien er lagt til første halvdel av 1300-tallet, og Husfrue skildrer Kristin og Erlends liv på storgården Husaby. Kristin føder syv sønner, og forholdet til hennes elskede Erlend – som hun egenrådig og mot familiens og kirkens vilje giftet seg med – blir satt på sterke prøver.

18. januar: 

Thor Gotaas: Skimakerne: historien om norske ski. Vintersport

Historien om norske skifabrikker forteller om ivrige gründere, langrennsløpere med merkekontrakter, handelsreisende i ski og staver, eksperimenter med nye treslag og etter hvert plast, knivskarpe kappløp mellom fabrikanter innen- og utenlands.

Skimakerne er mange, og de dukker opp en rekke steder i og utenfor Norge. Thor Gotaas’ bok byr på rik og mangfoldig kulturhistorie, den er full av overraskende kunnskap og fargerike personligheter. Boken tar for seg skiene og skifabrikkenes historie i Norge. Den handler blant annet om ivrige gründere, norske pionerer, patenter og epokegjørende eksperimenter, kappløp mellom fabrikanter og merkekontrakter.

19. januar: 

Nora Ikstena: Morsmelk. Roman

En fertilitetslege som ikke har noen morsfølelse for sitt eget barn. En datter som vokser opp hos besteforeldrene og brekker seg av den sovjetiske skolemelken. Vekselvis forteller de to latviske kvinnene om et liv i Sovjetunionens skygge.

Romanen Morsmelk spenner over hele Latvias tid som Sovjetrepublikk, og viser hvordan det autoritære styret ikke bare legger begrensninger for deres ytre utfoldelse, men spiser seg inn i selve eksistensen. Den er også en fortelling om kjærlighet mellom generasjoner, og veien mot frihet, fortalt av en av Latvias viktigste nålevende forfattere.

22. januar: 

Philip Roth: Konspirasjonen mot Amerika. Roman

USA 1940: Da den amerikanske flygerhelten Charles Lindbergh slår Roosevelt i presidentvalget, frykter den jødiske befolkningen det verste. I sin radiotale beskylder Lindbergh den jødiske befolkningen for å presse USA inn i en krig med Nazi-Tyskland.

Samtidig inngår han en ikke-angrepspakt med Hitler og ser ikke ut til å ha problemer verken med å akseptere den tyske okkupasjonen i Europa eller jødeforfølgelsene.

Philip Roth er på denne tiden 7 år gammel og bor i Newark med sin jødiske familie. Hva skjer nå med deres liv og deres forventninger til fremtiden?
Det er lett å trekke politiske paralleller til dagens USA i denne kontrafaktiske romanen. Men dette er også en sterk oppvekstskildring og et nytt mesterverk fra Philip Roth.

23. januar:

Claudia Durastanti: Fremmede jeg kjenner. Roman

Claudia og broren vokser opp med døve foreldre som bruker sitt eget turbulente forhold til å skjerme seg mot verden utenfor.

De lærer ikke barna sine tegnspråk, så kommunikasjonen i familien er full av mangler og misforståelser. Da foreldrene skiller seg, vokser Claudia opp dels i en søritaliensk landsby, dels i Brooklyn. Som voksen fortsetter hun å flytte rundt, men overalt opplever hun den samme følelsen av fremmedgjøring og hjemløshet. Gjennom bøker, reising, punkmusikk, vennskap og kjærlighet søker Claudia å skape sin egen fortelling om hvor hun kommer fra og hvem hun er.

24. januar: 

Christoffer Carlsson: Brenn meg en sol. Krim. Bok nr 2 i Hallandsviten

Seriemorder på den svenske landsbygda.

I februar 1986 skjer det første mordet i den lille byen Tiarp utenfor Halmstad. Det er morderen selv som ringer til politiet og varsler. «Jeg har voldtatt en kvinne i en bil. Den står i nærheten av Tiarp gård. Jeg kommer til å gjøre det igjen. Ha det.»
For politimannen Sven og sønnen hans Vidar er dette en avgjørende tid. Landet er i sjokk etter drapet på Olof Palme. Mens Vidar prøver å finne sin egen vei inn i voksenlivet, synker Sven inn i et mørke i sin jakt på Tiarpsmannen. Hvem er han? Hvem blir hans neste offer? Og hvem er forfatteren som mange år senere skriver om det som skjedde?
Brenn meg en sol er en kriminalroman om sannhet, skyld og ansvar, i en tid da Sverige går igjennom ugjenkallelige endringer.

25. januar: 

Thor Gotaas: Norske hoppbakker. Kulturhistorie

Et unikt stykke norgeshistorie.

Hoppsporten har sin opprinnelse i Norge, og det var her de første ordentlige bakkene ble bygd i andre halvdel av 1800-tallet. I løpet av noen tiår fantes det hoppbakker i nesten alle norske bygder og byer, og lenge hoppet nesten alle norske gutter på ski. Bakkene ble lokale møtesteder for lek, trening og dugnad og en arena for folkefester der hoppet ble pyntet med flagg og «Ja, vi elsker» ble sunget før skirennet begynte. Norske hoppbakker beskriver bakkenes rike kulturhistorie.

26. januar: 

Garry Discher: Kittyhawk savnet. Krim. Bok nr 2 i Penninsula-serien

Som Ingvar Ambjørnsen skrev om førsteboka, dette er rett og slett gnistrende god politikrim!

En forsvunnet toåring, et uidentifisert drukningsoffer, ildspåsettelser og drapstrusler ryster den tilsynelatende idylliske feriebyen Bushrangers Bay på Mornington-halvøya, helt sør i Australia.
Når førstebetjent Hal Challis teamet hans ankommer stedet er den ulmende spenningen mellom lokalbefolkning og helgegjester i ferd med å bli eksplosiv.
Challis har sitt å stri med, også på privatfronten. Det ferske forholdet til lokalavisredaktøren Tessa er allerede preget av en viss slitasje, kanskje fordi ekskona stadig ringer ham? Hun sitter i fengsel for drapsforsøk – på Challis. Den flyfrelste førstebetjenten begynner dessuten bli litt for opptatt av den lokale småflypiloten Janet. Men hvorfor blir Kittyhawk-flyet hennes utsatt for dødelig sabotasje?

29. januar: 

30. januar: 

Drago Jancar: Jeg så henne den natten. Roman

En roman om vennskap og svik, håp og skyld, om krig og fred og umulig kjærlighet.

Jeg så henne den natten er en roman om noen år i livet til den eksentriske adelskvinnen Veronika Zarnik. Vi får historien hennes fortalt gjennom fem forskjellige karakterer, som også snakker om seg selv, så vel som den urolige tiden før og under andre verdenskrig i Slovenia. Veronikas affære med ridelæreren Stevan er starten på en sterk historie om en ung kvinne som ønsker å distansere seg så mye som mulig fra krigen, fortsette å «bare leve». Hun forsvinner på mystisk vis. Viktige hendelser og detaljer avdekkes også av Veronikas mor, den trofaste tjeneren Jozi, en tysk legevenn og den forræderiske Jeranek.

31. januar: 

Pedro Carmona-Alvarez: Rust. Roman

En roman om generasjoner, om hukommelse og arv, eksil, hevn og nostalgi, men også om kjærlighet, musikk, oppvekst, samhold og forvirring.

Rust handler om bandet THE WHITE HOUSE, om kameratene Daniel og Thomas og deres forhold til Passolini, den chilenskfødte Miguel Ángel Darío Cortez, som på toppen av sin musikalske karriere forsvinner og etterlater vennene sine i et vakuum. Siden dukker Passolini opp i Buenos Aires, der hans liv veves sammen med utallige andre. Historiene strekker seg tilbake til 60-tallets Santiago de Chile og frem mot militærkuppet i 1973; til militærfamilier og kidnapping av spedbarn i Uruguay, til eksiltilværelser i Uppsala og Stockholm, Berlin og Barcelona; til virkeligheter fylt opp av terror og vold, av forsvinninger og tomrom og sorg.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!