Her er alle lydbøkene som kommer i mai - Fabel

Her er alle lydbøkene som kommer i mai

Stefan Ahnhem. Rivertonvinner Heine Bakkeid. Lars Mytting. Kristina Ohlsson. Monica Isakstuen. Dette er bare noen få av forfatterne som kommer med nye lydbøker i Fabel i mai. Hvilke lydbøker gleder du deg aller mest til å høre? 

1.mai:

Heine Bakkeid: St.Avenger. Krim. Bok nr 4 om Thorkild Aske

Vinner av Rivertonprisen 2021! Nå kan du høre boka som er kåret til årets beste krimbok i Fabel!

Stavanger – det var der det gikk til helvete. Det var der han mistet Frei. Det var der han mistet jobben. Når det ille tilrede liket av det som antas å være politimannen Simon Bergeland blir funnet nedgravd i sanddynene på Solastranda, må Thorkild Aske vende tilbake til Stavanger på leting etter svar. Simon var ikke bare Freis kjæreste, han var også grunnen til at Thorkild fikk sparken i Spesialenheten. Det viser seg snart at ingenting i fortiden var slik han trodde, og når truslene begynner å hope seg opp, blir det også klart for Thorkild at returen til Stavanger ikke bare er uønsket, den kan også ende med å koste ham livet.

2.mai:

Marit Bjørgen og Ingerid Stenvold: Vinnerhjerte. Biografi.

Ingen har vunnet mer enn Marit Bjørgen. Hun er tidenes vinterolympier, gang på gang kåret til landets største forbilde og vår mest populære idrettsutøver.

Men den eventyrlige karrieren kunne vært over før den egentlig startet. I 2009, etter nok en VM-fiasko og flere sesonger med motgang og misnøye, ville hun legge opp. Snuoperasjonen som fulgte, er knapt til å tro. Bare ett år seinere tar hun sine tre første OL-gull. Resten er idrettshistorie.

Denne boka er Marit Bjørgens egen historie om livet som langrennsløper. Vi følger henne fra oppveksten på familiegården, der en sjeldent sterk kjærlighet til kroppsarbeid og idrett ble dyrket fram og drømmen om å bli verdensmester ble født. Hun forteller åpent om livet på landslaget, om motgangen og kritikken som nesten knekte henne, det evinnelige fokuset på kropp og mat, dopingspøkelset, den store kjærligheten – og om å tørre å bli sjefen i sitt eget liv. Historien om Marit Bjørgen viser at det ikke er noen motsetning mellom å ha et stort hjerte og et brennende ønske om å være best. Det kalles vinnerhjerte.

Hilde Susan Jægtnes: Jeg grunnla De forente stater. Roman.

USA ville ikke vært den nasjonen vi kjenner i dag uten innsatsen til Alexander Hamilton, og få mennesker har gjort en lignende klassereise.

Etter en fattigslig og farløs oppvekst på den danske koloniøya St. Croix i Karibia ender den sykelige, men begavede gutten opp som en av USAs grunnleggere. Til tross for at han var både følelsesstyrt og konfliktsøkende står han for ettertiden som en av historiens mest visjonære politikere. Det uregjerlige lynnet og den skarpe tungen skulle imidlertid skape store vanskeligheter for ham selv og for dem han elsket.

Jeg grunnla De forente stater er en dypt original og gripende roman om de slagene som former en nasjon og et liv, og om de menneskene som brått befinner seg i begivenhetenes sentrum.

Jack Meggitt-Phillips: Beistet og Bettina. Barn

Den mest spennende barnbokdebutanten i 2020 og en potensiell moderne klassiker:Beistet og Bettina blander Roald Dahls makabre humor med varmen og sjarmen til Grusomme meg.

Ebenezer Tweezer er en ungdommelig 511-åring. Han har et beist på loftet, som han mater med all slags saker (blant annet sirkusapekatter, katten sin og en kaktus i ny og ne) og til gjengjeld spyr beistet ut gaver til Ebenezer, også et brygg som gjør at han aldri blir eldre. Men beistet blir stadig mer grådig og snart vil han kun smake et deilig, saftig barn. Så da Ebenezer møter på den foreldreløse jenta Bettina, ser det ut som hans (evige) liv vil fortsette. Men Bettina er langt ifra en normal foreldreløs jente …

3.mai:

 • Bergsveinn Birgisson: Kolbeinsøy. Roman
 • Kristin Ålovsrud: Hemmeligheten. Serieroman. Bok nr 16 om Sagmesterens barn

Anne Holt: Det ellevte manus. Krim. Bok nr 11 om Hanne Wilhelmsen

Hanne Wilhelmsen er tilbake i en knallsterk spenningsroman!

En pandemi har slått inn over verden. Hanne Wilhelmsen, for lengst pensjonert fra politiet, har levd i indre eksil i leiligheten sin i en årrekke. Da Norge stenges ned, opplever hun endelig å ta den folketomme byen sin tilbake.

Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. En kvinne er funnet naken i bagasjerommet på en tilfeldig bil. Kroppen er intakt, bortsett fra at ansiktet er knust. Ingen har meldt henne savnet. Ingen vet hvem hun er. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp.

På Norges største forlagshus har den unge redaktøren Ebba Braut bare vært fire dager i ny jobb da pandemien rammer for fullt. Fra et trangt hjemmekontor blir hun satt til å jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. Hun må også tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman uten å være videre interessert i å bli redigert.

Det ellevte manus er en historie om familiehemmeligheter og bedrag, om identitetstyveri og svindel, om forfattere og bokbransje, og om hvordan virkelighetslitteratur kan være livsfarlig. Bokstavelig talt.

«Gnistrende Anne Holt-krim!»

VG, terningkast 6

4.mai:

Lars Mytting: Vårofferet. Roman

Det er grytidlig morgen og snøfillene virvler idet løytnant Aksel Størmer ankommer Messingdalen, bygda som ligger bortgjemt i evig vinter med bunnløs kulde.

Aksel skal egentlig avvikle stedets gamle militærleir, men vennskapet med et vanskjøttet barn vikler ham inn i et forknytt slektsdrama. Hvorfor blir det så stille når han viser seg på Chow Chow Inn? Hvorfor vil ingen si hva som har hendt med Iver Tallaksen? Messingdalen skal vise seg å romme langt mer enn pensjonistkjørte Taunuser og avsondra gårdsbruk i frostrøyk. Gradvis gir den mørke skogsbygda slipp på mysteriene sine, og Aksel Størmer blir krevd for et større heltemot enn krigen han var på vei til.

 • Rachel Cusk: Omriss. Roman. Bok nr 1 i Omriss-trilogien
 • Aasne Linnestå: Dagny. Roman

Espen Nakstad: Kode rød. Memoarer

Da pandemien traff verden og Norge, 2020 blir et år vi kommer til å huske. Hva skjedde egentlig da vi ble rammet av en pandemi? Og hvorfor gikk det som det gikk?

Hele Norges «fung.ass.» Espen Rostrup Nakstad sto midt i krisen. I denne boken forteller han historien om hva som skjedde, og hvorfor verden var dømt til å mislykkes allerede før viruset hadde spredt seg fra Kina. Boken gir et fascinerende innblikk i krisehåndtering og ledelse globalt og nasjonalt – helt fra terroren rammet New York den 11. september 2001 til et ukjent virus begynte å spre seg i Asia og Europa nesten to tiår senere. Tilfeldighetenes spill er kanskje ikke så tilfeldige som man kan få inntrykk av når verden rammes av stadig nye kriser – hundre år etter spanskesyken. Vi møter menneskene i maktens korridorer og får samtidig ta del i forfatterens liv hjemme med små barn, trivielle gleder og sorger, kjærlighet og død. Boken er full av tilbakeblikk til triste og vakre øyeblikk i Nakstads eget liv og hans erfaringer fra storpolitikk i FN, maktkamper og personlige tragedier.

Espen Rostrup Nakstad (f. 1975) er utdannet lege og jurist og har en ph.d. i intensivmedisin. Han har bred erfaring fra krisehåndtering og er fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet.

5.mai:

Sven Petter Næss: Skyldig. Krim. Bok nr 3 om Harinder Singh

Helene Waaler slipper ut av fengsel etter å ha sonet 18 år for drapene på moren og stefaren. Hun har aldri innrømmet skyld.

Førstebetjent Harinder Singh er sykemeldt og sliter med å fylle dagene med innhold. Da han blir overtalt til å se på den gamle drapssaken, finner han raskt svakheter i det store etterforskningsmaterialet. Er det mulig at Helene ble feilaktig dømt? Veien fører tilbake til deres felles hjemsted Elvestad i Østerdalen. Et sted hvor ingen liker å rippe opp i fortiden. Jakten på sannheten bak det som skjedde for 18 år siden, blir raskt farlig for flere enn Harinder.

 • Dorthe Erichsen: På tynn is. Serieroman. Bok nr 5 i Seterliiv-serien
 • Kate Helen Simonsen: Elina. Serieroman. Bok nr 1 i Villblomster-serien

Andreas Haukeland: TIX: Denn stygge andungen. Biografi for barn

Historien om TIX!

Hvordan ble tolv år gamle Andreas, usikker og preget av tvangstanker og tics, til landets mest omsvermede og omstridte artist og idol? Dette er historien om TIX og om Andreas, om å spille gitar til fingertuppene blør fordi tvangstankene ikke gir seg, om veien fra musikkrommet på Gjettum ungdomsskole til de store musikkstudioene i Los Angeles, og om at det alltid er håp – selv når det er vanskelig å finne sin plass i verden.

Med mot og innlevelse forteller Andreas Haukeland historien om seg selv, og inviterer leseren inn i sitt eget univers, med all usikkerhet, smerte, festlighet og gullkonfetti det innebærer. «Mitt høyeste ønske var at andre skulle godta meg for den jeg egentlig var, inni meg, i stedet for å etterligne den de trodde jeg var. Eller var den eneste utveien å faktisk bli en helt annen?»

6.mai:

Alfred Fidjestøl: Mine kamper: biografien om Drillo. 

Tett på Drillos kamper – både på og utenfor banen.

Endelig kommer biografien om Egil Drillo Olsens enestående spiller- og trenerkarriere, om oppveksten i et radikalt arbeiderklassemiljø i Fredrikstad og om hvordan han med sine uendelige dribleraid skulle bli en av de mest markante spillerne i sin generasjon. Etter karrieren ble han fotballforskeren og fagmannen som trente lag i lavere divisjoner, før han litt tilfeldig overtok det norske landslaget som vikartrener i 1990. Han overtok et av de dårligste landslagene i Europa og førte det til to VM-sluttspill og en andreplass på FIFA-rankingen. Han vant kamper mot de beste lagene i verden, men måtte likevel stadig ta omkamper om egen fotballfilosofi.

Dette er en bok om Egils kamper. På og utenfor banen. Fortellingen om Egil Drillo Olsen er også en historie om Norge, om utviklingen fra Samholds-Norge til Olje-Norge, fra amatørfotball til storkapitalisme. Det er et portrett av en mann som har forandret seg mindre enn omgivelsene. En mann som alltid har hatt pælene godt plantet i jorda, mer bekymret for markedsliberalismens frammarsj i Europa enn Rune Bratseths skadde kne.

 • Sissel Gran: Men størst av alt er begjæret. Sakprosa
 • Aud Midtsund: Skattejakt. Serieroman. Bok nr 22 i Malmbyen-serien
 • Bjørn Sortland: Johnny 777 Mission 3: Moskva + Johnny 777 Mission 4: Bergen. Barn

Kristina Ohlsson: Stormvakt. Krim. Bok nr 1 i Martinsson og Strindberg-serien

En helt ny krimserie fra vår svenske krim-favoritt Kristina Ohlsson!

Samme stormfulle natt som August Strindberg kommer til Hovenäset i Bohuslän, forsvinner den populære læreren Agnes sporløst. August har lagt Stockholm og en fremgangsrik karriere i finansbransjen bak seg for å følge drømmen om å åpne «Strindbergs second hand». Endelig skal han få drive med noe han elsker å gjøre – kjøpe og selge brukte ting – og dessuten på et sted som han har lengtet etter å dra tilbake til. Men hele vestkystidyllen rystes av Agnes’ forsvinning.

Politiet, med den empatiske og engasjerte Maria Martinsson i spissen, leter etter Agnes dag og natt. Håpet om å finne henne i live svinner. Hva er det som har skjedd? Og hvorfor får August Strindberg en ubehagelig følelse av at han sitter på en del av løsningen?

Kristina Ohlsson er en av Sveriges mest populære krimforfattere. Stormvakt er den første boken i en ny krimserie med handling fra Sveriges vestkyst, og med politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg i hovedrollene.

9.mai:

Stuart Douglas: Shuggie Bain. Roman

Bookerprisvinneren 2020 – en bejublet oppvekstroman fra 80-tallets Glasgow.

Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.

Douglas Stuarts store verk Shuggie Bain er av flere kritikere løftet fram som den store Glasgow-romanen, og for den er han nominert til både Bookerprisen og National Book Award. Med et språk fullt av driv og med en varme for karakterene speiler han en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Midt i dette står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.

 • Alf R. Jacobsen: Slaget om Narvik. Historie
 • Bente Pedersen: Dødens sendebud. Serieroman. Bok nr 18 i Raija-serien
 • Jann Post: Et steg foran: veien til evig løpeglede. Sakprosa
 • Elisabeth Thorsen: Komposjoner av lys. Roman

Jan-Erik Fjell: Ringmannen. Krim. Bok nr 8 om Anton. Brekke

Cecilie Olin kommer aldri hjem etter en tur på byen. To dager senere blir hun funnet kvalt.

Kroppen er mishandlet. Den massive volden er påført post mortem og gir inntrykk av å være personlig. Ektemannen kommer snart på etterforskernes radar, men så blir en ny kvinne meldt savnet.

Magnus Torp er sendt fra Kripos for å bistå det lokale politiet. Han følger spor som til slutt skal ta ham over 20 år tilbake i tid, til et uoppklart drap 60 mil unna. Samtidig forsøker han å dra sin tidligere kollega Anton Brekke opp fra dypet. Anton har mistet jobben i politiet, og tror ikke det er mulig å komme nærmere bunnen. Han tar feil. Denne gangen tar det lang tid før Magnus får hjelp av Anton, og da har Anton et helt annet motiv enn å fange Cecilie Olins drapsmann. For denne gangen er det blitt personlig.

10.mai:

Monica Isakstuen. Mine venner. Roman

En dypt urovekkende og burlesk roman om vennskapets skyggesider.

Mine venner er en roman med like mange stemmer som det finnes venner. Hovedpersonen har fått en uvenn – eller hva kaller man det egentlig når to venner ikke er venner mer? Mer enn noe annet frykter hun uvennens fortelling om henne, uvennens versjon. På den store, skrekkelige overraskelsesfesten samles alle venner hun har opplevd å ha, eller som hun kanskje selv har vært, og talene som etter hvert holdes er absurd ærlige. Mine venner handler om invaderende vennskap, gode gamle vennskap, konfliktfylte vennskap, situasjonsbetingede vennskap og ferske vennskap som likner besettende forelskelser. Hvem makter man å være i møte med alle man noensinne har kjent?

 • Jon Fosse: Eit nytt namn. Roman. Septologien VI-VII
 • Ida Jackson: Fødselsdag. Sakprosa. 
 • Salmund Kyvik: Angiveren. Serieroman. Bok nr 6 i Mørketid-serien
 • Ole Asbjørn Ness: Fem dager i mai. Krim. 

Ellen Sofie Lauritzen: Må. Ha. Katt! Barn

Eli skal begynne i sjette, og livet er dritt.

Mamma har flytta (til dritt-Stein), pappa er enda tausere enn vanlig, Emily har fått seg andre bestevenninner – og alt er Elis feil. Det eneste som hjelper er å se kattevideoer på YouTube og lete etter katter på Finn. Der finner Eli Alf, en fem år gammel, bredskuldra svart og hvit hankatt. Kan han fikse det kjipe? Og alle viktigst: Kan han bli YouTube-stjerne? «Må. Ha. Katt!» er en sår og morsom fortelling om juging, skjøre vennskap, kule katter, teite foreldre og frykten for å bli avslørt. Liker du å se kattevideoer på YouTube, vil du elske Eli og Alf!

11.mai:

Stiftelsen Brannbamsen Bjørnis: 17.mai. Vår på brannstasjonen 4:4. Barn

I dag er det 17. mai på brannstasjonen hos Bjørnis!

En familie som griller pølser mister kontroll på bålet, og Bjørnis og brannkonstablene må rykke ut med skogbrannpumpa. Rekker de frem i tide?

I serien “Brannbamsen Bjørnis: Vår på brannstasjonen” møter du en vårfrisk Bjørnis på nye og spennende oppdrag.

 • Rune Angell-Jacobsen: Uskyldig mistenkt. Serieroman. Bok nr 45 i Amerika-serien
 • Arnaldur Indridason: Reykjaviknetter. Krim. Bok nr 11 om Erlendur Sveinsson

Lara Rashid: Hold meg til jeg sovner: et liv i skyggene av 22.juli. Sakprosa

Tre år gammel flykter Lara Rashid sammen med familien sin fra irakisk Kurdistan i 1999 og etter en krevende tid på asylmottak i Nes begynner de et trygt liv på Nesodden. Men snart skal mørke skygger legge seg over det lykkelige rekkehuset de har skaffet seg. Den 22.juli 2011 blir 18-år gamle Bano, familiens eldste datter drept på Utøya.

Fanget i sorg får Lara for seg at hun må overta rollen til storesøsteren. Et valg som får store konsekvenser for hennes eget liv. Hvem er hun nå? Uten Bano? Samtidig er hun fanget i familiens bunnløse sorg. De trodde de hadde kommet til verdens fredeligste land. I stedet har det gode livet de skapte seg blitt en vond drøm både Lara og familien strever med å komme seg ut av. Hold meg til jeg sovner er en gripende kurdisk familiehistorie, en fortelling om å finne seg selv i sorgen og en bit norgeshistorie vi aldri må glemme.

12.mai:

Rolf og Cilla Börjlind: Frossent gull. Krim. Bok nr 6 om Olvia Rönning og Tom Stilton. 

En mørk hemmelighet som strekker seg tilbake til andre verdenskrig. På slutten av en veldig varm sommer blir liket av en mann funnet langt oppe i fjellene.

Det viser seg at mannen ble skutt, og at kroppen har ligget gjemt under snøen i over 20 år. Olivia Rönning blir sendt for å etterforske saken. I helikopteret på vei til stedet der mannen ble funnet, blir de overrasket av et plutselig uvær, og helikopteret styrter. Når Olivia våkner, er piloten hardt skadet og radioen ødelagt – hun har ingen mulighet til å kontakte noen. Olivia begynner å gå og finner en sesongstengt fiskecamp. Men det viser seg at hun ikke er alene på fjellet. Det er også andre som vil få rede på eller skjule sannheten om den døde mannen.

Når Tom Stilton får beskjed om at Olivia har store problemer, reiser han straks hjem fra Thailand for å hjelpe henne. Sammen avdekker de at den drepte mannen på fjellet er et offer for en hemmelighet med røtter tilbake til andre verdenskrig.

 • Asta Olivia Nordenhof: Penger på lomma. Scandivanian Star del 1. Roman
 • Ida Skjebakken: Sølvåren. Serieroman. Bok nr 18 om Ylva Alm.

13.mai:

Tom Egeland: Sølvmyntene. Krim. Bok nr 9 om Bjørn Beltø

Endelig er Bjørn Beltø tilbake og han er i storform!

30 sølvmynter og et forræderi. Et 2000 år gammelt brev skrevet av Pontius Pilatus forsvinner under dramatiske omstendigheter. Arkeolog Bjørn Beltø får det farlige oppdraget med å finne brevet. Et brev og en dødelig gåte. Hva skjedde da Judas forrådte Jesus? Og hva var Pilatus’ rolle i dramaet? I jakten på fortidens gåter avdekker Beltø sensasjonelle hemmeligheter. Et mysterium og en historisk sensasjon. Samtidig blir Bjørn Beltø også konfrontert med et mysterium som har rot i hans egen fortid.

Victoria Hislop: August. Roman

I sin nye roman August vender den britiske suksessforfatteren tilbake til universet hun skapte i Øya – en av århundrets største internasjonale litterære triumfer.

Det er endelig tid for å møte igjen Anna, Maria, Manolis og Andreas på tidspunktet da øya blir evakuert – og i tiden etter. 25. august 1957. Leprakolonien på Spinalonga er historie. Sykdommen er kurert, og beboerne kommer tilbake til fastlandet etter en hjerteskjærende atskillelse fra familie og venner. Men dramaet er ikke over.

En uforutsett voldshendelse får fatale konsekvenser. Tiden bokstavelig talt stopper for hjemvendte Maria Petrakis og søsteren Anna. Familien splintres. For befolkningen i Plaka vil avviklingen av Spinalonga for alltid være forbundet med tragedie. Hvordan tar man fatt på livet etterpå? Hvordan klarer man å forsones, og bygge et nytt liv på ruinene fra fortiden?

 • Lars Amund Vaage: De uferdige huset. Roman
 • Margit Sandemo: Fergemannen. Serieroman. Bok nr 31 i Sagaen om Isfolket

16.mai:

Jo Nesbø: Sjalusimannen og andre fortellinger. Krim-noveller

Her kommer den første av to samlinger med spennende krim-noveller fra Jo Nesbø!

En gresk politietterforsker har med dyrekjøpte erfaringer fra eget liv blitt ekspert på sjalusi. Da en tysk turist meldes savnet på øya Kalymnos, er det han som blir tilkalt. En taxisjåfør finner sin kones øredobb i bilen til taxieieren. Hvordan havnet den der? En kvinne på vei fra New York til London har i kjølvannet av mannens affære med hennes beste venninne bestemt seg for å avslutte sitt eget liv. Men hvem er han som sitter ved siden av henne på flyet? Fortellingene i Sjalusimannen kretser rundt de sterkeste menneskelige følelsene. På klassisk Nesbø-vis møter vi det potensielt dødelige utfallet av sjalusi, begjær og utroskap.

 • Asbjørn Jaklin: Isfront: den kalde krigen i nord. Historie
 • Per Henrik Stenstrøm: Irriterende kolleger. Økonomi og ledelse.

David Walliams: Uhyret i Buckingham Palace. Barn

Storbritannia, hundre år inn i framtiden: London ligger i ruiner, folket sulter og et dystert mørke har falt over landet.

Regjeringen har blitt styrtet, kongen har mistet grepet, og Alfreds elskede mor, Dronningen, sitter i Tower of London. Den svakelige og overbeskyttede prins Alfred har aldri vært utenfor Buckingham Palaces trygge murer, men nå skjer det mystiske ting i palasset og Alfreds liv er i ferd med å endres for alltid. For i ly av nattemørket er det noe mystisk og farlig som lusker rundt i slottets ganger. Og Alfred må samle alt han har av mot for å gjennomføre redningsaksjonen som skal redde både Dronningen og verden.

18.mai:

Anthony Doerr: Den beste av alle verdener. Roman

En gripende og ambisiøs roman om håp og fortellingenes magi.

Hovedpersonene i Den beste av alle verdener prøver å finne ut av verdenen som omgir dem: Anna og Omeir på hver sin side av bymurene under beleiringen av Konstantinopel i 1453, tenåringsidealisten Seymore under et angrep på et bibliotek i dagens Idaho, og Konstance, som befinner seg på et interstellarisk skip, tiår fram i tid. De er alle drømmere og outsidere som finner styrke og håp når de står midt i det ukjente. Som en rød tråd gjennom hele fortellingen går den eldgamle teksten om Aethon, som lengter etter å bli til en fugl, slik at han kan fly til et paradis i himmelen.

Denne historien gir trøst og mystikk til bokens uforglemmelige karakterer. Pulitzerpris-vinner Anthony Doerr har skapt en kaleidoskopisk fortelling som viser hvor tett knyttet vi er til hverandre, til dem som levde før oss, og til dem som vil være her etter oss. Den beste av alle verdener er en hyllest til fortellingenes magi, og er en vakker og forløsende roman om å ta vare på bøkene, jorda og menneskenes hjerte.

 • Rachel Cusk: Transitt. Roman. Bok nr 2 i Omriss-trilogien
 • Kristin Ålovsrud: Oppgjør. Serieroman. Bok nr 8 i Fredsår-serien

Eystein Hanssen: Kokong. Krim. Bok nr 2 om Nora Wold.

Tenk deg at du aldri har eid ditt eget liv. Tenk deg at dine aller nærmeste viste seg å være løgnere. Og tenk deg at du befinner deg i en situasjon der de beste spionene i verden vil ha tak i deg. Hvor skal du skjule deg når motstanderen vet alt, ser alt og kontrollerer alt?

Et uforklarlig drap i Oslo sender journalist Nora Wold og den tidligere leiesoldaten Roger Eik på en livsfarlig reise inn i det skjulte etterretningsmiljøet. Med PST, E-tjenesten og kinesiske MSS på nakken kommer de på sporet av den største spionen i norsk historie. Men først må de redde seg selv, og et lite barn.

19.mai:

Hjorth og Rosenfeldt: Som man sår. Krim. Bok nr 7 om Sebastian Bergman

I løpet av noen få dager begås det tre drap i Karlshamn. Vanja og kollegene i Riksmord står under hardt press for å stoppe snikskytteren før hen dreper igjen.

Men det er ingen ledetråder, ingen vitner og ingen klare forbindelser mellom ofrene.

Sebastian Bergman har valgt en roligere livsstil etter at han ble morfar; nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Men når han en dag kontaktes av en australier som søker hjelp til å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004 – der Sebastian selv mistet kone og barn – blir verden snudd på hodet.

Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy fortsatt å drepe. Nå skal han bli far og bestemmer seg: aldri mer. Men fortiden trenger seg på, og spørsmålet er hvor langt Billy vil gå for å sikre at han ikke blir oppdaget?

 • Kate Helen Simonsen: Forbudte følelser. Serieroman. Bok nr 2 i Villblomster-serien
 • Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar. Noveller
 • Therese Tungen: Kjærleik og det som liknar. Noveller

20.mai:

Geir Aker: Fenrikens førstegangstjeneste. Selvutvikling. 

Førstegangstjenesten for alle. Her er fenrikens veiviser til bedre fokus, orden, selvrespekt, gjennomføringsevne og styrke.

Kan man finne retning i livet gjennom å strekke laken på en seng? Selvrespekt gjennom å pusse sko? Virkelyst og selvtillit gjennom å lære seg å tåle mer?

Ja, mener Geir Aker, fenriken kjent fra tv-serien Kompani Lauritzen. Selv vikingene gjennomførte verneplikt, og mange ungdommer gjennomfører fortsatt den tradisjonsrike førstegangstjenesten. I denne boken får du muligheten til å lære velprøvde metoder, og du blir utfordret til å endre gamle vaner og holde ut litt lenger. Boken gir deg konkrete tips til hvordan du kan trene deg selv til å tenke og handle annerledes, og skape endring som er bra for deg.

Dette er en bok for ungdom som skal flytte hjemmefra og starte voksenlivet, begynne å studere eller forberede seg til førstegangstjenesten – og til alle som ønsker å rydde opp i livet sitt. Geir Aker er coach, foredragsholder og tidligere yrkesmilitær.

 • Morten Jentoft: I grenseland. Sakprosa.
 • Lars Mæhle: Dinosaurgjengen 6: Sjøuhyret. Barn

Simon Stranger: 304 dager. Roman

I mars 2015 står Afghanistanveteranen Nicholas alene i skogen bak huset, klar til å ta sitt eget liv, da han innser at han er nødt til å varsle sine nærmeste. Han lover moren sin å holde seg i live til jul, som er 304 dager unna.

Gjennom 304 fragmenter fortelles to fortellinger: Nicholas går til krig fordi han vil være med på å gjøre verden til et bedre sted, men ender med å få livet sitt revet i småbiter. Arman er tre år gammel da Sovjet invaderer Afghanistan. Som voksen skal han slutte seg til Taliban for å beskytte landet sitt – blant annet mot norske soldater. 304 dager er en roman om krig og vennskap, kjærlighet og familie. Den handler om måten livene våre er vevet sammen på, til en fortelling som strekker seg tusenvis av år bakover i tid. Mest av alt handler den om kampen for å komme seg gjennom et krigstraume, og forsøke å overleve freden.

23.mai:

Marit Eikemo: Team Tuva. Roman

Ingen kjem upåverka frå eit møte med Tuva. Noko ligg alltid igjen: ein smittande latter, litt større sjølvtillit, ein kraftig irritasjon, ein trong til å pakke saman for dagen og dra heim til kona – eller avgjerda om å satse på draumen sin, ein gong for alle.

Vi møter Tuva gjennom dei profesjonelle i livet hennar: fastlegen, tannlegen, presten, advokaten, snikkaren, trenaren, bankrådgivaren og psykologen. Tuva vil berre bli tatt vare på, men ho er ikkje så lett å forstå seg på: Korleis har ho det eigentleg med seg sjølv, og kva skjer når ho forsvinn gjennom kontordøra, ut i samfunnet igjen? «Team Tuva» er ein roman om korleis vi påverkar kvarandre i stort og smått. Med denne boka viser Marit Eikemo verdien av fellesskap og kva enkeltmenneske kan bety for kvarandre.

 • Gaute Heivoll: Forklaringen. Roman. 
 • Asbjørn Jaklin: Flukten med Norges gull. Historie.
 • May Grethe Lerum: Datter av livet. Serieroman. Livets døtre nr 35.
 • Jan Tore Noreng: Freaks. Ungdom. 
 • Margit Sandemo: Ildprøven. Serieroman. Bok nr 5 om Heksemesteren

Tina Frennstedt: Nedtelling. Krim. Bok nr 2 i Cold case-serien

Andre bok i svensk bestselgerserie, fra forfatteren som vant Årets deckardebut Crimetime Award i 2019.

En kontroversiell kvinnelig kunstner blir funnet drept ved Stenshuvud fyr. I tilknytning til liket oppdager man en type leirjord som viser seg å være identisk med den man fant på et drapssted utenfor Ystad for 15 år siden, da en ung musiker ble funnet død. Da kriminalinspektør Tess Hjalmarsson sammen med kollegaen Marie Erling, undersøker saken, finner de ingen åpenbare koblinger mellom ofrene. Men nyheten igangsetter en kjede av dramatiske hendelser på Österlen. Samtidig begynner en tobarnsmor å mistenke at ektemannen hennes ikke er den hun trodde han var.

Nedtelling er andre bok i Frennstedts bestselgende Cold Case-serie. Serien er inspirert av virkelige hendelser som har utspilt seg i Malmø og på Österlen.

24.mai:

Stefan Ahnhem: Siste spiker. Krim. Bok nr 6 om Fabian Risk. 

Han har utpresset. Han har mishandlet. Han har voldtatt. Han har gått over lik for å nå helt til topps. Han er foraktelig på alle vis. Han heter Kim Sleizner og jobber som politisjef i København.

Dunja Hougaard har gått under jorda for på eget initiativ å etterforske sin tidligere sjef. I månedsvis har hun og teamet hennes samlet inn informasjon. Da en høyt ansett mann innenfor den danske etterretningstjenesten blir funnet sammen med en naken, ukjent kvinne i en bil på havbunnen utenfor Refshaleøen, begynner det endelig å bli klart for å utløse fellen. Spørsmålet er bare for hvem.

Samtidig, på den andre siden av sundet, får den svenske politimannen Fabian Risk en beskjed som forandrer alt.

 • Salmund Kyvik: Flukten. Serieroman. Bok nr 7 i Mørketid-serien
 • Nils-Øivind Haagensen: Sangria i parken.
 • Mona Grivi Norman: Den falske enhjørningen. Barn. Bok nr 7 om Dyrehagedetektivene

25.mai:

Jørn Lier Horst: Grenseløs. Krim. Bok nr 16 om William Wisting.

I sin nye Wisting-roman utforsker Horst det fascinerende fenomenet crowdsolving.

En gruppe mennesker har funnet hverandre på internett, og i samarbeid forsøker de å løse en forbrytelse: Drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson i Spania.

En av dem som er med på ‘etterforskningen’ er norsk og kaller seg Astria, og hennes jobb er å analysere et omfattende billedmateriale som crowdsolverne har samlet inn fra folk som befant seg i området der Ruby ble funnet. Idet hun nærmer seg noe interessant blir det imidlertid helt stille fra henne. Wisting lar seg motstrebende fascinere av denne iherdige gruppen, og starter et litt halvhjertet søk etter norske Astria. Kan hun ha oppdaget noe som gjør henne farlig for en morder? Crowdsolverne er en umake gruppe fra hele verden – er det mulig at det befinne seg en spion blant dem?

 • Rune Angell-Jacobsen: Molly the Gun. Serieroman. Bok nr 46 i Amerika-serien
 • Arnaldur Indrdason: Glemt. Krim. Bok nr 12 om Erlendur Sveinsson.
 • Lars Mæhle: Hvem tegnet bart på maleriet + Hvor er den mellomste Bukken Bruse? + Hvor er kosebamsen. Barn
 • Ida Skjelbakken: Jakten. Serieroman. Bok nr 19 om Ylva Alm

Marius Horn Molaug: Verdens verste biltur. Barn

Visste du at Kent hadde en søkkrik oldefar i Hammerfest? Nei, det visste ikke Kent heller. Da hadde han nok vært mer på besøk i nord.

Men i sommerferien fyller oldefar 100 år, og på bursdagen sin skal han dele ut arven til et heldig familiemedlem. Ja takk, tenker Kent! Eneste lille problem? Det tenker resten av Kent-slekta også. Sammen med faren til Kent legger våre venner ut på det som kan virke som tidenes lengste biltur gjennom Norge. Det blir sinnssyke slektstreff, vemmelige veikromiddager, spying i bakseter og overnattinger på verdens verste campingplasser. Norsk natur har aldri vært mer tåkete, norske veier har aldri vært mer svingete. Trykk inn gassen, fest sikkerhetsbeltene, og gjør deg klar for verdens verste biltuuuuuur!

Gill Paul: Jackie og Maria. Roman

Jackie Kennedy er vakker, sofistikert og vurderer å forlate sin mann; en ung og ambisiøs senator. Livet i offentlighetens søkelys er nådeløst, spesielt med en mann som er utro og som knapt har tid til å trøste da hun føder et dødfødt barn. En invitasjon til Aristoteles Onassis’ luksuriøse yacht ender med å forandre hennes liv.

Maria Callas er verdens beste sopran, på høyden av karrieren. En dag introduseres hun for Aristoteles Onassis, verdens rikeste mann og gresk, som henne selv. Fastlåst i et barnløst ekteskap og presset fra operasjefer og nådeløse journalister, er møte med denne smarte og sjarmerende mannen en vidunderlig livsomveltning. Litt etter litt vikler Maria og Jackies liv seg inn i hverandre i et farlig spill av hemmeligheter, skandaler og løgner. Begge vil ha Ari for seg selv – men hvor langt er de villige til å gå for kjærligheten?

27.mai:

Emelie Schepp: Ni liv. Krim. Bok nr 6 om Jana Berzelius.

Jana Berzelius – den dyktige statsadvokaten med en fortid som ingen må finne ut om.

En tidlig aprilmorgen spres en film med en ung mann på YouTube. Han er mishandlet og har eksplosiver festet på kroppen. Politiet forstår at dette er seriøst, men de rekker ikke å identifisere stedet han er på, før bomben eksploderer. Det er det fjerde medlemmet av det kriminelle nettverket Komados som er drept på kort tid. Men er det samme gjerningsmann som står bak de fire drapene?

Kriminalbetjent Mia Bolander får hjelp av den nye etterforskeren Patrik Wiking til å løse saken. Problemet er at ingen vil snakke med dem. Ingen har hørt noe, ingen har sett noe. Når Jana Berzelius blir med i etterforskningen, innser hun at saken har direkte koblinger til henne selv. Som statsadvokat har det alltid vært hennes oppgave å finne sannheten. Nå får hun uventet hjelp til å skjule den. Ni liv er en høyaktuell spenningsroman om vold og gjengkriminalitet, og om de kreftene som kan ta over når noe må skjules for enhver pris.

 • Thomas Aune: Fotballhelter. Barn
 • Anne B. Ragde: Hjerteknuseren. Roman
 • Liv Margareth Alver: Hanseatene 4: Spådommen. Serieroman
 • Bobbie Peers: Marvin Mellom og Fred på jorden. Barn
 • Synne Øverland Knudsen: Gode lesere. Roman

Lars Mæhle: Dinosaurgjengen 7: Hemmeligheten. Barn

Familiene til Rasmus og Trym skal på ferie sammen. De skal besøke morfaren til Trym, som er oppfinner og bor i ei grotte.

Men hvorfor er han ikke hjemme da de kommer? Og hvilken hemmelighet er det som skjuler seg i grotta?

Med Dinosaurgjengen har Lars Mæhle og Lars Rudebjer skapt et fantastisk dinosaurunivers for de minste, fylt av spenning og humor. Dette er sjuende bok i den populære serien om Rasmus og vennene hans.

30.mai:

Cecilie Enger: Det hvite kartet. Roman

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt.

Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og – ikledd herrehatt og frakk – brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.

 • Morten Jentoft: Mennesker ved en grense. Historie
 • Alexander Kielland Krag: Litt redd, bare. Ungdom
 • Matilda Gustavsson: Klubben. Memoarer.

Jo Nesbø: Rotteøya og andre fortellinger. Krim-noveller

Her er fem fortellinger fra fremtiden.

I «Rotteøya» befinner vi oss i et post-pandemisk USA, hvor eliten venter på å bli evakuert fra taket på en skyskraper mens massene kriger i gatene for å overleve. I «Svart springer» møter vi en psykolog som jobber som leiemorder, som er blitt de multinasjonale selskapenes viktigste verktøy i konkurransen. I «Sikadene» er to bestevenner på vei til okseløpene i Pamplona da de forelsker seg i den samme jenta. I «Makulator» har en mann som forsker på evig liv oppsøkt en minnemakulator i håp om å glemme alt, for det haster.

David Walliams: Verdens verste foreldre. Barn

Tidligere har vi har vi hatt gleden av å bli kjent med både verdens verste barn og verdens verste lærere. Nå er det endelig foreldrene sin tur.

Her møter vi en far med verdens verste tåfis og en annen far som er så dum at han får vondt i hjernen når han prøver å stave navnet sitt. Og – kanskje det aller verste – verdens teiteste mor som også er lærer i sønnens klasse. Det er bare å stålsette seg!

31.mai:

Bjørn Hatterud: Mjøsa rundt med mor: ei livsreise. Samfunn

Vinnar av Kritikarprisen 2020. Nominert til Brageprisen 2020. Ei annleis klassereise.

Dette er ei forteljing om ei mor og ein son på biltur rundt Mjøsa. Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan.

I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden.

Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.

Bjørn Hatterud: Mot normalt. Samfunn

Kristin S. Ålovsrud: Sannhetens pris. Serieroman. Bok nr 17 om Sagmesterens barn.

Mona Grivi Norman: Haien kommer! Barn. Bok nr 8 om Dyrehagedetektivene

Dyr + spenning = sant!

Theo besøker Hanna og pappaen hennes som er på et forskningsopphold i Australia. Her blir de kjent med perledykkere, skilpadder og den utrydningstruede hvithaien. Når en verdifull perle plutselig forsvinner får Hanna og Theo en helt ny opplevelse: Å være detektiver under vann. For hvem stjal perlen? Og hva gjør de når haien kommer?

Haien kommer! er åttende bok i serien om Dyrehagedetektivene Hanna og Theo. Serien passer fint for ferske lesere og lyttere.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!