Her er alle lydbøkene som kommer i mai - Fabel

Her er alle lydbøkene som kommer i mai

Gled deg til lydbøker fra Pascal Engman, Riverton-vinner Anne Holt, Tore Renberg, Kristina Ohlsson, Frode Grytten og mange, mange flere. I mai blir det rett og slett vanskelig å velge mellom alle lydbok-nyhetene! 

Lydboknyhetene i mai
Ikke rart folk blir nysgjerrige. I mai er Fabel-appen din så full av gode nyheter at det er mange som kommer til å bli fristet.

1.mai:

Lydbok Lungeflyteprøven

Tore Renberg: Lungeflyteprøven: forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap.

Roman

En storslått roman, basert på virkelige hendelser som aldri før har blitt fortalt.

Sachsen, 1681: Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden.

Denne romanen folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. Ut fra et unikt historisk materiale trer et mylder av skikkelser levende frem, skildret med stor innsikt og innlevelse.

«Makaber lesefest! Dette er en stor bok på alle mulige måter.»
VG

Lydbok Oskar og eg

Maria Parr: Oskar og eg

Barn

Vinnaren av Brageprisen for beste barnebok, ei fartsfylt og varm historie om det å vekse til og sjå livet i eit anna lys enn ein gjorde før. Oskar og eg er ein hyllest til kvardagen, til søskenforhold og til alle dei plassane vi er.

I Oskar og eg møter vi storesøster Ida og veslebror Oskar. Det er Ida som fortel historia, men den viltre og eigenrådige Oskar speler stadig hovudrolla i forteljingane hennar. Det handlar om lengten etter ein trampoline, om elvesafariar i vårsola og forsvunne vampyrar i haustmørket. Om hytter som er mindre enn ein hugsa, og cupcakes-kioskar som er finare enn forventa, om forandring og sakn, om melis og mold. Og om leik på lat og på ekte.

«Maria Parrs nye barnebok er rent gull . og Parr befester sin posisjon som en av de beste barnebokforfatterne her til lands.»

VG

 • Anita Andersen Strøm: Ny hverdag. Serieroman. Bok nr 12 i Jordmor i Nidaros-serien

2.mai:

Museum for mordere og redningsmenn lydbok

Simon Stranger: Museum for mordere og redningsmenn

Roman

Dette er fortellingen om det jødiske ekteparet Rachel og Jacob Feldmann som blir drept av grenselosene de trodde skulle redde dem. Om Ellen Glotts familie som fikk enebolig, eiendeler og fremtidsdrømmer røvet fra seg, før de ble jaget på flukt fra utslettelsen.

To generasjoner senere skal Ellens barnebarn gifte seg med forfatteren Simon Stranger. Under et skrivearbeid om det norske folkemordet, kommer Stranger over opplysninger om egen slekt, som gir nye perspektiver på det mørkeste kapittelet i moderne historie.

Romanen er utformet som et museum. Hvert kapittel er en sal, fylt med gjenstander, fotografier og minner. Til sammen danner de en mosaikk fra virkelighetens verden, der hver bestanddel avdekker en historie så merkverdig og makaber at den overgår fantasien. Museum for mordere og redningsmenn er en roman om ytterpunktene i det menneskelige, om skyld og ansvar, og om hvordan vi iblant kan være avhengig av fremmede for å overleve.

«Han holder minnene etter krigens ofre i live. Dette er smertelig lesning. Assosiasjonen til det som skjer i dagens Europa gjør boka til en av årets viktigste. (…) Det handler om hvordan krigen utfordrer menneskers verdier og holdninger, skrevet med innsikt og varme . og kunnskap.»

VG

Min tur Anne Lindmo lydbok

Anne Lindmo: Min tur

Friluftsliv

TV-dronning Anne Lindmos turselvbiografi – inspirerende, vittig og full av kjærlighet til naturen.

NRKs folkekjære fredagsprofil er et entusiastisk og aktivt friluftsmenneske. Slik har det ikke alltid vært. Min tur er en åpenhjertig og underholdende fortelling om oppveksten i naturnært frislipp mellom kornåkrene på Toten, om studietiden med asfalt under beina og storbyliv i fokus og livsvalgene som måtte til for at hun igjen kunne snøre turstøvlene og gå ut i naturen. Vi blir med på hennes reise fra skjelven og livredd nybegynner til erfaren og kreativ fjellgeit, på korte og lange turer med nær familie, gamle venner og nye turkompiser. Min tur er er underholdende og vittig reiseskildring om det som skjer når man hører fjellet kalle og svarer med et entusiastisk JA! En rørende og morsom fortelling om familieliv, generasjoner, vennskap og livsvalg.

3.mai:

En helt annen historie lydbok

Stefan Ahnhem: En helt annen historie

Krim

En blogger blir funnet død på en av Stockholms finere hoteller. En erotisk lek som har gått for langt, eller en iscenesatt henrettelse?

Saken havner på bordet til Fabian Risks tidligere kollega Malin Rehnberg. Hun har hentet seg inn etter hendelsene i Den niende graven tre år tidligere, og må nå kjempe mot sin nye sjef som ønsker å prioritere en pågående trafficking-sak. Når enda et mord skjer, tårner spørsmålene seg opp: Finnes det en kobling mellom ofrene? Er et større spill i gang? Og hva er stalkeren som insisterer på å blande seg inn i etterforskningen ute etter?

En helt annen historie kaster nytt lys over Fabian Risk-universet som har nådd ut til millioner gjennom bøker som Siste spiker og Den niende graven. Et perfekt sted å starte for nye Ahnhem-lesere – eller en fersk innfallsvinkel for alle som kjenner forfatteren fra før.

 • Tom Egeland: 666. Krim. Bok nr 11 om Bjørn Beltø
 • Tor-Håkon Gabriel Håvardsen: Post mortem. Helse.

6.mai:

Patrioter lydbok

Ingar Johnsrud: Patrioter

Krim

Det beste angrep er et som ingen vet har funnet sted.

En kvinne holdes som gissel. En av verdens dødeligste gifter er blitt produsert av terrorister. Det er kort tid til stortingsvalget, og nasjonen er truet.

Martin Tong er en av politiets mest erfarne terroretterforskere, men ødelagt av grusomhetene han har vært vitne til. Livet i PSTs terrorenhet har han lagt bak seg.

Jens Meidell, alenefar og sønn av en tidligere Arbeiderpartileder, har sin egen hemmelighet å vokte. Likevel sier han ja når partiets nye stjerneskudd, Christina Nielsen, vil ha ham med på laget. Han er imidlertid ikke forberedt når kampen om posisjonene blir rå og skitne.

Snart krysses Martins og Jens’ veier. Demokratiet er under press fra både utsiden og innsiden. Hvilken pris er de villig til å betale for å redde det?

«Patrioter er fortettet og marerittliknende spenning på internasjonalt nivå».

Nettavisen

 • Jan-Erik Fjell: Nattravnen. Krim. Bok nr 10 om Anton Brekke
 • Diamant Salihu: Når ingen lytter. Samfunn.

7.mai:

Skriften i vannet lydbok

John Ajvide Lindquist: Skriften i vannet

Krim. Første bok i serien Blodstormen

En actionfylt og fengende kriminalroman i en splitter ny krimserie fra suksessforfatter John Ajvide Lindquist. 

Midtsommeraften. Bordet på bryggen er dekket med det fineste serviset. Forretningsmannen Olof Helander har utenlandske gjester og har invitert dem til feiringen, som er den mest svenske av dem alle. Bordet bugner av tradisjonelle delikatesser, solen skinner i skjærgården, snapsen går unna og stemningen er på topp. Idyllen er total idet en åpen båt glir inn mot bryggen. To maskerte menn reiser seg, og et halvt minutt senere er den pittoreske scenen byttet ut med et blodbad.

Den suksessfulle forfatteren Julia Malmros har fått et oppdrag som kan ta henne til neste nivå som forfatterkjendis: Hun skal skrive neste del i en fremgangsrik spenningsserie. Julia trenger hjelp til research og har fått kontakt med den mystiske Kim Ribbing, en hacker med en mørk bakgrunn og en gåtefull fremtoning. De er et umake par, men blir tiltrukket av hverandre, og deres første møte ender til slutt opp i Julias seng.

Før Julia ble forfatter på heltid, var hun politietterforsker. Nå er det Julias eksmann, Jonny, som leder politietterforskningen etter den dødelige skyteepisoden på Helanders brygge. Men Kim og Julia driver sine egne undersøkelser, og det viser seg at Olof Helander hadde dyre vaner som ikke sto i proporsjon til inntektene i firmaet hans. Pengene og sporene berører høyaktuelle temaer og tar oss med på en jordomreise til Stockholms skjærgård, gjennom et spøkelseshus i Shanghai, kubanske strender og norske oljerigger.

«Jeg gleder meg til fortsettelsen. Dette var tøffe greier.»

Dagbladet

Kaveh Rashidi senk skuldrene

Kaveh Rashidi: Senk skuldrene

Helse

Et sunt liv er enklere enn du tror!

En stadig større del av livet vårt dreier seg om å forbedre helsa. Enten det gjelder kosthold, trening, behandlere vi burde gå til, eller tiltak for å styrke psyken. Men kan du noensinne bli fornøyd hvis det alltid er noe du bør endre på? Kaveh Rashidi mener oppmerksomheten på alt som må forbedres, paradoksalt nok går ut over helsa vår. Vi mister oversikten over hva som er viktigst, blir stresset og til syvende og sist sykere. I denne boka bruker han sine erfaringer som fastlege til å gi kloke og konstruktive, forskningsbaserte råd. Målet er å gi deg færre ting å tenke på, slik at du kan senke skuldrene og ta effektive valg for helsa. Så kan du heller bruke tiden til faktisk å leve et godt liv.

8.mai:

Tolv utemte hester lydbok

Anne Holt: Tolv utemte hester

Krim. Bok nr 12 om Hanne Wilhelmsen

Vinneren av Rivertonprisen 2024!

Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å gå i oppløsning. Kona Nefis har forlatt henne og tatt deres felles datter Ida med seg. Da ett av de få menneskene Hanne bryr seg om her i verden i tillegg blir brutalt drept, må hun kjempe for både å redde familien og løse en drapssak viktigere enn noen hun tidligere har vært borti. I kamp med egne destruktive krefter og tanker blir hun ledet inn i et dystert landskap av hat, forakt og overgrep, der det også viser seg at en rekke uforklarlige graviditeter er en del av et større, skremmende hele. Søvnløs og desperat arbeider Hanne døgnet rundt, og finner til slutt en sannhet som ikke er til å leve med. For noen.

«en kompleks krim med mange sidespor som langsomt skrus sammen til et mesterlig og fascinerende mysterium hvor spenningen holdes oppe helt til siste slutt. Det er også en modig krim, og Holt introduserer et vendepunkt som gir hakeslepp.»

VG

Alene ut lydbok

Bjørn Markussen: Alene ut – fra menigheten Samfundet til evig fortapelse.

Biografi

1749 nordmenn tror at de – og bare de – er på vei mot himmelen.  

Medlemmene av Menigheten Samfundet i Kristiansand og Egersund kan bare gifte seg med hverandre. Barna skal gå på menighetens skoler. Tolv menn bestemmer.

19 år gamle Robin Andersen ønsker å bryte med menigheten, men våger han? Hele familien hans, mamma, pappa, søsken, besteforeldre på begge sider, tanter, onkler og alle vennene hans – absolutt alle tilhører menigheten. Og han har sett hvordan det er gått med andre som har meldt seg ut. I uke etter uke gjennom sju år – mens han står midt oppe i det vanskelige – forteller Robin sin historie.

Ved hjelp av interne og hemmelige dokumenter avdekker forfatter Bjørn Markussen hvordan Samfundet styres, reglene som skal følges, og hvordan menighetens levende vitner bruker Bibelen når de forkynner at alle andre kirker er falsklærende.

Lydbok Maskiner som tenker

Inga Strümke: Maskiner som tenkeralgoritmenes hemmeligheter og veien til kunstig intelligens.

Populærvitenskap

Vinneren av Brageprisen for beste sakprosa-bok!

Hvor raskt går utviklingen av kunstig intelligens? Og hvordan kommer AI til å påvirke livet vårt i årene som kommer?

Når du ikke klarer å slutte å scrolle på sosiale medier er det databaserte algoritmer du kan takke for minuttene du aldri får tilbake. Sommeren 2022 varslet en Google-ingeniør om et dataprogram som hadde blitt bevisst, og få måneder senere sendte norske lærere bekymringsmelding til Stortinget på grunn av en intelligent chatbot. Alt dette – fra algoritmer som påvirker enkeltpersoner, til intelligente dataprogrammer i samfunnet – koker ned til ett spørsmål: Hvordan fungerer kunstig intelligens?

«Lettlest og grundig om et tema som angår oss alle … Maskiner som tenker er av allmenn interesse.»

Adresseavisen

9.mai:

Winterferie lydbok

Janne Stigen Drangsholt: Winterferie

Roman. Bok nr 4 om Ingrid Winter

Gled deg til fortsettelsen i Drangsholt morsomme serie om Ingrid Winter!

Ingrid har fått sitt etterlengtede professorat, og ser for seg en tilværelse preget av rolig forskning og fordypning i litteraturen hun elsker så høyt. Men den nyansatte instituttbestyreren med MA i endringsledelse vil det annerledes, og Ingrid befinner seg med ett på dypt vann når hun ved en misforståelse stiller opp som kunstekspert hos NRK.

Samtidig ryker ekteskapet for de perfekte naboene Katti og Steinar, noe som får Ingrid til å bekymre seg for sitt eget samliv. Hva er det egentlig som holder henne og Bjørnar sammen? Hva skjer med deres felles prosjekt når barna snart forlater redet?

Ingrids foreldre inviterer storfamilien til Roma for å feire livet, kjærligheten og en dobbel 75-årsdag, og Ingrid kommer som vanlig i skyggen av sin søster, som nyter stor suksess med sin bok om vellykkede skilsmisser (med blurb av selveste Peder Kjøs). På den elleville reisen kulminerer all Ingrids frykt for alt hun kan miste: mannen, barna, kjærligheten og selvrespekten.

«En norsk komedieklassiker»

Adresseavisen

Villdyr lydbok

Håkon Marcus: Villdyr

Barn

Villdyr er første bok i en ny, storslagen fantasyserie for barn fra 9 år og oppover.

I all hemmelighet lever hamløperne blant oss – ville dyr med mystiske krefter, som kan gjøre seg om til mennesker når de vil. Ravn, elg, rev og ugler er alle involvert i et spill om naturens trone. Midt i kampen står 13 år gamle Embla Villseid, som snart skal spille en helt spesiell rolle i en verden hun ikke ennå har hørt om.

«Utenforskap, onde ugler og parallelle verdener turneres på sikkert vis av debutant Håkon Marcus i ei uvanlig norsk bok. Villdyr er en forfriskende debut om vennskap og skjebnefellesskap, myter og mørke, og ikke minst; om behovet for å passe inn.»

Dagbladet 

 • Margit Sandemo: Den utvalgte. Serieroman. Bok nr 6 i Sagnet om Lysets rike.

10.mai:

Skyggeriket lydbok

Kim Faber og Janni Pedersen: Skyggeriket

Krim. Bok nr 4 om Martin Juncker

En tilsynelatende uskyldig mann mister livet under en voldsom eksplosjon Nordjyllandsværket – et av Danmarks siste kulldrevne kraftverker.

Det som først ligner en ulykke, viser seg raskt å være et angrep, da politiet finner fragmenter av en militær kamikazedrone i ruinene. En radikal organisasjon påtar seg skylden for angrepet og Danmark er rammet av sitt første tilfelle av klimaterror.

Samme morgen blir en annen mann funnet drept i en villa i København. Han er sønn av landets kontroversielle klimaminister, og saken detonerer for alvor da obduksjonen viser at den drepte har hatt et heftig kokainmisbruk – og dessuten tette forbindelser til en hittil ukjent narkobande.

Er det en sammenheng mellom de to forbrytelsene? Juncker og Signe ser ingen, men så gjør deres kollegaer en oppdagelse, som tilsynelatende snur saken på hodet.

 • Ken Follett: Natt over havet. Krim
 • Julia Kahrs: Noor og miniatyren. Barn
 • Stig Millehaugen: Gjerningsmenn. Biografi

13.mai:

Den dagen Nils Vik døde lydbok

Frode Grytten: Den dagen Nils Vik døde

Roman

Vinnar av Brageprisen 2023 for beste roman!

I hjartet av Norge legg ein båt frå land. Vi følger Nils Vik på hans siste reise. Han er ein enkel mann med ein enkel jobb. Han skal få folk over fjorden med båten sin, han skal få dei heim igjen. Men det som ser enkelt ut, viser seg gjerne å vere meir komplisert.

“Den dagen Nils Vik døde” er som ein dødsmeditasjon over eit liv og eit landskap. Det er ein roman om ein mann som berre har elska ei kvinne, og som elsker henne framleis, og som nå legg ut på si siste reise.

«Litterært gull»

VG

 • Katrine Engberg: Det brennende bladet. Krim.
 • Egil Foss Iversen: Dødelig flamme. Krim. Bok nr 22 om Theodor Salomonsen

Skoddehav lydbokKristina Ohlsson: Skoddehav

Krim. Bok nr 3 om August Strindberg

Endelig er den tredje lydboka i serien om August Strindberg og politietterforsker Maria Martinsson her – i en av Fabels mest populære krimserier.

Sommeren er på sitt vakreste, havet glitrer, og August har dratt i gang en stor bakekonkurranse i Hovenäset. Idyllen brytes da været skifter. Tåken ruller inn, og en mann blir funnet hengt i stupetårnet på badeplassen.
Politietterforsker Maria Martinsson og hennes kollegaer skjønner fort at dette er snakk om en forbrytelse. Men hvem er mannen, og hvorfor blir han funnet død i Hovenäset?
Utredningen leder tilbake til den fryktelige sommeren i 1989, da Lydia Broman ble funnet drept og partert i fryseren i sitt eget hjem. Var det riktig gjerningsmann som ble dømt den angen? Hvor langt er noen villig til å gå for å bevare gamle hemmeligheter?

14.mai:

Til våren lydbok

Anna Bache-Wiig: Til våren

Roman

Våren 1945 synes alle muligheter å stå åpne for Ingrid Abrahamsen. Endelig er landet fritt, og hun kan gifte seg med mannen hun elsker. Men freden kaster også skygger.

Faren hennes, krigsseileren, som ingen har hørt fra på flere år, kommer ikke hjem til bryllupet. Kanskje har han sine helt egne grunner til å holde seg borte. Og da bestevenninnen Tove dukker opp, etter å ha blitt jaget fra byen etter et forhold med en tysk soldat, flyter også gamle lengsler og hemmeligheter til overflaten.

Hvilken krig har de tre utkjempet, og er den egentlig over? Og er Ingrid så fri som hun tror? Hva former en ung kvinnes lengsler og håp? Hvilke muligheter har hun i et samfunn som skal bygges på ny?

«Til våren» er en bred, vakker og sår roman om den glemte generasjonen av kvinner, deres drømmer, deres begjær, deres sorger og deres seire. Resultatet er en fengslende fortelling om Norge i etterkrigstiden, om frihetens kår og verdien av ekte vennskap.

«Norges svar på Elena Ferrante»

Stavanger Aftenblad

 • Martin Eggen: Uten fugler blir ikke livet det samme. Dokumentar

Utryddelsen Frobenius lydbok

Nikolaj Frobenius: Utryddelsen

Krim. Bok nr 2 om Jonathan Svane

Ny psykologisk spenningsroman fra Nikolaj Frobenius.

Gravejournalist Jonathan Svanes yngste sønn døde i en påsatt brann, gjerningsmennene er som sunket i jorden. Jonathan er nummen av savn og skyldfølelse, men sier ja til en reportasjereise til Marbella for å finne ut hva som skjedde med den norske investoren Ove Lekmann. Han forsvant sporløst fra Solkysten, for så å dukke opp igjen et halvt år senere, nedbrutt og med et påstått hukommelsestap. Det er mye underlig ved Lekmanns historie, og ganske snart viser det seg at forsvinningen muligens henger sammen med den lange rekken av hendelser som endte i flammene som slukte Jonathans sønn.

«Vi snakker her Norges beste psykologiske thriller dette året.»

Randaberg24

15.mai:

Evighetsmennesket lydbok

Annelin Eriksen: Evighetsmennesket: om teknologi, vitenskap og udødelighet

Sakprosa

Bio-hackere, transhumanister, og utviklere av menneske-maskin-symbioser er i ferd med å flytte de fysiske grensene og rammene for et menneskes liv. Med dette utfordrer de også grunnleggende ideer knyttet til hva det vil si å være et menneske.

Kan et menneske, gjennom vitenskap og teknologi, bli noe helt annet enn vi er i dag? Noe helt annet enn den biologiske kroppen? Er hjernen din et informasjonssystem som kan kopieres og lastes opp i maskiner? Vil i så fall bevisstheten også følge med, eller blir resultatet en maskin som bare tenker helt likt deg?

Evighetsmennesket gir en kulturhistorisk og kulturanalytisk gjennomgang av tekno-vitenskapelige udødelighetsideer, prosjekter og bevegelser fra USA, Europa og Russland. Forfatteren gir et portrett av mennesket som ikke vil dø, som vil bli noe annet enn den aldrende, biologiske kroppen. Hun viser også hvordan dette ønsket om å leve evig har rot i noe som er mye mer allment enn bevegelsen selv – hvordan det er et ektefødt barn av en spesifikk kulturhistorie og samfunnskontekst, med røtter i viktige internasjonale vitenskaps- og teknologimiljøer.

Johanna Mo: Mittlandet

Krim. Bok nr 3 om Hanna Duncker. 

En gjeng studenter overnatter i ei hytte i Mittlandsskogen på Øland. Når morgenen kommer er Mikael Fransson sporløst forsvunnet. 20 år seinere finner man levningene av ham et annet sted i skogen, og det er ingen tvil – han ble myrdet.

Hanna Dunker og hennes kollegaer ved Kalmarpoitiet kalles inn for å finne ut hva som egentlig skjedde, og gi de etterlatte en avslutning. Utenfor jobben det forelskelsen i Isak som tar all Hannas oppmerksomhet, men når hennes eget liv står på spill tvinges hun til å konfrontere spørsmålene hun flykter fra. Hva er sannheten om mordet som hennes far ble dømt for og hvem tør hun fortelle det til?

Dette er bok tre i Ølandsserien, med Hanna Dunker hovedrollen. En krimserie om å leve i skyggen av en forbrytelse og om ikke å kunne kutte båndene til sin hjembygd.

«Med solid cliffhanger (.) mye av den samme energien som gjorde seriens første bok Nattsangeren til en så storkrimopplevelse.»

Adresseavisen

16.mai:

Verdens aller verste vitser lydbok

Marius Horn Molaug: Verdens aller verste vitser

Barn

En ny vitsebok i Verdens verste-universet – og oppfølgeren til Fabels aller mest populære barnebok akkurat nå. 

Her er vitser til å rødme av, gråte av – og så klart, le seg skakk ihjel av.

Jakten lydbok

Bernard Minier: Jakten

Krim. Bok nr 7 om Martin Servaz

En hjort springer ut av skogen i lyset fra fullmånen. Men de livredde øynene er ikke dyreøyne. For det er ikke kun storvilt som blir jaktet i Ariègeskogen.

En ung mann blir funnet død, naken, med ordet “rettferdighet” skåret inn i brystet. Drapet danner opptakten til en marerittaktig thriller, der etterforsker Martin Servaz må kjempe mot sine egne demoner, samtidig som han og kollegaene merker de politiske spenningene og politiets svekkede status i det franske samfunnet på kroppen. Det handler om hevn, frykt og pur menneskelig ondskap i Bernard Miniers sjuende roman om Martin Servaz.

«Unik febrilsk stemning. Bernard Minier er kanskje verdens ledende krimforfatter.»

Adresseavisen

20.mai:

Kim Wigaard og Jelena Gulobovic: Musikkens magi – Om Demenskoret, livsglede og sangens kraft

Biografi

Musikken binder oss mennesker sammen, skaper livsglede og vekker minner. Musikk trøster, setter oss i godt humør og beriker livet – nettopp det er musikkens magi.

I denne boken deler Demenskoret-dirigent Kim Wigaard Johansen raust fra sitt eget liv med musikken, om hvordan det å ta sangtimer og lære seg å spille piano ble veien til musikkutdannelse, en gryende musikkarriere og et liv fylt av musikk – noe som alltid har vært hans store drøm. Han forteller også den sterke historien om hvordan det var miste ham som ga ham musikkgleden – nemlig faren. Da Kims far ble rammet av demenssykdom fikk det tragiske konsekvenser for ham selv og hans nære familie, men kjærligheten mellom far og sønn tålte også de vanskelige årene.
Da NRK ville lage TV-serien om Demenskoret visste Kim at han ønsket seg jobben som dirigent. Serien har rørt ved manges hjerter, og har fått tårene til å trille hos både deltakere, pårørende og ikke minst TV-seere.

Hans Olav Brenner: Verdens beste Haaland

Barn

Verdens beste spiss er fra Norge!

Folk over hele kloden har hørt om den lynraske og knallsterke fyren fra Bryne, som klinker inn flere mål enn noen andre med den beryktede venstrefoten. Mannen som skaper stor underholdning for en hel fotballverden med sine elleville hat tricks og morsomme påfunn utenfor banen. Visste du for eksempel at han sover med fem baller han har scoret hat trick med, og i tillegg kaller dem «kjærestene» sine?

Dette er boka om Haalands vei fra Jærhallen til Wembley Stadium, ispedd fun facts, quizer og fotografier. Her får du hele historien om gullsesongen 2022/23 da Haaland skrev seg inn i fotballhistoriebøkene ved å slå ufattelig mange rekorder.

 • Jørn Lier Horst: Offer. Krim. Bok nr 5 om Alexander Blix og Emma Ramm
 • Geir Selbæk: Demens. Selvhjelp, guide.

lars ramslie fjellet, geværet, vannet - lydbok

Lars Ramslie: Fjellet, geværet, vannet

Roman

“Fjellet, geværet, vannet” er en intens og forunderlig øm roman om en far som er fortapt i rollen som far, og en gutt som prøver å finne ut hvem han skal være.

Det er sommeren 1983. En ni år gammel gutt, Lars, har blitt med faren sin på ferie til det som har vært familiens gård helt siden første bosetning på sekstenhundretallet. Farfaren har nylig gått bort, og faren har mistet odelen. Denne dagen vekker faren sønnen tidlig om morgenen: De skal opp på fjellet, men faren vil ikke si noe om hvor de skal. Uten å ta med seg noe – annet enn en hagle og et luftgevær – ber han sønnen om å følge ham opp fjellsida bak gården. Men faren er så sterk, går så raskt, sønnen så liten, så puslete. Er fjellturen en manndomsprøve for en som er altfor ung til å bli utsatt for det? Eller er det en underlig form for omsorg der faren vil lære sønnen å overleve?

«Dypt rystende. Tar pusten fra leseren»

Dagbladet

21.mai:

glassmannen lydbok

Anders de la Motte: Glassmannen

Krim. Bok nr 2 om Avdelingen for fortapte sjeler. 

Ny bok i Anders de la Mottes bestselgende serie.

Politietterforsker Leonore Asker har så vidt funnet seg til rette som leder for Avdelingen for fortapte sjeler da hennes far tar kontakt etter flere års taushet. Han har politiet i hælene etter funnet av et lik, og forlanger Leonores hjelp. Hun går motvillig med på å hjelpe ham, og innser at hun vet hvem den døde er. Er faren så uskyldig som han hevder?
Samtidig flytter Leonores gamle venn Martin Hill til et avsides gods for å skrive biografien til en mektig næringslivstopp, men oppdager fort at stedet har flere historier – om mystiske lysskjær og lik som mangler øyne.

Mens Asker og Hill nøster i virvaret av tråder, stiger en skikkelse frem fra mørket. En som har sovet lenge og gjør seg klar til å stille sin sult.
Glassmannen er andre bok i Anders de la Mottes bestselgende serie om Avdelingen for fortapte sjeler, en spenningsserie som utforsker det som er annerledes og avvikende.

 • Ida Tufte Micahelsen: Alma Freng og Skjebnerådet. Barn. Bok nr 4 om Alma Freng
 • Ingeborg Solbrekken: Jøden og jorden: drevet fra gård og grunn av norske nazister og gode nordmenn. Historie

22.mai:

bryllup på øya jenny colgan lydbok

Jenny Colgan: Bryllup på øya

Underholdningsroman. Bok nr 5 i Mure-serien

Femte bok i Jenny Colgans suksesserie om Flora MacKenzie og innbyggerne på den lille øya i havet.

Det er snart midtsommer. Olivia og Anthony planlegger Et Meget Ekstravagant Bryllup på hotellet på den lille øya Mure. Kokker, musikere og noe så outrert som en levende blomstervegg flys inn. Alt må være perfekt til den store dagen. Kanskje for perfekt?

Samtidig gjør Flora alt hun kan for å ikke la bryllupet til Olivia og Anthony overskygge hennes egen store dag med Joel – og feiler totalt. Planleggingen går også på forholdet løs – for de greier ikke å enes om hvordan feiringen skal foregå.

Og så er det Lorna og Said, som desperat forsøker å holde forholdet hemmelig for sønnene hans. Men når de bruker all sin tid på å beskytte guttene – hvem skal passe på dem?

Power up! Chris Omdahl lydbokChris Omdahl: Power up! 

Barn

Årets leseopplevelse for alle barn som liker å game!

Nesten alle norske barn gamer. Heldigvis! For ikke bare lærer de seg koordinasjon, samarbeid og språk, de blir også kjent med en haug av gode rollemodeller.

Få vet mer om dette enn barnas helt fra FlippKlipp, spilleksperten Christopher Robin Omdahl. Han har gamet siden han var fem år, og vet godt hvilke spillkarakterer man kan hente styrke og mot fra!

I Power Up! får du bli kjent med Chris’ egne helter og heltinner i gamingverdenen. Boken er stappfull med fun facts, personlige anekdoter, spilltips og -triks – og ikke minst fortellingen om hvordan Super Mario kan endre et helt liv

 • Louise Penny: En regel mot mord. Krim. Bok nr 4 om Armand Gamache. 
 • Kristin S. Ålovsrud: Forventninger. Serieroman. Bok nr 34 i Fredsår-serien

23.mai:

Mick Herron Londonreglene lydbok

 Mick Herron: Londonreglene

Krim. Bok nr 5 i Slough House-serien

Londonreglene er ikke skrevet ned, men alle kjenner til den første: Redd ditt eget skinn.

For agentene i Slough House er dette enklere sagt enn gjort. Problemene deres tårner seg som vanlig opp: undertrykt sorg, diverse avhengigheter, den gnagende mistanken om at deres nyeste kollega er en psykopat. Dessuten prøver noen å drepe Roddy Ho. Men når Storbritannia rystes av en rekke tilsynelatende usammenhengende terrorangrep, må de sammen finne tilbake til sin største styrke: å gjøre en vanskelig situasjon mye, mye verre.

Heldigvis kjenner Jackson Lamb reglene til punkt å prikke. De kommer jo ikke til å bryte seg selv.

«Enda bedre enn tv-serien. Den suverent lekne ironiske tonen, selv oversatt til norsk språkdrakt, gjør leseopplevelsene unike.»

Adresseavisen

 • Julia Kahrs: Gresshoppenes sang. Barn
 • Margit Sandemo: Heksen. Serieroman. Bok nr 7 i Sagnet om Lysets rike
 • Siri Pettersen: Sølvstrupen. Ungdom. Bok nr 2 i Vardari-serien

24.mai:

Zahid Ali Svaber lydbok

Zahid Ali: Svaber – en vaskeekte detektiv, en krimaktig roman. 

Krim-ish

Forfatterdebuten til komiker Zahid Ali, en komisk kriminalfortelling om identitetsforvirring og kulturkrasj, en turbulent klassereise spekket med mystikk, humor og et snev av alvor.

Wassim har i årevis vasket de samme gangene og toalettene i et næringsbygg i Oslo sentrum. Mens broren har toppjobb, kone og barn – er han selv singel og uten retning i livet, til foreldrenes store fortvilelse. Men en dag blir han ved en feil tatt for å være privatetterforsker Kolbeinstveit, en anonym detektiv med kontor i bygget. Det viser seg fort at Wassims lidenskap for flekkfjerning, og hans store nettverk av drosjesjåfører, skreddere og frisører, gjør ham til den perfekte detektiv.

Bevæpnet med universalnøkler og spruteflaske, får han innpass i hovedstadens kunst- og finanselite, og vi kastes ut i en ellevill noir-fortelling, som strekker seg fra Gunerius-senteret til Holmenkollåsen. Samtidig som Wassim skal løse kompliserte mysterier, må han håndtere familielivets utfordringer og forventningen om giftemål. Og hva vil skje når den virkelige Kolbeinstveit dukker opp?

 • Ken Follett: Nedtelling mot null. Krim
 • Mikael Ressem: Det bunnløse havet. Krim
 • Mona Grivi Norman: Papegøyens hemmelighet + Valpeveddeløpet. Barn. Bok nr 10 og 11 om Dyrehagedetektivene.

27.mai:

Geir Tangen Hundedager lydbok

Geir Tangen: Hundedager

Krim. Bok nr 2 om Gabriel Fjell

Hundedager er en dyptpløyende kriminalroman om makt og avmakt i nære relasjoner, om hvordan selve vår menneskelighet står på spill når bunnen i tilværelsen faller bort under føttene våre.

En liten gutt blir funnet drept i et turområde i Haugesund. Han er slått i hjel med en stein og kastet nedfor en bratt skråning. Den brutale volden mot det forsvarsløse barnet sjokkerer selv erfarne politifolk. Overbetjent Gabriel Fjell og hans team må ha hjelp, og Kripos-etterforskeren Aida Ibrahim kommer fra Oslo for å bistå arbeidet. Timer og dager går uten at noen melder gutten savnet, og til tross for at Gabriel Fjell og teamet hans arbeider døgnet rundt, klarer de ikke å identifisere gutten.

Samtidig vikler en lokal frilansjournalist seg inn i garnet, og velter med det den første dominobrikken i dette dystre mysteriet. Etter hvert avdekkes en historie, mørkere og farligere enn noen kunne ane.

 • B.B. Alson: Amari og den store kampen. Barn. Bok nr 2 om Amari
 • Jørgen Jæger: Skjebnedøgn. Krim. Bok nr 14 om Ole Vik

28.mai:

Edvard Hoem Husjomfru lydbok

Edvard Hoem: Husjomfru

Roman. Bok nr 6 i Rekneslia-serien

Året er 1911. Julie Elisabeth Hoem, felemakar Lars Olsen Hoems yngste dotter, døyr på gamleheimen på Nordnes, 75 år gammal. I dødsfallsprotokollen kan ein lese at ho hadde “Ingen Slegtninger og Intet Efterlatt”.

“Husjomfru” fortel om livet hennar. I utgangspunktet er Julie Elisabeth ei ungjente som aldri slår blikket ned, og som vekker oppsikt kvar ho kjem. Men tidene forandrar seg, og menneska blir forandra av tidene. Etter å ha tent i tidlege ungdomsår i fine hus i Christiansund arbeider Julie Elisabeth dei fleste av livsdagane sine som husjomfru hos dei fremste familiane i Bergen. Ho har mange tenarar under seg. Ho inntar måltida ved herskapets bord. Men ho får også erfare at det er stor avstand mellom klassane, og at den privilegerte posisjonen ikkje eigentleg er hennar eigen.

Ut frå eit sparsamt tilfang av historiske fakta løftar Edvard Hoem fram eit kvinneliv i tida før velferdssamfunnet var ein realitet. “Husjomfru” er romanen om korleis tilfeldige avgjerder får livsvarige konsekvensar, om draumar om kjærleik som aldri vart fullbyrda, men også om eit liv fylt av meining.

«Imponerende»

Dagbladet

 • Nora Vaar Nøtsund Bothner: Elli og Enter og den store planteplaneten. Barn
 • Kristin S. Ålovsrud: Håpets kraft. Serieroman. Bok nr 39 i Sagmesterens barn-serien

29.mai:

Hjertegress Johanna Mo lydbok

Johanna Mo: Hjertegress

Krim. Bok nr 4 om Hanna Duncker.

Hjertegress er fjerde bok i Ölandsserien. En krimserie om å leve i skyggen av en forbrytelse, og om utfordringen med å kutte bånd til hjemstedet sitt.

Hannas Dunckers gode venn Ingrid finner ungdomskjæresten, Vidar, død. Det er tegn som tyder på drap. Hanna og hennes kolleger i Kalmar-politiet trenger Ingrids noe motvillige hjelp når de gransker Vidars kompliserte fortid. Spørsmålet er om Ingrid virkelig har fortalt alt om forholdet.

Det hele endrer seg da Ingrid plutselig blir syk, og Hannas evne til å beholde roen blir satt på prøve. Samtidig kommer Hannas bror Kristoffer tilbake til Öland. Med sin angstfylte bagasje invaderer han Hanna og Isaks skjøre forhold. Vil sannheten komme frem om hva som egentlig skjedde for 17 år siden, da Hannas far ble dømt for drap?

 • Carl Schiøtz Wibye: Midtøsten midt blant oss: hvordan regimene i Iran, Egypt og Saudi-Arabia ødelegger integreringen i Europa. Samfunn
 • Anita Andersen Strøm: Mistenkt. Serieroman. Bok nr 13 i Jordmor i Nidaros-serien

30.mai:

Knausgård Nattskolen lydbok

Karl Ove Knausgård: Nattskolen

Roman. Bok nr 4 i Morgenstjernen-serien

«Nattskolen» er en roman om hvordan kunst skapes, og om hvordan menneskeliv ødelegges. Det er en roman om de kreftene som omgir oss, både de mørke og lyse, og om et menneskes oppgang og fall.

«Nattskolen» begynner i 1985, da en ung mann fra Norge flytter til London for å studere fotografi. Han heter Kristian Hadeland, og han er ambisiøs, ærgjerrig og skånselløs av natur. Vi følger hans første år i storbyen, gjennom mange nederlag, men også noen viktige møter. Særlig betydningsfull skal den ti år eldre nederlenderen Hans vise seg å bli. Hans er besatt av teknologi, fra fotografiet og grammofonens spede begynnelse til datamaskinenes langsomme overtakelse av virkeligheten. Samtidig treffer Kristian også Vivian, som er teaterregissør og som skal sette opp Doktor Faustus av Christopher Marlowe, en forestilling hun ber Kristian om å ta bilder for. I romanens andre del møter vi Kristian igjen fireogtyve år senere, da han er en framgangsrik kunstner med en større retrospektiv utstilling i New York på trappene. Han har nådd sine mål, men til hvilken pris?

Årets roman fra Karl Ove Knausgård, «Nattskolen», inngår i det store Morgenstjernen-verket som åpnet med romanen «Morgenstjernen» i 2020, og som videre består av «Ulvene fra evighetens skog» (2021) og «Det tredje riket» (2022).

 • Jane Austen: Sanditon og Lady Susan. Roman
 • Julia Kahrs: Bille Ve. Barn
 • Peter Mohlin og Peter Nyström: Den tause fuglen. Krim. Bok nr 3 om John Adderley

31.mai:

Pascal Engman X lydbok

Pascal Engman: X

Krim. Bok nr 5 om Vanessa Frank

En drept fotballfrue i en luksusvilla. En ung gutt fra en belastet bydel med en fremtid som idrettsstjerne. En utstøtt barneskolelærer som drømmer om å bli sett for den hun er.

Historiene til disse tre veves sammen til et fartsfylt drama og et umulig regnestykke. Nå må politietterforsker Vanessa Frank finne den ukjente x-faktoren før det er for sent.

Sports- og spillindustrien har eksplodert. Men utenfor de lovlige spillselskapene finnes det et svart marked der store pengetransaksjoner finner sted gjennom kampfiksing, vold og korrupsjon.

X er en urovekkende reise inn i de kriminelle nettverkenes verden. Sportsindustrien er en industri der pengene flyter og en fotballproff kan tjene milliarder. Basert på grundig research har Pascal Engman skapt en fiktiv spenningsroman om det hensynsløse spillet i kulissene, der han utforsker menneskets sterkeste drivkrefter.

«Absolutt alt stemmer i denne knallsterke svenske krimboken om kampfiksing og ulovlig pengespill.» VG

 • Georgia Kaufmann: Drømmen om Paris. Roman

David Walliams Verdens verste dyr lydbokDavid Walliams: Verdens verste dyr

Barn 

De fleste kjæledyr er søte og kosete. De gjør deg glad. Du kan holde dem. Du kan klappe dem.

Men det finnes også kjæledyr som forårsaker ødeleggelse, uro og fortvilelse. Det er disse kjæledyrene denne boka handler om.
Superskurk-dyr og glupsk på å spise deg-dyr: I Verdens verste dyr kan du lese om de mest forferdelig skremmende kjæledyrene som finnes i hele verden.
Hvis du tør!

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!