Lydbøkene som gjør deg litt mer klima-klok

Bærekraft og miljø er viktigere enn noen sinne. Her er tre bøker som gir deg flere innganger til å snakke om vår tids viktigste tema:

Maja Lunde: Bienes historie

Det finnes et sitat som er tillagt Albert Einstein: «Om biene dør ut, har menneskene bare fire år igjen å leve.» Bienes historie av Maja Lunde er en roman som utforsker hvor sårbare menneskene er, og hvor viktige biene er for oss.

Vi starter i 1852 med William i England, som er biolog og frøhandler. Han setter seg for å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. I Williams liv er biene arbeidsmaskiner man kan stole på, en del av naturen som kan temmes for å tjene penger.

Hos George som er birøkter i USA 2007 er situasjonen en annen. Han driver birøkting i industriell skala. Bikubene hans lastes på trailere og leies ut til farmere over hele USA. Men stadig oftere forsvinner hele biekolonier over natta. Hva er det som skjer?

Tao finner vi i et fremtidig Kina. Biene har forsvunnet helt, og Taos jobb er å håndpollinere plantene. Hennes håp er at sønnen skal få et bedre liv enn henne selv. Men så skjer noe katastrofalt, som får store følger for Tao, og potensielt kan endre fremtiden til hele verden.

Kristine Ullaland: Søppelfri

Har du tenkt på hvor mye søppel du produserer?

Sist Kristine Ullaland gikk ut med søppel hjemme var i 2015. Hvis du gir henne 30 minutter får du høre om hvordan hun begrenser forbruket sitt gjennom gjenbruk, resirkulering og kompostering, og garantert plukke opp gode tips og inspirasjon til hvordan du selv kan redusere søppelmengden din. Kristine Ullaland får plass til at restavfallet sitt i et lite syltetøyglass. Klarer du det samme?

Ian McEwan: Solar

Kan en mann som roter til sitt eget privatliv klare å rydde opp i klimakrisen?

Michael Beard er fysiker, og en gang vant han en nobelpris. Nå lever han av å snu foredragsbunker, snakke mot svært høye honorarer og låne bort navnet sitt til vitenskapelige institusjoners brevpapir. Litt halvhjertet støtter han et britisk regjeringsinitiativ for å motarbeide global oppvarming. Michael Beard er også en uforbederlig skjørtejeger, men da hans femte kone truer med å gå fra ham, opplever han at det til en forandring er han som blir sviktet. Både karrieren og privatlivet krasjer frontalt da han lett uforskyldt blandes inn i en kriminalsak. Men dette åpner for en ny, fantastisk mulighet: Han kan komme seg ut av ekteskapet, fornye karrieren og samtidig redde verden fra miljøkatastrofen.

Alle lydbøkene hører du i Fabel! Registrer deg nå, og prøv i 4 uker – helt gratis!