Her er de nye lydbøkene i Fabel-appen i desember | Fabel

Her er de nye lydbøkene i desember

En splitter ny julekalender for barna, nye krimserier, gode romaner og fine julefortellinger. Alt dette kan du se fram til å høre i Fabel i desember. Hvilken lydbok gleder du deg mest til?

Kvinne som lytter til lydbok i byen
Nå som det nærmer seg jul, kan det være fint å ta seg tid til noen hyggelige lydbokstunder innimellom alt det andre som skjer. Kanskje vil du ha en lydbok på øret mens du leter etter julegaver i år?

1.desember:

Verdens verste julekalender - lydbokforside

Marius Horn Molaug: Verdens verste julekalender. Første episode. Barn. 

I år kan barna glede seg til en splitter ny julekalender i Fabel, med nye episoder hver dag frem til julaften. I serien møter du Kent og Ruben fra Verdens verste-serien, som er Fabels mest populære, norske barneserie. Gjør familien klar til en ellevill adventsmåned og kampen for å redde jula!

Rektor på skolen til Kent og Ruben hater jula! Han avslører for elevene at julenissen ikke finnes, legger ned forbud mot julestemning og avlyser jula. Kent og Ruben legger en vill plan for å få tilbake julestemninga og redde jula før det er for sent. De introduserer elevene på skolen for DJ Nizzetizz, som gir barna julechallenger for å protestere mot Rektors juleforbud. Kommer planen til å virke? Og kommer de fra det uten straff?

4.desember:

5.desember:

Husk du skal dø, lydbokforside

Olav W Rokseth: Husk du skal dø. Krim. Fjerde bok om Ellen Marie Moi

PST-etterforsker Ellen Marie Moi blir utsatt for et attentat i Syria der hun skulle møte en jihadist som hadde viktig informasjon om nordmenn i landet. Kollegaen Camilla Egernes blir bortført under attentatet.

Tilbake i Oslo hyrer Ellen Marie tidligere etterretningsagent Alex Borge til å dra til Syria for å redde Camilla. Alex er halvt syrer, og går under kallenavnet Kameleonen for sin evne til å gli inn i ulike roller. Reisen inn i Syria blir også en søken etter sin egen far som han aldri har møtt.

Alex innfiltrerer gruppen som har kidnappet Camilla. Han får økende respekt for gruppens karismatiske leder, og går med hele seg opp i rollen som jihadist. Samtidig er to syriske terrorister på vei til Oslo. Er det en sammenheng mellom kidnappingen av Camilla og terrortrusselen mot Norge?

“Olav W. Rokseth lykkes på utmerket vis med å balansere innsikt og pur spenning. Det er godt gjort.”

Ola Hegdal, NRK

6.desember:

Uromomenter, lydbokforside

Jan Grue: Uromomenter. Noveller

Verden er ikke til å stole på.

Politikken er ugjenkjennelig, terrenget stemmer ikke med kartet. Et steg ut i luften, trappetrinnet som ikke er der likevel. Å nesten sovne, men plutselig rykkes våken igjen. Det finnes uromomenter.
I de seks fortellingene i Jan Grues nye novellesamling blir metaforer til virkelighet, mens virkeligheten blir fordreid av teknologiutviklingen – og den allestedsnærværende, eksistensielle usikkerheten. I Uromomenter viser forfatteren seg nok en gang som en klartseende og skarp iakttager av sosialt samspill og moderne mennesketyper.

7.desember:

Tidsmaskinen, lydbokforside

Nina Lykke: Tidsmaskinen. Julehistorier.

Det er vesle julaftan 2022. Faren til hovudpersonen lever med demens på sjukeheimen og har gløymt heile samlivsbrotet og si nye kone. No vil han heim til Grefsen og feire jul med sin første familie som om han framleis var i 1989.

Som barn av skilsmisseforeldre kan ein kanskje ha eit evig ønske om at foreldra skal finne saman att – men kanskje skal ein vere forsiktig med kva ein ønskar seg?

8.desember:

Lydbokforside, A for Agnes

Majken van Bruggen: A for Agnes. Fortellinger

A for Agnes skildrer ulike barns liv og hverdag. Fortellingene handler om barn som ikke blir sett, og barn som ikke får være barn.

Det er ikke bare de voksnes unnfallenhet som skildres, men også barns relasjoner til hverandre. En fortelling skildrer Agnes, som blir venninne med Elin og introduseres for øl og gutter, med brutale konsekvenser, mens fortellingen «Julaften» handler om et barn som steller til jul for sin ubehjelpelige mor, i en tilværelse like sørgelig som en skillingsvise, men ikke uten håp.

I all evighet, lydbokforside

Ken Follett: I all evighet. Roman. Bok nr 2 i Kingsbridge-serien.

På allehelgensdag i året 1327, sniker fire barn seg ut av katedralbyen Kingsbridge. I skogen ser de to menn bli drept. Som voksne vil livene deres flettes sammen av kjærlighet, ambisjoner, grådighet og hevn.

De kommer til å oppleve fremgang og sult, pest og krig. En av guttene reiser over hele verden, men kommer hjem til slutt. Den andre blir en mektig, korrupt adelsmann. En av jentene trosser den sterke, middelalderske kirken. Den andre forfølger en umulig kjærlighet. Og alle lever de i skyggen av de uforklarlige mordene de bevitnet den skjebnesvangre dagen i barndommen.

I all evighet er en frittstående oppfølger til Stormenes tid. Handlingen er lagt til den samme byen, Kingsbridge, men to hundre år senere.

11.desember:

Lydbokforside, Seksjon M5

Christina Larsson: Seksjon M 5 – Like barn leker best. Krim. Bok nr 5 i Seksjon M-serien

Nå kommer endelig bok nr fem i Seksjon M-serien, som har blitt en av Fabels aller mest populære krimserier i høst.

Nora Feller har brutt all kontakt med Seksjon M og Charlotte Victorin. Hun håper at hun kan få en ny start i Malmö, både privat og på jobb. Hun blir tildelt en høyprofilert drapssak, der offeret tilhører den innerste, rike kretsen i et velstående område sør for byen. Men det er noe med saken som ikke stemmer. Nora får en uhyggelig følelse av at en mektig hånd styrer alt. Og snart får hun vite at Seksjon M skal ta over etterforskningen. Mot sjefens uttrykkelige ordre begynner hun å etterforske på egen hånd. Men Charlotte kommer neppe til å sitte stille og se på at Nora saboterer for henne. Og hun har et ess i ermet, en mørk familiehemmelighet som hun vet vil knuse Nora en gang for alle.

Lydbokforside Offermakeren

Viveca Sten: Offermakeren. Krim. Første bok i serien Mordene i Åre.

Snøen laver ned, temperaturen faller og stadig flere befinner seg i livsfare.

Skisesongen har akkurat begynt i Åre da et stivfrossent lik blir oppdaget i en av skiheisene. Mye tyder på at det har skjedd et mord. Funnet utløser et skred av sorg, utrygghet og-ikke minst-sladder i lokalsamfunnet. Samtidig forsvinner en ung jente på vei hjem fra fest.

Kriminalbetjent Daniel Lindskog blir ansvarlig for etterforskningen, og må balansere lange dager på jobb med sin nye tilværelse som nybakt pappa. Hanna Ahlander har blitt dumpet av kjæresten og tvunget til å slutte i jobben i Stockholmspolitiet. Hun reiser til Åre for å søke tilflukt hos søsteren sin, men det går ikke lang tid før hun også dras inn i etterforskingen.

12.desember:

13.desember:

Lydbokforside, Mens verden ser på

Anna Larsson: Mens verden ser på. Roman

Mens verden ser på er en følelsesladd roman om umulig kjærlighet og kjendistilværelsens skyggesider.

Etter en livskrise har Sara lagt karrieren på hyllen og jobber som økonom på et lite forlagshus i Stockholm. Men alt forandres da Hollywood får øynene opp for forlagets suksessforfatter Eben Carlsson.

Sara tvinges til å følge med Eben til Los Angeles, hvor hun møter stjerneskuespilleren John Williams. På utsiden er han akkurat så arrogant og blasert som hun hadde forstilt seg, og Sara holder seg på avstand. Men noe skjer mellom dem.

14.desember:

Lydbokforside, Ingen skal få se at jeg gråter

Geir Svardal: Ingen skal få se at jeg gråter: historien om Cissi Klein og deportasjonen til Auschwitz. Biografi

Onsdag 25. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.

Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes. Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord».

Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.

15.desember:

Lydbokforside, Det sjuende møte

Herbjørg Wassmo: Det sjuende møte. Roman. Første bok i serien om Rut og Gorm.

Det sjuende møte er den første frittstående boken om Rut og Gorm.

Gorm Grande og Rut Nesset. Rikmannssønnen fra småbyen i nord og fattigjenta fra øya ute i havgapet. Forretningsmannen og kunstnerinnen. Han fastbundet i borgerskapets diskrete kvalme, hun løsrevet fra øysamfunnets nådeløse trangsyn. De er født inn i hvert sitt sosiale regelverk med familiebånd som begrenser dem. Valgene de foretar former livene deres. Valgene de ikke foretar, kanskje i enda større grad.

Det er umulig ikke å la seg berøre av Det sjuende møte. Idet steinen treffer tinningen til Rut, skjer det noe med både henne og Gorm. Og leseren. Herbjørg Wassmo makter å fortelle en nydelig kjærlighetshistorie og skriver den spennende som en kriminalroman. Gorm og Rut drives videre i livene sine, beveget av ytre tilfeldigheter, mens leseren drives videre i fortellingen med en ubendig lyst til å klippe opp og knytte sammen skjebnetrådene slik at det «ordner seg».

18.desember:

Lydbokforside, Ut av ensomheten

Benedict Wells: Ut av ensomheten. Roman

De er en vanlig familie med mor, far og tre søsken. Alt er godt – før alt ødelegges da begge foreldrene dør i en trafikkulykke.

De tre barna vokser opp på internatskole, og må klare seg alene – ensomme. De tre får helt forskjellige livsløp, avstanden vokser og mellom dem ligger barndommen som en udetonert bombe. Til slutt finner de sammen og da er spørsmålene der. Hvem har de blitt nå? Hva har de av felles minner om sin oppvekst – og hverandre? Og hvordan kan de klare å møte prøvene fra voksenlivet sammen – finne veien ut av ensomheten?

Benedict Wells’ sensasjonelle romansuksess er en enestående rørende roman om kjærlighet, død og samhold; om hva det vil si å finne sin vei i livet – og å håpe at noen vil gå den med deg. Den kloke og gripende romanen om fortelleren Jules og familien hans har på uvanlig vis berørt lesere i 20- og 30-årene og i Tyskland snakker man om Wells-leserne som en egen ny gruppe i markedet.

  • Theodor Fontane: Effi Briest. Roman.
  • Bente Pedersen: Det gule lyset. Serieroman. Bok nr 39 i Raija-serien

19.desember:

Lydbokforside, Postkort fra alle tings utkant

Levi Henriksen: Postkort fra alle tings utkant. Essays

Essays om alt som er viktig – om barnetro, skihopp, musikk og alle de skrønene som kan føre en inn i litteraturen.

Før Levi Henriksen ble forfatter, var han journalist. Og før han ble journalist, var han rockemusiker, pinsevenngutt og hundset skoleelev som hver dag måtte ta skolebussen sammen med de store guttene. Det var ikke alltid han kom seg av på riktig holdeplass når han ble bundet til bussetet. Men hver onsdag fikk han i hvert fall albuet seg fram til skranken på biblioteket. Der kunne man låne vinylplater og høre på sine yndlingsartister en stakket stund. Hjemme satt moren, søndagsskolelærerinnen, med sin feministiske fromhet og store flanellograf der hun framstilte bibelens dramatiske fortellinger. Faren hoppet på ski og fortalte skrøner. Dette og mer skriver Levi Henriksen om i denne samlingen essays om oppvekst, musikk, religiøsitet, skihopp og utallige forsøk på å skrive seg inn i skjønnlitteraturen.

  • F. Scott Fitzgerald: Vinterdrømmer. Novelle

Lydbokforside, Redningsmannen er oppstanden

Levi Henriksen: Redningsmannen er oppstanden. Noveller

Ekstraspor og utelatte noveller fra Levi Henriksens forfatterskap, lest av forfatteren selv.

Levi Henriksen er en historieforteller for vår tid. Beretningen hans er nærmest for sanger å betrakte, skillingsviser fra den vesle bygda Skogli. Henriksen forteller ofte med en skakk, lakonisk, tone, men alltid med varme for hovedpersonene, hvor lang de enn måtte ha havnet på skråplanet – mentalt eller sosialt.

Redningsmannen er oppstanden – ekstraspor og utelatte noveller samler tolv noveller fra Henriksens forfatterskap, som tidligere ikke har vært utgitt i lydformatet.

20.desember:

Lydbokforside, Håpet og festen

Kjersti Rorgemoen: Håpet og festen. Roman.

Under Bergens smog bur ein ubestemt skapning, ei ung kvinne, stranda på ein midlertidig hybel.

Ho finansierer husleige, alkoholforbruk og studielån med løna for arbeidet i makuleringstenesta til Fretex. Ho har ein kvernande einetale i sitt indre, men likar å bli forstyrra av vener. Håpet og festen er ein roman om den latterlege avstanden mellom det vesle livet ein er bunden i og dei store banda som knyter verda saman.

«Håpet og festen etablerer Kjersti Rorgemoen som et av våre beste håp for den komiske romanen. Sjeldent gode setninger tilfører eksistensielt trykk til historien om en ganske vanlig student med uvanlig velutviklede observasjonsevner.»
Ane Farsethås, Morgenbladet

  • Dorthe Erichsen: Sommer på hell. Serieroman. Bok nr 26 i Seterliv-serien
  • Lev Tolstoj: Far og sønn. Roman

21.desember:

Lydbokforside, Nyttårsaften

Robert Stoltenberg: Nyttårsaften. Julehistorie

Ei gammal dame ligg i senga på nyttårsaftan og lurer på kvifor ho ikkje får sleppe frå det heile snart.

Kontrasten er stor til leilegheita over henne der det er full fest! Men så begynner det å drype vatn frå taket, og desse menneska møtast. Robert Stoltenberg gir oss ei varm og humoristisk forteljing om å få trua på livet att – og kanskje ta hand om lykka sjølv?

22.desember:

Lydbokforside, Et helt liv

Robert Seethaler: Et helt liv. Roman

Et helt liv er en stillfaren og svært rørende fortelling om en vanlig mann og et enkelt liv, men kanskje er det først og fremst en fortelling om de øyeblikkene, store og små, som gjør oss til dem vi er. 

Andreas Egger lever nesten hele sitt liv i en liten østerriksk alpelandsby. Han kom dit fire år gammel, plassert på gården til storbonden Hubert. Barndommen er hard, men han kjemper seg gjennom den – og halter seg inn i voksenlivet. Ettersom årene går, lever Egger sitt nøysomme og hardtarbeidende liv, tiår for tiår, gjennom krig, i nød og uår, men også i gode tider. Andreas følger med på landsbyens utvikling og modernitetens inntog, og han er med på å bygge en gondolbane, en av de første i Alpene. Med den kommer ikke bare strøm til dalen, men også Marie. Andreas er en mann av få ord, så når han forelsker seg i Marie, ber han ikke om hennes hånd ansikt til ansikt – men han tenner lykter som lyser navnet hennes i snøen høyt oppe i fjellsiden.

Som Stoner av John Williams, er dette en fortelling om å finne skjønnhet og verdighet i en enkel og ensom tilværelse, og om evnen til å se det ekstraordinære i det helt ordinære.

25.desember:

Lydbokforside, Sanatorium

Sara Pearse: Sanatorium. Krim. Første bok om Elin Warner.

Fra forlovelsesfest til mareritt på et hotell i de sveitiske alper – et perfekt lukket rom-mysterium du kan kose deg med i romjula!

Politietterforsker Elin Warner har tatt en pause fra jobben etter en vanskelig sak. Hun har et anstrengt forhold til broren sin, men takker likevel ja til å komme i forlovelsesfesten hans. Feiringen skal finne sted i de sveitsiske alper på et nydelig hotell, som tidligere har vært et sanatorium.

Elin ankommer hotellet med kjæresten sin idet en storm ruller inn over fjellene. Hun får en svært dårlig fornemmelse, både for hotellet hun er på, og for broren, som hun ikke har hatt kontakt med på lenge.
Da gjestene våkner dagen etter, er brorens forlovede sporløst forsvunnet, og Elins bekymring stiger. Stormen har stengt alle veier til og fra hotellet, og jo lenger forloveden er borte, desto mer øker panikken blant gjestene. Alle er i fare. Hvem som helst kan være den neste.

Lydbokforside, Obscuritas

David Lagerkranz: Obscuritas. Krim. Første bok i serien om Rekke og Vargas. 

Lyst til å oppdage en helt ny krimserie i romjula? Her er den første boka i serien med Micaela Vargas og Hans Rekke fra svenske David Lagerkranz!

Det er sommeren 2003, og USA har akkurat invadert Irak. En fotballdommer med en fortid i Afghanistan blir funnet drept i Stockholm. Fotballpappaen Giuseppe Costa arresteres for forbrytelsen, og det virker som saken er løst. Men Costa nekter å innrømme drapet, og professor Hans Rekke, verdens fremste ekspert på avhørsteknikker, settes på saken. Er det noen som kan knekke Costa, må det være ham.

Men ingenting går som planlagt. Costa løslates, og politiet står igjen uten spor. Bare Micaela Vargas, den unge politibetjenten fra Husby som kun på nåde er blitt involvert i etterforskningen, nekter å la saken ligge. Vargas og Rekke bestemmer seg for å finne ut av hva som har skjedd. Dette fører dem til CIAs jakt på terrorister og Talibans krigføring mot musikere. Hvem var egentlig fotballdommeren? Er han offer eller gjerningsmann?
Obscuritas er en smart og medrivende historie der ingenting er hva det gir seg ut for å være.

«Utmerket underholdning.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Lydbokforside, Hedys krig

Jenny Lecoat: Hedys krig. Roman

I juni 1940 blir de britiske kanaløyene okkupert av tyskerne. Hedy Bercu er en ung jødisk kvinne fra Wien som flyktet fra nazistene til Jersey to år tidligere. Men denne gangen kommer hun seg ikke unna.

Hedy er redd. Hun vet hva nazistene gjorde mot jøder i Østerrike, og frykter for sitt liv. Hun gjør det hun kan for å skaffe mat, overleve okkupasjonen og unnslippe konsentrasjonsleirene. Hun skjuler identiteten sin og får jobb som oversetter for tyskerne, ettersom hun er en av de veldig få på øya som kan tysk. Denne jobben gjør det også mulig for henne å bidra i motstandsarbeidet. Motvillig faller hun for den tyske løytnanten Kurt, som har blitt forelsket i henne. De vet begge at forholdet setter deres liv i fare, men kjærligheten gjør dem modige.

Fortellingen om Hedy og Kurt er basert på virkelige hendelser på Jersey under andre verdenskrig.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende.

 Klikk her for å starte din prøveperiode!