Meny

Nyheter

Lydbøkene du kan høre i april

Vi nærmer oss påske, og i appen finner du både spennende krimnyheter og gode romaner du kan kose deg med.

17. mars 2025

Vi nærmer oss påske, og i appen finner du både spennende krimnyheter og gode romaner du kan kose deg med.

Rachael Lucas: Vår i Applemore

Foto:

Rachael Lucas: Vår i Applemore

Foto:

1.april:

Rachael Lucas: Vår i Applemore. Underholdningsroman. Bok nr 2 i Applemore-serien

Var du én av de mange som falt pladask for den første Applemore-lydboka? Endelig slipper vi flere lydbøker i serien, og nå har våren kommet til den lille landsbyen i Skottland.

Beth Fraser er et rivjern av en kvinne. Hun er i full gang med å transformere den gamle hagen ved Applemore House til en spirende blomsterfarm. I tillegg er hun alene med tvillinger, mens eksmannen bare dukker opp når han har dårlige nyheter.

Selv om Beth innimellom savner noen å dele hverdagen med, faller det ikke i god jord da tilflytteren Jack McDonald bokstavelig talt lander midt i blomsterbedet hennes. Til tross for det uheldige møtet er Jack fast bestemt på å bli en del av landsbyen og å lære Beth bedre å kjenne. Men Jack bærer på en hemmelighet som er i ferd med å avsløres …

Mens våren skyter opp rundt dem, blomstrer også følelsene mellom Beth og Jack. Kan disse følelsene gro og vokse seg sterke nok til å motstå livets utfordringer?

Heather Morris: Søstre i soloppgang

Foto:

Heather Morris: Søstre i soloppgang

Foto:

2.april:

Heather Morris: Søstre i soloppgang. Roman

Om du er ute etter en lydbok som får deg til å glemme alt annet, og som virkelig setter følelsene i sving, er det Søstre i soloppgang du skal høre på.

I 1942 står Singapore i flammer idet den japanske hæren rykker inn. Blant dem som må flykte, er den engelske musikeren Norah Chambers, som allerede har sendt datteren i sikkerhet. Sammen med en gruppe australske sykepleiere går hun om bord på HMS Vyner Brooke, men flukten ender i tragedie da skipet blir bombet og senket etter bare to dager. Norah og venninnen Nestah skylles i land på en indonesisk strand, men blir snart tatt til fange og sendt til en brutal japansk krigsfangeleir.

I fangenskapet kjemper kvinnene mot sult, sykdom og grusomheter, men de finner også lysglimt i mørket. Norahs stemmeorkester gir fangene et pusterom fra lidelsene, og det sterke samholdet mellom kvinnene blir avgjørende for å overleve. Søstre i soloppgang er en gripende roman om mot, vennskap og utholdenhet i krigens skygge.

Dette er ei fortelling man aldri glemmer. - Nettavisen

Nicholas Møllerhaug: Farmor og farfars krig

Foto:

Nicholas Møllerhaug: Farmor og farfars krig

Foto:

3.april:

Nicholas Møllerhaug: Farmor og farfars krig. Historie.

Einar Møllerhaug opplevde dei mest ekstreme sidene av krigen som sjømann. Kvar natt etter krigen låg tre rullingsar klare til han vakna av mareritta – rop frå unge gutar som skreik «mamma», «pappa» og «Jesus» medan flammane slukte skip utanfor Nordkapp, då Hitlers «Scharnhorst» gjekk ned.

Han var òg blant dei første som sette fot på dei franske strendene på D-dagen og overlevde heile 20 farefulle turar i konvoi til Murmansk – ei reise Churchill kalla «the worst journey in the world».

Først mot slutten av livet byrja Einar å dele historiene sine, særleg med barnebarnet Nicholas. Med kona Alfhild ved sida si fortalde han om krigsåra og alt han hadde gjennomlevd. Etter farfaren si død heldt Nicholas fram med å nøste i fortida – han samla vitnesbyrd, grov i arkiv og leita etter svar.

Det som kjem fram, er ei gripande og oppsiktsvekkjande forteljing om mot, traume og ein arv som ikkje må gå tapt.

Kristin Vego: Sent på dagen

Foto:

Kristin Vego: Sent på dagen

Foto:

4.april:

Kristin Vego: Sent på dagen. Roman

En konsentrert fortelling om kjærlighet og tap og om de fine trådene av minner livet består av.

Johanne leier et rom i et hvitt hus på landet. Nesten uten å merke det glir hun inn i et forhold til Mikael, mannen som bor der, og det utvikler seg til et livslangt kjærlighetsbånd. Med ham følger datteren hans, ekskona og landskapet som omgir dem. Sytten år senere sitter Johanne alene i huset. Høsten blir til vinter, og hun begynner å skrive fortellingen om dem.

Sent på dagen er en stillferdig og poetisk roman om båndene som knytter oss til mennesker og steder, om kvinnekroppens sykluser, om kjærligheten til øyeblikket – og frykten for å miste det man har kjært.

Ole Øyvind Sand Holth: En helvetes jobb

Foto:

Ole Øyvind Sand Holth: En helvetes jobb

Foto:

Ole Øyvind Sand Holth: En helvetes jobb: Elizabeth Hoff og hennes sju år i Syria. Samfunn

Når krigen raser og kaoset råder, hvem står igjen for å redde liv? Elizabeth Hoff ledet Verdens helseorganisasjons arbeid i Syria gjennom syv år med brutale kamper, politiske intriger og en av vår tids største humanitære kriser.

Krigen i Syria er vår tids største humanitære katastrofe. En halv million mennesker har mistet livet, og store deler av landet ligger i ruiner. Ingen internasjonale hjelpearbeidere har fulgt konflikten tettere enn Elizabeth Hoff. Sommeren 2012 ble hun utnevnt til sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria, og i syv dramatiske år ledet hun en av verdens mest krevende nødhjelpsoperasjoner.

Forfatter Ole Øyvind Sand Holth har fulgt Hoff og teamet hennes tett de siste tre årene. Som en av få vestlige journalister har han fått tilgang til det lukkede landet og gir oss et unikt innblikk i krigens realiteter. Gjennom konkrete episoder skildres det storpolitiske spillet, FNs rolle i konfliktområder og de krevende valgene hjelpearbeidere må ta. Samtidig kommer vi tett på mennesket Elizabeth Hoff – en leder både fryktet og elsket av sine ansatte.

Jonathan Jerv: Bergenstoget plyndret i natt!

Foto:

Jonathan Jerv: Bergenstoget plyndret i natt!

Foto:

7.april:

Jonathan Jerv: Bergenstoget plyndret i natt! Krim

En desperat pengemangel, et dristig påfunn og en vill plan om å rane Bergenstoget natt til 1. april – i håp om at politiet skal tro det er en aprilsnarr. Men ikke alt går etter planen … Bergenstoget plyndret i natt! er boken som startet den norske påskekrimtradisjonen, skrevet av to kulturpersonligheter under pseudonymet Jonathan Jerv.

Studiekameratene Åge Heiberg og Johan Bratt er lei av det stillestående livet på stamkafeen Grand. «Aldri hender det noe,» sukker de, mens årene sklir forbi. Men en dag får de en idé – en vågal, nesten genial plan. De skal rane Bergenstoget natt til 1. april, i håp om at det hele vil bli avfeid som en spøk.

Med seg får de et fargerikt firkløver fra Bergen: Biologen, Tiurjegeren, Prikken og Bokseren. Sammen legger de ut på et ran som skal få Norge til å måpe. Men påskenatten på vidda byr på overraskelser, og snart tar hendelsene en uventet vending.

Da Bergenstoget plyndret i natt! kom ut i 1923, ble den en umiddelbar suksess – og la grunnlaget for påskekrimfenomenet i Norge. Bak pseudonymet Jonathan Jerv skjulte det seg to markante skikkelser: Nordahl Grieg og Nils Lie. Boken har siden blitt en klassiker innen norsk kriminallitteratur og en utmerket lydbok for påskeferien.

Siv Aduvill: Hvile

Foto:

Siv Aduvill: Hvile

Foto:

Siw Aduvill: Hvile. Selvutvikling

Hva om nøkkelen til et bedre liv ikke er å gjøre mer – men mindre? I en verden der stress er blitt en folkesykdom, viser Siw Aduvill oss hvorfor hvile er den beste investeringen vi kan gjøre for både kropp og sinn.

Vi lever i et samfunn der det å være travel nærmest er en hedersbetegnelse. Jobb, aktivitet og evig produktivitet skal løse alle våre problemer. Men hva om det motsatte er sant? I HVILE – alt vi vinner ved å la være utforsker Siw Aduvill hvorfor hvile ikke bare er nødvendig, men også gir oss mer glede, bedre helse og til og med lengre orgasmer.

Gjennom en fascinerende blanding av forskning, personlige erfaringer og eksempler fra alt fra flyktningleirer til vinsmaking, tar Aduvill oss med på en oppdagelsesreise i hvilekunstens mysterier. Boken byr på innsiktsfulle refleksjoner og praktiske råd om hvordan vi kan gi slipp på maset – og faktisk få et rikere liv av det.

John Hammersmark: Over norm

Foto:

John Hammersmark: Over norm

Foto:

8.april:

John Hammersmark: Over norm: du klarer mer enn du tror. Selvutvikling.

Kan vi virkelig endre oss? Kan vi lære oss å kontrollere frykt, stå i ubehag og prestere under press? Tidligere spesialsoldat John Hammersmark deler spesialstyrkenes tankesett og verktøy – og viser hvordan de kan brukes i helt vanlige liv.

Hvordan reagerer vi når vi står overfor noe ukjent? Kan vi bevisst trene oss til å overvinne frykt og bli sterkere av ubehag? John Hammersmark, tidligere spesialsoldat i Forsvarets Spesialkommando (FSK), har erfart hvordan ekstreme situasjoner krever mental styrke. Nå viderefører han denne kunnskapen – både til deltakerne i Kompani Lauritzen og til oss som møter utfordringer i hverdagen.

I Over norm viser han hvordan spesialsoldatenes mentale verktøy kan gi oss mer kontroll, bedre mestring og større trygghet i møte med det ukjente. Men han lover ingen snarveier – for det er i ubehaget den virkelige endringen skjer.

Sandra Lillebø: En fransk familie

Foto:

Sandra Lillebø: En fransk familie

Foto:

9.april:

Sandra Lillebø: En fransk familie. Roman

Hva skjer når livet tar en uventet vending, og alt rundt deg er i oppløsning? En fransk familie er en sterk roman om kjærlighet, ensomhet og et samfunn i brann.

Marianne reiser til Paris for å studere og forelsker seg i Yoann. De flytter sammen i hans barndomshjem i en forstad til byen, og snart blir hun gravid. Men like brått som kjærligheten oppsto, forsvinner Yoann ut av livet hennes – akkurat idet gatene eksploderer i voldelige opptøyer. Biler og bygninger settes i brann, og samfunnet rundt henne rystes i grunnvollene.

Sandra Lillebø skildrer i En fransk familie en tilværelse i oppløsning, der kjærlighet og svik, tilhørighet og avmakt veves sammen. En roman om å miste fotfestet – både i en relasjon og i en verden som er i ferd med å brenne.

Jesper Wung-Sung: En annen gren

Foto:

Jesper Wung-Sung: En annen gren

Foto:

10.april:

Jesper Wung-Sung: En annen gren. Roman

En kjærlighet sterk nok til å trosse fordommer, skandaler og utenforskap. En annen gren er en gripende roman om Jesper Wung-Sungs oldeforeldre – en sann historie om en umulig kjærlighet.

København, 1902. Tivoli åpner for en ny og spektakulær forestilling: Publikum inviteres til å se «ekte kinesere» i en levende utstilling. Blant dem er San Wung Sung. Blant gjestene er Ingeborg Danielsen.

San og Ingeborgs møte blir starten på en kjærlighetshistorie som trosser alle forventninger. Mens San utstilles for de skuelystne, må Ingeborg tåle hån og utstøtelse for sin kjærlighet til ham. Men hun nekter å bøye seg for samfunnets fordommer.

Jesper Wung-Sung skildrer en sterk og hjerteskjærende kjærlighetshistorie, basert på hans egne oldeforeldres liv. En annen gren er en roman om utholdenhet, lidenskap og kampen for retten til å elske.

Katrine Engberg: Hvite netter

Foto:

Katrine Engberg: Hvite netter

Foto:

11.april:

Katrine Engberg: Hvite netter. Krim

En øde strand, en grusom forbrytelse, og en familie på flukt. Hvite netter er en intens kriminalroman fra Katrine Engberg, der fortidens hemmeligheter kaster lange skygger over nåtiden.

Det skulle være en idyllisk telttur. En tidlig vårmorgen på Vorsø ved Horsensfjorden går Shirin ned til stranden, intetanende om at livet hennes snart vil endres for alltid. Da hun går tilbake for å vekke faren sin, finner hun ham drept – halsen skåret over, teltet badet i blod.

I panikk flykter Shirin fra øya og søker tilflukt hos sin eneste gjenlevende familie, mekanikeren Nima Ansari. Samtidig rykker drapsavdelingen i København inn for å bistå det lokale politiet. Etterforskeren Liv blir involvert og må finne Shirin og broren hennes før morderen gjør det.

Ann Cleeves: Stormen herjer

Foto:

Ann Cleeves: Stormen herjer

Foto:

14.april:

Ann Cleeves: Stormen herjer. Krim. Bok nr 3 om Matthew Venn.

En mystisk hjemkomst, en død seiler og en by fylt med hemmeligheter. Når stormen raser over den lille kystbyen Greystone, må etterforsker Matthew Venn kjempe mot både naturkreftene og sin egen fortid for å finne en morder.

Den legendariske eventyreren Jem Rosco vender uventet tilbake til Greystone i Devon, til stor begeistring blant byens innbyggere. Men like plutselig som han kom, forsvinner han igjen. Ingen reagerer – det er bare slik Jem er.

Så blir kroppen hans funnet i en småbåt under en voldsom storm, i et område kjent for gamle myter og mørke historier. Etterforsker Matthew Venn settes på saken, men for ham blir det mer enn en vanlig etterforskning. Han vokste selv opp i Greystone, i et strengt religiøst miljø han senere tok avstand fra. Nå tvinges han tilbake til sin egen fortid.

Da enda et lik dukker opp, sprer frykten seg i den isolerte byen, og overtroen blomstrer. Mens uværet river i landsbyen og etterforskerne kjemper mot klokken, blir det klart at ingen – heller ikke Matthew selv – er trygge.

Rachael Lucas: Sommer i Applemore

Foto:

Rachael Lucas: Sommer i Applemore

Foto:

15.april:

Rachael Lucas: Sommer i Applemore. Underholdningsroman. Bok nr 3 i Applemore-serien

Kan man virkelig planlegge seg bort fra kjærligheten? Charlotte Fraser har alt under kontroll – helt til fortiden banker på døren i en sjarmerende hytte i det skotske høylandet.

Charlotte Fraser liker å ha orden på livet sitt, både når det gjelder jobb og kjærlighet. Men én gang slapp hun taket – og endte opp med en uforglemmelig natt med en sjarmerende forretningsmann. Nå er han bare et minne … eller det var i hvert fall planen.

For å holde seg opptatt driver Charlotte en idyllisk utleiebedrift i det skotske høylandet. Når hun finner en ny, perfekt hytte, er hun fast bestemt på å gjøre den til en del av virksomheten. Problemet? Hun må bo der i tre måneder for å bevise at hun fortjener den. En enkel oppgave – helt til hun oppdager at hun ikke er alene.

Den andre beboeren viser seg å være Rob Jones, mannen hun har prøvd å glemme. Og mens sommeren brer seg over Applemore, blir det tydelig at noen følelser ikke lar seg styre.

16.april:

17.april:

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead

Foto:

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead

Foto:

18.april:

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead. Roman

En gutt med kobberrødt hår, en knusende oppvekst og en ukuelig vilje til å overleve. Demon Copperhead er en rå og gripende fortelling om kjærlighet, tap og håp – skrevet av Pulitzer-vinner Barbara Kingsolver.

I fjellene i det sørlige Appalachia vokser Demon Copperhead opp med alle odds mot seg. Født av en enslig tenåringsmor i en sliten husvogn, har han ingenting annet enn sin avdøde fars skarpe trekk, sitt flammende hår og en overlevelsesinstinkt uten like.

Gjennom Demons usentimentale og bitende ærlige stemme får vi et brutalt innblikk i fosterhjem, barnearbeid, dårlige skoler, sportslig talent, avhengighet, knuste hjerter og enda hardere fall. Likevel er dette en historie som ikke bare river deg i stykker – den bygger deg også opp igjen.

Barbara Kingsolvers Demon Copperhead har vunnet både Pulitzer-prisen og Women’s Prize for Fiction i 2023, og har tronet på New York Times’ bestselgerliste i over et år. En moderne klassiker du ikke vil glemme.

Victoria Hislop: Arven

Foto:

Victoria Hislop: Arven

Foto:

22.april:

Victoria Hislop: Arven. Roman

En arv kan være mer enn bare eiendeler – den kan romme hemmeligheter som endrer alt. I Arven av Victoria Hislop avdekkes en mørk familiehistorie, der fortidens synder kaster lange skygger over nåtiden.

Da Helena arver besteforeldrenes leilighet i Athen, vekkes minnene fra barndommens somre på 1960-tallet til live. Men leiligheten skjuler mer enn nostalgi – i de støvete rommene finner hun verdifulle antikviteter som reiser urovekkende spørsmål. Hvordan havnet disse skattene i bestefarens eie? Og hva kostet det?

Helenas bestefar var en hard og hensynsløs mann, en general i det brutale militærdiktaturet. Mens hun graver i familiens fortid, vokser også hennes egen fascinasjon for arkeologi. En sommer på en utgravning i Egeerhavet lærer henne verdien av å bevare historien – og avdekker samtidig den mørke sannheten bak bestefarens samling.

Gjennom Athens trange gater og antikvitetshandelens skyggefulle verden blir Arven en storslått fortelling om familie, historie og moralske valg. En ny pageturner fra bestselgerforfatteren av Øya.

Erling Kagge: Alt jeg ikke lærte på skolen

Foto:

Erling Kagge: Alt jeg ikke lærte på skolen

Foto:

23.april:

Erling Kagge: Alt jeg ikke lærte på skolen. Selvutvikling.

Erling Kagge, kjent som den første i historien til å nå både Nordpolen, Sydpolen og toppen av Mount Everest, deler i "Alt jeg ikke lærte på skolen" sine refleksjoner rundt drømmer, eventyr, motgang og motivasjon.

Gjennom 16 korte tekster utforsker han temaer som viktigheten av å feile, kunsten å være alene og hvorfor vi bør lytte til naturen. Boken gir et innblikk i hans erfaringer som far, polfarer, gründer og forlegger, og understreker betydningen av å være underveis i livet, snarere enn kun å fokusere på målet.

  • Linda Eloise Pedersen: Den kvelden vi ble ekte. Ungdom.

Morten Hammerborg: Bergenseren

Foto:

Morten Hammerborg: Bergenseren

Foto:

24.april:

Morten Hammerborg: Bergenseren. Historie.

Hva er det med bergenseren?

Ingen andre nordmenn kan insistere på at de egentlig ikke er fra Norge. Ingen andre dyrker sin by og dens erklærte annerledeshet som bergenserne. Men hvordan ble det egentlig slik?

I Bergenseren. En historisk analyse undersøker historiker Morten Hammerborg hvordan byens historie har formet bergensernes unike selvforståelse. Bergen var i flere hundre år Norges største by, men da Kristiania ble hovedstad i 1814, ble den stolte hansastaden en norsk kommune styrt fra Oslo. Hammerborg argumenterer for at dette fallet har skapt en vedvarende følelse av forurettelse – en grunnleggende opplevelse av å ha mistet noe.

Med skarpt blikk og historisk innsikt viser han hvordan bildet av "det bergenske" har holdt seg bemerkelsesverdig standhaftig gjennom tidene. Gang på gang spiller fortellingen om byen seg ut – en historie om stolthet, egenart og en forgangen storhet som fortsatt kaster lange skygger over Bergen i dag.

Edy Poppy: Iggy

Foto:

Edy Poppy: Iggy

Foto:

25.april:

Edy Poppy: Iggy. Roman

Hvor mye er man villig til å ofre for kunsten? Hvor langt kan man gå for å unngå det konvensjonelle?

I Iggy utforsker Edy Poppy de eksistensielle valgene som former et liv. Hovedpersonen navigerer mellom kunstnerisk ambisjon og personlig frihet, mellom begjær og ensomhet. Å velge bort barnet – Iggy – betyr å velge kunsten, gjør det ikke? Med Marina Abramovićs ord i bakhodet, som hevder at barn holder kvinner tilbake, blir dette valget en slags nødvendighet.

Romanen er en rå og kompromissløs skildring av en kvinne som nekter å forplikte seg til annet enn sin egen frihet. Men hva skjer når grensene tøyes for langt? Iggy er en intens og urovekkende fortelling om kunst, overskridelse og den ensomheten som lurer bak valget om å stå utenfor.

Morten Jentoft: Radio Moskva

Foto:

Morten Jentoft: Radio Moskva

Foto:

28.april:

Morten Jentoft: Radio Moskva. Historie

Norske stemmer i Moskva – en glemt historie fra propagandakrigen

Hvem var de norske kommunistene som jobbet for Sovjetunionens propagandaapparat? Og hva var egentlig budskapet bak Radio Moskvas sendinger?

I sin nye lydbok avdekker Morten Jentoft historien om de norske radiomedarbeiderne som spilte en nøkkelrolle i Sovjets informasjonskrig. Med nytt kildemateriale fra både Norge og Russland følger vi deres arbeid fra de første sendingene på norsk i 1938, gjennom de dramatiske krigsårene og videre inn i den kalde krigens intense propagandakrig.

Disse idealistene levde under et konstant press – overvåket av både norske og sovjetiske myndigheter. Utenriksdepartementet og Etterretningstjenesten gransket radiosendingene i håp om å tolke signalene fra stormakten i øst. Hva ønsket Sovjet å oppnå? Og hvem var egentlig menneskene bak stemmene?

  • Anne B. Ragde: Jeg har et teppe i tusen farger. Roman

Cat Jarman: Kongens knokler

Foto:

Cat Jarman: Kongens knokler

Foto:

29.april:

Cat Jarman: Kongens knokler. Histore.

Kongelige skjeletter og Englands skjulte historie

Hva kan beinrester fra middelalderen fortelle oss om hvordan England ble til?

I nesten tusen år har seks kister i Winchester-katedralen rommet levninger av noen av Englands tidligste kongelige og biskoper – sammen med en vikingkonge og en mektig dronning. Men hvem var de egentlig? I 2012 åpnet forskere kistene på nytt og brukte moderne teknologi for å kartlegge identiteten til dem som lå der.

For bioarkeolog Cat Jarman ble funnene en inngang til en ny forståelse av Englands tilblivelse. Reisen starter rundt år 650 og strekker seg frem til normannernes erobring, og underveis avdekkes en fortid hvor vikingenes erobringer, bosetninger og maktspill formet de britiske øyene på avgjørende måter.

  • Elisabeth Havnsund: Umulig kjærlighet. Serieroman. Bok nr 5 om Jenny Lyng.
  • Rachael Lucas: Jul i Applemore. Underholdningsroman. Bok nr 4 i Applemore-serien

Gill Paul: Venninner på Manhattan

Foto:

Gill Paul: Venninner på Manhattan

Foto:

30.april:

Gill Paul: Venninner på Manhattan. Underholdningsroman

New Yorks glitrende 1920-tall – fire kvinner, én by, uendelige muligheter

I 1920-tallets New York er verden i endring. Krigen er over, moten blir dristigere, og hemmelige klubber serverer forbudt brennevin. Midt i det hele finner fire ekstraordinære kvinner hverandre og danner et uslitelig vennskap.

Dorothy Parker er byens skarpeste penn, kjent for sine vittige bemerkninger, men også for en skjørhet hun sjelden viser. Jane Grant er den første kvinnelige journalisten i New York Times, med en drøm om å starte et magasin hun kaller The New Yorker. Broadway-stjernen Winifred Lenihan kjemper for suksess i en bransje preget av trakassering, mens Peggy Leech tilbringer dagene som magasinassistent og nettene med å skrive de historiene hun håper vil forandre alt.

Sammen navigerer de gjennom et tiår preget av fest, forbud, ambisjoner og motgang. En Sex and the City fra 1920-tallet, der sterke kvinner trosser tidens forventninger og skaper sin egen fremtid i en by som aldri sover.