I Fabels nye spenningsserie Mysteriet Nina avsløres mørke hemmeligheter som har ligget begravet i nesten 40 år. Forfatter Julia Kahrs lover en nervepirrende lytteopplevelse med uventede vendinger og uhyggelig stemning.
I 1985 forsvinner studenten Nina Groeder sporløst, og saken blir avskrevet som et tragisk selvmord. 39 år senere finner de to studentene Alex Miller og Mikkel Løfsgaard Ninas egne lydopptak fra dagene før forsvinningen. Dermed åpnes døren til et mørkt mysterium som har ligget begravet i nesten fire tiår.
I Fabels nye spenningsserie Mysteriet Nina følger vi deres jakt på sannheten gjennom seks episoder fulle av overraskende vendinger, ubehagelige avsløringer og et lydbilde som skaper en helt unik opplevelse.
Lydformatet egnet for å skape uhygge
«Lydformatet har potensiale til å gjengi en spesielt uhyggelig stemning det ikke alltid er like lett å fange på papir, » sier Julia Kahrs, den prisbelønte forfatteren som står bak serien.
I Mysteriet Nina lar hun studentene Alex og Mikkel starte en true crime-podkast for å etterforske hva som kan ha skjedd med Nina. Resultatet blir et nervepirrende spenningsdrama. For Alex og Mikkel blir raskt klar over at de står ovenfor noe langt større enn én enkelt forsvinning.
Mange skuespillere involvert
Det er Maria Agwumaro og Sjur Vatne Brean som har hovedrollene som Alex og Mikkel i serien, som er produsert som et hørespill. Blant de mange mindre rollene finner du kjente lydbokstemmer som Dennis Storhøi, Fanny Vaager, Erik Hivju, Rudy Claes og Bodil Vidnes-Kopperud.
Gjennom å spille på true crime-podkast som sjanger åpner Kahrs opp for å skrive inn samtaler med fiktive vitner og spesialister, og å krydre med uhyggelige lyder, gamle opptak, nyhetsklipp og ukjente stemmer som fanges opp på bånd.
«Noen ganger føltes det som jeg satt og lagde en slags dokumentar, og det var kjempemoro», forteller Kahrs.
«Kanskje ikke alt er sånn som vi tror?»
Den uhyggelige stemningen går igjen gjennom hele Mysteriet Nina, der vi også får høre lydopptak som Nina laget før hun forsvant.
«Målet mitt er ikke først og fremst å skremme lesere fra sans og samling,» sier forfatteren, som heller går inn for å underliggjøre verden vi lever i. Hun vil skrive historier som får lytteren til å stille spørsmål fremfor å lete etter svar. Og evnen til å stille spørsmål er kjernen i serien. Etter hvert som Alex og Mikkel dykker dypere ned i mysteriet, blir de konfrontert med stadig flere ubesvarte spørsmål. Hva skjedde egentlig med Nina Groeder? Hvorfor dokumenterte hun alt hun oppdaget i lydopptak? Og hvorfor har ingen sett sammenhengen før nå, nesten 40 år senere?
«Jeg starter ofte med en uhyggelig scene som jeg ser for meg, og så jobber jeg meg fram til den,» forteller Kahrs. Hun beskriver skriveprosessen som en form for oppdagelsesreise – en måte å grave frem historien på, litt som en paleontolog som skal avdekke et skjult skjelett.
«Hva håper du at lytterne vil sitte igjen med etter å ha hørt serien?»
«Jeg håper de sitter igjen med et lite snev av uhygge. At det kanskje går litt kaldt nedover ryggen, eller i alle fall kiler litt. Da vil jeg si at jeg har lyktes.»
«Og så er det jo gøy om man kan gå hverdagen i møte med et nysgjerrig blikk. Kanskje ikke alt er sånn som vi tror?»
🎧 Alle de seks episodene i serien Mysteriet Nina kan du høre i Fabel fra 17. september. Er du ikke Fabel-lytter ennå? Klikk her for å starte din prøveperiode!