Lydbøkene som kommer i oktober - Fabel

Lydbøkene som kommer i oktober

Når kveldene blir mørkere, passer det ekstra godt å kose seg med gode lydbøker. I oktober kan du glede deg til nyheter fra blant andre Tove Alsterdal, Toril Brekke, Ingvild Rishøi og Liz Moore.

Gode lydbøker gir deg alenetid du kan kose deg med. Hør lydbøker mens du går tur, gjør husarbeid … eller bare slapper av hjemme.

3.oktober:

Leigh Bardugo: Fra asken + Stormangrep. Ungdom. Bok nr 2 og 3 i Shadow & bone-serien

Bøkene bak Netflix-suksessen!

Kampen mot Mørkneren tilspisses i den spennende sisteboka av Shadow & bone. Mørkneren styrer Ravka fra skyggetronen. Alina inngår nye allianser når hun og Mal jakter på Morozovas siste forsterker. Men etter hvert som hun nøster opp i mørknerens hemmeligheter, oppdager hun en fortid som endrer synet hennes på båndet mellom dem, og kreftene hun selv besitter.

 • Måns Mosesson: Tim: biografien om Avicii. Biografi. 
 • Lene Lauritsen Kjølner: Damen i proseccotåken. Krim. Bok nr 7 i Olivia Henriksen-serien. 
 • Aud Midtsund: Hvite løgner. Bok nr 4 i Tårnhuset-serien
 • Mike Ford: Heksenøkkelen+ Maskekvelden + Pass deg for dukken + Ønskespiserens forbannelse. Barn. Bok nr 1-4 i serien Skrekk og gru.

4.oktober:

Beth O’Leary: Bare på besøk. Roman

Leena er for ung til å gi opp. Eileen er for gammel til å starte på nytt. Hva om de byttet liv?

Leena lever et travelt liv i London, med en gryende karriere og en flott kjæreste. En dag, midt under en viktig jobbpresentasjon, får hun et panikkanfall, og sjefen sender henne på en lang ferie. På samme tid er bestemoren Eileen blitt nysingel. Den lille bygda Eileen bor i, består av særdeles få attraktive menn, så Leena kommer med et kjempeforslag: Hva om de bytter bosted for en liten stund? Eileen kan reise til London der det er flust av ungkarer å treffe, og Leena lover å ta hånd om ting på bygda i Yorkshire.

Men så begynner problemene, for Leena er sikker på at alle i landsbyen hater henne. Og er det varme følelser hun kjenner for den kjekke naboen? Samtidig, i London finner Eileen en etterlengtet flørt i en eldre, galant skuespiller, og setter også nabolaget til Leena på hodet med et stort, hjertevarmt prosjekt. Og hva skjer når de reiser hjem igjen?

 • Mari Jungstedt: Den døende dandyen. Bok nr 4 om Anders Knutas
 • Jon Ewo: Om det bare ville snø i helvete + Svart. Og cirka hvitt + Uten filter. Barn. 
 • Bjørn Ingvaldsen: Tryllemannen. Barn
 • Ole Asbjørn Ness: Aftenlandet. Roman

Chimamanda Ngozi Adichie: Nedtegnelser om sorg. Roman

Sårt og kraftfullt om sorg.

10. juni 2020 døde Chimamanda Adichies far, James, brått i Nigeria. I denne såre og kraftfulle teksten minnes datteren sin høyt elskede far.

Nedtegnelser om sorg er en hyllest til et levd liv, en fortelling om en datters uforbeholdne kjærlighet til en forelder, en studie i ulike former for tap, og i sorgens natur.

Chimamanda Ngozi Adichie er en prisvinnende og bestselgende forfatter som regnes som en av vår tids viktigste og modigste stemmer.

Anne Ch. Østby: Biter av lykke. Roman

En roman om vennskap, håp og sjokolade.

Kjære gode venn – kan jeg fortsatt kalle deg det? Stemplene på brevet fikk deg til å lure, men du har allerede skjønt hvem det er fra, ikke sant? Frimerker med kannibalklubber og papegøyefisk kan bare komme fra Kat. En stemme fra en fortid for lenge siden, et fellesskap vi hadde en gang. Tror du det er mulig å finne det igjen?

Idet brevene fra Fiji kommer, åpner de en dør til en annen verden for Sina, Lisbeth, Maya og Ingrid – venninnene som ble igjen i hjembyen den gangen den livlige og ukonvensjonelle Kat dro ut i den store verden. Nå nærmer de seg pensjonsalderen. Kat er blitt enke og eneeier av en kakaoplantasje på Fiji, og inviterer venninnene fra den gang til et nytt liv der. Hvem kan vel si nei til det?

5.oktober:

Øystein Bogen: Zeta-viruset. Krim

Som ungt datageni blir Misja Borodin tvunget inn i Russlands hemmeligste etterretningsavdeling, der han får som oppgave å utvikle virus som skal infiltrere og ødelegge andre staters kritiske infrastruktur. Samtidig er han i sterk opposisjon til det korrupte og undertrykkende regimet, og bestemmer seg for å hoppe av til Norge.

Den russiske stat er innstilt på å gjøre alt for å stoppe ham. Misja bærer nemlig koden til Zeta, verdens mest avanserte datavirus, i hodet. Etter en dramatisk flukt kommer han seg over grensen, men oppdager snart at han heller ikke i Norge kan være trygg. For hvem kan han stole på når også den norske regjeringen er infiltrert av russisk etterretning? Med en nådeløs russisk drapskommando i hælene må han bruke sine evner som hacker for å forsøke å redde seg selv og den norske samfunnsordenen.

 • Hege Ulstein: Tillitsmannen Martin Kolberg. Biografi. 
 • Kristin Ålovsrud: Store utfordringer. Serieroman. Bok nr 13 i Fredsår-serien
 • Natascha Lester: Den hemmelige gaven. Roman
 • Anders Totland: Nedteljing. Ungdom

Sunniva Vagstad: Innestengt! Barn. Bok nr 2 i Fox & Fjell-serien

Ben sniker seg inn på skolen på kveldstid, og blir vitne til en dramatisk krangel. Siv er opptatt av en skattejakt basert på vikinglegenden om Håkon Blodskjegg. Hva var det egentlig Ben så den kvelden på skolen? Har det noe med vikingskatten å gjøre?

Snart er Fox og Fjell detektivbyrå viklet inn i en skattejakt på blodig alvor. Det handler om liv. Eller død.

6.oktober:

Max Manus: Rottejegeren. Krim

Rottejegerne er betegnelsen på de norske motstandsfolkene som utførte de aller skitneste jobbene under andre verdenskrig: De likviderte angivere, torturister og andre nordmenn som jobbet for tyskerne. I etterkrigstiden har denne delen av krigshistorien blitt fortiet.

I dette sensasjonelle og upubliserte romanmanuskriptet som ble skrevet i årene etter krigen, forteller Kompani Linge-løytnanten og Norges mest berømte motstandsmann Max Manus om rottejegerne. I sentrum står forfatterens alter ego Freddy og en gruppe veteraner. De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser.

«Rottejegeren» er et hardkokt og levende tidsbilde av Norge på slutten av 1940-tallet. Det er en fortelling om krigens virkelige pris – fra en person som visste bedre enn de fleste hva han snakket om.

 • Karin Kinge Lindboe: Etterpå varer så lenge. Barn. Bok nr 2 i Stella-serien
 • Helen Fielding: Bridget Jones: på randen. Roman. Bok nr 2 i Bridget Jones-serien
 • Åke Edwardsson: Rop fra lang avstand. Krim. Bok nr 2 om Erik Winter. 
 • Chris Hammer: Løgnene i Silver. Krim. Bok nr 2 om Martin Scarsden.
 • Kate Helen Simonsen: Hjertesorg. Serieroman. Bok nr 12 i Villblomster-serien
 • Tomas Espedal: Biografi: (glemsel). Roman

7.oktober:

Ane Riel: Harpiks. Krim

«Det var mørkt i det hvite rommet da far drepte farmor. Jeg var der. Carl var også der, men ham oppdaget de aldri. Det var om morgenen julaften, og det snødde litte grann, men en skikkelig hvit jul ble det ikke det året.»

Slik starter historien om Liv, som vokser opp på en liten øy sammen med mor og far. Mor er for stor til å komme seg ut av soverommet. Far fyller opp hjemmet med skrot, og melder sin levende datter død. At han også kveler sin egen mor virker helt naturlig for Liv, som i begynnelsen ikke setter spørsmålstegn ved den verden hun lever i. Hun tviler heller ikke på at hun er elsket av sin far, som holder henne skjult i en gammel container.

 • Anders A. Johansen: Den siste drage. Barn. Bok nr 4 om Nattefolket
 • Mariela Årsandøy: Vågemot. Roman. Bok nr 3 om Slekten fra havet
 • Sverre Henmo: Gutten til venstre. Ungdom
 • Shahrazad: Jeg skal slakte deg som et lam og tørke gulvet med ansiktet ditt. Biografi.
 • Ingelin Røssland: Englejakt. Ungdom. Bok nr 2 om Engel Winge
 • Peter James: Ikke død ennå. Krim. Bok nr 8 om Roy Grace

Per Petterson: Mitt Abruzzo. Roman

Gjennom halvåret fram til han fyller sekstini, tar forfatteren Per Petterson notater fra livet på Porten. Hver dag står han opp klokka seks og prøver å lese i to timer, sittende på en pinnestol eller stående ved kjøkkenbenken, før han går ned til skriverhytta for å arbeide.

Han venter på nyheter om den røde jeepen som han håper kan reddes, men som kanskje må vrakes. Stadig er det jobb som må gjøres på det lille småbruket, en tomt skal ryddes der et nytt hus kanskje kan komme opp, trær må felles, sauene må klippes, og han slåss med den rasende bukken som må mates og stelles og få pelsen klødd.

“Mitt Abruzzo” er en både mollstemt og energisk tekst, skrevet fram med finstemt sårbarhet og røff humor, og hele veien med Pettersons umiskjennelige, lysende prosa.

10.oktober:

Tove Alsterdal: Kvinnene på stranden. Krim

Grytydlig på morgenen våkner Terese, på en strand helt syd i Spania. Hun vingler ned til sjøen og snubler borti liket til en afrikansk mann.

I ly av natten smyger en kvinne seg i land, i en havn rett i nærheten. Hun er smuglet over havet og reddet fra bølgene. Hennes navn er Mary, men ikke så lenge til. I New York prøver Ally å få tak i sin mann som er en kjent frilansjournalist. Han har reist til Paris for å skrive om menneskehandel og slaveri. Ally trosser sin flyskrekk og reiser over Atlanteren for å få tak i ham. Det blir en reise inn i det mørkeste av Europa – og langt ned i hennes egen fortid.

Kvinnene på stranden er en svart thriller om tre kvinner, tre liv som forandres brutalt. Tre veier kommer til å krysse hverandre – veier som leder dit ingen lover gjelder, der ondskapen regjerer bak vakre fasader, og mennesker kan kjøpes og selges, bytte skjebne eller dø.

 • Margit Sandemo: Dvergemål. Serieroman. Bok nr 10 om Heksemesteren.
 • Emily Gunnis: De forlattes hus. Roman.
 • Jon Ewo: I Satans tid. Barn

11.oktober:

Toril Brekke: Brostein. Roman. Bok nr 2 om Sara

“Brostein” er en frittstående fortsettelse av Toril Brekkes store historiske roman om Ålesunds første jordmor, “Sara”. Gjennom femti år, fra 1860-årene til utbruddet av første verdenskrig, følger vi ekteskapene til mor og datter i neste slektsledd.

Året er 1863, og unge Sara har giftet seg med Jacob. De står på dekket i en båt med kurs for Trondhjem. Her skal Jacob åpne krambod. Handlingen strekker seg over femti år og fram til utbruddet av første verdenskrig. Romanen skildrer en rivende økonomisk utvikling og stor sosiale forandringer. Gjennom oppgangstider og sildeeventyr, gjennom fallitter og ny oppgang, er det mannen som er tydelig i samfunnet. Bak ham står kvinnen.

 • Jan Erik Fjell og Ulrik Høisæter: Skrytepappa og det dustete veddemålet. Barn.
 • Ben Macintyre: Agen Sonya. Sakprosa.
 • Salmund Kyvik: Vendepunkt. Krim. Bok nr 17 om Mørketid
 • Monika Steinholm: Vi var en gang. Ungdom. 

12.oktober:

 • Aslak Dørum: Et hjerte av glass. Ungdom. Bok nr 1 om Olav og Amir
 • Kjartan Hjulstad: Minnesota og støvet. Ungdom
 • Bjørn Ingvaldsen: Sangen om Lucy. Barn

13.oktober:

Ingvild H. Rishøi: Stargate: en julefortelling. Roman

Årets store julefortelling!

«Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far. Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog.

Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen

 • Karin Kinge Lindboe: Lucas Jackson. Barn
 • Jared Diamond: Den tredje sjimpansen. Historie
 • Kjersti Anfinnsen: Øyeblikk for evigheten. Roman
 • Tomas Espedal: Dagbok: (epitafer). Roman
 • Jan Eggum og Geir Rakvaag: Jann Eggum. Så langt har alt gått bra. Biografi.
 • Deepak Chopra: Suksessenes syv åndslover. Selvutvikling.

Sara Døscher: Sprudlende! 101 flasker med bobler

I de siste årene har det kommet massevis av nye musserende viner fra alle kanter av verden. I Vinmonopolets katalog er det over 2400 ulike sprudlende viner å velge mellom. I denne boken får du Sara Døschers beste bobletips.

Champagne er nok for mange fortsatt det boblende begrepet på luksus, men i denne boken blir du i tillegg kjent med crémant og cava, pét-nat og prosecco, sekt og engelsk musserende, for å nevne noen. Bli med på en sprudlende reise og la deg overraske over hvor mye fantastisk du har å velge mellom. Sara har plukket ut sine 101 favorittflasker og hvorfor hun har valgt dem.

14.oktober:

Liz Moore: Lang lysende elv. Krim

Mickey Fitzpatrick har patruljert 24. distrikt i Philadelphia i flere år, og er på fornavn med de prostituerte og narkomane i The Ave. Opioidkrisen herjer byen, og overdoseofrene blir stadig flere. Hver gang hun blir varslet om et nytt dødsfall, frykter hun at det er lillesøsteren, Kacey, som er død.

De to har ikke vært på talefot på flere år, og kollegaene i politiet vet ikke om forbindelsen, men Mickey uroer seg konstant for søsteren sin. Da Kacey forsvinner samtidig med at en rekke gateprostituerte blir funnet drept i distriktet, begynner Mickey på en stadig mer desperat jakt. En jakt som setter både jobben hennes og gutten hun er alenemor for, i fare, og som kaster lys over de to søstrenes barndom. Lang lysende elv er en rå og gripende thriller om misbruk, prostitusjon og søskenkjærlighet.

Terningkast 6: «… en bok som kryper under huden og blir værende der lenge.»

Elin Brend Bjørhei, VG

 • Lars Helle: Bak stengte dører. Krim. Bok nr 3 om Gunnar Holt.
 • Liv Margareth Alver: Blodskam. Serieroman. Bok nr 9 om Hanseatene
 • Espen Dekko: Pyrrocumulus. Ungdom.
 • Vera Efron: Solgt: en sann historie. Biografi
 • Ingelin Røssland: Engleslakt. Ungdom. Bok nr 3 om Engel Winge
 • Vidar Sundstøl: Jeg sank. Roman

17.oktober:

Kelly Reid: Litt av en tid. Roman

Emira Tucker er 25 år gammel, blakk og har ikke noen ordentlig jobb. Mens hun finner ut av hva hun egentlig vil med livet sitt, er hun barnevakt for Briar på tre år. Jentas mor, Alix Chamberlain, er en kvinne som er vant til å få det som hun vil, både privat og i arbeidslivet. Og hun vil gjerne hjelpe andre kvinner med å bli like vellykket som henne.

En kveld Emira tar Briar med til et kjøpesenter, blir hun stanset av en vekter. Han mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet den hvite jenta. Opptrinnet blir filmet av en forbipasserende, og Emira er rasende og ydmyket. Alix vil gjøre alt godt igjen, samtidig som Emira selv gjør seg opp en mening om hva som står på spill. Og hva er egentlig forskjellen på å ville godt og å gjøre godt?

Litt av en tid er en roman som går inn i fordommer vi alle har, ofte uten at vi vedkjenner oss dem selv.

Terningkast 5: «Brennaktuell … en roman som trygt kan anbefales og garantert vil skape diskusjon i lesesirkler over det ganske land.»

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

 • Ingunn Røren og Hilde Reikrås: Det mørkeste rommett. Sakprosa
 • Aud Midtsund: Sølvhjertet. Serieroman. Bok nr 5 i Tårnhuset-serien

18.oktober:

Marlen Ferrer: Livs saga. Roman

Sagaene er seierherrenes fortellinger. Mange skjebner forblir i historiens skygge. I denne romanen trer en kvinne fram fra fortidens mørke og skriver ned historien om sitt liv. Det er en annen saga enn en mann kunne ha skrevet, en annen saga enn de med makt ville ha fortalt.

Liv Gudmundsdatters fortelling begynner i borgerkrigstidens Norge i 1162 og ender i et kloster ved Rhinen i 1217. Det er en beretning om å være prisgitt andres vilje og leve på andres nåde. Den handler om tvang og underkuelse, men også om den undertryktes ønske om hevn og vilje til makt. Selv om det fører til undergang.

 • Kristin Ålovsrud: Sjelekvaler. Serieroman. Bok nr 22 om Sagmesterens barn
 • Mari Jungstedt: I denne søte sommertid. Krim. Bok nr 5 om Anders Knutas
 • Jørn Lier Horst: Operasjon heksegryte. Barn. Detektivbyrå nr 2
 • Frøydis Lilledalen: Paradis. Krim
 • Mathias Haven: Kjærlighet i Minnesota. Roman.
 • Arnt Olav Klippenberg: Ormebitt. Roman.
 • Helge Thime-Iversen: Offiseren. Krim. Bok nr 3 om Njaal Natland

19.oktober:

Sara Stridsberg: Hunter i Huskvarna. Noveller. 

Sara Stridsbergs novellesamling, Hunter i Huskvarna, spenner over et vidt spekter.

Stridsbergs karakteristiske fortellerklo er helt tydelig i alle de ti novellene, enten vi er sammen med fortellerens venn Hunter der de en stund vokser opp sammen i Huskvarna blant fabrikker, gudshus og hunder, i baksetet i bilen mens far kjører gjennom natten, inne i den utstilte blåhvalkroppen i Hvalene, eller under vann sammen med den mystiske søsteren i Vi var rovdyr. Vi møter spesielle, snille, vakre, stygge mennesker om hverandre, det er som om intet menneskelig er ukjent for Sara Stridsberg.

 • Aslak Dørum: En flåte av gull. Ungdom. Bok nr 2 om Olav og Amir
 • Kaja Nylund: Fremmedfiskeren. Serieroman. Bok nr 19 i Perlemor-serien
 • Sissel Chipman: Skifterne. Ungdom
 • Anders Totland: Så lenge ingen ser oss. Ungdom

Sigri Sandberg: Mørke: stjerner, redsel og fem netter på Finse. Sakprosa

Har mørket blitt ein avgrensa ressurs? Vinteren i Noreg er lang og svart. Eller er han eigentleg det? To tredelar av nordmenn bur no slik at dei ikkje kan sjå Mjølkevegen. Det blir stadig fleire gatelykter, utelys og skjermar. Kva gjer alt dette kunstige lyset med oss menneske, med dyra og alt som lever?

Sigri Sandberg har alltid vore mørkredd. Ho dreg aleine til fjells vinterstid for å finne ut meir om mørket og eigen redsel. Vi møter også ei anna kvinne, Christiane Ritter, som overvintra i ei fangsthytte på Svalbard i 1934. Sandberg skriv om kva som skjer i kroppen når det blir natt. Ho fortel om søvn, stjerner, svarte hol, nordlys og mørketid, men også om himmellover og den globale kampen for nattehimmelen. Kanskje er det slik at dette mørket Sandberg er så redd for, er mykje viktigare enn vi trur?

20.oktober:

 • Dorthe Erichsen: Vinterdager. Serieroman. Bok nr 11 i Seterliv-serien
 • Helen Fielding: Bridget Jones: mad about the boy. Roman
 • Åke Edwardsson: Sol og skygge. Krrim. Bok nr 3 om Erik Winter
 • Bjørn Ingvaldsen: Ingenting-ekspressen. Barn
 • Kate Helen Simonsen: Nye tider. Serieroman. BOk nr 13 i Villblomster-serien
 • Roar Ræstad: Slagmark. Roman

21.oktober:

Ashley Audrain: Mistanken. Krim. 

Når Blythe får sitt første barn, Violet, er hun fra seg av lykke og prøver å være en mye bedre mor enn sin egen. Sakte, men sikkert kommer de ubehagelige tankene krypende. Det må være noe galt med Violet, hun oppfører seg ikke som andre barn.

Mannen hennes skjønner ikke hva hun mener, han ser ingen feil ved Violet. Blythe begynner å tvile på seg selv og sin egen tilregnelighet. Etter noen år blir Sam født, og morsrollen faller perfekt på plass. Kanskje er det lettere å knytte seg til sitt andre barn? Kanskje hun stresset for mye med rollen første gang? Men i et dramatisk øyeblikk som blir livsendrende for dem alle, er Blythe nødt til å se sannheten i øynene.

Mitt kalde hjerte er en besettende thriller om hva vi skylder våre barn, og hvordan det føles når mødre ikke blir trodd. Romanen setter spørsmålstegn ved alt du trodde du visste om morskap.

 • Mariela Årsandøy: Risset i sand. Roman. Bok nr 4 om Slekten fra havet
 • Espen Dekko: Minus 14. Ungdom
 • Sverre Henmo: Opp som en løve. Barn
 • Isabel Eriksson: I bunkerlegens vold. Sakprrosa
 • Aud Midtsund: Beskyldningen. Serieroman. Bok nr 28 i Malmbyen-serien
 • Harald Nortun: Eksperimentet. Barn.
 • Peter James: Død manns tid. Krim. Bok nr 9 om Roy Grace

24.oktober:

Annie Ernaux: Far. En kvinne. Sakprosa

To bøker i ett: Historiene om foreldrene til Annie Ernaux, en av Frankrikes aller største forfattere.

Annie Ernaux’ far døde to måneder etter at hun var ferdig utdannet som lærer – en utdannelse han hadde slitt for at hun skulle kunne få ta. Far er et portrett av denne faren, en uutdannet, hardtarbeidende, taus mann som hele livet bar med seg en skam over sin egen fattige bakgrunn.

En kvinne handler om en sterk, arbeidsom og målrettet kvinne: Annie Ernaux’ mor. Også hun hadde bakgrunn fra arbeiderklassen, og det viktigste for henne var at datteren skulle få tilgang på alt hun selv ikke hadde. Da Ernaux’ mor får alzheimer, forsøker Ernaux å skrive fram og fange den kvinnen moren en gang var.

Med stilsikker penn og stor følsomhet skildrer Annie Ernaux de ambivalente følelsene som kjennetegner forholdet mellom foreldre og barn: kjærligheten og forakten, nærheten og avstanden. Presist og sårt viser hun hvordan foreldrenes klassekamp ikke bare førte til at datteren kom seg fram i verden, men også hvordan de dermed mistet hverandre.

«Så bra at eg ikkje finn ord. Eg sit igjen med ei kjensle av at litteratur aldri blir det same etter å ha lese Annie Ernaux’ bøker.»

Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad

 • Bente Pedersen: I fremmede fotspor. Serieroman. Bok nr 24 om Raija
 • Christoffer Lamøy: Hjemsøkt. Barn
 • Arne Svingen: Slakterskogen. Barn
 • Thorvald Steen: Don Carlos. Roman
 • Martine Halvorsen: Sykt voksen. Biografi

25.oktober:

Gaute Heivoll: Himmelarkivet. Roman

Klokka seks om morgenen den 10. januar 1945 ble Louis Hogganvik arrestert i sitt hjem av det tyske sikkerhetspolitiet. Under streng bevoktning ble han ført til Arkivet, Gestapos beryktede hovedkvarter i Kristiansand. Ni dager seinere tok Louis Hogganvik sitt eget liv ved å svelge biter av madrassen han sov på.

Gaute Heivoll kom ved en tilfeldighet over historien om Louis Hogganvik, og begynte å undersøke den nærmere. Hva skjedde i løpet av de ni dagene på Arkivet? Hva var det som brakte Hogganvik inn i den dype fortvilelsen forut for selvmordet? Og hvordan gikk det med kona hans – Theodora – som satt igjen med så mange ubesvarte spørsmål?

For å nærme seg gåtene omkring Louis Hogganviks skjebne, fletter Himmelarkivet inn flere fortellinger: kjærlighetshistorien mellom Louis og Theodora, Gaute Heivolls egen familiehistorie og, ikke minst, historien om Birgit, Louis og Theodoras datter, som ikke har snakket om farens skjebne på over seksti år.

 • Oda Malmin: Steinauge. Roman
 • Jon Ewo: Havfruer svømmer i mai. Barn
 • Ella Carey: Juvelen av New York. Roman
 • Sissel Chipman: Professor Barlows varulveksperiment. Ungdom
 • Salmund Kyvik: Mot lysere tider. Serieroman. Bok nr 18 i Mørketid-serien

26.oktober:

Marianne Marthinsen: Selveiersanger. Roman

Alt er fint i Tonjes liv med Jørgen, helt til hun sitter ved frokostbordet med Aftenpostens kulturdel og merker at noe skurrer.

Tonje er vokst opp på Grünerløkka med Bjørg som fylte morsoppgaven med varierende grad av evne og motivasjon. Jørgen er advokat og på lag med de snille, fra en raus og trygg familie i et okergult hus på Blindern. Er Tonjes tilhørighet berettiget i ekteskapet med Jørgen? Hun burde i alle fall føle seg lykkelig – ja, heldig. Men hvorfor vokser følelsen av sinne og opprørskhet?

Marianne Marthinsens Selveiersanger er en roman om sosial ulydighet og sterk uro.

 • Aslak Dørum: Et slott av sølv. Ungdom. Bok nr 3 om Olav og Amir
 • Aleksander Bergan: Norske storjegere. Sakprosa
 • Kjetil Johnsen: Hodeløs. Ungdom
 • Jostein Gaarder: Det er vi som er her nå. Sakprosa
 • Gunilla Söderholm: Gunillas mann forsvant. Sakprosa

27.oktober:

Olga Tokarczuk: Før plogen over de dødes knokler. Roman

Særegen roman av Nobelprisvinner i litteratur, Olga Tokarczuk. Nominert til Man Booker International 2019.

Vinternatten ligger tung og mørk over den polske landsbyen da hobbyastrolog og tidligere engelsklærer Janina Duszejko finner naboen død på gulvet i hans hjem. Først virker dødsfallet naturlig: kvelning forårsaket av et kjøttbein. Men Janina har sett flere dyr luske rundt i området. Kan de ha noe med dødsfallet å gjøre? Når flere landsbyboere blir funnet døde, alle tilknyttet det lokale jaktlaget, blander Janina seg inn i saken. Det er ikke alle like begeistret for.

Olga Tokarczuk, vinneren av Nobelprisen i litteratur 2018, har skrevet en helt særegen roman. Før plogen din over de dødes knokler er en mørk feministisk komedie, en eksistensiell fabel, en hyllest til poeten William Blake og et mordmysterium.

 • Jared Diamond: Verden frem til i går. Historie
 • Neda Alaei: Å fange luft. Ungdom
 • Asem Malhotra: Den lille boken om immunforsvaret. Helse.
 • Rene Rønshof: Du Judas. Krim

28.oktober:

Max Seeck: Heksejakt. Krim. Første bok om Jessica Niemi

En snørik februarkveld blir kona til en kjent forfatter, Roger Koponen, funnet drept i sitt hjem ved sjøen i et idyllisk Helsingfors-nabolag. Ansiktet er manipulert til et uhyrlig glis, og alt tyder på at hun er drept i et bisart ritual.

Etter hvert som det skjer flere drap, skjønner detektiv Jessica Niemi at hun etterforsker en drapssak helt utenom det vanlige. Drapene er ikke tilfeldige – de følger et mønster hentet fra Koponens bestselgende trilogi. Har det klikka for en leser, eller er denne saken mer personlig enn som så? Hvordan kan Jessica stanse en seriemorder som kjenner hver eneste detalj i bøkene enda bedre enn forfatteren selv?

 • Lars Helle: Sanger til Gry. Krim. Bok nr 4 om Gunnar Holt
 • Espen Dekko: Tårer forandrer ingenting. Barn
 • Anna Ruston: Hemmelig slave. Sakprosa

K.A. Applegate: Invasjonen + Gjesten. Ungdom. Første og andre bok i Animorphs-serien

En av tidenes største barne- og ungdomsbok-suksesser, endelig som lydbok!

Bøkene handler om ungdommer som kan forvandle seg til dyr. Animorphs er perfekt for den som liker spenning. En kveld oppdager fem ungdommer et romskip. Om bord er en utenomjordisk krigerprins som gir ungdommene evnen til å skifte utseende. De kan bli til et hvilket som helst dyr.

31.oktober:

Robert Steen: Om natten lyser stjernene: historien om vår sønn Mats. Sakprosa

Mats Steen led av en livstruende sykdom og var lenket til rullestolen. Han satt stort sett i kjellerleiligheten sin bak nedrullede gardiner og spilte data til langt på natt. Til foreldrenes store sorg isolerte han seg og ville ikke ut å treffe folk.

Men da Mats døde 25 år gammel, tente venner over hele Europa lys for ham. Det ble en vekker for foreldrene. De visste ikke at Mats hadde hatt et rikt sosialt liv i gaming-verdenen. World of Warcraft-gruppa Starlight var Mats’ nettverk, og hans avatarer Ibelin og Jerome gjorde alt det Mats ikke kunne: løpe, være et midtpunkt og bidra i andre menneskers liv. Mats fant og til og kjærligheten her.

Dette er en historie om hva man definerer som et godt liv, om vennskap og kjærlighet uten fysiske grenser, og om foreldrerollen i en tid der mange ikke forstår hva barna deres egentlig holder på med.

 • Kathrine Nedrejord: Det finnes ingen sannhet. Ungdom
 • Jonas Moström: Den du ikke ser. Krim. Bok nr 1 om Nathalie Svensson
 • Aud Midtsund: En duft av liljekonvall. Serieroman. Bok nr 6 i Tårnhuset-serien
 • Thorvald Steen: Den lille hesten. Roman. 

Ragnar Hovland: Professor Moreaus løyndom. Roman/krim

Eksotisk og erotisk krim med trådar til motstandsrørsla under krigen.

Doktor Absens oppsøker kaptein Margalo for å få han til å løyse mysteriet med den polske motstandskvinna som forsvann rett etter krigen. Og dermed er ei spennande jakt gjennom fleire verdsdelar i gang.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!