Noen ganger kommer man over en skikkelig god ungdomsbok. Enten gjennom barna sine, kanskje gjennom media eller helt tilfeldig. Her har vi samlet noen av de beste ungdomsøkene som passer godt for voksne.
Angie Thomas: The hate U give
Årets viktigste og mest omtalte ungdomsroman – en skremmende relevant og sterk leseropplevelse.
Starr Carter er 16 år og beveger seg hver dag mellom to verdener: det fattige, svarte lokalmiljøet der hun bor, og den finere privatskole i forstaden der hun går. Denne ustabile balansen går i stykker den kvelden Starr blir vitne til at barndomsvennen Khalil blir skutt av en hvit politimann. Khalil var ikke bevæpnet.
Angie Thomas’ sterke debut behandler temaer som rasisme og politivold med intelligens, hjerte og uforferdet ærlighet. Romanen er sofistikert, sterk, og viktig, med et miljø og et univers som leder tankene hen på tv-serien The Wire og podcasten Serial. Den er på samme tid amerikansk og global, kompleks og tankevekkende.
«The Hate U Give» omhandler diskriminering i forhold til rase, sosial klasse og kjønn, og oppfordrer til toleranse og forståelse i en tid hvor dette er viktigere enn noen gang.
Helene Uri: Stillheten etterpå
Et skrik, et krasj, så lyden av sirener. Stillheten etterpå treffer deg som et varmt blodsprøyt mot pannen: Hvem hadde egentlig skylden?
Ada begynner i første klasse på videregående, fast bestemt på å legge den gamle Ada bak seg.
Odd-Erik er nyutdannet lektor og gleder seg til sin første jobb, kontaktlærer for Adas klasse.
Men ting blir ikke som planlagt. Ingen kan flykte fra fortiden ? og heller ikke fra maktkampene i den nye klassen. I løpet av høsten vokser mistankene mot Odd-Erik til de danner det mørke omrisset av #MeToo.
Mina Lystad: Fake
Fake news i skolegården.
Marie skjønner at det er det saftigste sladderet som funker i skoleavisen, og pynter på sannheten i intervjuet med skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Også i skolegården blir fake news big news, og Marie må stå for valgene hun har gjort, samtidig som hun må tørre å tro på seg selv.
«Fake» er en frittsående oppfølger til «Nørd».
Ane Barmen: Draumar betyr ingenting
Vinnar av Brageprisen 2019!
Louise kjem heim for sommaren til sjukeheimsjobb, vener ho ikkje lenger har noko felles med, og eit hòl i brystet. Tormod døydde for over eit år sidan, og på veggen heng framleis alle bursdagskorta han teikna.
Draumar betyr ingenting er ei forteljing om å puste inn dritlukt, å danse swing på parkeringsplassen, om sorg, systerskap og kven som kan skaffe øl.
«En følelsesmessig fest å lese» – TERNINGKAST 5!
Kristine Isaksen, VG
Liv Marit Weberg: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til
Lånekassa har satt ned foten. Kjæresten Tore har fått mer enn nok. Foreldrene er de eneste som fortsatt tror normaliteten er en standard hun kan oppfylle.
Det butter i alle ender for jeg-personen i Liv Marit Webergs debutbok, «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til». Gjennom svart humor og nådeløs selvutlevering kommer vi under huden på en ung jente som, uten særlig hell, prøver å leve livet slik det blir ventet av henne.
Du finner disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen, og hvis du fortsatt ikke har Fabel-abonnement, kan du prøve Fabel gratis og se om det er noe for deg. Klikk her for å starte din gratisperiode!