Tomatsaus oppskrift - Kari tråkker i salaten | Fabel

Lag din egen tomatsaus!

Hvis du hørte episode 9 av Kari tråkker i salaten, tipper vi du har lyst på oppskriften til Emilios tomatsaus. Og her er den!

Til massevis av herlig tomatsaus trenger du:

  • 10 kg tomater
  • 1 stor, gul løk
  • 15-20 ferske basilikumblader

Plukk tomatene som er modne (eller kjøp tomater på butikken, om du ikke er så heldig at du har tomater i hagen). Skyll dem. Kutt løken i fire biter, og legg den sammen med tomatene og basilikumen i en stor kasserolle.

Vibeke Dageid og Emilio Costantino dyrker massevis av cherrytomater i Egebergløkka parsellhage i Oslo. Oppskriften på tomatsaus har Emilio fått av sin mor, Carla. Foto: Kari Slaatsveen

La det koke en times tid, så de blir myke, skinnet begynner å løsne og smaken kommer fram.

Sil deretter blandingen slik at skinnet og de fleste frøene blir borte, og kok så sausen til den blir redusert.

Mens sausen koker, skyller du de rene glassene du har tenkt å fylle sausen på, og tørker dem i ovnen på 90 grader. Deretter er det klart for å fylle glassene med tomatsaus. Legg gjerne oppi 3-4 basilikumblader i hvert glass samtidig som du fyller dem.

Så er glassene klare til å vakuumeres! Legg dem forsiktig i en kasserolle sammen med noen gamle kjøkkenhåndklær for å forhindre at glassene ødelegges under koking. Dekk dem med vann og la det koke i 20-30 minutter. Da har du vakuum. La glassene ligge i vannet til dagen etter, og så er de klare til å lagres til mørkere tider, og du kan glede deg til vinteren og smaken av sommer og solmodne tomater i vintermørket.

Kos deg!

Du finner episode 9 (og alle de andre episodene) av Kari tråkker i salaten med Kari Slaatsveen i Fabel-appen, og du kan lese mer om den her!