Kåret til årets beste krim! - Fabel

Kåret til årets beste krim!

– Mange snakker om den vanskelige andreboken, men for meg var det motsatt. Jeg bestemte meg for å ha det mer gøy med skrivingen, og det utløste et overskudd av ideer og energi, sier forfatter Sven Petter Næss til VG. Denne uka ble han tildelt Rivertonprisen for årets beste krim.

Rivertonprisen ble delt ut denne uka, og allerede nå kan du høre årets vinner Skjebnesteinen av Sven Petter Næss i Fabel.

Og Riverton-juryen skriver ganske enkelt: «Rivertonprisen for 2020 går til en bok som i helt usedvanlig grad tilfredsstiller alle kravene til en kriminalroman.»

– Jeg hadde overhodet ikke ventet dette. Jeg ble jo veldig glad for bare å bli nominert til prisen, men at jeg skulle vinne, hadde jeg aldri trodd. Dette er en pris som henger høyt for oss krimelskere, sier Næss til VG.

Populær krimserie

Skjebnesteinen er bok nummer 2 i krimserien om etterforsker Harinder Singh, en norsk politimann med indisk far som har vokst opp i den fiktive småbyen Elvestad i Østerdalen. I førsteboka Den stille uke må Singh noe ufrivillig dra tilbake til Elvestad for å etterforske drapet på en ung mann, mens handlingen i Skjebnesteinen i hovedsak foregår i Edinburgh.

VG siterer Riverton-juryen:

Rivertonjuryen trekker frem etterforskningen i boken som realistisk og skriver at «ingenting er tilfeldig eller uavklart i «Skjebnesteinen». Juryen mener den er «velskrevet, godt strukturert, med intrikate forbrytelser og tilsvarende vanskelig politiarbeid» – og at den er en kriminalroman av «beste merke».

Synes du Harinder Singh-serien høres spennende ut? Her kan du lese mer om de to bøkene:

Bok nr 1: Den stille uke

Kripos-etterforsker Harinder Singh vender motvillig tilbake til småbyen han vokste opp i for å bistå det lokale politiet med å oppklare en drapssak.

Den halvt indiske Singh ble aldri helt godtatt i Elvestad, og møtet med hjemstedet får gamle konflikter til å vekkes til live. Mye er ved det samme i byen han forlot. Familien Davidsen eier fremdeles Elvestads hjørnestensbedrift og tilhører fortsatt byens maktelite. Men nå er Axel, fabrikkdirektørens sønn, drept. Tjue måneder tidligere forsvant dessuten en ung jente som vanket i samme gjeng som Axel sporløst. Når Singh begynner å nøste i trådene, viser det seg snart at mange har noe å skjule, og at langt fra alle forteller sannheten om hvor de var drapsnatten.

«Næss har komponert et spennende krimplot med tråder som han holder godt tak igjennom boken. Handlingen byr på flere overraskelser og godt uttenkte vendepunkter»
Elin Brend Bjørhei, VG

Bok nr 2: Rivertonvinneren Skjebnesteinen

Når niesen blir bortført, må Harinder Singh grave dypere i sine indiske røtter.

En norsk student blir bortført i Edinburgh, og et døgn senere blir hun funnet nesten livløs i elva. Den unge kvinnen, Amandeep Kaur, er niesen til politietterforsker Harinder Singh, og han flyr over for å bistå. Selv om han bare er der som privatperson, blir han blandet inn i etterforskningen. Litt vel mye, synes de skotske politimennene. Harinder prøver å rekonstruere hva som skjedde det døgnet Amandeep var borte, og å finne ut av hvem som kunne ønske å skade henne.

Gjennom undersøkelsene til Harinders kollega Rachel Hauge i Norge, viser det seg å være en sammenheng mellom bortføringen av Amandeep og drapet på en tyster i narkomiljøet i Oslo et halvt år tidligere. Det fører både henne og Harinder på kollisjonskurs med to beryktede tvillingbrødre som styrer mye av narkotikatrafikken i byen.

Fikk du lyst til å høre noen av disse? Som Fabel-abonnent har du tilgang til alle sammen, i tillegg til tusenvis av andre lydbøker innen alle sjangre, for både store og små. Nye abonnenter prøver gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!