Nye lydbøker i januar - Fabel

Nye lydbøker i januar

Nytt år – og massevis av nye lydbøker! Gled deg til splitter nye krimserier fra stjerneskudd som Johanna Mo og Gustaf Skördeman, massevis av gode romaner, klassikere og spennende dokumentarer.

2. januar: 

Alice Walker: Purpurfargen. Roman

Den uforglemmelige sørstatsklassikeren – endelig i ny utgave!

Celie vokser opp under fattige kår på landsbygda i Georgia på begynnelsen av 1900-tallet. Etter en vanskelig barndom blir hun giftet bort i en alder av bare 14 år. Ektemannen nekter å ha Celies søster Nettie boende, og Celie må sende henne fra seg. Fra da av går dagene med til å lure på hvor søsteren er blitt av, og til å skrive brev – til Gud, og til Nettie.

I brevene kommer vi tett på Celie og hverdagen hennes med en brutal mann og ustyrlige stebarn, i et samfunn og en tid der en svart kvinne var lite verdt. Og likevel er det nettopp kvinnefellesskapet som blir redningen for henne. Gjennom latter og gråt, hardt arbeid, samhold og klokskap finner kvinnene retning i livet. Og hele tiden skriver Celie til søsteren, som hun nekter å gi slipp på.

Purpurfargen er en uforglemmelig fortelling om søsterskap og kampen for egenverd. En historie om å fortsette å tro på noe – Gud, kjærligheten, vennskapet, en selv – også når alt er som mørkest. Boken er solgt i over fem millioner eksemplarer verden over, og førti år etter utgivelsen er den fremdeles like slående relevant.

 • Ragnar Hovland: Dr. Munks testamente. Roman
 • Margit Sandemo: Klosteret i Tårenes dal. Serieroman. Bok nr 13 i Heksemesteren-seren
 • Pål Gerhard Olsen: Overspill. Krim. Bok nr 2 om Aron Ask
 • Torborg Nedreaas: Trylleglasset. Noveller

3. januar: 

Jane Austen: Emma. Roman

Emma Woodhouse og hennes far hører med blant byens lille krets av dannede, og Emma går en begrenset tilværelse i møte når hennes guvernante og fortrolige venninne forlater dem for å gifte seg.

Det er imidlertid Emma selv som står bak guvernantens lykkelige valg. Hun har gjort det til sin oppgave å spille Kirsten Giftekniv for alle andre enn seg selv. Emma er både vakker, klok og rik, men hun er også bortskjemt. Hun finner stadig nye objekter som hun kan oppdra og pønske ut planer for og bryr seg lite om velmente råd fra mr. Knightley, hennes kloke venn og eneste verdige motstander.

 • Mohlin & Nystrøm: Det siste livet. Krim. Første bok i serien om John Adderley
 • Mari Jungstedt: Du går ikke alene. Krim. Bok nr 11 om Anders Knutas
 • Buttler og Grimwalker: En perfekt storm. Krim. Første bok i serien om Alex Storm.
 • William Shaw: Fuglekikkeren. Krim. første bok i serien om Alexandra Cupidi.
 • Bente Pedersen: Snøprinsesse. Serierroman. Bok nr 4 om Aurora.
 • Torborg Nedreaas: Ved neste nymåne. Roman

4. januar: 

Jordan B. Peterson: Mer enn bare orden: 12 nye regler for livet. Selvutvikling

Ny bok fra bestselgerforfatteren Jordan B. Peterson!

I sin forrige bok, 12 regler for livet, inspirerte psykologiprofessor Jordan B. Peterson millioner av mennesker over hele verden til å skape orden i en kaotisk tilværelse. I denne lenge etterlengtede oppfølgeren går Peterson ytterligere et skritt videre, og viser at det er viktig med mer enn bare orden. Han mener det også er avgjørende å strekke seg utenfor det velkjente og på den måten tilpasse seg en verden i evig forandring.

Mens for mye kaos truer med å føre oss ut i usikkerheten, vil for mye orden føre til en mangel på nysgjerrighet og kreativ vitalitet. Forfatteren oppfordrer derfor til å forsøke å finne balansen mellom virkelighetens to fundamentale prinsipper – orden og kaos – og viser at dyp mening kan finnes der disse møtes. Ved å trekke veksler på visdom fra tidligere tider, så vel som dype personlige lærdommer fra eget liv og klinisk praksis, gir Peterson oss tolv nye prinsipper som veileder leserne mot en mer meningsfull verden.

 • Ketil Bjørnstad: Mannen som gikk på jorden. Roman
 • Torborg Nedreaas: Musikk fra en blå brønn. Roman
 • Kristine S. Henningsen: Ulykken. Serieroman. Bok nr 5 om Sofia fra Måkøya.

Gøhril Gabrielsen: Ankomst. Roman

En forsker skal overvintre ved et fuglefjell lengst nord i Norge. Hun er nylig blitt separert, datteren bor hos eksmannen, og hun venter på sin nye elsker. Etter hvert blir det klart at forskningsoppholdet også er en flukt.

Hvem har hun egentlig overlatt datteren til? Og hvorfor kommer ikke elskeren? Ankomst er en intens roman om utsatthet. Om å søke en forutsigbar virkelighet, men oppleve nærværet av nye, foruroligende krefter i og utenfor seg selv.

5. januar: 

Maria Arlén Larsen: En fet hemmelighet: et godt liv uten strenge dietter. Sakprosa. 

Elsk den kroppen du har gjennom ny kunnskap om fettet ditt!

Er du en av de som prøver endeløse dietter, men aldri taper vekt? Blir du trist når du ser kroppen din i speilet og ønsker å bli kvitt bilringene? Trenger du råd til å endre vaner?

Lege Maria Arlen Larsen kan gi deg håp og gode faglig baserte råd! Hun har i flere år behandlet overvektige med stor suksess. Glem løping og fasting, vend heller fokus på hvorfor du spiser og hvilke vaner du er fanget i. Ved hjelp av en praktisk guide kombinert med ny forskning om fettets funksjoner kan du revolusjonere ditt forhold til mat og selvbildet ditt.

Dette er boken for deg som prøvd alt annet og virkelig ønsker en endring. Her får du alt du trenger for å få grunnmuren på plass og et bedre selvbilde. Her er ingen slankekurer dietter med spesialmat eller kompliserte regler for trening og spising. Bare oppbyggelige og solide råd som bidrar til god helse!

 • Hanna Blixt: Glassveranda med sjøutsikt. Roman
 • Agnar Mykle: Rubicon. Roman
 • Wim Hof: Wim Hof-metoden. Sakprosa

Bente Josefsen: Sukkeravhengig? Bli frisk uten sukker: metoden og maten som hjelper deg. Sakprosa.

Går det an å være avhengig av sukker og andre raffinerte karbohydrater som brød, pasta, ris eller potetgull?

Mange opplever at «stoppknappen» i hjernen er borte og at gode forsetter om å skjerpe seg rakner etter kort tid. I dag er det vanlig med et kosthold bestående av store mengder sukker og andre raffinerte karbohydrater uten å forstå at dette har sammenheng med plager som lite energi, humørsvingninger og vektoppgang. Denne boken gir deg svaret på om du har et problematisk høyt forbruk eller om du har utviklet en avhengighet til sukker og andre raffinerte karbohydrater.

Sukkeravhengigheten kan for mange overskygge alt, gjøre livet gledesløst og uten håp. Ved å legge om kostholdet og bevisstgjøre deg ulike mattriggere i kombinasjon med andre verktøy presentert i denne boken, kan du få livet ditt tilbake.

6. januar: 

Garry Discher: Dragemannen. Krim. Første bok i Peninsula Crimes-serien

En seriemorder herjer på en liten halvøy utenfor Melbourne, Australia.

Førstebetjent Hal Challis i kriminalpolitiet, Ellen Destry og resten av teamet kjemper mot klokka for å pågripe ham før han slår til igjen. Samtidig må Challis håndtere den ivrige lokalavisredaktøren Tessa Kane, som undergraver etterforskningen. Dessuten har han stadig kona si på tråden, som sitter inne på åttende året for medvirkning til drap.

Dragemannen er den første boka i Peninsula-serien.

«Topp politikrim! «Dragemannen» er gnistrende god politikrim med blålys og sirener!»

Ingvar Ambjørnsen, VG

 • Hege Norman-Stormbringer: Frida. Serieroman. Bok nr 3 i Damelaget-serien
 • Liv Margareth Alver: Steinkorset. Serieroman. Bok nr 12 om Hanseatene
 • K.A. Applegate: Trusselen + Løsningen. Barn. Bok nr 21 og 22 i Animorphs-serien

Mario Vargas Llosa: Ulvetid. Roman

Guatemala, 1954. Den demokratisk anlagte Jacobo Árbenz’ regjering veltes i et militærkupp. Bak kuppet står lokale krefter godt hjulpet av CIA, Eisenhower og ikke minst United Fruit Company – et multinasjonalt amerikansk selskap som ikke bare drev med bananhandel, men også med skittent politisk spill.

Gjennom virkelige skikkelser som Árbenz, samt den middelmådige generalen Armas og ikke minst Marta Borrero, en femme fatale også kjent som Miss Guatemala, skildres en turbulent tid i Guatemalas historie. En tid der internasjonale konspirasjoner og motstridende interesser i stor grad formet landet. En tid preget av den kalde krigen, hvis ekko fremdeles kan høres i dag. Med spenning, lekenhet og driv blander Mario Vargas Llosa virkelighet og fiksjon, og viser hvordan mektige menn i Latin-Amerika endte som ofre for en sammensvergelse de hjalp til med å skape.

«Perus beste forfatter. En av verdens beste.»

The New Yorker.

9. januar:

Dani Atkins: Mens jeg sov. Roman

Maddie våkner i sykehussengen og husker ikke hva som har skjedd. Hun vet bare at hun og Ryan gledet seg veldig til bryllupet og til barnet som skulle komme.

Andre må fortelle om den fatale trafikkulykken og at hun har ligget veldig lenge i koma. Men Ryan oppfører seg merkelig, han svarer unnvikende når hun spør om barnet. Chloe jobber som frivillig på sykehuset, og Maddie blir en av de pasientene hun føler seg mest knyttet til. Nå er Maddie våken og alt er forandret. Mens Maddie har vært i koma har livet gått videre for dem rundt henne. Hvordan skal de nå finne sin plass i forhold til hverandre?

Mens jeg sov er en fortelling om livets ubarmhjertighet, om kjærlighet og håp – og om hvor langt en mor er villig til å strekke seg for barnet sitt.

 • Alf R. Jacobsen: Forlis: Barentshavets uløste gåter. Sakprosa
 • Aud Midtsund: Forsvunnet. Serieroman. Bok nr 11 i Tårnhuuset-serien
 • Odd Harald Hauge: I tyvenes tid. Krim. Bok nr 1 om Lars Lande og Anders Alme.

10. januar: 

Terje Emberland: Himmlers Norge: nordmenn i det storgermanske prosjekt. Sakprosa

Fra 1940 til 1945 brukte Reichsfuhrer-SS Heinrich Himmlers organisasjon store ressurser for å rekruttere nordmenn til tjeneste som soldater, politifolk og vaktmannskaper.

Nordmenn ble betraktet som en rasemessig ressurs, og SS ønsket bl.a. å bygge opp et lojalt “statsbeskyttelseskorps”. SS’ rekruttering av nordmenn knytter på en ny og oppsiktsvekkende måte det norske okkupasjonsregimet til Holocaust og rasekrigen i øst, og til Himmlers fremtidsvisjoner om et raserent Europa. “Himmlers Norge” gir leseren et nytt syn på sentrale sider ved okkupasjonshistorien.

 • Eivind Riise Hauge: Korrektur av et sorgens kapittel. Roman
 • Kristin S. Ålovsrud: Skumle hensikter. Serieroman. Bok nr 25 om Sagmesterens barn.

Jan Mehlum: Nederst ved bordet. Krim. En kortroman i Svend Foyn-serien.

En gammel dame oppsøker Tønsberg-advokaten Svend Foyn med bønn om å spore opp hennes forsvunnede barnebarn.

Etter hvert som Foyn undersøker forsvinningen oppdager han flere tvilsomme forbindelser – blant annet til en kjent norsk politiker. «Nederst ved bordet» er en frittstående kriminalnovelle om Tønsberg-advokaten Svend Foyn

11. januar:

Nancy Herz: Skal du ikke gifte deg snart? Og alt mamma og jeg burde ha snakket om i stedet. Debatt-bok

Nancy Herz ble en bejublet stemme i den norske offentligheten da hun bokdebuterte med Skamløs i 2017. Men det var også noen som mente at hun ikke burde hevet stemmen. Blant dem var hennes egen mor.

Hvorfor dømmer Nancys mor henne så hardt? Hvor mange ganger om dagen skal man bli spurt om et giftermål er nær forestående? Og hvordan er det å oppdra et barn man ikke kjenner seg igjen i?

I denne boken åpner Herz samtalen med sin egen mor. Gjennom personlige og vanskelige samtaler nøster de opp i morens historie, og prøver å forstå hvorfor forholdet mellom dem er blitt så fastlåst og turbulent. For er det mulig å inspirere unge jenter til å ofre familiebånd og vennskap for å oppnå frihet og respekt – og fortsatt ønske forsoning på egen hjemmebane?

 • Lorna Cock: Den glemte landsbyen. Roman
 • Samuel Karlsson: I morderens skygge. Krim. Bok nr 2 om Jessicaa Jackson.
 • Ketil Bjørnstad: Oppstigning fra det usynlige. Roman

12. januar:

Thor Gotaas: Femmila: skisportens manndomsprøve. Sport.

Endelig: de lange linjene om femmilas historie, fra den gangen løperne gikk med ei sild på innerlomma, klar til å smøres utover skiene om det skulle glippe, til dagens heseblesende fellesstarter.

7. februar 1888 ble historiens første femmil arrangert. På startstreken i Holmenkollen sto flere løpere som hadde røkt pipe for å utvide lungene. Vinneren, Torjus Hemmestveit, innkasserte gull til en verdi av 400 kroner. Storheter som Thorleif Haug, Matti Koskenkorva, Thomas Wassberg og Petter Northug jr. hører naturlig hjemme i femmilas historie. Men vel så mye handler femmila om sliterne fra landsbygda, de som til daglig svingte øksa i dype skoger. Der andre så dypsnø og uframkommelighet, så de et levebrød, der de slet seg titalls mil frem og tilbake til renn, med håp om å vinne solide premier.

For å vinne krevdes langt mer enn spreke utøvere. Innfallsvinklene varierte. Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger, nordmenn trivdes best i kupert terreng. Og mens noen puttet sild på innerlomma, klar til å smøres utover om skiene skulle begynne å glippe, valgte andre revefett, fløte og honning. Med sprudlende fortellerglede trekker Thor Gotaas de lange linjene om femmilas fascinerende historie helt frem til i dag.

 • Sylvia Day: Bare for deg. Roman
 • Yann Martel: Beatrice & Virgil. Fantasy
 • Geir Svardal: Bruttern: triumfene, intrigene og kampene: historien om Kåre Ingebrigtsen. Sakprosa.
 • Kate Helen Simonsen: Høststorm. Serieroman. Bok nr 19 i Villblomster-serien
 • Dorthe Erichsen: Sommernetter. Serieroman. Bok nr 14 i Seterliv-serien

13. januar: 

David Walliams: Den første flodhesten på månen: basert på en sann historie. Barn. 

Et eksplosivt og sjarmerende romeventyr fra superstjernene i barnelitteraturen, David Walliams og Tony Ross!

Det handler om to store flodhester, en STOR drøm – og om hvem som kommer først til månen.

David Walliams’ barnebøker topper bestselgerlistene i Storbritannia. Han er flere ganger nominert til Roald Dahl Funny Prize.

 • K.A. Applegate: Avsløringen + Mistanken. Barn. Bok nr 23 og 24 i Animoprhs-serien
 • Torkil Berge: Energityvene. Sakprosa
 • Roy Andersen: Redningsmenn og lykkejegere: norske pionerer i Alaska. Sakaprosa
 • Aud Midtsund: Solgløtt. Serieroman. Bok nr 31 i Malmbyen-serien

Gustaf Skördeman: Geiger. Krim.

Spenning, intriger og spionasje.

Hun står ved vinduet og vinker til et av barnebarna som har vært på besøk, da hjemmetelefonen ringer. Hun løfter av røret og hører kun ett ord: Geiger. I flere tiår har hun visst at dette kunne skje, og alt stopper opp. Hun vet hva det innebærer – finner frem våpenet, skrur på lyddemperen, smyger seg bak mannen sin der han sitter, sikter munningen på tinningen. Så trekker hun av.

Mordet i Bromma er egentlig Sara Nowaks sak. Men politikollegaen hennes vet at Sara kjenner den drepte. De vokste opp i samme nabolag, og Sara kjenner familien hans. Sara trosser likevel reglene og kaster seg inn i etterforskningen. Det viser seg at en mørk fortid er i ferd med å innhente henne, en plan som har ligget klar i årevis.

Geiger er første bok i Gustaf Skördemans fengslende trilogi om en families dystre relasjoner og om et mystisk familiedrap med forbindelser til DDR-spioner og terrorisme.

16. januar: 

Lucy Foley: Gjestelisten. Krim

På en øy utenfor irskekysten skal årets kjendisbryllup gå av stabelen. Brudgommen er en sjarmerende og kjekk tv-stjerne og bruden en dyktig magasinredaktør.

Alt er perfekt, kjolen, stedet, maten – det eneste som ikke samarbeider er været. I stedet for den strålende sommerdagen som er spådd, trekker det opp til storm. Og i kjølvannet av stormen kommer gammelt nag til overflaten. Det blir raskt slutt på en hyggelig gjenforening, og det viser seg at under den polerte overflaten syder det av sjalusi, misunnelse og hevntanker. Etter et beleilig strømbrudd dukker det opp et lik. Hvem er det som ikke ønsker brudeparet hell og lykke? Og hva er årsaken?

 • George Eliot: Veveren fra Raveloe. Roman
 • Walter Farley: Den svarte hingsten. Roman
 • F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby. Roman
 • Pål Gerhard Olsen: Rødt regn. Krim. Bok nr 3 om Aron Ask
 • Bente Pedersen: Tsarina. Serieroman. Bok nr 27 i Raija-serien

Lars Ove Seljestad: Blind. Roman

Geir Kinsarvik veks opp i Oddas gamle industristrøk, med ein far som jobbar på Smelteverket og ei mor som vaskar arbeidarbrakkene. Ei hending i barndommen der han blir misbrukt og mobba av skulekameratane, får han til å bli besett av hemntankar.

Han vil opp og fram i verda, han forlét Odda, klassebakgrunnen og tanken om solidaritet. I staden satsar han på høgare utdanning i Oslo. Her møter han Amalie, ei pen jente frå beste vestkant. Saman får dei ein son, men det er mørke krefter i Geir som får han til å gi sine næraste ei stor smerte. Blind er ein moderne klassikar, som skildrar tiåra frå 1960 til starten av 2000-talet, politisk og kulturelt. Det er ein innhaldsrik og kompleks roman om ein mann som får professoratet sitt, men som mister si sjel.

17. januar: 

Sara Johnsen: White man. Roman.

White Man handler om forbrytelser på en sydhavsøy og om kjærligheten som fantes før og etter; mellom mann og kvinne, hvit og svart, og en far og hans sønn.

En fortelling om en forbrytelse. Om hvordan og hvorfor den skjer. White Man ble nominert både til Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

«En pirrende og innsiktsfull studie av moderne turistkolonialisme. Skarpt sett og elegant komponert, er dette fortellermessig en uhyre lesbar og spennende beretning.»

Knut Faldbakken i «Årets beste bøker» i VG

 • Leo Tolstoj: Anna Karenina. Roman
 • Mari Jungstedt: Den man elsker. Krim. Bok nr 12 om Anders Knutas
 • Ole Asbjørn Ness: Det er natt. Roman
 • William Shaw: Salt lane. Krim. Bok nr 2 om Alexandra Cupidi
 • Ketil Bjørnstad: Skumringsmulighetene. Roman

18. januar: 

Edward St.Aubyn: Blindtest. Roman

Blindtest følger tre venner og deres bekjentskapskrets gjennom et år som skal forandre dem alle.

Da Olivia får ny kjæreste, Francis, samtidig som hun ønsker bestevenninnen Lucy velkommen hjem fra New York, utvides med ett hele hennes verden seg. Olivia og Francis er som skapt for hverandre, og ivrig etter å involvere Lucy i sin egen lykke introduserer Olivia venninnen og kjæresten for hverandre. De tre knyttes uvanlig sterkt sammen. I månedene som følger, trekkes flere personer inn i deres bane, og ingen av dem skal stå uberørt tilbake.

På overbevisende, lekent og empatisk vis tar Edward St. Aubyn i sin nye roman for seg temaer som arv, determinisme, frihet og historiene vi forteller om oss selv. Og romanen er like overbevisende når den befatter seg med økologi, psykoanalyse og nevrovitenskap som med kjærlighet, frykt og mot.

 • Don Miguel Ruiz: De fire leveregler. Sakrposa
 • Kristine S. Henninigsen: Hjemkomsten. Serieroman. Bok nr 6 om Sofia på Måkøya
 • Erik Eikehaug: James Franco spytter når han snakker. Roman

Odd Harald Hauge: Polare tragedier: om mot, overmot – og død. Historie. 

I jakten på ære, berømmelse og rikdom dro polfarerne til ytterkanten av den kjente verden, men mange kom aldri tilbake. Hva ligger bak disse tragediene?

Hva fikk en 80-åring til å ta med førti mann for å finne Canadas gull i 1720? Hvordan kunne 17 friske menn omkomme i et nybygget hus fullt av mat? Var kaptein André gal eller genial da han seilte mot Nordpolen i ballongen sin? Hvordan kunne en lausunge fra Arendal bli dansk krigshelt og en ikonisk polarhelt? Boken gir deg både de berømte og de ukjente historiene, fra Hugh Willoughby i 1553 via Willem Barentsz i 1596, og sju andre ekspedisjoner, til kappløpet mellom Amundsen og Scott. Disse historiene har aldri blitt presentert samlet tidligere.

19. januar: 

Harald Eia og Ole-Martin Ihle: Født sånn eller blitt sånn? utro kvinner, sjalu menn og hvorfor oppdragelse ikke virker. Sakprosaa

Hvorfor liker menn one-night-stands bedre enn kvinner? Er homofile mer feminine enn andre menn? Har egentlig oppdragelse noen effekt? Kort sagt: Er vi født sånn eller blitt sånn?

Harald Eia og Ole-Martin Ihle stiller overraskende spørsmål og kommer med nye svar i denne boka, basert påTV-suksessen Hjernevask.

 • Sylvia Day: Gjenspeilt ii deg. Roman
 • Kristian Bergquist: Kom og sett meg i orden. Ungdom

Thor Gotaas: Før og etter Wirkola: norsk hoppsport fra 1940 til 1990. Sakprosa.

Norsk skihistorie på sitt beste, slik bare Thor Gotaas kan formidle det.

Boka handler om skihopping i Norge fra 1940 fram til 1990. Dette var hoppsportens gullalder i Norge. Mange norske gutter drømte om å bli gode skihoppere, og det fantes tusenvis av hoppbakker rundt om i landet. Her er de kjente og ukjente historiene om alle stjernene – Bjørn Wirkola, Toralf Engan, Torgeir Brandtzæg, Roger Ruud, Per Bergerud og mange andre. Her er også mange eksentriske personligheter og pussige episoder fra skihoppingens vågale verden, slik de aldri er blitt servert før i bokform.

I kjent stil formidler Gotaas utøvernes versjon av sporten sin og får dem til å røpe hittil ukjente anekdoter og minneverdige øyeblikk. Før og etter Wirkola er skrevet med Gotaas’ blikk for det seriøse og kuriøse, ikke bare for prestasjoner som ga store pokaler og gjeve medaljer, men også for skihoppingens sjel.

20. januar: 

Roy Anderson: 1914: inn i katastrofen: Norge og første verdenskrig. Sakprosa.

Sommeren 1914 var himmelen skyfri og varm. I Horten samlet Europas seilerelite seg til vennskapelig kappestrid, og i Balestrand promenerte keiser Wilhelm blant bygdefolket. Men den sommerlige idyllen var et bedrag.

Stormaktskonfliktene som hadde ligget latent, eskalerte uhyggelig raskt etter at arvingen til den habsburgske tronen ble skutt i Sarajevo 28. juni. Attentatet utløste en krig som skulle overgå alle tidligere kriger hva gjaldt ødeleggelser, død og konsekvenser. I “1914 – Inn i katastrofen” skildrer Roy Andersen den dramatiske historien om opptakten til første verdenskrig og dens tidlige fase.

Vi følger den norske regjeringens kamp for å forsvare nøytraliteten, overfor Sverige og Storbritannia – og også overfor kong Haakon, som mer og mer opptrer som britenes mann snarere enn som Norges konge. Imens ruller den tyske krigsmaskinen gjennom Belgia og Nord-Frankrike og involveres i voldsomme slag også på Østfronten. Gjennom soldatdagbøker og brev får vi et innblikk i krigens råskap, fra de blodige kampene ved Marne og Tannenberg til forbrødringen mellom skyttergravene i Flandern på julaften 1914. Samtidig rammes den livsviktige norske skipisfarten stadig mer av krigshandlingene.

 • A.F. Carter: Alle oss. Krim
 • K.A. Applegate: Isfront + Angrepet. Barn. Bok nr 25 og 26 i Animorphs-serien
 • Hege Norman- Stormbringer: Elin. Serieroman. Bok nr 4 i Damelaget-serien
 • Håvard Melnæs: En helt vanlig dag på jobben. Sakprosa

David Walliams: En ganske irriterende elefant. Barn

Hva er stort, blått og sjefete – og kommer helt uten å være invitert?

Når det ringer på døra, får Sam det travelt. Det er ikke bare, bare å ha besøk av en elefant!

Dette er fargerikt, morsomt og sjarmerende i kjent Walliams-stil.

23. januar:

David Ärlemalm: Litt død rundt øynene. Krim

Når Sofia dør av en overdose, må Arto bli nykter. Han prøver hardt å skape et normalt liv for seg selv og den fem år gamle datteren Bodil.

Så blir han beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer og får sparken fra jobben på skolekjøkkenet. Arto prøver å redde Bodil og seg selv, men presses til å skaffe penger slik han gjorde før, slik han kan best, og tvinges stadig lengre inn i en verden av løgn, kriminalitet og vold.

Fortellingen om Arto og Bodil er rå og øm. Artos kamp for å overleve som tidligere rusmisbruker og alenepappa viser et fordømmende og umenneskelig samfunn fra en skyggeside vi sjelden får lese om.

 • Aud Midtsund: Et nytt liv. Serieroman. Bok nr 12 i Tårnhuset-serien
 • Debbie Johnsen: Kanskje en vakker dag. Roman. 
 • Odd Harald Hauge: Løgnerne. Krim. Bok nr 2 om Lars Lande og Anders Alme
 • Anders Gustafson og Johan Kant: Singöspionen. Krim
 • Lars Ove Seljestad: Ta hand om deg. Roman

24. januar: 

Helene Uri: Dyp rød 315. Roman

Dyp rød 315 er en vilter roman, skrevet med snert og språklig overskudd. En svært underholdende og morsom historie, men samtidig sterk og urovekkende.

Gina Beck er ofte forelsket, og aller mest i seg selv. Hun går med designerklær til enhver anledning, med den riktige dyprøde og forførende fargen på leppene, og hun har alltid full kontroll. Så havner hun motvillig under behandling hos en psykolog. Etter hvert som hun åpner seg om sitt forhold til menn, venninner og rivalinner, avdekkes en annen og mørkere historie.

 • Leo Tolstoj: Herre og dreng. Roman
 • Ketil Bjørnstad: Nåde. Roman

25. januar: 

Philippa Perry: Boken du skulle ønske foreldrene dine hadde lest (og som barna dine kommer til å takke deg for at du leste). Sakprosa

Alle foreldre vil at barna deres skal ha det bra. Hvordan oppnår vi det? I denne enkle, kloke og morsomme boken forteller den erfarne psykoterapeuten Philippa Perry hva som skal til.

Hva bør vi som foreldre gjøre, og hva bør vi absolutt ikke gjøre? Perry guider leseren gjennom en helhetlig tenkning som bygger opp og styrker et åpent og godt forhold mellom foreldre og barn. Boken forklarer deg hvordan din egen oppvekst påvirker hvordan du er som forelder, og at du kommer til å ta gale beslutninger og valg – og hvordan du kan rette dem opp. Du lærer hvordan du kan bryte dårlige mønstre og komme ut av fastlåste situasjoner, og hvordan du kan håndtere og skille fra hverandre dine egne og dine barns følelser. .

 • Eivind Grip Fjær: Det stemmer ikke. Romana
 • Kristin S. Ålovsrud: Hjerterom. Serieroman. Bok nr 17 i Fredsår-serien
 • Rhys Bowen: Jenta fra Toscana. Roman
 • Rune Angell-Jacobsen: Vergeløs. Roman

Johanna Mo: Nattsangeren. Krim. Første bok i serien om Hanna Duncker. 

Når den dyktige politietterforskeren Hanna Dunckers far dør, vender hun etter 16 år i Stockholm tilbake til barndommens Öland.

Til tross for alt som skjedde der, tross alle blikk og rykter, er det i den lille hytta ved havet hun hører hjemme. 15 år gamle Joel blir funnet død og mishandlet ved en rasteplass. Hanna må etterforske saken selv om Joels mor en gang var hennes beste venn – en venn Hanna forlot for mange år siden. Alle kjenner alle i det lille øysamfunnet. Alle vet at Hannas far satt i fengsel for drap. Hanna får bruk for all sin styrke og menneskekunnskap i etterforskningen av Joels tragiske og voldsomme død. At det koster å grave, både i nåtid og i fortid, lar det lukkede samfunnet henne ikke glemme.

«Denne blir du hektet på!»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

26. januar: 

Jo Røislien og Ingvild Aabye: Livsviktig: sperm, gener og evig liv. Sakprosa

Hvorfor har sex blitt den mest populære forplantningsformen på planeten? Kan et dyr bli utryddet to ganger? Og hvordan er det i det hele tatt mulig å lage museunger med to biologiske mødre, og ingen far? Er hele mannen snart overflødig?

Vi har temmet atomet og landet på månen. Nå er det forståelsen av livet selv som står for tur. I denne boken tar Jo Røislien deg med på en reise inn i livsvitenskapen – med spermcellen som guide. Gjennom personlige historier og historiske anekdoter tar Røislien deg med på spermrace, skreitokt og kloning av hund. Alt for å komme til bunns i hvordan levende liv fungerer, hvilke av livets regler som kan bøyes, og hvilke som kan brytes.

 • Ragnar Hovland: Alltid fleire dagar. Ungdom
 • Yann Martel: Historien om Pi. Roman
 • Kristian Bergquist: Jeg vil bare at det skal være oss. Ungdom
 • Kate Helen Simonsen: Juledager. Serieroman. Bok nr 20 i Villblomster-serien
 • Sylvia Day: Knytet til deg. 
 • Heidi Mittun-Kjos: Områder av særlig betydning. Roman

27. januar: 

Rebecca Serle: Om fem år. Roman

Hvem er du om fem år? Har livet blitt som forventet?

For den ambisiøse advokaten Dannie Cohan er spørsmålet forbausende enkelt å svare på. Helt fra hun var liten, har hun planlagt livet sitt ned til den minste detalj, og til nå har alt gått helt etter planen: Hun har landet den perfekte jobben, hun er blitt fridd til av kjæresten – hun er på vei akkurat dit hun vil.

Men i en drøm ser hun seg selv fem år fram i tid, og livet hennes er blitt helt annerledes. Hun befinner seg i en fremmed leilighet, med en fremmed ring på fingeren, i seng med en fremmed mann. Og selv om Dannie ikke er av typen som tror på visjoner, kjennes drømmen så ekte. Hun greier ikke å slippe taket i den. Så en dag møter Dannie ham igjen. Mannen fra drømmen. Han føles merkelig kjent ut, og snart oppdager hun at framtidsplanene står på vaklende grunn.

Om fem år er en sterk og annerledes kjærlighetsfortelling om de uventede vendingene livet tar, om å tørre å slippe kontrollen og leve livet her og nå. Du vet aldri hva framtiden vil bringe.

 • K.A. Applegate: Dypdykk + Eksperimentet. Barn. Bok nr 27 og 28 i Animorphs-serien
 • Roy Andersen: I britenes klør: Norge og første verdenskrig. Historie

30. januar: 

Olav W. Rokseth: Husk at du skal dø. Krim. Bok nr 4 i serien om Ellen Marie Moi

PST- etterforsker Ellen Marie Moi blir utsatt for et attentat i Syria der hun skulle møte en jihadist som hadde viktig informasjon om nordmenn i landet. Kollegaen Camilla Egernes blir bortført under attentatet.

Tilbake i Oslo hyrer Ellen Marie tidligere etterretningsagent Alex Borge til å dra til Syria for å redde Camilla. Alex er halvt syrer, og går under kallenavnet Kameleonen for sin evne til å gli inn i ulike roller. Reisen inn i Syria blir også en søken etter sin egen far som han aldri har møtt. Alex innfiltrerer gruppen som har kidnappet Camilla. Han får økende respekt for gruppens karismatiske leder, og går med hele seg opp i rollen som jihadist. Samtidig er to syriske terrorister på vei til Oslo. Er det en sammenheng mellom kidnappingen av Camilla og terrortrusselen mot Norge?

I Oslo må Ellen Marie innse at hun ikke lenger kan stole på Alex. Samtidig må hun finne ut av terrortrusselen før det er for sent.

 • Viktor E. Frankl: Livet må ha mening. Roman
 • Johan Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidelser. Roman
 • Andrzej Sapkowski: Alveblod. Fantasy. Bok nr 3 i Volveren-serien
 • Mette Barfelt: Borte bra, men hjemme best. Bok nr 1 i Fjordbris-serien
 • Margit Sandemo: Frostens datter. Serieroman. Bok nr 14 om Heksemesteren.
 • Pål Gerhard Olsen: Isdronning. Krim. Bok nr 4 om Aron Ask.
 • Ruman Alaam: Legg verden bak deg. Krim

31. januar: 

Helene Uri: Engel av nylon. Roman

En berørende fortelling om moderskapet, om forholdet mellom mor og barn, og om hvor vanskelig det er å leve opp til forventninger.

Engel av nylon ble kåret til en av årets tre beste norske romaner i 2003 både av Tiril Broch Aakre i Dagbladet og av Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad.

 • Mari Jungstedt: De andre ansiktet. Krim. Bok nr 13 om Anders Knutas
 • Fjodor M. Dostojevskij: Onkels drøm + En pinlig historie + Hvite netter + Et svakt hjerte. Romaner
 • Williiam Shaw: Dødeland. Krim. Bok nr 3 om Alexandra Cupidi.
 • Olav Njølstad: Jens Chr. Hauge: fullt og helt. Biografi.
 • Bente Pedersen: Kyss, klapp og klem. Serieroman. Bok nr 6 om Aurora. 
 • Arnfinn Kolerud: Når ein først skal skyte nokon. Rroman
 • Kjell Ola Dahl: Seksognitti. Roman

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!