Lydbøkene som kommer i juli - Fabel

Lydbøkene som kommer i juli

Her er massevis av underholdende lydbøker du kan glede deg til!

Uansett om du tilbringer sommeren i hengekøya eller på joggetur, finner du masse gode lydbok-nyheter som underholder deg gjennom ferien.

1.juli:

 

Bobbie Peers: Førstehjelp for drapsmenn. Krim.

Knut Jensen er en 42 år gammel vaskeribestyrer fra Stavanger, som lever et helt vanlig liv med ungdomskjæresten Nina. Men også vanlige liv har sine opp- og nedturer, og Knuts liv er nå i fritt fall.

Han har drevet familierenseriet til konkurs og i et aller siste forsøk på å blåse varme i forholdet, reiser han og Nina til Mallorca for å feire jul. Med hawaiiskjorte og Crocs trekker Knut det røde forhenget på flyet til side og entrer Business Class for å gå på do. Der møter han en mann ved navn Benjamin Foley. Et møte som skal forandre livet hans. Hvordan ville det vært å leve den rike forretningsmannens tilsynelatende perfekte liv?

Førstehjelp for drapsmenn er en roman om hva som er det viktigste her i livet. En ellevill forvekslingskomedie om kjærlighet, identitetskrise og jakten på det perfekte liv.

 • Julia Quinn: En uungåelig lengsel. Roman. Bok nr 4 i Bridgerton-serien
 • Aud Midtsund: Vårjevndøgn. Serieroman. Bok nr 24 i Serien om Malmbyen
 • Anna Bågstam: Skyggespillet. Krim. Bok nr 2 i serien Morderne i Lerviken

 

Oskar Källner: Minneskrinet. Barn. Bok nr 4 i serien om Imperiets arvinger

Romeventyret fortsetter!

Alice og Elias reise med romskipet Stillheten fortsetter. De har kommet frem til imperieplaneten Tenia og besetningen trenger penger for å reparere skipet. Av en slektning av Syndra får de i oppdrag å hente et stjålet minneskrin. Men oppdraget blir ikke helt så lett som de trodde. Snart er de innblandet i en kamp på liv og død, der hele imperiets fremtid står på spill.

Minneskrinet er den fjerde boka i sci-fi-serien Imperiets Arvinger.

4.juli:

 

Ellen Vahr: Bakeriet i Brooklyn. Roman. Bok nr 2 i Idle Hour-serien

Thea har forlatt familien sin i Kristiania for å arbeide for den rike og mektige Vanderbilt-familien i Amerika. Drømmen er å tjene så mye penger at hun en dag kan reise hjem og kjøpe tilbake familiebakeriet.

Så dukker Amanda opp, den livsglade jenta hun delte lugar med på overfarten. Amandas møte med Amerika har vært langt mer brutalt enn Theas, og hun trenger Theas hjelp. Amerika er drømmenes sted, de satser alt og åpner et bakeri i Brooklyn, men Amanda har sine egne planer, og snart befinner Thea seg i en umulig situasjon som tvinger henne til å se seg selv på en helt ny måte.

Bakeriet i Brooklyn er et fengslende møte med rikdom for 100 år siden, og jazzen som fyller New Yorks dansesaler. Det er en varm roman om baking, vennskap og kjærlighet, men først og fremst er det en fortelling om å finne sin egen vei og bli fri.

 

Thor Gotaas: Norske utedoer. Kulturhistorie. 

Hva tørket man seg med før dopapirets tid? Hvorfor hang det kongebilder på utedoene? Hvordan var de ulike tradisjonene landet rundt? Og hvorfor varierte størrelsen på dohullene?

Norske utedoer omhandler det seriøse og kuriøse. På 1700-tallet tømte nattmenn doene i byene og ble frosset ut sosialt på grunn av det urene yrket. Utover på 1800-tallet ble hygiene viktigere og førte til flere doer. Før det gjorde befolkningen på landsbygda ofte fra seg utendørs.

Utedoens historie belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge. Norske utedoer løfter fram noe allment og hverdagslig og setter det inn i en større sammenheng.

 • Bente Pedersen: Frostnetter. Serieroman. Bok nr 20 i Raija-serien
 • Stian Gulli: Det første oppdraget. Barn
 • Elin Hilderbrand: Det perfekte paret. Krim
 • Katrine Wessel-Aas: Tilbake til Rosenlyst. Roman. Bok nr 8 om Familien Winther
 • Ragnar Jonasson: Mørket. Krim

 

Kine Jeanette Solberg: Ikke lov å le. Barn

En morsom og klok bok om et barn som sliter med å få venner. 

Kaja flytter fra byen til en liten bygd. Snart har hun bursdag, og mens moren lurer på hva slags fest hun vil ha, så lurer Kaja bare på én ting: hvordan man får en ekte venn. Svaret finner hun på en måte hun aldri kunne forutsett.

«’Ikke lov å le’ er en barnebok som er proppfull av livsbetraktninger av både presis og vaklevoren art. Det er sårt og fint og lattervekkende. Visst gjør det godt å le!»

Anne Cathrine Straume, NRK

 

5.juli:

 

Bobbie Peers: Nudelpuddelen. Barn. Bok nr 5 i Oppdagerklubben-serien

Ella og Felix må reise til Badeland, der en oversvømmelse truer.

Vannet når helt opp til det høyeste stupebrettet. Samtidig er pirajapiratenes hund forsvunnet, og General Snart Fart er ikke blid. Kan de to mysteriene ha noe med hverandre å gjøre?

 • Max Brallier: Den siste gjengen på jorda og den kosmiske trussel + Den siste gjengen på jorda og marerittkongen. Barn. 
 • Sarah J. Maas: Skyggenes dronning. Ungdom. Bok nr 4 i Glasstronen-serien
 • Salmund Kyvik: Deportasjon. Serieroman. Bok nr 10 i Mørketid-serien
 • Terje Tvedt: Nilen. Sakprosa

 

Molly Börjlind: Mørket imellom oss. Krim

Psykologisk spenningsroman om en families mørke hemmeligheter.

En vindfull dag i oktober overrasker den 25-årige Emma familien sin på landstedet deres i den stockholmske skjærgården. Hun vil finne ut av hva som egentlig hendte da lillebroren Robin forsvant da de var små. Han er antatt druknet, men kroppen ble aldri funnet.

Savnet av broren plager henne voldsomt. For å få orden på sitt eget liv trenger Emma å få klarhet i hva som skjedde. Foreldrene svarer unngående på spørsmålene hennes. Moren er følelseskald, foreldrene krangler, og det en gang så flotte sommerhuset er i forfall. Den nærmeste naboen er en kunstner som holder til i et gammelt fyrtårn. Da Emma besøker ham i atelieret hans, finner hun et akvarellbilde av to lekende barn. Bildet er veldig detaljert, og hun ser at det er henne selv og broren Robin fra den dagen han forsvant.

 

6.juli:

 

Nino Harattischwili: Det åttende livet (til Brilka). Roman

Ved begynnelsen av det tjuende århundret, i utkanten av Det russiske imperiet, slår en georgisk familie seg opp ved hjelp av en hemmelig sjokoladeoppskrift.

Stasia lærer den av faren sin, og tar den med seg til både St. Petersburg og Tbilisi. Hennes unge ektemann befinner seg i hjertet av Den russiske revolusjon. Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien er blitt spredt. Kitty, Stasias datter, har flyktet til London, mens oldebarnet Nitsa har flyttet til Berlin. Til niesen Brilka forteller Nitsa familiens historie, og skaper med det en episk slektskrønike som utfolder seg gjennom hele «det røde århundret».

Det åttende livet er en reise gjennom et Europa i endring og et rystende og rørende flettverk av kjærlighet, krig og tragedier. Og en sjokoladeoppskrift som viser seg å bære med seg både ekstase og fortapelse.

Terningkast 6: «Eventyrlig god roman! … årets store sommerbok! (…) kaotisk vakker og brutal (…) en sjelden leseropplevelse.»

Guri Hjeltnes, VG

 • Rune Angell-Jacobsen: Spillfeber. Serieroman. Bok nr 49 i Amerika-serien
 • Viveca Sten: Farliig farvann. Krim. Første bok i serien Mordene i Sandhamn
 • Christian Gjerde Wiik: Dei nye naboane + Første skoledag. Barn. Bok nr 1 og 2 i serien Oppdrag Romvesen
 • Jan Tore Noreng: Dødens skole. Første bok i serien Robofobia

 

Natalia Ginzburg: Familieleksikon. Roman.

I den selvbiografiske klassikeren “Familieleksikon” fra 1963 tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen.

Faren Guiseppe og moren Lidia – stadig på kollisjonskurs – fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

“Familieleksikon” er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

 

7.juli:

 

Hanne Kristin Rohde: Det du ikke vet. Krim. Bok nr 5 om Wilma Lind

En ny, nervepirrende krim i bestselgerserien med Wilma Lind.

Alarmen går. Det er gjort et funn i en fryser som får selv de mest hardbarka etterforskerne i Oslo-politiet til å grøsse. Tilfeldighetene vil ha det til at funnet blir meldt samtidig som Wilma Lind er innom for å si opp. Fryseren står i en enebolig hjemme hos 22 år gamle Ulrik Riiber. Tre år tidligere mistet han begge foreldre i en bilulykke. Broren, Thomas, overlevde, men er varig skadet og bor på Sundheim, samme sted som Wilmas sønn, Birk, er på rehabilitering.

Gradvis avdekker etterforskningen et uvanlig bofellesskap, med fire vennepar, regissert og betalt av den omkomne Roger Riiber. Det kommer frem at alle skjuler noe om hva som har foregått i vennegruppen, men ingen kjenner hele sannheten. Helt til noen åpner en fryser.

 • Ida Skjelbakken: Skumringstimen. Serieroman. Bok nr 22 i Krøniken om Ylva Alm
 • Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen: Hetebølge. Barn. Bok nr 4 i serien Mot og mysterier

 

Erica James: Hagene i Italia. Feelgood.

Bestselgende Erica James har skrevet en av sine aller beste romaner om kjærlighet og vennskap, og de opplevelsene man får ved å gripe de sjansene livet byr på.

Den lekre brosjyren frister med et besøk til Comosjøens mest fortryllende hager. For Helen blir den lokale hageklubben og den kommende ferieturen redningen fra en kjedelig hverdag. Mens for Lucy byr Italia-turen på mer enn bare en ferie i vakre omgivelser. Comosjøen er der faren hennes bor, og den siste gangen hun så ham var hun bare en tenåring. Kan turen føre til en forsoning mellom dem? Den etterlengtede og uskyldige reisen til Italia vil by på overraskelser og opplevelser som blir skjellsettende for alle klubbens medlemmer.

8.juli:

 

Kristine Getz: Poppy: Krim. 

Lotte Wiik har nesten en halv million følgere på Instagram. Den bedårende datteren Poppy på to år og tre måneder er selve attraksjonen, det er bildene av henne som stadig trekker nye følgere og store sponsormidler til mammabloggen.

Fire timer etter at foreldrene har publisert et bilde av Poppy utenfor besteforeldrenes hjem på Bygdøy – #overnatting – forsvinner hun. Bortføringen fører til en storm av oppmerksomhet og engasjement, for alle «kjenner» Poppy. Politietterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemand kastes inn i en etterforskning der hver time teller. Handler bortføringen om penger, eller om eksponeringen av barn i sosiale medier – er den en form for lærepenge? Eller henger den sammen med Lottes ukjente fortid?

 
 • Julia Quinn: Et minneverdig frieri. Roman. Bok nr 5 i Bridgerton-serien
 • Margit Sandemo: Nattens demon. Serieroman. Bok nr 33 i Sagaen om Isfolket
 • Egil Foss Iversen: Dødelig forhold. Krim. Bok nr 14 om Theodor Salomonsen
 • Morten Strøksnes: Tequiladagbøkene – gjennom Sierra Madre. Reise.
 • Øystein Stene: Zombie nation. Roman.

 

David Walliams: Fing. Barn

Fia Fromm har alt hun ønsker seg. Men alt er ikke nok. Hun vil ha mer, mer, MER! Når Fia erklærer at hun vil ha en FING, er det bare ett problem … Hva er en FING?

Herr og fru Fromm gjør alt de kan for at deres elskede datter skal være lykkelig. De oppsøker til og med de skumle bibliotekshvelvene for å dykke ned i de støvete sidene i den mystiske Monsterpedia. Deres desperate søken fører dem til dypet av den mest junglete jungelen, der de sjeldneste skapningene kan bli funnet. Men vil de noen gang finne en FING?

11.juli:

 

Bjarte Breiteig: Tøyeneffekten. Roman

«Tøyeneffekten» handler om en bydel i Oslo, og om en familie: Mona, Jostein og sønnen deres, Kalle. De har i flere år drevet en nabolagskafé i det som lenge var landets mest beryktede bydel.

Rundt kafeen er det et nettverk av folk fra vidt forskjellige kulturer, som hjelper hverandre og tar vare på nærmiljøet. Men er Tøyen blitt det stedet de en gang så for seg? Hva skjedde med det åpne og rause nabolaget hvor det var plass til alle? Jostein har mistet gnisten. De samlende evnene og det brennende engasjementet hans forvitrer, og Mona kjemper mot en hemmelig lengsel bort fra ham og fra Tøyen. Da Jostein ikke kommer hjem fra en reise, blir situasjonen akutt, og gjennom et intenst døgn følger romanen Mona alene mellom oppgjør og selvransakelse i lys av Josteins fravær.

«Tøyeneffekten» er en samtidsnær og undersøkende roman om et beboerinitiativ, om å finne et feste for kjærligheten utenfor den lukkede familiesfæren, og om tro og tvil på kraften i fellesskapet.

 • Cecily von Ziegsar: Gossip girl. Ungdom. Bok nr 1 i Gossip girl-serien
 • Monika Steiholm: Lykke og kampen mot kjærligheten. Barn. Bok nr 2 om Lykke
 • Mette Barfeltt: Urimelige forventninger. Serieroman. Bok nr 3 i Solvik-serien
 • Liz Pichon: Best i klassen (nesten) + Ja! Nei. (Kanskje-) + Superduperflink (nesten…). Barn. Bok nr 8, 9 og 10 i Serienom Tom Gates
 • Arne Svingen: Da Bo satt fast i do. Barn

12.juli:

 

Marius Horn Molaug: Verdens verste vitsebok. Barn. 

Den åttende boka om våre hardt prøvede – og hardt prøvende – bestevenner, Kent og Ruben, er endelig her. Som et fantastisk servicetilbud har de samlet sammen de absolutt verste (og noen ganske ok) vitsene som finnes.

Dette er vitser og gåter å lese høyt fra, fnise av, le så man tisser på seg av – og til å rødme av. ROFL, for å si det sånn.

 • Sarah J. Maas: Stormriket. Ungdom. Bok nr 5 i Glasstronen-serien
 • Hilde Lindset: Adresse. Livet. Roman

 

Camilla Läckberg: Gå i fengsel. Krim

Et Monopol-spill høynes med hevn.

Fire ungdommer har kjent hverandre siden de var små, fordi foreldrene deres også er venner. Nå er det nyttårsaften, og ungdommene feirer i den ene luksusvillaen, mens foreldrene er i villaen ved siden av. De har alt, men også mørke hemmeligheter som de ikke har delt med noen, heller ikke med hverandre.

Da et Monopol- spill sporer av og innsatsene høynes, begynner hemmelighetene langsomt å komme frem. Til slutt blir det for mye, og en intrikat plan blir satt ut i livet.

 

Camilla Läckberg: Nådeløse kvinner. Krim

Tre kvinners hevn.

Tre kvinner lever helt forskjellige liv. De kjenner ikke hverandre, men de har én ting til felles: De er fanget i hvert sitt ekteskap som de vil ut av.

Ingrid lever det perfekte livet med mann, datter og fint hus. Victoria har flyttet fra Russland og lever isolert på landet med mannen sin. Birgitta er barneskolelærer med mann og to voksne sønner. Men bak fasaden er ingenting som det ser ut som. De tre kvinnene møtes i et forum på nett og begynner å legge en plan for å slå tilbake og frigjøre seg fra sine menn.

13.juli:

 

Christy Lefteri: Sangfugler. Roman

Nisha arbeider som hushjelp på Kypros, langt unna hjemlandet Sri Lanka. Hun lengter hjem til datteren, men lønnen hun tjener som hushjelp for den rike enken Petra, er det eneste måten å sikre datterens framtid på.

Yiannis fanger sangfugler i smug og selger dem på svartebørsen. Han drømmer om et bedre liv sammen med sin elskede Nisha. Så forsvinner Nisha sporløst. Ingen ser ut til å bry seg, selv ikke politiet. Så Yannis og Petra bestemmer seg for å lete på egen hånd. De blir kjent med Nishas venner og med en mørkere side av immigrantenes liv. Snart viser det seg at Nisha ikke er den eneste som er forsvunnet fra øya.

Sangfugler er inspirert av virkelige hendelser og er en poetisk og dypt menneskelig fortelling om hva som ofres på veien mot et bedre liv. Med denne romanen tilbyr Christy Lefteri en stemme til de kvinnene som har mistet sin egen.

 • Kristin S. Ålovsrud: Innhentet av fortiden. Serieroman. Bok nr 10 i Fredsår-serien
 • Christian Wiik Gjerde: På overnatting + Musikktimen. Barn. Bok nr 4 og 5 i Oppdrag Romvesen-serien
 • Jan Tore Noreng: Ukjent fare. Barn. Bok nr 2 i Robofobia-serien
 • Isabelle Eriksen: Innsatt nummer 19/227. Sakprosa

 

Catherine Isaac: Verden for mine føtter. Roman.

Hemmelighetene som binder oss sammen, kan også rive oss fra hverandre …

1990: Harriet er journalist, og jobben tar henne til flere farlige steder, hvor hun ved hjelp av journalistikken prøver å utgjøre en forskjell. På denne tiden ryster bildene og nyhetssakene fra barnehjemmene i Romania en hel verden, og da Harriet blir sendt dit, tvinger det henne til å tenke nøye gjennom sine egne livsvalg.

Nå: Ellie er gartner og hagen er hennes tilfluktssted, stolthet og glede. Men til tross for at dagene tilbringes ute, er det lenge siden hun har tatt steget forbi hageporten. Vil et nytt bekjentskap kunne utfordre den ensomme tilværelsen og kanskje gi henne en grunn til å overvinne frykten sin? Verden for mine føtter er historien om to kvinner, to verdener og en reise som varer et helt liv.

 

Frida Nilsson: Apestjernen. Barn

En dag svinger en skitten, gammel Volvo opp foran barnehjemmet der ni år gamle Jonna bor. Det er gorillaen som kommer, og hun ønsker å adoptere et av de foreldreløse barna.

Hun bestemmer seg umiddelbart for Jonna, men Jonna vil ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn … Da Jonna blir vant til gorillaen og den rotete gården hennes, vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Hva skal Jonna gjøre da? Hun har nemlig aldri vært lykkeligere enn hun er akkurat nå.

«Hun blir kalt Sveriges nye Astrid Lindgren. Det er en tung arv å bære. Men den fabelaktige barneboken «Apestjernen» viser at Frida Nilsson tåler sammenligningen. Den dramatiske spenningskurven, med høydepunkt nærmest i hvert kapittel, gjør boken velegnet for høytlesing. Lesere i slukealderen fra 8 år og oppover vil fortære den i ett stort festmåltid.»

Anne Cathrine Straume, NRK

14.juli:

 

Tonje Brenna: 22.juli og alle dagene etterpå. Sakprosa

I 2011 var Tonje Brenna 23 år og generalsekretær i AUF. Hun brukte all sin tid på politisk arbeid, menneskene i organisasjonen – og på å forberede sommerleiren på Utøya.

I denne åpne og tankevekkende lydboka forteller hun om dagene og årene etter terroren. Det er en sterk øyenvitneskildring om hva som skjedde den dagen. Hvordan det var å stå i den offentlige sorgen etterpå, om ansvaret og motsetningene. Om å bli voksen, få egne barn og se ting med andre øyne. Og ikke minst: Om å få tid og plass til å tenke som seg selv, et enkeltmenneske – uten å representere en hel gruppe av de overlevende.

Ti år etter setter Tonje Brenna sammen bruddstykker av minner, hendelser og erfaringer til en historie som stadig må fortelles om igjen. Til barn som nettopp har begynt på skolen, som ikke var født i 2011. Til ungdom, som var barn den gangen, som husker hendelsen gjennom foreldrenes reaksjoner. Til voksne som ikke vet hvordan de skal snakke om 22. juli. 22. juli og alle dagene etterpå er hennes bidrag til å sette ord på noe av det som bør huskes og stå igjen etter den sommeren og årene etter.

 • Elias og Agnes Våhlund: Håndbok for superhelter 6: Håpløst. Barn
 • Kate Helen Simonsen: Savnet. Serieroman. Bok nr 6 i Villblomster-serien
 • Harald Rosenløw Eeg: Guten i mørket. Ungdom
 • Ashlee Vance: Elon Musk. Biografi

15.juli:

 

Hege Østmo-Sæter Olsnes: Rot og Bjørne drar på stranda + Rot og Bjørne plukker bær. Barn

Barnas nye bestevenner.

I bøkene om Rot og Bjørne møter du to venner med helt forskjellig personlighet. Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, og Bjørne er ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Da er det ikke alltid så lett å være enige. Bøkene om Rot og Bjørne har en tydelig konflikt og lett gjenkjennelige karakterer. Derfor passer de ekstra godt for de aller yngste leserne.

Rot og Bjørne drar på stranda:

Rot og Bjørne er bestevenner. I dag skal de på stranda. Men de er ikke alene! Hva skjer når Bjørne har lyst til at Lu skal være med å leke? Klarer Rot å vente med å bade til sandslottet er ferdig? Og er det egentlig plass til tre på ett badedyr?

 

Rot og Bjørne plukker bær:

Rot og Bjørne er bestevenner. I dag skal de plukke bær. Men hva skjer når Bjørne plukker spannet fullt og Rot spiser opp alle bærene istedenfor å plukke? Og bør ikke den som har mye, dele med den som har lite?

Terningkast 5: «Topp underhaldning for to- og treåringen.»

Janne Karin Støylen, Bergens Tidende

 • Julia Quinn: En uimotståelig fristelse. Roman. Bok nr 6 i Bridgerton-serien
 • Johanne Scheen Jahnsen: Håndball eller helvete. Ungdom
 • Lilja Lou: Kjærlighetens skyggeside: en sann historie om kvinnemishandling. Biografi
 • Hallvard Notaker: Arbeiderpartiet og 22.juli. Sakprosa
 • Torbjørn Færøvik: India på 200 sider. Sakprosa

 

Alex Schulman: Overleverne. Roman

En følsom og sterk fortelling om brødreforhold og om å gjenoppleve barndommen som voksen.

Tre brødre møtes for å spre asken etter sin mor ute ved landstedet der de tilbrakte barndommens somre. Ingen av dem har besøkt stedet på tjue år, og med årene har de glidd fra hverandre. Reisen ut dit gir dem mulighet til å nærme seg hverandre igjen, og til å forstå hva som skjedde den gangen de bare skulle leke, men ingenting ble det samme igjen.

Alex Schulman har skrevet en rekke kritikerroste bøker. Han behandler familierelasjoner med en spesiell følsomhet, og skildrer klokt hvordan et felles minne kan oppleves helt ulikt, og hvordan dette påvirker livet som voksen og forholdet til de som burde vært oss nærest.

18.juli:

 

Åsne Seierstad: En av oss. Sakprosa

Åsne Seierstad har skrevet en sterk bok om 22. juli, basert på unikt kildemateriale.

Det var ikke en fremmed terroristgruppe som sto bak det største angrepet på Norge i fredstid, men en ung mann fra Oslo. Siden 22.juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Gjennom et unikt kildemateriale har Åsne Seierstad funnet en gutt og en mann som i mange år strevde med å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men.som endte med å bryte dem på det mest brutale vis.

Dette er også en fortelling om dem som ble berørt. To søstre fra Nesodden som gledet seg til AUFs sommerleir på Utøya, årets høydepunkt. Og en guttegjeng fra Troms som dro sørover med samme mål. Bare noen av dem returnerte.

 • Cecily von Ziegsar: Husk at dere elsker meg. Ungdom. Bok nr 2 i Gossip girl-serien
 • Margit Sandemo: Vergeløs. Serieroman. Bok nr 7 i Heksemesteren-serien
 • Santa Montefiore: Arven etter Deverill. Feelgood. Bok nr 5 i serien Slottskrønikene
 • Tiger Garté: Dette dreper oss. Ungdom

19.juli:

 

Henning Mankell: Fotografens død. Krim. En bok om Kurt Wallander

En kriminalnovelle av Henning Mankell, super å lytte til på ferie i sommer!

Da fotografen Simon Lamberg blir funnet myrdet i sitt atelier i Ystad, får førstebetjent Kurt Wallander en ny sak å løse.

 • Salmund Kyvik: Inn i kulden. Serieroman. Bok nr 11 i Mørketid-serien
 • Caroline Säfstrand: Den hemmelige ingrediensen. Feelgood.

 

Mariangela Di Fiore: Søstre: min historie etter Utøya. Ungdom

I 2011 drar 17 år gamle Cathrine og søsteren Elisabeth sammen til Utøya for å oppleve vennskap og samhold og å drømme om fremtiden.

De første dagene er fylt med latter og glede, men så skjer det utenkelige – og bare én av søstrene kommer hjem igjen.

Ti år har gått siden dagene på Utøya. Dette er Cathrines historie om tiden før, under og etter hendelsene som endret både henne og Norge for alltid. Det er en historie om sorg, håp og om en ny fremtid – og om å gå fra å være en som overlever til å være en som lever.

Terningkast 6: «Denne bør få utstillingsplass i skolebiblioteket … setter en ny standard i sin sjanger.»

Anna Serafina S. Kvam, Stavanger Aftenblad

 

Bobbie Peers: Paraplyglefseren. Barn. Bok nr 6 i Oppdagerklubben

Ella og Felix blir kalt ut på oppdag til et underlig land, omgitt av stupbratte fjellsider. Fjellgeitene har sugekopper på føttene og menneskene som bor her har bygget husene sine midt i de vertikale juvene.

For å besøke naboen må de plukke seg en paraply fra paraply-treet, og bruke den som hangglider. Men det er veldig farlig, for ikke bare er paraplyene vanskelige å styre, det finnes en Paraplyglefser der som lever av å spise paraplyfruktene. Men hva er det med de rare hattene alle menneskene har på hodet? Ligner ikke de veldig på papirfly?

Ella og Felix får mye å bryne seg på i denne sjette boka om Oppdagerklubben.

20.juli:

 

Lina Bengtsdotter: Beatrice. Krim. Bok nr 3 om Charlie Lager

Charlie Lager får en vanskelig kidnappingssak på bordet sitt.

Politietterforsker Charline Lager, også kalt Charlie, kjemper med sine personlige demoner når hun blir beordret til Karlstad der en ni måneder gammel jente har forsvunnet. Foreldrene er i sjokk og mediene omtaler høylytt den resultatløse etterforskningen.

Lovende spor er blindveier og Charlie får en følelse av at ingen vil fortelle hele sannheten om den forsvunnet Beatrice. For hver time som går minsker sjansene til å finne det lille barnet i live og Charlie tvinges til å presse seg selv og lokalbefolkningen til det ytterste.

 • Rune Angell-Jacobsen: I kjærlighetens spor. Serieroman. Bok nr 50 i Amerika-serien
 • Viveca Sten: I den innerste kretsen. Krim. Bok nr 2 i serien Mordene i Sandhamn
 • Jan Tore Noreng: O.N.D. Barn. Bok nr 3 i Robofobia-serien
 • Erlend Elias Bragstad: Erlend Elias: fra Tysfjord til Tigerstaden. Biografi
 • Camilla Otterlei: Regnbuesommer. Barn

 

Mimir Kristjansson: Jon Michelet. En folkets helt. Sakprosa

I 1962 mønstrer den unge dekksgutten Jon Michelet på skipet M/S Tomar. Blant de røffe sjøfolkene møter han flere gamle krigsseilere og tanken om den store sjøromanen vokser fram. Men det skal gå mange år før han klarer å skrive sitt storverk.

I En folkets helt følger vi Jon Michelet gjennom alle disse årene. Med innsikt og fortellerglede får vi historien om Michelets år som kontroversiell journalist og medlem av AKP (m-l). Han sto på barrikadene for revolusjon og kommunisme, og ble overvåka av de hemmelige tjenestene.

Boka har et utall ramsalte historier om eventyr i ødemarken og livet som A-kjendis i Norge. Her er boksuksesser, familieidyll og berømmelse – men også samlivsbrudd, fylleslagsmål og skrivetørke. Jon Michelets liv faller sammen med overgangen fra syttitallsradikalisme til framveksten av en kommersiell kjendiskultur i Norge. Først 50 år etter tiden som dekksgutt kom Jon Michelet i havn. Med bøkene om En sjøens helt og skogsmatrosen Halvor Skramstad reiste Michelet et storslagent monument over norske krigsseilere. Samtidig ble han selv en folkets helt.

21.juli:

 

Herbjørg Wassmo: Mitt menneske. Roman. Bok nr 2 om Rut og Gorm

Rut og Gorm. Hun er anerkjent kunstner fra små kår på en øy utenfor kysten av Nord-Norge, han er kjøpmannssønn fra samme landsdel. Fra deres første, tilfeldige møte som barn har de hatt en plass i hverandres bevissthet.

Men først som voksne, med havarerte ekteskap og nye begynnelser bak seg, møtes de for alvor. Mitt menneske er historien om disse to, om Ruts forhold til malerkunst og anerkjennelse, om Gorms søken etter et liv med et større innhold. Den trangen de begge har til å leve i noe som kjennes sant, brytes og skjerpes mot nordnorske livsvilkår og kontant jordnærhet.

I denne romanen utforsker Wassmo videre noen av de temaene som har preget forfatterskapet: det avgjørende opprøret mot vilkårene livet byr deg, og de omkostningene dette opprøret har for en selv og omgivelsene. Men først og fremst handler det om det livsnødvendige behovet for å møte det mennesket i livet som du kan kalle ditt.

 • Ada og Andrine Hegerberg: Ada og Andrine: på samme lag. Barn.
 • Ida Skjelbakken: Vinterstorm. Serieroman. Bok nr 23 i Krøniken om Ylva Alm
 • Stefan Einhorn: Kunsten å være snill. Selvutvikling

22.juli:

 

Ørjan Karlsson: Rød stjerne. Krim. Bok nr 3 om Gruppe Alpha og Ida Vinterdal

En ubehagelig realistisk thriller – Norges frihet og suverenitet står på spill.

1. januar 2021: Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd. Fem uker senere blir Monrad Foyn, Norges ambassadør til FN, funnet død i sin residens i New York. På Svalbard gjør det norske politiet en sjokkerende oppdagelse da likene av to russiske spesialsoldater blir funnet utenfor en omstridt radarstasjon. Er det en sammenheng mellom de to sakene?

Ida Vinterdal, lagfører i spesialstyrken Gruppe Alpha, som sendes til Svalbard for å assistere politiet, tror det er det. Noen er i alle fall villig til å ta i bruk alle midler for å holde sannheten skjult.

 • Julia Quinn: Et uforglemmelig kyss. Roman. Bok nr 7 i Bridgerton-serien
 • Liv Margareth Alver: Huldredans. Bok nr 6 om Hanseatene
 • Hege Østmo-Sæter Olsnes: Rot og Bjørne leker gjemsel + Rot og Bjørne tegner. Barn
 • Egil Foss Iversen: Dødelig olje. Krim. Bok nr 15 om Theodor Salomonsen
 • Thomas Enger: Galgens bok. Krim. 

25.juli:

 

Marianne Solberg Behn: Min Ari. Biografi

Marianne Behn var bare 18 år gammel da hun ble gravid med sitt første barn. En høstdag i 1972 fødte hun sønnen, som fikk navnet Ari Mikael. Første juledag 2019 opplevde hun det som kanskje er en mors aller verste mareritt: Å miste ham på det mest tragiske og brutale vis.

I denne boken deler Marianne Behn sine tanker og følelser rundt det som skjedde, og tar leseren med gjennom den krevende sorgprosessen. Samtidig er dette en mors fortelling om en høyt elsket sønn. Det er fortellingen om hans liv, om hva som formet ham, om oppturer og nedturer, men ikke minst om den unike relasjonen mellom de to.

 • Cecily von Ziegsar: Det eneste jeg vil ha er alt. Ungdom. Bok nr 3 i Gossip girl-serien
 • Inger Marie Spange: Grand Marine. Krmi
 • Steffen Sørum og Eldrid Johansen: Girlskate. Barn

Torun Lian: Meningen med Atlas. Ungdom

Atlas er 16 år gammel og dødelig syk. Han orker ikke mer av behandlingen, og stikker av med toget, til København. Der driver han rundt i gatene, og treffer etter hvert den 15 år gamle Molly.

Hun bor litt her og der, og føler seg ikke hjemme noe sted. Sammen vandrer de gjennom byen, besøker Christiania, forsøker hele tiden å nærme seg hverandre, finne ut av tingene. En usedvanlig vakker og klok roman som tar livets største spørsmål på absolutt alvor, helt uten sentimentalitet.

26.juli:

 • Henning Mankell: Mannen på stranden. Krim. En bok om Kurt Wallander
 • Kristin Ålovsrud: Den fremmede. Serieroman. Bok nr 19 i Sagmesterens barn-serien

 

Synnøve Borge: Grevling. Barn

Denne lydboka handler om grevling, et dyr som de aller fleste barn kjenner til – men som de kanskje ikke vet så mye om.

Synnøve Borge lar oss bli kjent med dyret ved å fortelle om en grevling gjennom et år. Slik får leserne innblikk i hverdagen og noen av de utfordringene dyret møter. Grevlingungen blir lært opp av moren og faren sin. Snart finner den både meitemark, brunsnegler og jordveps. Den klarer til og med å fange de raske løpebillene. Men aller flinkest er den til å leke sammen med familien sin. Og til å sove bort den kalde vinteren.

27.juli:

 • Christopher Pahle: Stjernekadettene. Barn. Bok nr 3 om Kass og Tycho
 • Kaja Nylund: Havtåke. Serieroman. Bok nr 16 i Perlemor-serien

 

Ole Kristian Løyning: Min venn, Piraten. Barn.

Røverhistorie med underliggende alvor – en kommende Gummi-Tarzan!

Når André mister begge foreldrene i en bilulykke, havner han hos farens onkel. Med lapp over øyet og et altfor stort inntak av rom, lyder onkelen bare kallenavnet Piraten. Hvem som egentlig er den ansvarlige av de to, er uklart. Etter det første foreldremøtet blir Piraten i hvert fall aldri invitert til nye skolearrangementer.

En dag blir Piraten syk og alt ser relativt svart ut. På Trinidad bor Båtsmann, Piratens bestekompis, og det sies at han har helbredende evner. Piraten og André legger ut på sitt livs seilas der både monsterbølger og malstrømmer må forseres dersom de skal klare å nå målet: å få Piraten frisk.

28.juli:

 

Trude Teige: Lene seg mot vinden. Roman. Bok nr 2 om Kristiane

Lene seg mot vinden er ein frittståande oppfølgar til Havet Syng.

Vi er tilbake på Sunnmøre på midten av 1800-talet, og Kristiane lever saman med Lars og dei to borna hennar. Eldsteguten Anders veit at mora ønsker at han skal bli los, men han har store musikalske evner og mange planer som ikkje stemmer overeins med mora sine. Kristiane søkjer til havet når ho treng å tenkje. Ein dag gjer ho ei skremmande oppdaging nede ved den store steinen på stranda. Hendinga får store konsekvensar i bygda.

 • Dorthe Erichsen: Falskhetens spill. Serieroman. Bok nr 8 i Seterliv-serien
 • Tor-Håkon Håvardsen: Galgedans. Krim. Bok nr 1 i Viktoriahavn-serien
 • Kate Helen Simonsen: Troløs. Serierroman. Bok nr 7 i Villblomster-serien
 • Heidi Linde: Myggstikk. Barn

 

Lars Mæhle: Sykkeltyven. Barn. 

Skolekrim! Detektivklubben på Maribakken skole ruller videre! Og videre! Og videre! For sykkelen til Kalle har ikke bremser!!!

På Maribakken skole er dagen kommet for den store sykkelprøven, hvor elevene får sykkelførerbevis. I tillegg får de besøk av en ekte krimforfatter. For en dag! Men de har ikke engang kommet i gang med prøven, før den største og dyreste sykkelen er borte. Og før dagen er omme, skal Kalle, Eskil og resten av detektivklubben både finne og miste sykkelen igjen. Hva er det som skjer? Og kan en garvet krimforfatter ha noen gode tips til våre ferske detektiv-venner?

29.juli:

 

Julia Quinn: Et avgjørende øyeblikk. Roman. Bok nr 8 i Bridgerton-serien

Den åttende og siste boka i serien om de åtte søsknene Bridgerton og romantikk og begjær i 1800-tallets London.

Gregory Bridgerton er en uhelbredelig romantiker. Da han møter Hermione Watson, blir han fullstendig overbevist om at hun er den store kjærligheten i hans liv. Det han ikke vet, er at hjertet hennes tilhører en annen.

Hermiones venninne Lucy Abernathy allierer seg med Gregory for å hjelpe ham med å vinne Hermiones hjerte. Så skjer det som ikke skal skje – Lucy begynner å få følelser for ham. Problemet er bare at hun allerede er forlovet med en annen mann. Men tenk om Gregory er den rette?

 • Aud Midtsund: Stormvind. Serieroman. Bok nr 25 i Malmbyen-serien
 • Tonny Gulløv: En konges ætt. Roman. Bok nr 2 om Tusenårsriket
 • Marte Roa Syvertsen: Menneskehjernen – farlig og fantastisk. Sakprosa

 

Maja Lunde: Det aller beste. Barn

Når bestevennen Choco flytter, blir Ninon så trist at hun er sikker på at hun aldri vil bli glad igjen. Men så kommer verdens aller beste kokker til landsbyen for å konkurrere, og samtidig får hun en mystisk konvolutt i posten.

Den helt sanne historien om hvordan det aller beste ble til er en forunderlig fortelling om hvordan pizza, spagetti og iskrem ble til. Det handler om sure mesterkokker, en vrang katt, fem kakaobønner og – ikke minst – ei veldig fantasifull jente.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!