Krim, romaner og massevis av spennende dokumentarer – spesielt om andre verdenskrig. Som Fabel-abonnent går du neppe tom for nye lydbøker i februar.
1.februar:
Christian Marstrander: Mannen som løy. Del 4 i true crime-serien om Thomas Quick.
Thomas Quick var Nordens egen seriemorder. Han var besatt av å gjenskape barndommens traumer gjennom å drepe og lemleste ofrene sine. Men Quick var også en psykiatrisk pasient på sterke medisiner som løy for å få oppmerksomhet.
I episode 4 begynner den svenske jourrnalisten Hannes Råstam å grave i Thomas Quick-saken, og da oppdager han avslørende detaljer om alle løgnene som aldri har kommet frem i retten. Bit for bit faller dommene mot Quick fra hverandre.
- Natalie Normann: Flukten. Serieroman. Bok nr 12 i Skjebnesøstre-serien.
- Ildefonso Falcones: Havets katedral. Roman
- Antony Beevor: D-Dagen. Historie.
- Erlend Kaasa: Thunder road. Roman
2.februar:
Mick Herron: Sløve hester. Krim. Bok nr 1 i Slough House-serien.
Her er lydboka som kaster oss rett inn i et nervepirrende terrorscenario:
Den unge MI5-feltagenten River Cartwright er på King’s Cross stasjon, hvor han skal finne og pågripe en mistenkt selvmordsbomber. Ifølge instruksen er bomberen fra Midtøsten, iført hvit t- skjorte under blå skjorte. River og de andre agentene finner mannen som passer beskrivelsen, men han er ingen selvmordsbomber. Plutselig blir River usikker: hvit t-skjorte under blå skjorte, eller blå t-skjorte under hvit skjorte?
“Sløve hester” er første bok i serien om Slough House, avdelingen hvor MI5-agenter blir omplassert etter å ha begått utilgivelige tjenestefeil eller på annet vis tabbet seg ut. Sjefen her er Jackson Lamb: tjukk, uflidd, kjederøykende og intenst utrivelig – og, skal det etter hvert vise seg, en genial spion med en ryggrad av stål.
- Lars Mæhle: Landet under isen. Fantasy/ungdom.
- Gert Nygårdshaug: Regnmakeren. Roman. Bok nr 3 om Melkior Mussenden.
- Arnaldur Indridason: Vannet. Krim. Bok nr 4 om Erlendur Sveinsson.
- Rune Angell-Jacobsen: I lovens navn. Serieroman. Amerika-serien nr 38
3.februar:
Lars Lenth: Norske tilstander. Roman. Bok nr 4 om Leo Vangen og Rino Gulliksen.
Familiedrama, rasisme, vindmøller og et forblåst hjørne på Stadlandet – Lars Lenth er tilbake med et samfunnsengasjert eventyr om norske tilstander.
Advokat Leo Vangen er forelsket. Anita Fostervold fra Stadt virker som alt han har drømt om, men det er før han treffer moren, 84 år gamle Agnes Fostervold – eks-akademiker, rasist og Rolling Stones-fan. Hun driver vindmøllepark på Hoddevik-fjellet og asylmottak i det gamle familiehotellet i Selje. Nå er mottaket tomt. Myndighetene har skrudd igjen krana.
Matriarken vil selge både hotellet og vindmølleparken. De skadeskutte barna posisjonerer seg. Men for at salgene skal gå i orden, må Agnes Fostervold først kvitte seg med den afghanske familien i kjelleren, og leieboeren i steinbua på nabotomta – en lite samarbeidsvillig mann i bar overkropp og gul sydvest som kaller seg Even.
- Endre Lund Eriksen: Dyrenes detektivbyrå: Hvem forgiftet Hennie Hvalen? Barn
- René Rønshof: Hevn før du sovner. Krim. Bok nr 2 om Bogart Ness.
- Ana Johns: Kvinnen i den hvite kimonoen. Roman.
4.februar:
Trent Dalton: Gutt sluker universet. Roman
En roman om kjærlighet, forbrytelser, magi og skjebnens spill i 1980-tallets Brisbane.
En far som er forsvunnet, en mor som sitter i fengsel, en stefar som er heroinlanger, en stum bror og en beryktet forbryter som barnevakt. Tolv år gamle Elis liv er komplisert. Han prøver å finne ut hva som må til for å bli et godt menneske, men skjebnen legger stadig nye hindre i veien for ham. Det største av dem er Tytus Broz, byens legendariske narkokonge. Og snart blir Elis liv preget av et enda større alvor – han er i ferd med å bli forelsket. For ikke å snakke om at han må bryte seg inn i fengselet for å befri moren sin.
- Rune Angell-Jacobsen: Sannhetens øyeblikk. Serieroman. Bok nr 16 om Folket på Lindstad.
- Margit Sandemo: Lucifers kjærlighet. Serieroman. Bok nr 29 om Sagaen om Isfolket
- Astrid Lindgren: Barna i Bråkmakergata. Barn
- Ruth Lillegraven: Eg er eg er eg er. Dikt
- Martin Widmark: Nelly Rapp – Heksedoktoren. Barn
7.februar:
Irene Levin: Vi snakket ikke om Holocaust. Mor, jeg og tausheten. Sakprosa
Hvordan var det egentlig å være jøde i Norge etter krigen? For noen år siden, da Irene Levin ryddet i sakene etter sin avdøde mor, fant hun noen skrevne ark.
De dukket opp litt her og der, noen i en bokhylle, andre i en bunke med gamle kvitteringer. Først virket det som usystematiske skriblerier, alt fra lange fortellinger med en begynnelse og en slutt, til korte brokker, nærmest som huskelapper. Etter hvert begynte Irene Levin å gå grundigere gjennom notatene. Et nytt bilde av Fanny Raskows historie avtegnet seg, preget av selvbebreidelser fra krigen.
Under datterens oppvekst i etterkrigstiden var de traumatiske hendelsene hele tiden til stede i hverdagen. De ble bare ikke snakket om. Hvorfor ble det slik?
- Fredrik Backman: Britt-Marie var her. Roman
- Sigbjørn Skåden. Samer. Barn.
Asbjørn Jaklin: Kampen om Narvik. 62 desperate dager. Sakprosa.
Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i andre verdenskrig. Kampene fra 9. april til 10. juni 1940 var et internasjonalt felttog av voldsomme dimensjoner, som skulle få vidtrekkende konsekvenser for krigens utvikling.
Etter 62 desperate dager med innbitte kamper og store tap både blant militære og sivile ble Nord-Norge oppgitt uten at de tyske styrkene hadde blitt tvunget til kapitulasjon. Staute norske offiserer gråt de de innså at tapene og blodslitet hadde vært forgjeves.
I Kampen om Narvik forteller Asbjørn Jaklin historien dag for dag. Ved hjelp av et enormt innsamlet materiale bestående av dagbøker, brev og rapporter kommer han tett på enkeltpersoner på begge sider og bringer samtidig det historiske overblikket.
Ola Karlsen: Profitørene: de ukjente landssvikerne. Sakprosa
Oppsiktsvekkende om nordmenn som tjente millioner på okkupasjonen.
«Arbeid slik at De vinner nordmennene for meg», var Adolf Hitlers instruks til Josef Terboven da sistnevnte i 1940 fikk rollen som øverste leder av det okkuperte Norge. Et av virkemidlene var å stimulere den norske økonomien og alliere seg med norske forretningsmenn. Fem år senere ble nesten 100.000 nordmenn etterforsket for landssvik, mange av dem som krigsprofitører.
I Profitørene møter leseren blant annet økonomisjefen i Milorg, Alf Møller, som solgte votter, saueskinnspelser og -benklær til Wehrmacht, brødrene Ole og Haakon Sverre, som bygde nazistyrkenes viktigste militære flyplass i Norge, og skipsmegleren Ditlef Lexow, som utnyttet østeuropeiske slavearbeidere og satt igjen med millioner i fortjeneste i 1945.
I dommen mot Lexow het det: «hans appetitt på tyske oppdrag har tilsynelatende vært nærmest umettelig. Han synes også på det nærmeste å ha vært blottet for enhver nasjonal hemning i denne henseende». Med tilgang til nylig frigitte dokumenter hos Riksarkivet presenterer journalist Ola Karlsen ukjente historier om nordmenn som tjente millioner på sitt samarbeid med okkupasjonsmakten.
8.februar:
Christian Marstrander: Tidenes skandale. Femte og siste episode i true crime-serien om Thomas Quick
Sture Bergwall er en fri mann.
En svensk og en norsk rapport på over 1000 sider svarer på hvordan et samfunn som skal beskytte oss mot seriemordere, klarte å skape en seriemorder selv. Kan det skje igjen? Og hvem er egentlig ofre i denne skandalen?
- Anne Wolland: Barn og søvn. Fakta.
- Beate Grimsrud: Evighetsbarna. Roman
- Bjørn Are Godøy: Okkupert. Sakprosa
- Alf R. Jacobsen: Scharnhorst. Sakprosa.
Asgeir Ueland: Shetlandsgjengen: heltene i Nordsjøen. Sakprosa
Våren 1940: Etter det norske nederlaget, trekker de siste britiske soldatene ut fra Åndalsnes. Britene er på desperat jakt etter en måte å infiltrere norskekysten. Løsningen blir å bruke norske fiskere til jobben – under navnet Norwegian Naval Independent Unit, bedre kjent som Shetlandsgjengen.
Gjennom flere vintre reiste norske skøyter frem og tilbake over ugjestmilde Nordsjøen. Vi følger legendariske skippere som Leif Larsen og ukjente helter som Grotle- brødrene gjennom stormer, infiltrasjonsforsøk, forlis og død. Dette er første gang hele historien om Shetlandsgjengen fortelles – fra det politiske spillet til planlegging, orkaner i Nordsjøen, triumfer og tilbakeslag. Men aller mest er det en fortelling om hvordan vanlige nordmenn viste ekte heltemot da det gjaldt som mest.
9.februar:
Eddy De Wind: Endestasjon Auschwitz: min historie fra innsiden av leiren. Sakprosa.
Unik utgivelse – skrevet i leiren av én som overlevde.
I 1943 ble den den unge jødiske legen Eddy de Wind sendt til Auschwitz sammen med sin kone Friedel. Der kom de seg gjennom de brutale utvelgelsesprosessene og ble satt i arbeid. Iblant fikk Eddy og Friedel stukket hilsener til hverandre gjennom gjerdet, eller sneket seg unna for en rask omfavnelse. Men først og fremst var hver dag og hver time en kamp for å overleve.
Da krigen gikk mot slutten og russerne rykket stadig nærmere, rømte de gjenværende nazistene og tok en rekke fanger med seg – deriblant Friedel. Eddy gjemte seg under en haug klær og ble igjen i Auschwitz. Han fant en notatbok og en penn, og begynte å skrive om hva han hadde vært gjennom.
Endestasjon Auschwitz ble opprinnelig publisert i Nederland i 1946, og for første gang lansert internasjonalt i 2020 i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av leiren. Boken gir et nærgående og autentisk bilde av hvordan det var å leve i Auschwitz. Samtidig er den en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.
- Karl Ove Knausgård: Min kamp 3. Roman
- Monika Yndestad: Gapestokk. Krim. Bok nr 2 om Alice Bratt
- Stig Ellingsen: Incubo. Krim. Bok nr 1 om Bjørn Berner
- Ola Karlsen: Den norske nazieliten. Sakprosa
Per Vollestad: Livet på Grini under annen verdenskrig. Sakprosa
I løpet av de årene Norge var okkupert av tyskerne var det nærmere 20 000 fanger som satt på Polizeihäftlingslager Grini i Bærum. Matmangel, frykt for mishandling, tortur, henrettelser og tyskslandsdeportasjon hang over fangene til enhver tid.
Det var alltid noen som led, og som fryktet for eget eller andres liv. Langt flere enn de 786 personene som mistet livet under, eller i forlengelsen av, oppholdet der. Samtidig er vennskapet fangene imellom, oppofrelsen, oppfinnsomheten, humoren, og troen på tyskernes snarlige nederlag også en viktig del av historien om Grini fangeleir. For første gang får vi en samlet fremstilling av livet på Grini og alt det som skjedde der før, under og etter den andre verdenskrigen.
10.februar:
Rolf Ivar Jordbuen: Helvete på jord. Historie
Østfronten, 2. verdenskrig. Den 17 år gamle nordmannen Hermod Tuft overlever fire år som soldat i Hitlers 5. panserdivisjon Wiking.
Sett gjennom Tufts øyne forteller boken om den lange tyske tilbaketrekningen preget av mange nederlag, deriblant slaget ved Tsjerkassy, der tyskerne i løpet av noen februardager i 1944 mistet 24000 menn.
- Arne Dahl: Åpen sjø. Krim. Bok nr 3 om Berger og Blom
- Rune Angell-Jacobsen: Bryllup. Serieroman. Bok nr 17 om Sara Vakker
- Dorthe Erichsen: Høysommer. Serieroman. Bok nr 2 i Seterliv-serien.
- Tor Bomann-Larsen: Hjemlandet. Biografi. Bok nr 7 om Haakon og Maud
- Elin Viktoria Unstad: Magiprøven. Barn.
- Iona Grey: Brevet til Stella. Roman
11.februar:
Johan Theorin: Gravrøys. Krim. Bok nr 4 i Ölandsserien
I Johan Theorins fjerde bok fra Öland forenes fortid og nåtid i en særdeles velskrevet og ubehagelig krim.
Det er midtsommer på Öland. Tusenvis av turister er kommet til den kalkhvite øya, der sommersolen steker, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil. Men det er én mann som begynner å ane uråd.
Gerlof Davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste.
- Aud Midtsund: Brente broer. Serieroman. Bok nr 19 om Malmbyen
- Meg Waite Clayton: Det siste toget til London. Roman
- Astrid Lindgren: Lotta fra Bråkmakergata. Barn.
- Lars Mæhle: Den mørke porten. Krimi. Bok nr 1 om Ina Grieg
- Martin Widmark: Nelly Rapp – Sjøuhyret i Bergsjøen. Barn.
Lars Saabye Christensen: Visning. Roman.
Nittitallet, Oslo, Cathrin og Willy, det perfekte paret, hun er art director i et reklamebyrå, han skriver filmmanuskripter.
Det er kjærlighet ved første blikk, forelskelse ved andre og kjedsommelighet ved tredje når de har bodd sammen i fire år. De begynner å gå på visninger i stedet, ikke for å kjøpe bolig, men for å leke en ny og skjebnesvanger lek, helt til en av dem blir borte. Visning er en roman om å forsvinne og om å lengte.
14.februar:
Beth O´Leary: I samme seng. Roman
Tiffy og Leon deler leilighet. Tiffy og Leon deler seng. Tiffy og Leon har aldri møtt hverandre.
Tiffy Moore trenger et billig sted å bo, og det raskt. Leon Twomey jobber nattevakt og trenger penger. Vennene synes de er sprø, men de har funnet den perfekte løsning: Leon har leiligheten – først og fremst senga – om dagen mens Tiffy er på jobb. Om kveldene, nettene og i helgene er stedet hennes. De kommuniserer ved å skrive post-it-lapper til hverandre, og etter hvert oppstår et gryende vennskap.
Men utfordringene er mange: en skeptisk kjæreste (Leons), en kontrollerende ekskjæreste (Tiffys), hektiske jobber, en bror som er urettmessig fengslet og ikke minst det faktum at de aldri har truffet hverandre. En morsom, vakker og høyst original kjærlighetshistorie som kommer til å være med deg i tankene lenge etter at du har lest siste side.
- Jujja Wieslander: Tigerkråka. Barn.
- Bente Pedersen: Blodspor over vidda. Serieroman. Bok nr 15 i Raija-serien
- Holly Miller: Synet av deg. Roman
- Katherine Center: Ett skritt om gangen. Roman
Iselin Theien: Sonja Wigert – Et dobbeltliv. Biografi
Sonja Wigert (1913-1980) vant en konkurranse om å bli Norges Greta Garbo i 1934 og ble en av Nordens ledende stjerner innen film- og teaterverdenen. Under den andre verdenskrig vevet hun seg inn i spionasje og dobbeltspionasje for å hjelpe sin familie. Det var en innsats som kostet.
Til tross for at hun var en oppriktig antinazist, ble hun i 1945 stående for opinionen som stripet. Da freden kom måtte Wigert forsvare sin ære for å overleve som skuespillerinne — og menneske. Iselin Theien har skrevet en biografi over en kvinne som ble dyrket på scenen og på kinolerretet, men som aldri fikk full anerkjennelse for sin mest krevende rolle: Nemlig den hun spilte etter stram regi fra den svenske etterretningstjenesten som dobbeltagent i Oslo og i Stockholm. Kjente skikkelser passerer revy i boken, først og fremst som Wigerts beundrere, kjærester og ektemenn — fra Josef Terboven og Anders Jahre til eventyreren Torsten Flodén, flyverhelten Bernt Balchen og adelsmannen Niels von Holstein-Rathlou.
15.februar:
John August: Arlo Finch og skyggeriket. Barn
Tredje og avsluttende bok i den spennende barneserien om ARLO FINCH.
Arlo har vendt tilbake til Pine Mountain etter en trøblete sommerleir der han nesten mistet livet. Nå må han forberede seg på å begynne på ny skole med nye farer og dessuten planlegge sin farligste ferd: den til Kina for å hente hjem pappa. Men de mystiske hinsidige har en annen plan og Arlo må velge mellom å redde familien og vennene sine eller å redde Langskogene.
- Ildefonso Falcones: Jordens arvinger. Roman
- Jan-Erik Vik: En grav å gå til. Krim
- Antony Beevor: Kampen om Spania. Historie.
- Mari Kjetun: I sjuende himmel, NOT! Barn
16.februar:
Mick Herron: Døde løver. Krim. Bok nr 2 i Slough House-serien
En spion fra den kalde krigen blir funnet død på en buss utenfor Oxford. Jackson Lamb er overbevist om at han ble myrdet. Agentene graver seg ned i omstendighetene rundt dødsfallet, og de finner en floke av hemmeligheter. Alt leder tilbake til en mann ved navn Alexander Popov.
Popov er enten bare en vanlig sovjetisk skurk eller verdens farligste mann. “Døde løver” er andre bok i serien om Slough House, avdelingen hvor MI5-agenter blir omplassert etter å ha begått utilgivelige tjenestefeil eller på annet vis tabbet seg ut. De ledes av Jackson Lamb: tjukk, uflidd, kjederøykende og intenst utrivelig – og en genial spion med en ryggrad av stål. Bøkene om Jackson Lamb blir TV-serie med Gary Oldman i hovedrollen.
Terningkast 6: «Spionroman i en egen klasse. … gjør nær all annen spenningslitteratur traust og tam i sammenligning.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
- Hallgeir Opedal: Flekkmonsteret bygger harefelle. Barn
- Arnaldur Indridason: Vinterbyen. Krim. Bok nr 5 in Erlendur Sveinsson.
- Rune Angell-Jacobsen: Hat og kjærlighet. Serieroman. Bok nr 39 i Amerika-serien
17.februar:
- Helene Uri. Språkmagi. Sakprosa
- Michael Connelly: Knokkelbyen. Krim.
- Christian Wiik Gjerde: Jakta på firkløveren. Barn
18.februar:
Gøril Emilie Hellen: Portnerboligen. Roman
Ti år gamle Svanhild synes hun bor på verdens tryggeste sted: i portnerboligen ved byens sykehus, der faren Johan har post som portner.
Hun forguder den nesten ti år eldre broren Einar, selv om de voksne sier at Einars fantasi har løpt løpsk. Svanhild skal reise på speiderleir, men hun savner broren som er innlagt på psykiatrisk sykehus. Den dagen Svanhild vender hjem fra speiderleiren, rammer tragedien dem.
Portnerboligen er en sterk og personlig roman om en ung manns brutale skjebne. Basert på en sann historie.
- Helene Uri: Hoppe ette ruccola. Sakprosa
- Lars Mæhle: Linnés dystre lærdom. Krim. Bok nr 2 om Ina Grieg
- Rune Angell-Jacobsen: Hemmelig kjærlighet. Serieroman. Bok nr 17 om Folket på Lindstad.
- Martin Widmark: Nelly Rapp – I Dovregubbens hall. Barn
21.februar:
- Ingvar Ambjørnsen: Yoko Ono er en sjarlatan. Roman. Bok nr 7 i Elling-serien
- Margit Sandemo: Lyset i dine øyne. Serieroman. Bok nr 2 om Heksemesteren
- Erna Osland: Bestem deg, Tony T, bestem deg! Barn
- Eli Åhman Owetz: Den store kjærligheten. Roman
22.februar:
Nina Wähä: Testamente. Roman
Den finsk-karelske storfamilien Toimi slår seg ned i Tornedalen rett etter andre verdenskrig. Familien Toimi består av mor Siri, far Pentti og deres 14 unger, hvorav tolv vokser opp. Da eldstedatteren Annie blir gravid, reiser hun motvillig hjem til gården. Hverken foreldrene eller søsknene er særlig glad for å se henne.
Wähä zoomer så inn på hvert enkeltindivid i søskenflokken og forteller deres historie. Slik rulles fortellingen om en dysfunksjonell familie i 1980-årenes grenseland mellom Sverige og Finland opp. Omdreiningspunktet i romanen er den lunefulle faren Pentti, som alle følger med et vaktsomt blikk, og så er det denne store familiehemmeligheten som ingen av dem kan unnslippe. Er man ansvarlig for sin families synder? Kan man egentlig gjøre noe for å forandre historien? Kanskje man kan skrive den om? Dette er spørsmål som Nina Wähä stiller i sin nye roman Testamente, et familieepos av de sjeldne.
- Maj Sjöwall: Mannen som gikk opp i røyk. Krim. Bok nr 2 om Martin Beck
- Beate Grimsrud: Søvnens lekkasje. Roman
- Kristin S. Ålovsrud: Frykt og glede. Serieroman. Bok nr 14 om Sagmesterens barn
23.februar:
Diane Setterfield: Det var en gang en elv. roman
Noen sier at elven tok henne. Andre sier at den brakte henne tilbake til livet. Et strålende utført mysterium der folketro, spenning og romantikk møter vitenskapelig nysgjerrighet ved begynnelsen av den moderne tid. En bok like spennende som en krimroman og like stemningsfull som Setterfields bestselger “Den trettende fortellingen”.
Det er en mørk midtvinterkveld på det gamle vertshuset ved Themsen. Stamgjestene underholder seg med å fortelle historier da døren plutselig går opp og en såret fremmed stiger inn. I armene holder han et druknet barn. Flere timer senere begynner den døde jenta å røre på seg, får pusten tilbake og slår øynene opp. Er det et mirakel? Er det trolldomskunst? Og hvem sitt barn er det?
- Monika Yndestad: Graven. Krim. Bok nr 3 om Alice Bratt
- Stig Ellingsen: Malum. Krim. Bok nr 2 om Bjørn Berner.
- Karl Ove Knausgård: Min kamp 4. Roman
- Linda Klakken: Dumm, dumme hjarte. Barn
- Kristin S. Ålovsrud: Avsløringen. Serieroman. Bok nr 56 i Fredsår-serien.
Mari Andreassen: Hvor lenge varer vi. Noveller
I de sju novellene i denne boka skildres møter mellom mennesker der alt settes på spill.
En frisør får mobberen fra barneskolen i stolen framfor seg, en tannlege med hygienemani går til kamp mot bakteriene for å redde forholdet sitt, og en kvinne får uventet besøk noen timer etter at hun har begravet ektemannen sin.
Hvor lenge varer vi handler om mennesker som har trukket seg tilbake, men som på samme tid forsøker å nå frem til en annen. Alle ønsker å gjøre godt – og rett -, men de vet ikke helt hvordan de skal få det til.
24.februar:
Per Olov Enquist: Boken om Blance og Marie. Roman.
En roman om kjærlighet av Per Olov Enquist!
Omkring fire fantastiske skikkelser i forrige århundreskiftes Paris vever Per Olov Enquist en roman om den umulige kjærligheten. I sentrum står Blanche Wittman, en gang verdens mest berømte pasient, og Marie Curie, dobbel nobelprisvinner, men utstøtt på grunn av en forbudt kjærlighetsaffære.
- Ida Skjebakken: Et bånd av lys. Serieroman. Bok nr 17 i krøniken om Ylva Alm
- Veslemøy Kjendsli: Skammens barn. Biografi
- Tor Bomann-Larsen: Kongen. Biografi
- Rune Angell-Jacobsen: Frihetens pris. Serieroman. Bok nr 18 i Sara Vakker-serien
25.februar:
Lars Mæhle: Den stille flokken. Krim. Bok nr 3 om Ina Grieg.
Intens krim om eit mørkt kapittel i norsk historie!
Ein valdsdømd psykiatrisk pasient rømmer frå lukka avdeling. Dagen etter blir to søstrer funne avretta, på ei avsidesliggjande glenne i marka. Saka viser seg å ha trådar tilbake til eit uløyst drap på ein rusmisbrukar på 1980-talet, men også til dunkle hendingar på Svanviken arbeidskoloni. Dit blei taterfamiliar tvangssende på 1960- talet for å lære seg «den norske, bufaste kultur».
Nok ein gong blir psykolog og kampsportutøvar Ina Grieg motvillig trekt inn i ei drapssak. Ho slår seg saman med tidlegare etterforskar Jon Fannrem i jakta på sanninga.
Den stille flokken tek opp ein av dei mørkaste plettane i norsk historie: behandlinga av romanifolket gjennom 1900-talet. Gjennom tett, suggererande historieforteljing har bøkene om Ina Grieg blikket retta mot kva som ligg bak kriminelle handlingar: Kvifor blir enkelte forbrytarar – og andre ikkje? Kva kan få eit menneske til å gå over eigne moralske grenser? Når er eit motiv sterkt nok til at det rettferdiggjer hemn? Nominert til Rivertonprisen 2017.
- Erik Meling Sele: Likkisten. Krimnoveller
- Sølvi Wærhaug: Eventyrdronningen. Biografi
- Gunnhild Øyehaug: Knutar +. Noveller.
- Gunn Marit Nisja: Naken i hiijab. Roman
- Martin Widmark. Nelly Rapp – Snømannens hemmelighet.
28.februar:
Marissa Stapley: Ting å finne på når det regner. Roman
Hjemme er kanskje der hvor hjertet ditt er, men noen ganger må det både kjærlighet, tilgivelse og vilje til for å reparere et knust hjerte.
Mae har tilsynelatende alt på stell. Hun har en flott kjæreste som elsker henne, en fremgangsrik jobb i firmaet hans og en stilig leilighet i New York. Men alt rakner den morgenen hun våkner og oppdager at det hele var bygd på løgner og at kjæresten er en svindler. Det er bare ett sted Mae kan dra: hjem til Alexandria Bay, den lille byen der hun vokste opp sammen med besteforeldrene. Men ingenting er som det pleier å være der heller. Mae oppdager at bestemoren er begynt å bli dement, og bestefaren har flyttet ut som følge av en stor hemmelighet bestemoren aldri hadde ment å avsløre. Hun treffer også ungdomskjæresten Gabe, som sliter med et gammelt traume som fortsatt hjemsøker ham.
- Jujja Wieslander: Tigerrtog.
- Helena Hedlund: Det fine med Kjersti. Barn
- May Grethe Lerum: Hjemkomst. Serieroman. Bok nr 32 om Livets døtre.
- Kathrine Vandraas: Kreftgåten.
Håkan Nesser: Münsters sak. Krim. Bok nr 6 om Van Veeteren Maardam-politiet
Waldemar Leverkuhn er en tilsynelatende harmløs gammel mann. Sammen med sin kone fører han en stille tilværelse i en beskjeden leiegård. Hans eneste fornøyelse er den ukentlige turen på kroa med tre kamerater. Det blir også det siste han gjør.
Etter at de fire en kveld har feiret en felles lottogevinst, går han hjem og blir drept i sin egen seng av tjueåtte knivstikk. Hvorfor? Det blir en vanskelig sak for etterforskerne Van Veeteren og Münster, en sak der det å forstå motivene bak ugjerningen blir spesielt viktig for å finne morderen.