Yes! Her er mai-nyhetene i Fabel - Fabel

Yes! Her er mai-nyhetene i Fabel

Shakar! Horst! Ohlsson! Lindell! Teige! Läckberg! Og mange, mange flere! Nå kommer lydbøkene du har ventet på.

Det er all grunn til å smile, for i mai står de gode lydbok-nyhetene i kø.

1.mai:

Zeshan Shakar: De kaller meg ulven. Roman.

Endelig en ny lydbok fra forfatteren bak Tante Ulrikkes vei! Vinner av Bokhandlerprisen 2022. 

Den nye boka til Shakar er en beretning om å vokse opp med vissheten om at de gode kortene er skjevt fordelt. Hovedpersonens foreldre har hele livet arbeidet hardere enn helsa har tålt. Likevel står så lite igjen etter dem. Det er ingenting å arve bortsett fra minner og noen familiehistorier, fra fars oppvekst i Pakistan, fra mors finnmarksslekt, fra deres felles liv sammen i Oslo. Nå er hjemmet oppløst, og faren vil forlate Norge for å bli gammel i hjemlandet. Tilbake står hovedpersonen med en umettelig sult etter å eie og ha det alle andre har så mye mer av.

«Suveren forteller»

VG

 • Jonas Bals: Streik! En historie om strid, samhold og solidaritet. Historie.
 • Atle Gulbrandsen: Formel 1. Dokumentar

Trude Teige: Løgnere. Krim. Bok nr 7 om Kajsa Coren

Hvordan avsløre den skyldige når alle lyver? Gled deg til et nytt møte med journalisten Kajsa Coren! 

En mann pisser på en gravstein. En liten gutt har hengt en katt i et tre. Gamle levninger av et menneske blir funnet i Nordmarka. I en liten idyllisk veistump fører en forbrytelse til at mørke hemmeligheter blir avslørt. Alt henger sammen.

Journalisten Kajsa Coren lager en dokumentarfilm om venninnen, Anki, som hevder at hun er blitt voldtatt hjemme i sin egen seng. Samboeren hennes, politiførstebetjent Karsten Kjølås, etterforsker funnet av et gammelt skjelett i Nordmarka, og etterforskningen fører politiet til Kajsas venninne. Men en dag forsvinner Anki.

2.mai:

Håkon Høydal: Abida Raja: frihetens øyeblikk. Dokumentar

Var du en av de mange som hørte Abid Rajas selvbiografi? Da MÅ du høre denne!

På 1980-tallet vokste Abida Raja opp midt i Oslo sentrum. Hun gikk på norsk skole, var norsk statsborger – men levde i en pakistansk familie og kjente ingen. Som storesøster i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier, har hun vært taus om livet som barn, ungdom og voksen. Nå våger hun endelig å fortelle.

Dette er historien om løsrivelsen fra foreldrene og ektemannen hun ble giftet bort til. Det er fortellingen om en mor som flykter med de fire barna sine – uten utdanning, et sted å bo eller egen bankkonto – og forsøker å skape sitt eget liv. «Abida Raja. Frihetens øyeblikk» gir et sterkt innblikk i oppveksten og livet til en representant for dagens voksne norsk-pakistanske kvinner, de som ble født i Norge, men ikke ble en del av det norske samfunnet – og kampen for å bestemme over seg selv, hvem hun skal ha lov til å elske og et liv i frihet.

«Historien til Abida Raja er engasjerende, spennende og imponerende ærlig om en frihetskamp bare de færreste ville ha klart.»

VG

 • Jonas Sharma-Bakkevig: Min vei ut av depresjonen. Psykologi
 • Margit Sandemo: Bok nr 41-47 i Sagaen om Isfolket.
 • Kristin S. Ålovsrud: Rømlingen. Serieroman. Bok nr 29 i serien Sagmesterens barn
 • Lee Child: Livvakten. Krim. Bok nr 7 i Jack Reacher-serien

Johan Høst: En nasjon i sjakk. Krim

Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller bare ett krav. At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv.

Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke, må et menneske bøte med livet. Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur. Spillet er i gang. Det er også uret på bombedisplayet som henger rundt statsministerens hals. Beredskapstroppens Anton Block må kjempe en desperat kamp mot klokken for å stoppe drapene og redde det norske demokratiet.

3.mai:

Camilla Läckberg: Gjøkungen. Krim. Bok nr 11 om Patrick Hedström og Erika Falck.

Har du også savnet Camilla Läckbergs spenningsserie fra Fjällbacka? Nå er serien tilbake!

To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka. Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap.

Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene. Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene. Det viser seg at alt kommer for en dag når gamle synder fra fortiden kommer frem i lyset.

 • Karsten Alnæs: Norges konger på 200 sider

Andrew Morton: Dronningen – Elizabeth 2 – Et liv. Biografi

Den fascinerende biografien om dronning Elizabeth 2. – den lengst sittende monarken i moderne tid.

I 70 år satt den britiske dronningen på tronen. I løpet av den lange regjeringstiden gikk samfunnet gjennom radikale endringer, samtidig som Elizabeth selv opplevde dramatiske hendelser på flere plan i livet. Historien hennes er også vår historie.

Elizabeth ønsket seg et rolig liv på landet med barn, hester og hunder, men slik skulle det ikke bli. Da onkelen hennes, Edvard 8., abdiserte, ble hun nummer to i arverekken. Elizabeth ble kronet i 1952, bare 25 år gammel, og viet hele livet sitt til å tjene landet og Samveldet. 14 statsministere kom og gikk, og hun reiste mer og håndhilste på flere statsoverhoder enn noen tidligere monark. Den lange rekken med skilsmisser blant hennes nærmeste skulle få store konsekvenser for henne, mens ekteskapet til prins Philip ble en av de lange, stabile linjene i livet. Men tross all motgangen ble dronningen et samlende symbol og en bærer av håp og optimisme for sine landsmenn – nå sist gjennom en krevende pandemi.

 

4.mai:

Salman Rushdie: Sataniske vers. Roman

Den er en av etterkrigstidens mest omtalte romaner, og nå kan du endelig høre den på lydbok!

En tidlig vintermorgen blir en kapret jumbojet sprengt i luften over Den engelske kanal. Gjennom skydekket faller to personer: Gabreel Farishta, Indias legendariske filmstjerne, og den mer beskjedne skuespilleren og britiske statsborgeren Saladin Chamacha. Som ved et mirakel skylles de opp på en snødekt engelsk strandbredd. Men snart viser det seg at de har gjennomgått merkverdige forandringer.

Jan Grue: Prøve og feile. Roman

«Vil du virkelig ødelegge livet ditt», sier venninnene til Hannah da hun forteller at hun skal ha barn med Magne.

Prøve og feile er en roman om et nesten helt normalt par. Som alle småbarnsforeldre har Magne og Hannah sine utfordringer, men med Magnes rullestol blir selv en strandtur til Huk en strabasiøs odyssé. Til tross for en master i litteraturvitenskap sitter Magne i en dårlig betalt jobb som hotellresepsjonist. Men med sin synlige funksjonsnedsettelse utgjør han i det minste et kjærkomment uttrykk for hotellkjedens raushet og mangfoldspolicy. Magne og Hannah hadde tenkt at de skulle vise verden. Vise verden at de kan få det til, vise verden at det var mulig. Men det er mye som kan gå galt. Det finnes mange måter å mislykkes på.

«Formidabel ordkunst»

Dagbladet

5.mai:

Cynthia Harrod-Eagles: Begynnelsen. Roman. Første bok i Morland-serien

Gjør deg klar til å få en ny favorittserie! Begynnelsen er den fantastiske første boka i en helt ny roman-serie som ganske sikkert vil få deg hekta. 

Eleanor Beaufort er av adelig familie, men er foreldreløs og uten formue. Hun blir giftet bort til den rike arvingen Robert Morland fra York. Morland-familien har mye penger, men mangler den riktige familiebakgrunnen. Eleanor blir sjokkert over sitt nye hjem, som er langt fra det fornemme godset hun er vant til. Morland ligner mer på et sauefjøs.

Men, hun er ingen tafatt jentunge. Hun setter seg i respekt og føder arvinger til slekten. Med det sikrer hun også sin stilling, og familiens framtid. Mannen Robert er dypt forelsket i henne, men hun gjengjelder ikke hans følelser. Hun er hemmelig forelsket i Richard av York, som hun hadde et romantisk møte med noen år tilbake. Hun drømmer stadig om å treffe ham igjen, mens hun også byr sin families og sin egen lojalitet til hans sak.

«Om du som oss er svak for en godt skrevet historisk roman, anbefaler vi Morland-serien på det varmeste!»

Kamille

 • Maren Uthaug: Og sånn blei det. Roman

8.mai:

8.mai slipper vi i Fabel en hel rekke med viktige lydbøker som gir deg innsikt i dagens situasjon i Ukraina og Russland, samt bøker som ser på de to landene i et historisk perspektiv. Vi samler alle lydbøkene i en felles liste i appen, slik at du enkelt kan finne frem og lytte. 

Victoria Belim: Røde sirener: en ukraninsk familiehistorie. Biografi

Røde sirener er et varmt portrett av en familie, og samtidig en bok som får deg til å forstå mye mer av Ukrainas dramatiske historie.

Kort tid etter at Vladimir Putin invaderer Krim-halvøya, bryter Victorias onkel kontakten med henne. Året er 2014, og de to har radikalt forskjellig syn på det som skjer i hjemlandet Ukraina. Hos Victoria øker behovet for å forstå mer av familiens historie og landet hun forlot som 15-åring.

«Ingenting forsvinner uten spor», heter det i et ukrainsk visdomsord. Men nettopp det gjorde Victorias grand-grandonkel Nikodim, i en periode på 30-tallet som har fått tilnavnet «den store terroren». Det gamle KGB-bygget i Poltava gir fortsatt frysninger hos mange i lokalbefolkningen. Hva skjedde egentlig med Nikodim, og hvordan påvirker fortidens urett fremtidige generasjoner?

Masha Gessen: Putin: mannen uten ansikt. Biografi

En skarp og avslørende fortelling om hvordan en anonym, lavtstående KGB-offiser på rekordtid ble den ubestridte leder i verdens største land.

Vladimir Putin har i manges øyne bragt politisk stabilitet og lov og orden til Russland, og har fått den russiske økonomien ut av krisen den befant seg i. Men Putin er også beryktet for å være en beinhard makthaver og en brutal forfølger av kritiske røster, og for å føre en aggressiv linje overfor tidligere sovjetstater.

Boka er et flengende oppgjør med en iskald maktpolitikers metoder og et rystende innblikk i de brennaktuelle forholdene i stormakten Russland.

Sergeii Rudenko: Zelenskyj – en biografi. Biografi. 

Hele historien om Ukrainas modige president.

Tre år etter at den politiske nybegynneren Volodymyr Zelenskyj ble valgt til Ukrainas president, befant han seg plutselig i rollen som leder for et folk i krig. Den tidligere komikeren er blitt ansiktet utad for landets modige og blodige kamp mot en brutal invasjon. Zelenskyj gikk til valg i 2019 med løfter om å gjenopprette folkets tillit til politikerne. Etter brakseieren lovet han en jublende folkemasse at han aldri ville svikte dem. Lite visste han at han noen år senere skulle tjene folket under de mest krevende omstendighetene tenkelig, og kjempe for sitt lands uavhengighet i den verste krigen på europeisk jord siden 1945.

Arve Hansen: Ukraina. Dokumentar

Her er oversikten du trenger for å forstå konflikten mellom Russland og Ukraina, og hva ukrainerne kjemper for. 

Putin ønsker at verden skal tenke på Ukraina som en forlengelse av Russland. Ukrainerne har på sin side en særegen kultur og levemåte som er verdt å beskytte – og som ukrainere har måttet beskytte før. Hansen gir i denne boka en oppslukende innføring i Ukrainas historie og kultur, samt et helt kapittel om en av krigens helter: Volodymyr Zelenskyj.

Aage Storm Borchgrevink: Krigsherren i Kreml. Dokumentar

Hvordan kunne lederen av vårt store naboland bli så mektig og farlig?Aage Storm Borchgrevink har skrevet en kortfattet og levende biografi om Russlands president. 

Mange har fryktet Vladimir Putin, men få hadde forventet den brutale invasjonen av Ukraina. Boka er en fortelling om det moderne Russland, fra familien Putins tragedier under annen verdenskrig, gjennom oppveksten i Leningrad og frem til Sovjetunionens fall, som også ble alvorlig for KGB-agenten Putin. Etter et blaff av frihet på 1990-tallet, strammet Putin grepet og bygget et Russland med velstand for de få og ambisjoner om å gjenoppstå som stormakt.

Peter Normann Waage: Den korteste historien om Russland: fra vikingene til våre dager. Historie

Russland er daglig en del av nyhetsbildet. Eksperter og politikere strides om hva Kremls neste trekk vil bli. Hva er det med dette landet?

I denne boken får du en rask og velskrevet oversikt over Russlands rike politiske og kulturelle historie, fra vikingene til i dag. Hvordan kan det ha seg at et land med en så autoritær historie har fostret noen av verdens største kunstnere? Kan Russland bli demokratisk?

Dag Steinfeld: Fedre og sønner: en familiehistorie fra tsarens Russland til den kalde krigen. Biografi

En dramatisk beretning om fire generasjoner i varm og kald krig.

Fra han var liten, hørte Dag Steinfeld fortellinger om den jødiske familien sin på farssiden. De hadde flyktet fra fattigdom og forfølgelse i Russland på 1800-tallet og etter hvert etablert seg med flere forretninger i Norge. Senere døde mange av dem i Auschwitz. Da Dag bestemmer seg for å undersøke fortiden, avdekker han en eventyrlig klassereise og stor rikdom, men også voldsomme konflikter.

 • Bente Pedersen: Annen manns kvinne. Serieroman. Bok nr 31 i Raija-serien
 • Jan-Erik Fjell: Cassandra-saken. Krim. Bok nr 9 om Anton Brekke

9.mai:

Mo Hayder: Dukkene. Krim. Bok nr 6 om Jack Caffery

Ble du også hekta på krimbøkene om Jack Caffery i Fabel-appen i vår? Nå er oppfølgeren her!

Pasientene på Beechway mentalsykehus er veldig lett påvirkelige. En hallusinasjon kan spres som et virus. Når uforklarlige strømbrudd leder til en rekke horrible hendelser, sprer frykten seg både blant de ansatte og pasientene. Den psykiatriske sykepleieren AJ prøver å komme til bunns i årsaken til hysteriet. Samtidig prøver etterforsker Jack Caffery å finne en død kvinne. Han vet selv altfor godt hvordan det er ikke å få svar på en forsvinning. Da AJ ber om hjelp til å løse saken på sykehuset, må begge mennene konfrontere ubehageligheter i sitt eget liv.

 • Hege Norman-Stormbringer: Frøya. Serieroman. Bok nr 11 om Damelaget
 • Ragnhild Kolden: I krig og kjærleik. Roman. Bok nr 1 i serien om Dagny Vik

10.mai:

Ørjan N. Karlsson: De siste stykket hjem. Krim. Første bok i serien om Jakob Weber

Første bok i en splitter ny krim-serie fra Ørjan Karlsson, i det vi tipper blir hans virkelige gjennombrudd som krimforfatter! Er du glad i skikkelig god spenning, bør du sette av tid til å høre denne. 

En mann reiser rundt i Skandinavia i bobil, og i sporene hans forsvinner unge kvinner.

I Bodø ligger 19 år gamle Iselin Hanssen i hardtrening for å oppfylle drømmen om å komme inn på Politihøgskolen. Hun vender aldri tilbake etter en lang løpetur opp Keiservarden. Den erfarne politietterforskeren Jakob Weber får denne tragiske forsvinningssaken på bordet, og løsningen virker opplagt da søkelyset faller på Iselins kjæreste Casper, sønnen til en av Bodøs rikeste forretningsmenn. Blant vennene er han kjent for å være sjalu.

Så forsvinner nok en ung kvinne under lignende omstendigheter, denne gang på øya Røst ytterst i havgapet. Bodø-politiets etterforskerteam står nå overfor en sak av stadig større dimensjoner, der også Jakobs forkjærlighet for Skandinavias uløste drapssaker vil spille en avgjørende rolle.

«Kan fort bli en leserfavoritt.»

VG

 • Dorthe Erichsen: Vonde dager. Serieroman. Bok nr 18 i Seterliv-serien

11.mai:

Heather Morris: Tre søstre. Roman

Som små jenter gir Cibi, Magda og Livia faren sin et løfte: De skal alltid holde sammen samme hva som skjer. Som tenåring blir Livia tatt av nazistene og sent til Auschwitz.

Cibi ender med å følge Livia, fast bestemt på å beskytte henne, eller å dø med henne. Magda klarer å gjemme seg for de lokale nazistene – en stund. Men så blir hun også forent med søstrene i dødsleiren. Sammen kjemper de for å holde ut grusomheten og ondskapen. Kan kjærligheten til hverandre hjelpe dem å overleve?

Tre søstre er en gripende fortelling om tre unge jenter som blir frarøvet sin uskyld og sin ungdomstid, men som tviholder på håpet om en framtid. Boka er basert på virkelige hendelser og personer, og flere av karakterene i Tatovøren i Auschwitz og Cilkas reise opptrer også med i denne boken.

 • Bent Høie: Uro i koronaens tid. Memoar

Karin Smirnoff: Havørnens skrik. Krim. 

Prisbelønte Karin Smirnoff tar over stafett-pinnen etter Stieg Larsson, og leverer en forrykende fortsettelse i serien om Lisbeth Salander. 

Utenfor medias søkelys pågår det en rovdrift i Norrland, dagens ville vesten, hvor rike storkonsern ikke sparer på noe for å få tilgang til naturressurser og landområder. Kriminelle gjenger, tiltrukket av den enorme tilstrømmingen av nye penger, operer i skyggene.

Mikael Blomkvist setter seg på toget til Älvsbyn for å delta i datterens bryllup, men blir dratt inn i hendelser som setter både han og hans familie i fare. Lisbeth Salander befinner seg også nordpå, for å knytte et avbrutt familiebånd, som viser seg å være utsatt for trusler. Deres veier krysses igjen, og sammen havner de i stormens øye i den lille byen Gasskas.

12.mai:

Cynthia Harrod-Eagles: Den mørke rosen. Roman. Bok nr 2 i Morland-serien

Bok nr 2 i den eventyrlige Morland-serien.

Nanette Morland har blitt sendt til det berømte hoffet til Henrik den åttende. Hennes oppgave er å være dronningens personlige hoffdame. I kretsen omkring Henrik er det mange som ønsker hans gunst, og som har ulike agendaer. Den karismatiske kongen har mange venner, men også grunn til å være forsiktig.

Mange i hoffet lever farlig, og flere dronninger må bøte med livet. De dramatiske hendelsene får store konsekvenser for dem alle- også for Nannette, som er Anne Boleyns nære venninne. Deres liv og fortellinger vikles inn i hverandre. Nanettes store hemmelighet er den store kjærligheten hun går og tenker på. Hun har sterke følelser for en mann som ikke kan bli hennes. Hvertfall ikke uten pavens godkjenning. Nannette er oldebarnet til Eleanor Morland, fra forrige bok.

 • Torkjell Leira: Kunsten å drepe et demokrati – Historien om Bolsonaros Brasil. Dokumentar

15.mai:

Jørn Lier Horst: Forræderen. Krim. Bok nr 17 i Wisting-serien

William Wisting er tilbake!

Etter dager og uker med uvanlig mye regn gir jordmassene i et boligområde i Larvik etter. I alt ti hus blir tatt av skredet. Wisting havner midt i redningsarbeidet. Gjennom natten blir alle beboere gjort rede for, og det blir klart at ulykken ikke har krevd menneskeliv. Neste dag blir det likevel funnet en død mann i rasmassene.

Nærmere undersøkelser viser at han døde minst 48 timer før raset gikk. Etterforskningen griper inn i flere andre pågående politioperasjoner, og Wisting blir satt til å lede en felles etterforskningsgruppe. Men snart blir det klart at det sitter minst én forræder rundt etterforskerbordet.

 • Bill Browder: Kalde penger. Sakprosa
 • Therese Johaug: Therese Johaug. Hele historien. Memoar

Maria Horvei: Gratulerer med dagen. Roman

Nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Det var tidleg på morgonen den 17. mai. Det gryr til nasjonaldagsfeiring i bygda. Flagg vert heist, skjorter stroke. Syrinar er på nippet til å blomstre, og himmelen i ferd med å bli blå som ein undulat. Ut av husa stig folk, og alle skal dei feire. Éin er komen tilbake til heimbygda for å halde tale for dagen, ei har stålsett seg for pliktene som følgjer med vervet som leiar for 17. mai- komiteen. Ei skal snart reise langt vekk, ein annan forsøker å finne att ein plass han aldri eigentleg har høyrt til. Gratulerer med dagen er ei forteljing om nasjonalkjensle og mangel på slikt noko, og om ynsket om å høyre til – ein eller annan stad.

«Vittig, smart, innsiktsfullt»

Adresseavisen

16.mai:

Kristina Ohlsson: Isbryter. Krim. Bok nr 2 om August Strindberg

Politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg må løse nye mysterier på Sveriges vestkyst.

Det er vinter i Hovenäset, og August er lykkeligere enn på lenge. Butikken hans, Strindbergs second hand, går strålende, og dessuten er han nyforelsket. Men en iskald januarnatt rystes det lille samfunnet av en brann som ødelegger to sjøboder. Den ene tilhører August, og den andre eies av Axel Ehnbom, en eldre mann som har bodd i Hovenäset hele sitt liv. Politietterforsker Maria Martinsson sliter med å oppklare saken, som snart viser seg å omfatte et drap.

Noen i Hovenäset skjuler mørke hemmeligheter. Isbryter er den andre boken om politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg.

 • Bente Pedersen: En lykkens dag. Serieroman. Bok nr 13 i Aurora-serien
 • Lee Child: Fienden. Krim. Bok nr 8 om Jack Reacher
 • Ragnhild Kolden: Krigens skugge. Roman. Bok nr 2 om Dagny Vik

18.mai:

Kim Faber og Janni Pedersen: Kveleren. Krim. Bok nr 3 om Martin Juncker

Fortsettelsen på den spennende serien om etterforsker Martin Juncker- en skikkelig lytterfavoritt i Fabel!

Etter sitt eksil i Sandsted er Martin Juncker tilbake i København. Han er i ferd med å bli skilt fra kona og har endelig flyttet inn i en liten utleieleilighet i Nordvest. En ung kvinne blir funnet drept på Amager Fælled. Hun har blitt kvalt og er etterlatt halvnaken og skjendet i et buskas. Klærne hennes er pent brettet på bakken ved siden av kroppen. Det er ingen åpenbare ledetråder å følge. Ingen DNA. Men drapet minner Juncker om en sak han aldri løste, ti år tidligere.

Signe Kristiansen er glad for å ha Juncker tilbake. Hun etterforsker et knivdrap der en ung nynazist mistet livet under en politisk demonstrasjon på Nørrebro. To uavhengige saker, inntil et oppsiktsvekkende sammentreff avdekkes.

 • Kristin S. Ålovsrud: Nye bekjentskaper. Serieroman. Bok nr 21 i Fredsår-serien
 • Sunniva Gylver: Midt i alt som er. Filosofi

19.mai:

Anders de la Motte: De bergtatte. Krim. Første bok i serien Avdelingen for fortapte sjeler.

Avdeling Q møter Kastanjemannen, med et hint av Nattsvermeren. Første bok i serien om Leonore Asker og Avdelingen for fortapte sjeler er mørk politikrim av beste merke, en spenningsserie som utforsker det som er annerledes og avvikende.

Den egensindige politietterforskeren Leonore Asker blir fjernet fra en høyprofilert kidnappingssak, og omplassert til den såkalte Avdelingen for fortapte sjeler, en enhet for rare etterforskningssaker i kjelleren på politistasjonen i Malmø. Motvillig trekkes Asker inn i en av de særegne sakene hennes forgjenger etterforsket. Noen plasserer små illevarslende skikkelser i et modelljernbanelandskap, og en av disse skikkelsene viser seg å være den kidnappede kvinnen. Sakens koblinger til forlatte og forfalte bygg gjør at Asker kontakter Martin Hill, som er lektor i arkitektur, med interesse for urban exploration. Snart mistenker Asker og Hill at de står ovenfor en uvanlig form for ondskap.

«Trollbinder leseren»

VG

 

22.mai:

Unni Lindell: Fremmedlegeme. Krim. Bok nr 2 om Snø

Det er sommer i Oslo. En kvinne blir drept midt i hovedstaden. Den unge politibetjenten Lydia Winther, kalt Snø, jobber med en sak der flere menn er savnet.

Så blir hun bedt om å bistå Hay og Marian Dahle på Politihuset i anledning drapet. I ly av saken, som virker opplagt, vokser det frem et mørkt og komplekst bakteppe med mange irrganger. Verden er full av farlige menn. Men finnes det også farlige kvinner?

 • Kaja Nylund: Dragsug. Serieroman. Bok nr 20 i Perlemor-serien

Anki Edvinsson: Snøengelen. Krim. Bok nr 2 om Charlotte von Klint.

Charlotte von Klint fra Umeåpolitiet er Sveriges nye krimheltinne!

I Snøengelen får hun flere tragiske saker i fanget på samme tid, og oppdager en illevarslende sammenheng. Når en ung jente forsvinner, er det ingen tid å miste. En gutt hopper fra en bro. En kvinne blir funnet myrdet i sitt eget hjem. En tenåringsjente forsvinner sporløst. Det er tilsynelatende ingen kobling mellom de tre tragiske hendelsene. Men Charlotte von Klint og Per Berg ved Umeåpolitiet begynner snart å se tegn til en sammenheng. Mens vinteren fester grepet om den lille byen og snødekket vokser seg stadig høyere, kjemper Per og Charlotte mot klokka. De må finne ut hvem som er ansvarlige for tragediene som har rammet og fortsetter å ramme lokalsamfunnet. Snøengelen er en oppslukende kriminalroman med høyt tempo. Politietterforskerne Charlotte von Klint og Per Berg er på mange måter hverandres motsatser, men til sammen utgjør de et uslåelig team.

23.mai:

Mo Hayder: Ulven. Krim. Bok nr 7 om Jack Caffery

Hun låste dørene, men morderen er inne. Her kommer den sjuende boken med etterforsker Jeff Caffery!

For fjorten år siden ble et ungt kjærestepar brutalt drept i et øde skogsområde. Den hovedmistenkte for drapene tilstod og ble fengslet. En familie forsøker fortsatt å legge de grusomme minnene om drapene bak seg. Men i det isolerte huset deres er marerittet i ferd med å skje igjen. Når etterforsker Jeff Caffery finner en lapp med et desperat rop om hjelp, skjønner han at det må handles raskt. Han vet ikke hva han leter etter, men han vet at hvert sekund teller.

 • Ragnhild Kolden: Fredens frosne hjarte. Roman. Bok nr 3 om Dagny Vik.

24.mai:

Pascal Engman: Kokain. Krim. Bok nr 4 om Vanessa Frank

Om du ikke har oppdaget denne svenske krimserien ennå, har du MYE å glede deg til! 

En død mann blir funnet i skjærgården et stykke utenfor Stockholm. Samtidig oversvømmes hovedstaden av billig kokain, og de kriminelle gjengene bruker brutal vold for å befeste sine posisjoner. Det skjer et drap på åpen gate i en av de mest belastede bydelene, men ingen tør å snakke med politiet. Politietterforsker Vanessa Frank blir satt til å etterforske drapet og trekkes inn i gjengenes rivalisering om makt og posisjon. Samtidig forsøker Vanessa å finne sin rolle som fostermor for tenåringen Celine.

«Med Kokain viser han at han er Sveriges beste krimforfatter. Les den.»

Alex Schulman

25.mai:

Christine Koht og Pernille Rygg: Dødsfrisk. Helse

En bok til trøst og oppmuntring!

Når du blir fratatt nesten alt – jobben, bevegeligheten, kjolene, fargene, moroa og lidenskapen, hele det sosiale livet – hvem er du da? Går det an å leve et verdig liv når du er absolutt hjelpeløs?

I en verden der mestring er selve idealet, hvordan er det å ikke kunne mestre noe som helst? Eller er det kanskje den virkelige kunsten, den virkelige utfordringen, å mestre det å ikke kunne mestre? Dødsfrisk handler om det å ha opplevd og overlevd svært alvorlig sykdom. Med leken penn og svart humor skriver Christine Koht om stort og smått, livet og døden – og viktigheten av å ha en sherpa eller flere i livet sitt.

«Dette er skjønnlitteratur av høy klasse om skam, fornedrelse, faenskap og den redselsfulle medlidenheten.»

Dagbladet

26.mai:

Agnes Ravatn: Gjestene. Roman

Nominert til Bokhandlarprisen 2022 – ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort. 

Karin og Kai takkar motvillig ja til å låne ei luksuriøs hytte ved Oslofjorden. Men Karin er ikkje noko skjergardsmenneske, og det som kunne ha blitt eit fint avbrekk frå kvardagen, blir i staden ei påminning om alt det ho ikkje har. I møte med hyttenaboane, eit kjent forfattarpar, kjem Karin i skade for å servere ei kvit løgn, og snart har ho og Kai vikla seg inn i noko dei ikkje så lett kan vikle seg ut av. «Gjestene» er ein roman om å samanlikne seg med andre og komme til kort.

«uhyre sinnrikt og smart både uttenkt og utført. Historien, karakterene, sprangene i tid, alt sitter som støpt, et lite mikrobilde av Norge anno 2022.»

Adresseavisen

 • Liv Margareth Alver: Frieren. Serieroman. Bok nr 17 om Hanseatene
 • Peter James: Trenger deg død. Krim

Mohlin & Nystrøm: Den andre søsteren. Krim. Bok nr 2 om John Adderley.

Oppfølgeren til vårens store krim-suksess i Fabel. Med andre bok i serien om John Adderley viser radarparet Mohlin & Nyström hvorfor de er Sveriges nye krimyndlinger.

Tidligere FBI-agent John Adderley får en ny mordsak å løse i den svenske byen Karlstad. Samtidig må han flykte fra gamle fiender. Alicia Bjelke er en ung kvinne med et ansikt så vansiret at folk rygger tilbake når de ser henne. Hun er hjernen bak en banebrytende dating-tjeneste som hun startet sammen med søsteren Stella, men det er bare vakre Stella som synes i rampelyset. Inntil hun en dag blir funnet død. Alicias liv blir snudd på hodet – og hun forstår at hun er morderens neste offer. Saken tildeles den forhenværende FBI-agenten John Adderley, som befinner seg i Karlstad under ny identitet. John jages av skygger fra sitt tidligere liv og blir nødt til å forlate Sverige for å overleve. Men igjen snur spillet. Han må ta et oppgjør med fortiden én gang for alle, og da viser mordetterforskningen seg å tilby en uventet mulighet.

29.mai:

Tom Egeland: Metusalem-prosjektet. Krim. Bok nr 10 om Bjørn Beltø

Ny Bjørn Beltø-roman hvor antihelten tar opp jakten på Odins opprinnelse.

Bjørn Beltø leder utgravningen av en vikinggrav på et norsk høvdingsete da de finner et skjelett som ikke har noe i graven å gjøre. Med seg på laget har han datteren Angelina som han fikk vite om i Sølvmyntene. Det viser seg at de har snublet over et mysterium der linjene trekkes mellom gammeltestamentlige myter og norrøn mytologi.

 • Gro Nylander: Mamma for første gang. Foreldre og barn

Yohan Shanmugaratnam: Hjertet i to. Musikk-dokumentar

Forfatter Yohan Shanmugaratnam har fulgt Chirag, Magdi og resten av Karpe-teamet tett i det intense halvåret mellom Omar Sheriff og Spektrum x 10.

Fra den første, lukkede intimgigen, via planleggingsmøter og festivalturné, fram til kvelden Chirag og Magdi steg opp på plattformen og møtte det første fulle huset på åpningskonserten. Resultatet har blitt boka Hjertet i to, som gir et fascinerende innblikk i et univers få har sett fra innsiden, der Chirag og Magdi deler egne tanker om hvem de er – og hvor de er på vei.

30.mai:

Emily Henry: Strandlektyre. Roman

Den perfekte oppskriften på en romantisk komedie fra BookTok-sensasjonen Emily Henry.

Augustus Everett og January Andrews er som natt og dag. Han er en kritikerrost forfatter, hun skriver romantiske bestselgere. Han er en svartsynt realist, hun er en ekte drømmer. Men de har likevel én ting felles: De lider av seriøs skrivesperre. En kveld inngår de et veddemål: Over de neste tre månedene skal de bytte roller. Augustus skal skrive en romance, og January skal skrive en litterær roman. Det låter såre enkelt! Innen sommeren er omme, vil begge ha skrevet en bok. Og ingen av dem vil ha forelsket seg … Overhodet ikke.

 • Bente Pedersen: Bryllupsreise. Serieroman. Bok nr 14 om Aurora.
 • Kristin S. Ålovsrud: Valgets kval. Serieroman. Bok nr 30 om Sagmesterens barn
 • Sigrid Rausing: Mayhem – en fortelling om rus, avhengighet og en familie. Biografi

31.mai:

Rolf og Cilla Börjlind: Den barmhjertige samaritan. Krim. Bok nr 7 om Olivia Rönning og Tom Stilton

Politietterforsker Olivia Rönning har forsvunnet. Kollegaene hennes forstår hun må være bortført mot sin vilje.

Hennes gode venn Tom Stilton er på landstedet sitt i skjærgården. Men da han hører om Olivias forsvinning, drar han tilbake til Stockholm for å bistå letingen. De finner spor som fører til en enslig hytte i skogen, men da de kommer frem, står hytta i full fyr. Brannmannskapet finner en forbrent kropp i ruinene. Er det Olivia?

Samtidig gjør vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere hva som helst for å sabotere vaksineleveransene til Sverige. Har det noen sammenheng med kidnappingen av Olivia?

 • Mustafa Hasan: Mustafa. Biografi
 • René Rønshof: Sort sjaman. Krim. Bok nr 5 om Bogart Ness

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!