Lydbok-nyhetene i desember - Fabel

Lydbok-nyhetene i desember

Jula nærmer seg, men vi pauser ikke lydbok-slippene. Her er lydbøkene du kan kose deg med i årets mørkeste måned!

1.desember:

Mo Hayder: Ritualer. Krim

Dette er den første boken i den spennende krimserien om politietterforskeren Jack Caffery.

Afrikansk overtro, rituelle lemlestelser, barneprostitusjon og narkotikamisbruk er ingredienser i denne velskrevne kriminalromanen. En dag i april, ni fot under vann, griper politidykker Flea Marley i Bristol tak i en menneskehånd. At den ikke er festet til en arm, er foruroligende nok. Mer foruroligende er det imidlertid at politiet neste dag finner nok en hånd – fra samme person. Hendene er amputert, og alt tyder på at offeret var i live da det skjedde.

Politietterforsker Jack Caffery, som nettopp er overført til Drapsavsnittet i Bristol fra Metropolitan- politiet, har ansvaret for etterforskningen. Han forsøker å legge bak seg det mislykkede privatlivet sitt, men hjemsøkes av tanken på broren som en gang forsvant. Caffery og Flea, som har sine egne demoner å kjempe mot, oppdager snart at det dreier seg om hendene til en ung mann som nylig forsvant.

 • Demian Vitanza: Hellige natt. Roman
 • Bjørn Ingvaldsen: Nattskift i Nekropolis. Ungdom
 • Kate Helen Simonsen: Trusselen. Serieroman. Bok nr 16 i Villblomster-serien

2.desember:

Kjetil Indregard: Tikkens jul. Barn

Fra NRK-suksessen Kristiania magiske tivolitheater!

Tikken (9) holder til i fattigslige kår i Vika i Kristiania, hvor hun lever av å selge fyrstikker på gata. Hun kan ikke lenger gå etter å ha hatt polio, men sitter i en tralle som trekkes rundt av den store og lojale hunden Nansen. Moren og søstrene behandler henne dårlig, og dagene går med på å blidgjøre dem, og ellers holde seg unna barnegjengen Vikapakket, som herjer i gatene. En dag får hun vite noe som skal komme til å endre alt: hun er adoptert! Dermed begynner Tikken og Nansen jakten på hennes virkelige foreldre. Lever de fremdeles? Savner de henne? Kanskje hun egentlig er en prinsesse? I enden av eventyret venter verdens fineste julegave.

 • Maria Navarro Skaranger: Besøk. Roman.
 • J.D. Barker: Det femte offer. Krim. Bok nr 2 om Sam Porter
 • Sjöwall og Wahlöö: Det lukkede rom. Krim. Bok nr 8 om Martin Beck
 • K.A. Applegate: Tidsreisen + Reaksjonen. Ungdom. Bok nr 11 og 12 i Animorphs-serien
 • Bente Pedersen: Tilbake til fyret. Serieroman. Bok nr 1 i serien 14 dager i desember

5.desember:

Bjørn Ingvaldsen: Nissekrigen. Barn

Det er kun en vei: oppover … og muligens litt nedover

Ikaros Olsen er 12 år. Han bor i tredje kjelleretasje sammen med bestefaren sin som har vært dykker og som dermed vet alt om det å være på bunnen. Men Ikaros vil ikke være på bunnen mer. Han er ferdig med å være nederst sammen med den kjempefattige bestefaren. Så han vil opp, han vil bli rik og lykkelig. Og han har en plan.

Og den planen heter Dick, den rikeste av de rike i klassen. Ikaros skal sørge for å bli invitert hjem til Dick. Der skal han lære alt om å være rik.

 • Agnes Ravatn: Duren frå ein hjullastar. Roman
 • Deon Meyer: 7 dager. Krim. Bok nr 3 om Benny Griessel
 • Kjetil Johnsen: Aeon-paradokset. Ungdom. Bok nr 4 i serien Den 4.parallell
 • Johan B. Mjønes: Fortellingen om sju bål. Roman
 • Margit Sandemo: Sagn om glemte riker. Serieroman. Bok nr 12 i Heksemesteren-serien
 • Ingelin Røssland: Desemberbror. Barn

6.desember:

Kari Veiteberg: Bibelen på 200 sider. Sakprosa

Verdas viktigaste bok, Bibelen, forklart slik at alle kan forstå

Bibelen er så mykje meir enn ei bok, den er eit heilt bibliotek med noveller, biografiar, poesi, helteepos og apokalypsar. For å forstå oss sjølv må vi kjenne Bibelen; boka er heilt sentral for kulturen vår. Men Bibelen kan vere tung å lese. Oslos populære biskop, Kari Veiteberg, gir oss ein enklare veg inn til Bibel- tekstane.

Frå evangelia tek ho oss med til det gamle testamentet og vidare til breva, salmane og merkelege tekstar som Johannes’ openbaring. Ho fortel om fæle tekstar, og tekstar som har blitt brukt til å halde kvinner nede. Vi får vite kor kjende uttrykk som «perler for svin» og «ulv i fåreklær» kjem frå. Denne kunnskapsrike og inspirerande teksten frå Kari Veiteberg får oss til å oppdage Bibelen på ny, eller for første gong.

 • Mari Jungstedt: Det fjerde offeret. Krim. Bok nr 9 om Anders Knutas
 • Aina Basso: Ingen må vite. Ungdom
 • Malin Hellebø: Inn i munnen: ei bok om dyremunnar. Barn
 • Bente Pedersen: Rose av stål. Serieroman. Bok nr 2 om Aurora
 • Liv Gulbrandsen: Huset i bakken. Barn

7.desember:

Gunnar Kopperud: Tilfluktsrommet. Krim

En bloddråpe treffer nattevakten Edvard Strands notatbok. På loftet på asylmottaket finner han en ung sudansk gutt bevisstløs og oppskåret.

Edvard Strand klarer ikke å riste av seg den grovt mishandlede ungguttens skjebne, og starter sine egne undersøkelser på den forblåste øya langt uti havgapet. Langsomt og uavvendelig nøster han seg inn mot mørkets hjerte og et nett av dypt kyniske og pengegriske bakmenn. Edvard Strand avdekker et system der norske humanistiske verdier og menneskelig lidelse bare er drivstoff i et gigantisk kriminelt maskineri.

 • Edvard Hoem: Jul i Roma 1980. Roman
 • Kristine S. Henningsen: Flammer. Serieroman. Bok nr 3 om Sofia på Måkøya
 • Mette Barfelt: Jul. Solvik. Serieroman. Bok nr 7 i Solvik-serien
 • Sissel Chipman: Juni og jotnene. Barn
 • Kate Lord Brown: Smykkearven. Roman
 • Gulraiz Sharif: Skjermet jul. Barn

Hanna Dahl: Kraft. Roman

I romanen Kraft møter vi Olav, en 75 år gammel norsk Waffen-SS-veteran. 50 år etter krigen forsøker han å gjenoppvekke minnene og fortelle sin historie.

Som en av Hitlers såkalte sølvrever deltok Olav i et krevende spesialoppdrag i april 1945. Sammen med fem andre ble han satt i land med ubåt på Finnmarkskysten. Operation Schneehund ble gjennomført i krigens aller siste dager, mens resten av landet ventet på frigjøringen. Kraft er en roman om identitet, skyld og ansvar. Og den fristelsen som ligger i å fortelle historien på en måte du og dine kan leve med.

8.desember:

Levi Henriksen: Ned ned ned. Noveller

En stilsikker, varm og litt småskjev samling noveller om storslåtte nederlag. Levi Henriksens fortellinger tar en helt annen puls på Bygde-Norge enn riksmedier og hippe kinofilmer.

Bygda taper, det er tydelig, men i Henriksens fortellinger klorer mann og kvinne seg fast og drar i land en slags seier, som oftest med kjærligheten som dopingmiddel. Henriksen slår til med store grep i det lille formatet: Her finner vi mannen som blir innsnørt av åtte usigelig vakre pinsevennsøstre. Og kvinnen som stryker skjortene til sin avdøde mann, for etterpå å kjenne den svale varmen hans mot kroppen.

De tretten historiene har en lett, fortvilt humor, fortalt med varme og dyp forståelse for de storslåtte nederlag.

 • Helge Torvund: Rattkjelken. barn
 • Jon Ewo: Sola er en feit ugd. Barn

Neha Naveen: Stupekontroll. Ungdom

To søstre som delte alt, nå er det hemmeligheter som splitter dem

Chi og Pari er to indisk-norske søstre på 17 år. De er tvillinger, og de har alltid vært tett på hverandre. Men etter Chis ettårige studieopphold i London har noe har forandret seg i dem begge. I frykt for å miste hverandre holder de hemmelighetene sine for seg selv. Men klarer de å løse problemene sine alene? Eller vil det de skjuler drive dem enda lengre fra hverandre?

En debutroman om søskenforhold, forandring og kraft til å se seg selv.

9.desember:

Ingrid Storholmen: Støvberar. Roman

Ingeborg er misjonær og dreg til India på 1980-talet for å arbeide som jordmor hos santalfolket. Eit folk som blir grovt utnytta i steinindustrien.

Romanen handlar om livet hennar frå ho i ungdomen blir frelst, og vidare gjennom alle åra på misjonsstasjonen i kamp for å hjelpe, og i kamp for å bere både seg sjølv og trua. Kan hende kjemper ho aldri nok. For blir det meir himmel på jord av å drive misjon? Og kva gjer for lite kjærleik med eit menneske? Må ein sjølv vere god for å gjere det gode?

 • K.A. Applegate: Forandringen + Den ukjente. Barn. Bok nr 14 og 14 i Animorphs-serien
 • Heidi Linde: Gjørmedrømmer. Ungdom
 • Liv Margareth Alver: Giftige drømmer. Serieroman. Bok nr 11 i Hanseatene-serien
 • Sjöwall og Wahlöö: Poltimorderen. Krim. Bok nr 9 om Martin Beck
 • Hege Norman-Stormbringer: Vivian. Serieroman. Bok nr 1 i Damelaget-serien

12.desember:

Michael Rindahl: Gammelgresset. Roman

Gammelgresset er fortellingen om Edvin, en 62 år gammel einstøing og en slags siste nordlending.

Det har skjedd store omveltninger fra den gang han vokste opp og bodde i et lite, levende øysamfunn. Edvin var lenge blant de siste øyboerne, men nå har kommunen betalt ham for å flytte inn til fastlandet. Han har en følelse av at noe holder på å glippe, og en gryende erkjennelse av at en endring snart må skje. Denne debutromanen er en underfundig historie om resignasjon og opprør, og den dypt eksistensielle lengselen etter helhet, sammenheng og tilhørighet til folk og natur. Det handler om omveltninger og forsøk på gjenopprettelse – og om å være en konkret kropp i en konkret verden.

 • Deon Meyer: Kobra. Krim. Bok nr 4 om Benny Griessel
 • Kjetil Johnsen: Maria-eksperimentet. Ungdom. Bok nr 4 i serien Den 4. parallell.
 • Bjørn Ingvaldsen: TV-krigen. Barn
 • Aina Basso: Inn i elden. Ungdom

13.desember:

Lia Louis: Kjæreste Emmie. Roman

Hva skal til for at våre drømmer går i oppfyllelse?

Emmie er forelsket i Lucas, sin bestevenn gjennom mange år, men hun har aldri innrømmet det. Så når hun blir bedt om å være forlover i bryllupet hans, faller verdenen hennes sammen. Emmie har dessuten en jobb hun ikke ser en fremtid i, en mor hun har et komplisert forhold til og en husvert som hun mistenker misliker henne sterkt. Oppdraget som motvillig forlover tvinger etter hvert Emmie til å ta et oppgjør med sin egen fortid, og den rollen hun nå spiller i sitt eget liv. Men først må hun finne ut av hva hun egentlig ønsker. Lia Louis skriver ektefølt, engasjerende og rørende om livets kompleksitet og om drømmer, håp og kjærlighet. Kjæreste Emmie er en varm og morsom roman som vil treffe deg rett i hjertet og bli der.

 • Kristin S. Ålovsrud: Latter og tårer. Serieroman. Bok nr 24 om Sagmesterens barn
 • Ingrid Bjørnov: Så ingen krok er mørk. Roman

14.desember:

 • Gunnar Kopperud: Innvielse. Roman
 • Sissel Chipman: Mysteriet i Fenmyrskogen. Barn

15.desember:

Renita D’Silva: Jenta på maleriet. Roman

Et romantisk, spennende og frodig familiedrama fra fargerike India.

Emmas bestemor Margaret ligger for døden, og hun har et siste ønske: å finne Archana. Hun gir Emma et mystisk maleri av en jente med triste øyne og skjøtet til et hus i India. Nå ber Margaret Emma om å gi maleriet til Archana og – viktigst av alt – be om at Archana må tilgi henne. Dermed legger Emma ut på en reise som fører henne til hjertet av India, til et forfallent hus overgrodd med eføy. Og når hun finner Archana, vil hemmeligheten Margaret har bevart i over sytti år til slutt bli avslørt – fortellingen om en dag som ble tilbrakt ved en bekk full av vannliljer, der et svik skulle skille tre mennesker for alltid.

 • Dorthe Erichsen: Brevet. Serieroman. Bok nr 13 i Seterliv-serien
 • Kate Helen Simonsen: Livets gave. Serieroman. Bok nr 17 i Villblomster-serien
 • Jon Ewo: Månen er en diger pudding. Barn

Mo Hayder: Hud. Krim. Bok nr 4 om Jack Caffery

Den andre boken i serien om politidykker Flea Marley og etterforsker Jack Caffery.

Det oppløste liket av en ung kvinne blir funnet ved et nedlagt jernbanespor utenfor Bristol. Alt tyder på at hun har begått selvmord. Men Jack Caffery er ikke så sikker. Han er på sporet av noe som ikke er helt menneskelig, som skjuler seg i krokene og glir ubemerket inn i husene. Og for første gang på svært lenge føler han seg skremt. Flea Marley begynner å lure på om forholdet til Caffery vil kunne utvikle seg til noe mer enn en arbeidsrelasjon. Men plutselig oppdager hun noe som forandrer alt, noe som involverer henne personlig og er totalt uforenlig med hennes rolle som politi. Noe så forferdelig at ingenting noensinne vil bli som før. Og denne gangen kan ingen – ikke engang Caffery – hjelpe henne.

16.desember:

 • K.A. Applegate: Oppgjøret  + Advarselen. Barn. Bok nr 15 og 16 i Animorphs-serien
 • Bente Pedersen: Den siste julegaven. Serieroman. Bok nr 3 i serien Fjorten dager i desember
 • Sjöwall og Wahlöö: Terroristene. Krim. Bok nr 10 om Martin Beck
 • Aud Midtsund: Vinterkulde. Serieroman. Bok nr 30 i Malmbyen-serien

19.desember:

 • Bjørn Ingvaldsen: Bestefarkrigen. Barn.
 • Bente Pedersen: Fredløs. Serieroman. Bok nr 26 om Raija
 • Ragnar Hovland: Halve sanninga. Roman
 • Deon Meyer: Ikaros. Krim. Bok nr 5 om Benny Griessel
 • Marit Kaldhol: Søkeord: ayotzintli. Ungdom

20.desember:

Marit Reiersgård: Knokkelsamleren. Ungdom

Skummel historie om følelser.

Jørgen tar den skumleste sklia i badeland. Han har ikke lyst, men han vil.ikke virke feig, heller.. Det går altfor fort, og han treffer vannet med et smell. Når.han endelig.kommer opp til overflaten, er han plutselig alene. Et helt annet sted. Han ligger midt uti et tjern i en skog han aldri har sett før. Jørgen svømmer inn mot bredden og kaver seg opp på land. Han begynner å løpe innover mellom.trærne, men det er ingen der. Likevel føles det som.om.noen holder øye med ham.

 • Mari Jungstedt: Den siste akten. Krim. Bok nr 10 om Anders Knutas
 • Bente Pedersen: Fly, sommerfugl! Serieroman. Bok nr 3 om Aurora

21.desember:

Gunnar Kopperud: Der savannen ender. Krim

Norsk familie i intenst gisseldrama på den afrikanske savannen.

En norsk familie på vei i bil gjennom Sør-Sudan befinner seg plutselig midt i det moderne marerittet: De blir tatt som gisler av væpnede menn og reduseres til brikker i et nådeløst spill.

Der savannen ender tegner et dystert bilde av Sør-Sudan i dag, et land der den dyrkbare jorden leies ut til fremmede nasjoner mens sivilbefolkningen fordrives og sulter, et land der krigsherrer og hjelpeorganisasjoner sammen holder liv i en blodig konkurranse om penger, makt og posisjoner, et land der all idealisme for lenge siden er malt i stykker. Gjennom flere tiår med reiser på det afrikanske kontinentet har Gunnar Kopperud opparbeidet seg en enestående innsikt i mekanismene som styrer utviklingen etter kolonialismen. I denne romanen nærmer han seg en uhåndterlig problematikk med brutal ærlighet, overraskende humor og en dyp forståelse for menneskene han skriver om.

 • Kristine S. Henningsen: Brutte løfter. Serieroman. Bok nr 4 om Sofia på Måkøya
 • Sissel Chipman: Mørkets datter. Barn

Kate Lord Brown: Til vi møtes igjen. Roman

5. januar, 1941: Evie forbanner de moteriktige hælene sine der hun sklir bortover bakken på den lille flyplassen. Bombene faller i London hver eneste natt, og den vakre rikmannsjenta har bestemt seg for å tjenestegjøre i ATA-flyskvadron.

Hun er lei det overfladiske overklasselivet og ikke minst den vanskelige stemoren Virginia. Som sivil pilot skal Evie transportere kampfly til baser over det krigsherjede Storbritannia. To andre kvinner melder seg også til tjeneste: den engstelige Stella Grainger, som har etterlatt sin lille sønn hos besteforeldrene, og Megan Jones, en idealistisk ung kvinne som aldri før har vært utenfor sin lille walisiske hjemby. Livet til de tre spenningssøkende kvinnene knyttes sammen i heltemot, vennskap, drømmen om kjærlighet og sterke fordommer på den mannsdominerte flybasen. Midt i voldsomme krigshandlinger har de sine egne indre kamper å streve med. Tilværelsen blir intens når livet kan være over om noen timer …

22.desember:

 • Jon Ewo: Jorda er tøff og naken. Barn

23.desember:

 • Hege Norman-Stormbringer: Corinne. Serieroman. Bok nr 2 om Damelaget
 • K.A. Applegate: Våpenet + Gjensynet. Barn. Bok nr 17 og 18 i Animorphs-serien

25.desember:

Lucy Diamond: Midnattsløftet. Roman

Årets store nytttårs-feelgood! 

Gemma og Spencer er det mest harmoniske og lykkelige paret i vennekretsen, de som alltid ser ut til å holde romantikken levende – selv i grå hverdager. Oppussing og en dramatisk ulykke setter allikevel forholdet på prøve. Cailtlin har flyttet tilbake til barndomshjemmet etter morens død. En gammel flamme og morens skjulte hemmelighet gjør at Caitlin må finne ut av hvem hun egentlig er. Som PR-ansvarlig er Saffron vant til å håndtere krevende klienter. Men denne gangen har hennes egne problemer fått henne til å flykte fra London for å få en tenkepause på landet. De tre treffes på nyttårsfest hos Gemma. Sjampanjen flommer og inspirert av kinesiske lykkekaker setter de opp nyttårsforsettene sine. Tør de satse for å nå drømmen sin? En sjarmerende og rørende fortelling om vennskap og nye muligheter.

Pål Gerhard Olsen: Mørk april. Krim. Første bok om Aron Ask

Ny krim-serie du kan kose deg med i romjula!

 • Aud Midtsund: Skjebnespill. Serieroman. Bok nr 10 i Tårnhuset-serien
 • Jan Mehlum. Engler. Krim. En bok om Svend Foyn
 • Kristin S. Ålovsrud: Et nett av løgner. Serieroman. Bok nr 16 i Fredsår-serien
 • Samuel Karlsson: Mordene på Mörkö. Krim
 • Sophie Cousens: Vår tid er alltid. Roman
 • Kate Helen Simonsen: Doktorens hustru. Serieroman. Bok nr 18 i Villblomster-serien
 • K.A. Applegate: Avskjeden + Nykommeren. Bok nr 19 og 20 i Animorphs-serien

Elisabeth Gifford: Den gode doktoren fra Warszawa. Roman

Studentene Mischa og Zofia er forelsket og vil gjerne gifte seg. Men året er 1939, og Polen blir okkupert.

De to førsøker å rømme, men blir tvunget tilbake til Warszawa, der de begynner å jobbe på et barnehjem drevet av doktor Korczak. Under umenneskelige forhold kjemper doktoren for hvert enkelt barn, og gir håp i mørket for de etter hvert tusenvis av menneskene som lever innenfor gettoens murer. Presset på gettoen øker, barnehjemmet trues, og doktor Korczak har mulighet til å redde seg selv, men nekter å forlate barna. Sammen må de møte den store trusselen. Mischa og Zofia kommer bort fra hverandre, men gir ikke opp håpet om at de en gang skal få se hverandre igjen. Boka er basert på den virkelige historien om Mischa og Zofia, og om legen, forfatteren og pedagogen Janusz Korczak, en glødende forkjemper for barns ukrenkelige verdi.

Mo Hayder: Borte. Krim. Bok nr 5 om Jack Caffery

Den femte lydboken i serien om politidykker Flea Marley og etterforsker Jack Caffery.

En bil er blitt stjålet. Men dette er ikke noe vanlig biltyveri. Bilen ble tatt fra eiere med makt av en maskert mann. I baksetet satt Martha Bradley, elleve år. Hun er fortsatt savnet. Et brev fra kidnapperen blir funnet på dashbordet i den stjålne bilen. “Det er er i gang nå,” sier han, “og det kommer ikke til å holde opp sånn helt plutselig.” Jack Caffery vet at mannen vil gjøre dette igjen. Snart vil han velge en annen bil med et annet barn i baksetet. Og Flea Marley vet at det ikke er første gang. Jack Caffery er en dreven politimann. Den beste i bransjen, etter manges mening. Og denne gangen vet han at noe er forferdelig galt. For mannen som har tatt Martha, synes å ligge foran politiet. Hele tiden.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!