September-nyheter i Fabel - Fabel

September-nyheter i Fabel

Nobelprisvinneren! Linn Ullmann! Og massevis av spennende krim. Er det lov å glede seg til september-lydbøkene allerede?

1.september:

Pascal Engman: Enkene. Krim. Bok nr 3 i Vanessa Frank-serien.

En politimann blir funnet drept i en av Stockholms rolige bydeler. Bare et par minutter unna blir enda et offer funnet drept, en ung kvinne med ukjent identitet.

De to drapene leder politietterforsker Vanessa Frank inn i en kronglete utredning som blir mer personlig enn hun noen gang kunne ane. Når sporene begynner å peke mot islamistiske fundamentalister, er skrekken et faktum.

 • Kate Helen Simonsen: Sjalusi. Serieroman. Bok nr 10 i Villblomster-serien.
 • Toril Brekke: Dement diamant. Roman.
 • Tomas Espedal: Elsken. Romna
 • Miguel Ruiz: Kjærlighetens kunst. Selvutvikling

Tore Renberg: Assalamu alaikum. Roman. Bok nr 4 i Teksas-serien

Det er 2013 og på bunnen av samfunnspyramiden våkner Hillevågsgjengen med tørre lepper, paranoia og svineinfluensa.

Kjeltringene fra verdens rikeste by trodde de hadde lagt det verste bak seg, men nå slår de øynene opp bare for å se at de har den bratteste bakken foran seg: Jan Inge, Cecilie og Rudi står til hårfestet i stress og til brystet i blod. Men verst av alt, det har begynt å krakelere på innsiden av Jan Inge.

2.september:

Kristina Ohlsson: Syke sjeler. Krim

Lukas forsvinner et par dager før han er ferdig med videregående. Tre uker senere blir han funnet bevisstløs med store skader. Ingen vet hva som har hendt ham. Ikke engang han selv. Han husker ingenting.

Det eneste han og alle andre vet, er at ytterligere to personer er forsvunnet på samme måte, men Lukas er den eneste som er kommet tilbake.

Ti år senere vender Lukas tilbake til foreldrenes hus i hjembygda plaget av uvissheten om hvem som en gang ødela livet hans. På den andre siden av gaten bor en far som aldri fikk vite hva som skjedde med datteren Fanny. Han tror at Lukas har svaret.

 • Nellie Renate Krokstad: Løvetannbarnet. Biografi
 • Gøhril Gabrielsen: Mellom nord og natt. Roman
 • Maren Uthaug: Ein lykkeleg slutt. Roman

5.september:

Jens Henrik Jensen: Kullmannen. Krim. Bok nr 2 i Nina Portland-serien

Lynet slår ned i kullhaugene ved kraftverket i Esbjerg og avdekker liket av en knivdrept mann. Nina Portland tar saken. Så dukker enda et lik opp. Hva er motivet bak de gåtefulle drapene?

Mens en mystisk skygge overvåker hvert skritt hun tar, begynner Nina følge sitt eget spor: Hun mistenker at det er en sammenheng mellom de to drapene og en gammel kvinnes tilsynelatende naturlige død i en leilighet i Esbjerg. Noen eller noe har skremt livet av den autistiske sønnen hennes, og han har forsvunnet. Før Nina vet ordet av det, er hun selv blitt jaget vilt.

 • Gaute Heivoll: Estragons historier: Himmelmannen. Barn
 • Lars Mæhle: Landet under isen. Ungdom. Bok nr 1 i fantasyserien Landet under isen
 • Aud Midtsund: Skremt til taushet. Serieroman. Bok nr 2 i Tårnhuset-serien
 • Birger Emanuelsen: Statsråden kommer. Roman.
 • Ida Therese Klungland: Cybjørg. Barn
 • Olaf Tufte: Skjerpings! du kan alltid bli bedre. Sakprosa

Line Marie Warholm: Slipp ungdommen fri! en praktisk håndbok. Sakprosa

Foreldrenes vennskap med dagens tenåringer har gått for langt, hevder psykolog Line Marie Warholm. Vi strekker oss alt vi kan for å hjelpe dem med hverdagssysler og vil gjerne skåne dem for alt livets hindringer. Men er det lurt å være så nær og så beskyttende?

Når grensene viskes ut mellom barn og voksne kan det i ytterste konsekvens gjøre dem psykisk syke og helt ute av stand til å løse livets utfordringer. Livredde for å skuffe mamma og pappa vender de i stedet sinnet sitt innover, og blir deprimerte. Er det kanskje på tide å slippe taket?

6.september:

Vendela Vida: Vi tøyler tidevannet. Roman

Tenåringsjenta Eulabee og bestevennen hennes Maria Fabiola vokser opp i et overklassestrøk i San Francisco. De kjenner hvert gatehjørne og hver strand, og på jenteskolen de går på, er det de som regjerer gangene. En dag på vei til skolen blir de utsatt for en ubehagelig hendelse.

Men Maria Fabiolas versjon av det som skjedde, er helt annerledes enn Eulabees, og Eulabee nekter å gå med på venninnes løgn. Da Maria Fabiola like etter forsvinner, begynner Eulabee å stille spørsmål ved hva som virkelig er sant og ikke.

Vi tøyler tidevannet er en varm skildring av relasjoner mellom unge jenter: makten som ligger i popularitet, ferden mot selvstendighet, de nådeløse vennskapsbåndene.

 • Mari Jungstedt: I denne stille natt. Krim. Bok nr 2 om Anders Knutas
 • Myriam H. Bjerkeli: Djevelens yngel. Krim. Bok nr 3 i Kodal-serien
 • Irene Marienborg: Jeg må tisse! sier Nora + Vi må rydde! sier Nora + Æsj! sier Nora. Barn. Nora-serien
 • Anne Hilde Vassbø Hagen: Sinte barn og sinte voksne. Sakprosa
 • Thor Gotaas: Marius og Stein Eriksen: et norsk alpineventyr. Biografi

7.september:

Carl Frode Tiller: Flukt. Roman.

Det er julaftan. Elisabet og Sakarias har vore ved grava, sett lys, børsta snø av steinen – så køyrer han ho heim. Dei skal vere kvar for seg denne første jula utan sonen.

Sorga over han har kome mellom dei. Dei har skilt lag. Men så blir det likevel til at dei er saman julaftan. Elisabet sett seg til pianoet og speler eit stykke sonen deira likte godt. Det skal kome til å bli ei heilt spesiell julenatt for dei begge. Romanen skildrar forholdet mellom dei levande og døde og strekk seg eit stykkje utover det vi til vanleg oppfattar som realisme. F

 • Kristin S. Ålovsrud: Rykter og anklager. Serieroman. Bok nr 12 i Fredsår-serien
 • Leif Vetlesen: Seilas med døden. Historie
 • Rasmus Wold: Sportsidiot. Sakprosa

8.september:

Bill Gates: Hvordan unngå en miljøkatastrofe. Sakprosa

Bill Gates har det siste tiåret arbeidet med klimaspørsmål. Med hjelp fra verdens fremste eksperter innen fysikk, kjemi, biologi, statsvitenskap og økonomi har han laget en «masterplan» for hva vi må gjøre for å unngå katastrofen.

I boken forklarer han hvorfor og hvordan vi må arbeide for å nå frem til nullutslippsmålet. Han gir oss en realistisk beskrivelse av utfordringene vi står overfor, og beskriver teknologien som eksisterer i dag. Han viser også hvilke teknologiske gjennombrudd vi er avhengige av for å nå målet om null utslipp. Dette er en utfordring som må håndteres av hvert enkelt land og deres politikere, av alle typer organisasjoner og av oss som individer. Et unikt samarbeid kreves, men det hele må starte med kunnskap.

 • Tomas Espedal: Året. Roman
 • Stian Johansen: Skilsmissedalen
 • Odd Harald Hauge og Karina Hollekim: Den vidunderlige følelsen av frykt. Biografi
 • Gunnar Ringheim: Pakten med de røde djevlene. Sakprosa

Ane Riel: Beist. Roman

En enormt stor mann, en kjempe, gjemmer seg nede ved elva. Han hvisker til ei kråke om ei jente som sluttet å puste, selv om han bare ville kose.

Ingen vet hvor Leon har de voldsomme musklene sine fra, men moren, og Mirko, vet iallfall hvor vanskelig det er for ham å kontrollere dem. Spesielt når han vil kose. Historien om hvorfor Leon nå gjemmer seg der ved elva handler om ensomhet og fortvilelsen over å ha – og å være – et annerledes barn, om vill kjærlighet til en gift kvinne og ikke minst om hvordan alt kan gå fullstendig galt på én eneste natt.

9.september:

Mariela Årsandøy: Rommet ingen ser. Roman. Første bok i serien Slekten fra havet

Ravna og Nore er bestevenninner, selv om de hører til ulike sosiale lag. Nore er datter av en væreier og lovet bort til den unge eieren av et stort og viktig fiskevær.

Ravna blir med som grovtaus når Nore får post som selskapsdame hos sin fremtidige svigemor, enkefru Lorentzen på selveste Rammeberg. Det hviler en dyster skygge over det mektige fiskeværet. En skygge som snart skal få fatale følger for alle den berører. Og hva skjuler loftet, som det er strengt forbudt å gå opp på? Dette er den første boken i Slekten fra havet om Ravna og Nore fra Andenes i 1921.

 • Lene Ask: Det du ikke kan se. Baarn
 • Sverre Henmo: Søstera di er den peneste på skolen. Ungdom
 • Liane Moriarty: Eplet faller aldri. Krim
 • Miklós Nyiszli: Jeg var dr. Mengeles assistent. Sakprosa
 • Jan Chr. Næss: En familie om høsten. Roman

12.september:

Un-su Kim: En kule i hjertet. Krim

Bak hver forbrytelse i Seoul skjuler det seg en anonym mesterhjerne – en planlegger – som i stillhet legger opp trekkene til byens farligste kriminelle. Planleggerne nyter legendestatus, ingen vet hvem de er.

Reseng er snikskytter og leiemorder, oppdratt i kriminalsentralen “Biblioteket” av en gretten morder ved navn Gamle Vaskebjørn. Reseng spør aldri om noe: hvor han skal, hvem han skal drepe, eller hvorfor hjemmet hans er fylt med bøker ingen noen gang har lest. Så en dag følger ikke Reseng planen som er lagt for ham og velter dermed hele reisverket rundt seg. Når han avdekker et opplegg satt i gang av en eksentrisk trio av unge kvinner – en kioskansvarlig, hennes lamme søster og en skjeløyd bibliotekar – blir Reseng nødt til å bestemme seg for om han vil forbli en brikke i spillet eller ta styringen selv.

 • Margit Sandemo: Ildsverdet. Serieroman. Bok nr 9 om Heksemesteren.
 • Lars Mæhle: Dødeboka. Ungdom. Bok nr 2 i fantasyserien Landet under isen.
 • Angie Thomas m.fl: Blackout. Ungdom

Tove Alsterdal: Evas siste vitne. Krim

Dyptpløyende thriller fra en av Sveriges beste krimforfattere.

En gang var Beckomberga Europas største mentalsykehus. Nå har sporene etter det som foregikk der blitt visket bort og eksklusive boliger bygges i den samme parken. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. På vei hjem fra butikken blir han knivstukket til døde. Eva, hans forhenværende kone, har fulgt etter ham den kvelden og arresteres, mistenkt for mord. Bare én person kan vitne om hva som egentlig skjedde, en romkvinne som satt utenfor butikken og tigget. Men kvinnen er sporløst forsvunnet. Når noen smågutter finner rester av menneskekropper i nærheten av åstedet, eksploderer frykten i villaforstaden. Fortidens redsler viser seg å være nærmere enn noen kunne ane.

13.september:

Ingar Sletten Kolloen: Nå må vi tåle alt. Historie. Bok nr 2 i Under krigen-serien

Den store fortellingen om menneskene som levde under krigen i Norge.

I Ingar Sletten Kolloens storverk Under krigen møter vi menn, kvinner og barn fra hele landet og i alle lag av folket. I dette andre bindet skildres mennesker og hendelser i årene 1941- 1943. Boken åpner med at Heinrich Himmler kommer til Norge for å sørge for at Gestapo strammer grepet. Herfra følger vi tyske og norske nazisters skrekkregime, med splitt-og-hersk-strategier og nådeløs jakt på enhver som ikke underordner seg. Foreldre og lærere prøver å hindre at barna oppfostres som nazister. Andre grupper danner holdningsfront mot NS-styret. Samtidig trappes undergrunnskrigen mot tyskerne opp gjennom spionasje, våpensmugling og sabotasjeaksjoner. Men de fleste nordmenn har nok med å klare seg gjennom en stadig striere hverdag der familier splittes og frykten råder. Flere og flere tvinges inn i krevende valg.

 • Salmund Kyvik: Umulig kjærlighet. Serieroman. Bok nr 15 i Mørketid-serien
 • Irene Marienborg: Au! sier Nora + Fine prikker! sier Nora + Gratulerer! sier Nora. Barn. Nora-serien

Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah. Roman

Ifemelu og Obinze forelsket seg da de var tenåringer i Lagos. Men deres Nigeria er under militært diktatur, og de som kan forlate landet, gjør det. Vakre og selvsikre Ifemelu reiser til Amerika for å studere. Hun opplever nederlag og seire, finner og mister kjærlighet og venner, og må forholde seg til spørsmål om rase.

Den stille og ettertenksomme professorsønnen Obinze hadde håpet å reise etter henne, men etter terrorangrepet mot World Trade Center slipper han ikke inn i USA. I stedet etablerer han et nytt liv London. Mange år senere er Obinze en velstående mann i det nye, demokratiske Nigeria, mens Ifemelu har oppnådd suksess i Amerika som forfatter av en anerkjent blogg. Men da Ifemelu reiser hjem igjen til Nigeria, og hun og Obinze gjenopptar sine lidenskaper – for sitt hjemland og for hverandre – står de overfor de vanskeligste valgene de noen gang har måttet foreta.

Americanah er en rikt fortalt historie som foregår i vår moderne, globaliserte verden. Den er Chimamanda Ngozi Adichies mektigste roman til nå; modig, gripende, humoristisk og sår. Det er en roman som utspiller seg på tre kontinenter og skildrer en rekke liv, men først og fremst er det en roman om kjærlighet.

«En av årets topp 10 beste romaner.»

New York Times

Kadadi Zaman: Den norske drømmen. Sakprosa

Den kjente TV2-journalisten Kadafi Zaman har levd et eventyrlig liv. Han har jaget gangstere og blitt overfalt under revolusjoner, han har dekket de grusomste katastrofer og blitt kastet på cella i sin evige jakt etter nyheter.

Hvis faren hans hadde tenkt annerledes, kunne Kadafi blitt bonde i Punjab i Pakistan. For 50 år siden valgte faren heller å flytte til Norge. Her jobbet han doble skift for å sikre en fremtid for barna sine. Kadafi Zaman forteller om sin pakistanske bakgrunn, og hvordan den har preget ham, og av og til gitt ham andre innganger til nyhetene. I denne fargerike og personlige beretningen forteller Kadafi med varme og innlevelse om det han kommer fra og det han brenner for: å formidle nyheter til det norske folk. Det er en fortelling om livets tilfeldigheter og en sterk kjærlighetserklæring til det norske samfunnet

14.september:

Camilla Grebe: Alle lyver. Krim.

Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin.

Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen. Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt? Alle lyver handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på. En besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall.

 • Benedicte Meyer Kroneberg: Svalbardnotatene. Roman
 • Carl Frode Tiller: Bipersonar. Roman

15.september:

Karl Ove Knausgård: Ulvene fra evighetens skog. Roman

«Ulvene fra evighetens skog» er en frittstående fortsettelse av fjorårets roman «Morgenstjernen».

«Ulvene fra evighetens skog» åpner i 1986. Det er regjeringskrise i Norge, og en atomreaktor langt borte i Tsjernobyl har eksplodert. Syvert Løyning, en ung mann på tyve år, vender hjem fra militæret til sin mor og bror i huset deres utenfor en større by på Sørlandet. En natt drømmer han om sin døde far. Det er som om faren vil ham noe. Men hva? Han begynner å undersøke det som ligger igjen etter faren. Sporene leder til Sovjetunionen. Romanens andre del foregår i Russland i vår tid. Vi møter biologen Alevtina som en helg drar til Samara sammen med sin sønn for å feire farens åttiårsdag. Som ung stilte Alevtina de helt store spørsmålene, som hvor livet kommer fra og hva det egentlig er. Disse dagene har hun mer enn nok med sitt eget liv – forholdet til sønnen, og til faren, som hun alltid har vært nært knyttet til. Vi møter også hennes venninne Vasilisa, en poet som skriver en bok om et særegent og gammelt trekk ved den russiske kulturen: troen på evig liv. «Ulvene fra evighetens skog» er en suggestiv og dypt engasjerende roman som utvider utforskningen av den tiltakende apokalyptiske situasjonen som ble beskrevet i Karl Ove Knausgårds forrige roman, «Morgenstjernen».

 • Toril Brekke: Granitt. Roman
 • Tomas Espedal: Bergeners. Roman
 • Magnhild Haalke: Allis sønn. Roman
 • Don Miguel Ruiz: Kunnskapens stemme. Selvutvikling

16.september:

Abulrazak Gurnah: Paradis. Roman

Mottaker av Nobelprisen i litteratur 2021!

Tolv år gammel blir Yusuf sendt av sine fattige foreldre til kysten for å bo hos onkelen Aziz, en velstående kjøpmann. Snart går det opp for Yusuf at selgeren ikke er onkelen hans. Sannheten er at han er solgt som gjeldsslave av sin far.

Slik begynner livets harde skole for Yusuf. Gjennom Yusuf får vi oppleve et Afrika preget av stammestrider, overtro, sykdom og barneslaveri, men drømmeren Yusuf får også et glimt av portene til paradis. Paradis er en sterk, vakker og merkelig historie, skrevet i et poetisk, skjørt og avkledd språk, der perspektivet aldri avviker fra den unge hovedpersonens side. Den er godt forankret i tid og miljø, og nettopp derfor er det en historie som fortsatt er dypt allmenngyldig.

Abulrazak Gurnah: Taushetens øy. Roman

Da en 42 år gammel lærer rømte fra Zanzibar, trodde han at han sannsynligvis aldri ville komme tilbake. Drømmen om å studere i England betydde mer. Men ting blir ikke helt som han forestilte seg, skolen der han underviser, er trang og voldelig, han begynner å glemme hvordan det er å høre til.

Men så kommer Emma, vakre, opprørske Emma, som vender seg bort fra sin egen hvite middelklassens røtter for å tilby ham kjærlighet og gi ham et barn. Til gjengjeld vever han et nett av løgner om sitt eget hjem, og han holder henne skjult for familien sin. Tjue år senere blir han tvunget til å ta et oppgjør med seg selv og sin egen identitet. Da han erkjenner sannheten, forandres samtidig hele hans syn på livet.

Abulrazak Gurnah: Ved sjøen. Roman

En sen novemberettermiddag ankommer Saleh Omar London. Med seg fra Zanzibar har han sin mest dyrebare eiendel, en mahogniboks med røkelse.

Tidligere drev han møbelforretning i hjemlandet sitt, han var huseier, ektemann og far. Nå er han asylsøker, og taushet er hans eneste beskyttelse. Samtidig lever Latif Mahmud et stille og ensomt liv i London- leiligheten sin. Når Saleh og Latif møtes i en engelsk kystby, rulles gamle uoverensstemmelser opp. Det er en historie om kjærlighet og svik, forførelse og besittelse, og om et folk som desperat prøver å finne stabilitet midt i all uro.

 • Lars Helle: Når demningen brister. Krim. Bok nr 1 om Gunnar Holt
 • Liv Margareth Alver: En spire av lys. Bok nr 8 i Hanseatene-serien
 • Anders A. Johansen: Tre drager. Barn. Første bok i Nattefolket-serien
 • Lene Ask: D for tiger. Barn
 • Bengt-Åke Cras + Kristina Hansen + Agneta Cras: Bak stengte dører. Biografi

19.september:

Jens Henrik Jensen: Spøkelsesfangen. Krim. Bok nr 3 om Nina Portland

En nøye planlagt likvidering av to ledere fra den kriminelle underverden sender Esbjerg ut i en blodig bandekrig. Den høyt respekterte kriminalassistenten Nina Portland blir likevel, til alles overraskelse, fjernet fra etterforskningen og sendt ut på en banal oppgave.

Et privatfly har styrtet på vestkysten, og en passasjer er død av skadene. Nina skal bare ekspedere saken rutinemessig, men flere omstendigheter ved ulykken vekker hennes mistanke om at alt kanskje ikke er som det burde være. Mens bandekrigen kuliminerer i en familietragedie, melder høytstående folk fra etterretningsverdenen sin ankomst. Så tar saken om flyulykken en høydramatisk vending, for om bord var en topphemmelig passasjer, som nå er sporløst forsvunnet. En internasjonal skandale tar form, og Nina kastes ut i noen fryktelig kaotiske døgn. Det blir stadig vanskeligere for henne å skille sannhet og løgn, og i kulissene følger en sky skikkelse begivenhetenes gang – og gjør seg klar til å slå til.

 • Anneli Klepp: Hyttetur-skrekk. Barn. Bok nr 9 i Lines verden-serien
 • Mette Barfeldt: Å skynde seg langsomt. Serieroman. Bok nr 6 i Solvik-serien
 • Aud Midtsund: Uløste gåter. Bok nr 3 i Tårnhuset-serien
 • Jon Ewo: Jobben min er å tette hullene i tilværelsen. Barn.

20.september:

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Danelovs land. Roman. Bok nr 4 i Jomsviking-serien

Fjerde bok i Jomsviking-serien. Torstein er drevet i eksil på Orknøyene, han herjes av hevntanker og ser stadig mot øst, mot Vingulmork som så nidingaktig ble røvet fra ham. Som om det ikke var ille nok, sitter nå Ros, hans fars drapsmann, som høvedsmann på Torsteins hersegård.

Med en kritisk skadet sønn reiser Torstein og hans menn til Canterbury, hvor de håper at munkene kan helbrede ham, enten frivillig eller med sverdet mot strupen. Samtidig pågår kampen om England – den aldrende Svein Tjugeskjegg er fast bestemt på å styrte Ethelred og gjøre seg selv til hersker over et dansk-engelsk storrike. Torstein vet at han nå må velge sine allierte med omhu.

 • Mari Jungstedt: Den indre kretsen. Bok nr 3 om Anders Knutas
 • Myriam H. Bjerkeli: Engelens fall. Krim. Bok nr 4 om Håkon Haakonsen
 • Irene Marienborg: Det regner! sier Nora + En baby! sier Nora + Jeg vil bake! sier Nora + Natta! sier Nora. Barn. Nora-serien
 • Kristin S. Ålovsrud: En ulykksalig hendelse. Serieroman. Bok nr 21 i Sagmesterens barn-serien
 • Chimamanda Ngozi Adichie: En halv gul sol. Roman
 • Jon Ewo: Kjærlighet i endetid. Roman

Anne Karin Elstad: Maria, Maria. Roman

Maria er aktiv yrkeskvinne, men en dag blir hun rammet av hjerneslag.

Hun har brukt østrogenpiller en stund. I sykesengen ser hun hva som skjer og hører hva som blir sagt, men hun mister evnen til å tale. I denne situasjonen dukker det opp minner og følelser fra barndommen – opplevelser som hun har fortrengt, men som har formet henne som menneske. Gradvis vinner hun livet tilbake, et rikere og mer reflektert liv enn før katastrofen.

21.september:

Malin Stensønes: Skyggejakt: fra innsiden av politiets kamp mot organisert kriminalitet. Sakprosa

Våren 2018 innleder seksjonen for organisert kriminalitet i Kripos skjult etterforskning av aktører som forsyner gjengmiljøet i Oslo med narkotika. Målet er å pågripe bakmenn.

Operasjonen resulterer i norgeshistoriens største beslag av hasj, samt store mengder amfetamin, kokain, MDMA og opiater. Omkring femti personer pågripes i et trettitalls straffesaker. Organisert kriminalitet er grenseoverskridende, metodene sofistikerte og voldspotensialet stort. Transnasjonale nettverk står blant annet bak overgrep mot barn, menneskesmugling, korrupsjon, hvitvasking, datasvindel og bedragerier. Enorme verdier står på spill, og konsekvensene rammer oss alle. Både Kripos og Oslo Politidistrikt har nøkkelroller i kampen mot organisert kriminalitet. Forfatteren følger flere store operasjoner og får et unikt innsyn i politiets skjulte arbeidsmetoder.

 • Kaja Nylund: Jonas valg. Serieroman. Bok nr 18 i Perlemor-serien
 • Alex Dahl: Hjertevokteren. Krim.
 • Halvard Hølleland: Faste rammer. Roman
 • Anders Totland: Blindsone. Ungdom

22.september:

Mattis Øybø: Den siste overlevende er død. Roman

Like før jul får Jonathan beskjed om at faren hans, Jakob Meyer, er død. Jonathan kjente ham ikke, og vet heller ingenting om den delen av familien, annet enn at Jakobs far var jøde, og måtte flykte til Sverige under krigen.

På den andre siden av byen, under en oppussing av kjøkkenet, finner Louise og Henrik noen gamle kjærlighetsbrev fra en tysk soldat til en norsk kvinne. Soldaten har vært medvirkende i en grensehendelse som også involverte en ung jødisk mann, og som fikk store konsekvenser for dem begge. Samtidig får småbarnsmoren Tessa sin største hemmelighet avdekket i en selvbiografisk roman. Men romanen forteller også en historie om krigen, og om en ukjent, jødisk student som bare kaller seg «M». Alt henger sammen med alt. For Jonathan, Louise, Henrik og Tessa spiller plutselig over søtti år gamle hendelser, med en for lengst død mann, en avgjørende rolle livene deres, enten de er klar over det eller ikke. “Den siste overlevende er død” er en roman om historie – hvordan den fortolkes, fortelles og lever videre i oss alle.

 • Helen Fielding: Bridget Jones’ dagbok. Roman.
 • Chris Hammer: Krattlandet. Krim. Bok nr 1 om Martin Scarsden
 • Dorthe Erichsen: Lys og mørke. Serieroman. Bok nr 10 i Seterliv-serien
 • Kate Helen Simonsen: Kjærlighetsbarnet. Serieroman. Bok nr 11 i Villblomster-serien

Tomas Espedal: Gå. Roman

Det handler om å gå. Å begi seg av gårde til fots, ned den åpne veien; en romantisk øvelse som fører til en del harde erfaringer: å sove ute, gå seg vill, møte egne begrensninger og andre mennesker, natur og byer; drive gatelangs i Paris og Istanbul, krysse broer og grenser; gå inn i fremmede land, ukjente områder.

Den gående er uten beskyttelse og hjem, uten hastighet og bestemte mål, han går for å komme nærmere det han ser og møter på reisen. Han vil leve et vilt og poetisk liv. Han finner sine egne ruter, men gjør også avstikkere langs sporene til kjente vandrere fra litteraturhistorien: Rousseau, Wordsworth, Hölderlin og Rimbaud; han leser dikterne og filosofene for å forsøke å lære seg den kunsten det er å gå.

23.september:

Ane Riel: Slakteren i Liseleje. Krim.

Judith bor i den lille byen Liseleje. På overflaten er hun en søt eldre dame, men vi får snart vite at hun går og tenker på hvordan hun på best mulig måte kan ta livet av postbudet.

Hun holder også øye med den lille byens drankere, Hans, Christian og Andersen. Etter hvert blir de gjenstand for Judiths kontinuerlige oppmerksomhet, en oppmerksomhet som ikke nødvendigvis bare er positiv.

 • Aud Midtsund: Hjertebank. Serieroman. Bok nr 27 i Malmbyen-serien
 • Anders A. Johansen: Edderkoppkrigen. Barn. Bok nr 2 i Nattfolket-serien
 • Peter James: Død manns grep. Krim. Bok nr 7 om Roy Grace
 • Mariela Årsandøy: Urolige hjerter. Roman. Bok nr 2 i Slekten fra havet-serien
 • Lene Ask: Det du ikke ser, er sant. Ungdom
 • Sverre Henmo: Saammen er vi én og én. Ungdom

26.september:

Linn Ullmann: Jente, 1983. Roman

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var. «Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

 • Jon Ewo: Den store røde knappen + En storr farlig hund og to geniale oppfinnere + Kometer eller skjærlighet. Barn.
 • Bente Pedersen: Gullfuglen. Serieroman. Bok nr 23 i Raija-serien
 • Tove Alsterdal: Ingen vei tilbake. Krrim
 • Emily Gunnis: Kvinnen som forsvant. Roman
 • Lars Mæhle: Bouvetøya 2052. Ungdom
 • Morten Pape: Guds beste barn. Roman

Linn Skåber: Til oss – fra de eldste. Roman

Linn Skåber har på kort tid blitt en av Norges mest leste forfattere. Med Til ungdommen og Til de voksne bak seg er det kanskje ikke overraskende at det nå er de eldste Skåber ønsker å bli bedre kjent med.

Hun har intervjuet, observert, analysert og skrevet. Tekstene er som alltid fylt av varme, humor, klokskap, sorg og glede. Skåbers unike penn og Lisa Aisatos strek gjør at disse menneskene, disse levde livene, trer tydelig frem for leseren. Boken har derfor fått tittelen Til oss – fra de eldste. For hvem ønsker ikke å få de eldstes perspektiv – deres tanker og erfaringer – for å gjøre opp status i sitt eget liv?

27.september:

Ane Barmen: Pappa var nesten på Woodstock. Roman

Theis bur åleine og har ikkje mykje omgang med andre enn hunden Snuppa. Men Snuppa er gammal og må avlivast, og Theis tek kontakt med dottera Ruby etter fleire års stille.

Ruby kvir seg for å ha noko å gjere med den tidvis alkoholiserte faren. Ho og sambuaren har dessutan lenge prøve å få barn saman, utan hell, og nye møte med faren minner henne om alt det dei ikkje får til, nokon av dei. Pappa var nesten på Woodstock er ein roman om korleis oppveksten formar oss, om skam og tilgjeving. Det ei forteljing om om dei forventningane ein har til seg sjølv og til kvarandre, og om korleis det ein ønskjer seg aller mest, ofte er nærare enn ein skulle tru.

 • Salmund Kyvik: Ubuden gjest. Serieroman. Bok nr 16 i Mørketid-serien
 • Toril Brekke: Sara. Roman
 • Chimamanda Ngozi Adichie: Dyprød hibiskus. Roman
 • Marita Abel-Grüner: Bamselegen ordner opp. Barn

Ben Mcintyre: Spion og forræder. Sakprosa.

En vanvittig spennende spionthriller fra virkeligheten!

Den sovjetiske KGB-spionen Oleg Gordijevskij jobbet i det skjulte for britiske MI6. Som en av den kalde krigens viktigste dobbeltagenter lekket han informasjon som førte til arrestasjonen av de norske spionene Gunvor Galtung Hovig og Arne Treholt. Livet hans er som en spionroman: oppvokst i en KGB-familie var spionasje hans naturlige karrierevalg. Som dyktig KGB-mann på overflaten ble han KGBs fremste mann i London, samtidig som han lekket til britene i det skjulte. Et dobbeltspill varer sjelden evig, og snart brant det under føttene hans. Kunne han klare å hoppe av til Vesten før arrestasjon og en sikker død ventet ham?

28.september:

Kjersti Annesdatter Skomsvold: Agnes natt og dag. Roman

Så lenge Agnes Møller kan huske har hun tenkt at om hun bare viker ørlite fra den rette sti, så vil slutten følge like ubønnhørlig som om hun hadde kastet seg utfor et eller annet stup. Nå er hun førtifem år og tenker at det får så være. På et eller annet tidspunkt orker man ikke lenger å ta så mye hensyn til seg selv og alle sine nevroser.

Og kanskje er det derfor hun denne morgenen våkner med en mann i senga. Han heter Peter Venn, er naboen hennes, og nå ligger han der med åpen munn. “Agnes natt og dag” er en eksistensielt oppmuntrende fortelling om Agnes Møllers møte med kjærligheten, skrevet med et stort humoristisk alvor og litterært overskudd.

 • Ida Jackson: Danielle. Ungdom.
 • Erina Stene og Ebb Mörner: Lille du. Biografi

Peter May: Kritikeren. Krim. Bok nr 2 om Enzo-filene

Den fryktede, amerikanske vinkritikeren Gil Petty blir funnet drept og bundet til et kors på en vingård i Frankrike. Iført en trekantet hatt og den seremonielle kappen brukt av brorskapet Den guddommelige flaskens orden, minner han om et fugleskremsel.

Det er ett år siden Petty forsvant under en vinsmaking i Gaillac. Hud og hår er nå rødfarget av druesaft, og mye tyder på at han har blitt konservert i vin. Den tidligere kriminalteknikeren, professor i biologi Enzo Macleod, skal igjen etterforske en av de sju mest kompliserte og uløste mordsakene i Frankrikes historie. Etterforskningen fører Enzo til Gil Pettys mystiske vinanmeldelser. Han oppdager at det bak fransk vinkulturs fredelige fasade finnes et miljø preget av forræderi, dobbeltspill og dødelig rivalisering. Her finnes også en som er villig til å drepe igjen for å forhindre at Enzo løser mordgåten.

29.september:

Malin Stensønes: På vår vakt: beretninger fra politiets beredskapstropp. Sakprosa.

Beredskapstroppen – også kjent som «Delta», etter sitt kallesignal – er politiets innsatsenhet mot terrorisme, sabotasje og gisselsituasjoner. Den er en spesialstyrke og utfører særlig krevende, «skarpe» oppdrag knyttet til det trusselbildet alle kontraterrorstyrker i Europa står overfor. Denne boken gir et unikt innblikk i hvordan slike styrker øver, trener, driver seleksjon – og gjennomfører operasjoner.

Det stilles særdeles tøffe kravene til tjenestemennene, fysisk som psykisk. Over halvparten av tjenestetiden går med til trening og øvelser. Delta fungerer også som innsatsstyrke i bekjempelsen av grov og alvorlig kriminalitet i samfunnet vårt og driver døgnkontinuerlig, uniformert bilpatruljering underlagt Oslo politidistrikt. Styrken har i tillegg en landsdekkende bistandsfunksjon overfor de andre politidistriktene.

I mer enn to år har Malin Stensønes fått følge Delta under selektering, opptrening, øvelser og patruljetjeneste. For første gang forteller operatørene også om aksjonen de gjennomførte 22. juli 2011, under det verste terroranslaget på norsk jord siden annen verdenskrig.

 • J.D. Barker: Det sjette onde barnet. Krim. Bok nr 3 om Sam Porter
 • Karin Kinge Lindboe: Stella. Barn
 • Tomas Espedal: Brev. Roman
 • Jan Lockert: Den uendelige reisen innover. Selvutvikling.

30.september:

Line Holm og Stine Bolther: Til barnets beste. Krim. Bok nr 1 om Maria Just.

Ny krimserie fra Danmark. Bare noen dager inn i et nytt år blir Røde Kors’ kontroversielle generalsekretær funnet drept på Østerbro i København. Drapet sender rystelser av sjokk og skadefryd gjennom både medier og politisk ledelse.

Like i nærheten er historiker Maria Just i ferd med å forberede en ny utstilling på Politimuseet. Ved en tilfeldighet finner hun en mulig forbindelse mellom drapet på generalsekretæren og et uoppklart dobbeltdrap i 1968. Politietterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin er under hardt press fra egne sjefer og regjeringen. Marias tips om at drapet har forbindelser til dobbeltdrapet i 1968, har de ingen tro på. Deres etterforskning peker i retning av et politisk motiv. Men Maria gir ikke opp. Saken fra 1968 har vekket både et nasjonalt og personlig traume til live. Maria nøster i tråder som fører til landets mektigste elite og et skammelig kapittel i Danmarks historie.

 • Iris Mårtenson: Doobbeltliv. Biografi
 • Ingelin Røssland: Englefjes. Ungdom
 • Lars Helle: Den siste dagen. Krim. Bok nr 2 om Gunnar Holt
 • Yrsa Sigurdardottir: De tause. Kriim. Bok nr 6 om Huldar og Freyja
 • Anders A. Johansen: I havfruens tid. Barn. Bok nr 3 om Nattfolket
 • Lene Ask: Det hjelper ikke å blunke. Ungdom.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!