Lydbok-nyhetene du hører i Fabel i juni - Fabel

Lydbok-nyhetene du hører i Fabel i juni

Det nærmer seg sommerferie, og vi fyller opp appen med massevis av feelgood, spenning, gode romaner og barnas favorittlydbøker. Finner du dine favorittlydbøker på lista?

HVILEPULS: Unn deg lydboktid i juni. Kanskje får du tid til en liten lydbokstund med kaffe på terrassen, mens du gleder deg til sommerferie?

1.juni:

Jenny Colgan: Fra en fremmed kyst. Roman. Mure-serien

Sjarmerende feelgood-serie om å forlate det hektiske storbylivet og finne lykken på en liten øy.

Lorna bor på den lille skotske øya Mure. Et fredelig sted der naboene hjelper hverandre. Men når den lokale legen skal pensjonere seg, er det ingen som ønsker å overta jobben. Mure er for liten og avsidesliggende.

Langt derfra, i en overfylt flyktningleir, behandler Saif en gutt som har skadet hånden alvorlig. Saif er flyktning selv, men han er også lege og akkurat det Mure trenger. Saif blir ønsket velkommen med åpne armer. Men vil han kunne komme seg videre til tross for tunge minner og vanskelige opplevelser? Denne sommeren gjør Saif sitt beste for å føle seg hjemme i et nytt og ukjent miljø, og for Lorna blir livet aldri det samme igjen.

Fra en fremmed kyst er en kort roman som finner sted på samme sted som serien om Flora og serien om «Den lille øya i havet». Men i denne historien er Saif og Lorna hovedpersonene.

 • Lars Mæhle: Hvor er krabbene? + Hvor er myggen? Barn
 • Rachel Cusk: Kudos. Roman. Bok nr 3 i Omriss-trilogien

2.juni:

Veronica Henry: Langhelgen. Roman.

Et romantisk hotell ved sjøen. En håndfull gjester med for mye bagasje. Kan tre dager forandre dem for alltid?

På et idyllisk lite hotell i Cornwall er langhelgen i ferd med å starte. Claire Marlowe eier og driver sjarmerende Villa Havblikk sammen med den karismatiske kjøkkensjefen Luca, og dagene går travelt på skinner. Men så sjekker ungdomskjæresten Nick inn på hotellet, og Claires verden blir snudd på hodet.

Det skal vise seg at alle gjestene som samles på Villa Havblikk i løpet av denne langhelgen, drar på mye bagasje. Her er paret som prøver å glemme en familietragedie, mannen som må betale dyrt for utroskap gjort for mange år siden.- og en ung kvinne som håper at Cornwall-kysten kan avsløre hvor hun egentlig kommer fra.

Langhelgen er som et kammerspill, der kjærlighetsaffærer, hemmeligheter, løgner og skandaler utspiller seg etter tur, alt sammen i løpet av en lang varm helg i og rundt hotellet. Det er en bok som vil få deg til å tenke på blått hav, strender og måkeskrik.- og til å lure på om det ennå er tid til å bestille en helg ved sjøen før sola forsvinner.

 • Dorthe Erichsen: Den nye predikanten. Serieroman. Bok nr 6 i Seterliv-serien
 • Kate Helen Simonsen: For sent å angre. Serieroman. Bok nr 3 i Villblomster-serien

3.juni:

Kim Faber og Janni Pedersen: Satans sommer. Krim. Bok nr 2 om Martin Juncker

Martin Junckers kone, Charlotte, får et anonymt tips: Det forferdelige terrorangrepet i København for seks måneder siden kunne ha vært avverget.

Charlotte er gravejournalist og konfronterer Juncker, som etterforsker forbrytelsen, men han frykter for både sitt eget og Charlottes liv hvis hun går inn i saken. Junckers gamle partner Signe er mer tilbøyelig til å hjelpe journalisten, men hun har sine egne utfordringer. Når det viser seg å være en forbindelse mellom terrorsaken og et lik som er funnet i Kongelunden, slipper Signe alle personlige problemer og gir alt i jakten på sannheten. Juncker er fremdeles i Sandsted, plaget av mareritt etter farens død. Når en lokal advokat blir funnet drept i byparken, kastes han inn i en omfattende etterforskning som også trekker tråder til hans egen fortid.

Satans sommer er andre bok i serien om Martin Juncker.

 • Ida Tufte Michelsen: Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet. Barn. Bok nr 2 om Alma Freng
 • Ruth Lillegraven: Fanga på fjorden. Barn. Bok nr 3 om Klodeklubben
 • Aud Midtsund: I gode og onde dager. Serieroman. Bok nr 23 i Malmbyen-serien
 • Pia Ve Dahlen: Verden under vann: en oppdagelsesreise i havet. Sakprosa
 • Jojo Moyes: Når hvalene synger. Feelgood.
 • Hanne Ramsdal: Jeg kaller deg Pjotr. Roman

Aslak Nore: Havets kirkegård. Roman.

Høsten 1940 går hurtigruteskipet D/S «Prinsesse Ragnhild» ned utenfor Bodø. Vera Lind og hennes nyfødte sønn Olav overlever, men ektemannen og hundrevis av andre omkommer.

Åtti år senere tar forfatteren Vera livet sitt. Sporene peker tilbake til forliset. Forfatterskapet fikk en brå slutt da hun forsøkte å fortelle sannheten om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen under krigen. Hun ble tvunget til taushet. Olavs datter Sasha begynner å lete i farmorens historie. Hva skjedde egentlig på den fatale hurtigruteseilasen?

Havets kirkegård er en storslått roman om et norsk familiedynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølvann. Det er en romantisk og tragisk reise langs norskekysten i både fortid og nåtid, og en fortelling der sannhet står mot familielojalitet, med konsekvenser så store at de kan føre til familiens undergang.

E.L. James: Befridd. Roman. Bok nr 6 i Fifty Shades-serien

Gjenopplev romantikken, begjæret og dramaet i Fifty Shades Fri, denne gangen gjennom Christian Greys tanker, refleksjoner og drømmer.

E.L. James returnerer til Fifty Shades’ verden, denne gangen med et dypere og mørkere blikk på kjærlighetshistorien som har fengslet millioner av lesere verden over. Du er herved invitert til tiårets bryllup, der Christian Grey tar Anastasia Steele til sin kone. Men egner han seg egentlig til å være ektemann? Faren hans er usikker, mens broren planlegger tidenes utdrikningslag, og forloveden lover på ingen måte å adlyde …

Og ekteskapet har sine utfordringer. Begjæret for den andre brenner dypere og hetere enn noensinne, men Ana har en gjenstridighet ved seg som rører ved Christians mørkeste frykter og utfordrer behovet hans for kontroll. Fortidens feider og gammelt hat fra begges liv virvles opp til overflaten, og snart truer et lite feiltrinn med å ødelegge kjærligheten mellom dem. Kan Christian overvinne barndommens traumer og en turbulent ungdomstid, og dermed redde seg selv? Og når han oppdager hvor han kommer fra, vil han kunne tilgi, slik at han kan akseptere Anas kjærlighet? Kan Christian endelig bli befridd?

7.juni:

Ida Jackson: Brillebjørn blir storebror. Barn.

En ny historie om Norges søteste bjørn Brillebjørn får en babybjørn.

Babyen har vært i magen til mamma kjempelenge, og Brillebjørn har gledet seg sånn til å få noen å leke med hjemme. Men plutselig kommer den ut, og så blir det bare: «Vent litt, Brillebjørn, hysj, Brillebjørn, babyen sover, Brillebjørn, mamma kan ikke nå, Brillebjørn.» Og babyen kan jo ikke leke engang. Kanskje det ikke er så morsomt å være storebjørn likevel?

Alfred Fidjestøl: Nesten menneske: biografien om Julius. Biografi.

Tankevekkjande og rørande om sjimpansen Julius.

Sjimpansen Julius fekk ein vond start på livet. Avvist av mora og med ein valdeleg far måtte han flytte inn hos to menneskefamiliar. Gjennom TV blei Julius ein norsk A-kjendis på 80- og 90-talet. Men han sleit med å finne plassen sin i flokken. I dag lever Julius som alfasjimpanse og tobarnsfar. Han er framleis Noregs mest kjende dyr.

Som første dyr i Noreg får no Julius sin eigen biografi. Ved hjelp av internasjonal sjimpanseforsking prøver Fidjestøl å finne ut kva som går føre seg i hovudet på ein sjimpanse som Julius. Det har blitt ei fascinerande og tankevekkjande historie, om det evige spelet om status og makt, om kjærleikslengt og sex, om einsemd, død og sorg. Gjennom forteljinga om livet til Julius får vi eit unikt innblikk i kva det vil seie å vere nesten menneske.

 • Salmund Kyvik: Attentatet. Serieroman. Bok nr 8 i Mørketid-serien
 • Bente Pedersen: Skjebnenatt. Serieroman. Bok nr 19 om Raija
 • Jan Tore Noreng: #alfahann. Ungdom

Nikola Scott: Det sommeren skjulte. Roman

Andre verdenskrig bryter ut. En kvinne sitter på hemmeligheter som er farlige for henne selv.

August 1939. Ved idylliske Summerhill i Cornwall er sommeren på hell, og det brygger opp til krig. Foreldreløse Maddy får besøk av søsteren sin Georgina, som hun forguder. Georgina har også med seg en ny kjæreste, Victor. Maddy får en fornemmelse av at Victor ikke er den han gir seg ut for å være. Men hun har ingen anelse om hvilken fare som har kommet inn i livet deres.

Nåtiden. Chloe er gravid, og selv om dette skulle være en periode preget av glede, er hun engstelig for hva fremtiden bringer. Tilfeldighetene bringer henne til Summerhill, og der besnæres hun av mysteriet hun hører om. Hva skjedde her før krigen? Fortiden melder seg for henne på en måte hun ikke hadde forutsett. Og det hun finner, kan endre absolutt alt.

Trude Teige: Morfar pustet med havet. Roman

Storslått roman om kjærlighet og overlevelse fra en ukjent del av norsk krigshistorie.

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid. Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.

8.juni:

Sara Paborn: Tistelhonning. Roman

En vakker og tankevekkende bok om livsvalg og nyvunnen kjærlighet.

Ebba Lindqvist har vært suksessfull samlivscoach, bestselgende forfatter og populær talkshowvert. Men da hun gjennomgår en offentlig skilsmisse, er det ingen som vil ha rådene hennes lenger. Desperat etter penger går hun i gang med en reportasje om lykken bak langvarige ekteskap. Hun reiser ut av byen for å intervjue Veronica Mörk, en eldre kvinne som tilsynelatende har vært lykkelig gift i over 60 år. Møtet med Veronica går ikke helt som planlagt, for den eldre kvinnen kan ikke glemme sin store kjærlighet. Samtalen åpner døren til et bortgjemt minne, til sommeren 1955 og til en ung og svimlende forelskelse.

Tistelhonning er en forførende fortelling om livsvalg og lengsler, tap og nyvunnen kjærlighet – fortalt med en herlig blanding av syrlighet og sødme.

 • Rune Angell-Jacobsen: Kidnapperne. Serieroman. Bok nr 47 i Amerika-serien
 • Ahn Do: Utrolig ninja! Barn. Bok nr 4 i Ninjakid-serien

Camilla Läckberg og Henrik Fexeus: Mentalisten. Krim. bok nr 1 om Mina Dabiri og Vincent Walder.

Mentalisten er den første i en trilogi av selveste Camilla Läckberg, skrevet sammen med den kjente mentalisten Henrik Fexeus.

Mordet som setter det hele i gang er brutalt – en ung kvinne blir funnet i et sverdskap, gjennomboret fra alle kanter av sverdene lik en makaber parodi på det magiske trikset. Mina oppsøker mentalisten Vincent i et forsøk på å forstå morderens tenkemåte. Vincent lar seg fascinere av både Mina og saken hun etterforsker. Det er han som oppdager at tallet tre er risset inn på låret til den drepte kvinnen. Alt tyder på at det er en seriemorder de jakter på. Både Mina og Vincent har tvangstanker de må holde i sjakk for å fungere, kanskje det er noe av grunnen til at de samarbeider så godt. Dette er den første boka i en serie på tre med dette etterforskerparet, og i løpet av de tre bøkene vil mørke hemmeligheter i deres bakgrunn bli avslørt. Bøkene kan leses frittstående.

9.juni:

Are Kalvø: Meininga med livet. Humor

Meininga med livet. Eller: Yes Sir, I can boogie er Are Kalvøs ærlege forsøk på å forstå vår tid: Kven vi er, kva som styrer liva våre, kva som er vitsen med heile greia. Ja, sjølve meininga med livet. Og kvar leitar ein for å finne meininga med livet?

I popmusikken, sjølvsagt. Are Kalvø les lydboka sjølv. Her er også lydklipp frå desse hitlåtane: Sugar Sugar – The Archies Schnappi, das kleine krokodil – Joy Gruttmann Boby Brown Goes Down – Frank Zappa … Baby One More Time – Britney Spears Respekt for Grandiosa – Stabburet Heaven Is a Place on Earth – Belinda Carlisle Love Is All Around – Wet Wet Wet Euphoria – Loreen Pinne for landet – Freddy Kalas Wind Of Change – Scorpions Yes Sir, I Can Boogie – Baccara

 • B.B. Alston: Amari og nattbrødrene. Barn. Bok nr 1 i Amari-serien
 • Ida Skjelbakken: Svart måne. Serieroman. Bok nr 20 i Krøniken om Ylva Alm

Helene Flood: Elskeren. Krim

Rikke jobber som forsker og er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de har barna Emma og Lukas, og en leilighet i Oslos beste boligstrøk.

Da familien var på visning i firemannsboligen på Tåsen, falt alt på plass: Her kunne livet bli helt perfekt. Harmonien brytes da naboen i etasjen over blir funnet drept. Eller var den brutt for lenge siden? Ettersom firemannsboligen inntas av politi og presse blir det vanskeligere og vanskeligere for naboene å holde hemmeligheter og ugjerninger skjult for hverandre. Drapet på Jørgen angår dem alle, ikke minst Rikke, og i takt med at etterforskningen skrider frem konfronteres hun med hvor lite hun egentlig vet om dem som lever vegg i vegg med henne.

Helene Flood fikk et internasjonalt gjennombrudd med debutromanen Terapeuten, som fikk strålende kritikker og ble nominert til Bokhandlerprisen. Med Elskeren befester Flood sin posisjon som en av landets ypperste spenningsforfattere og en fornyer av den psykologiske thrilleren.

10.juni:

Julia Quinn: En hemmelig allianse. Roman. Første bok i Bridgerton-serien

Hurra! I sommer kan du høre en ny lydbok i Bridgerton-serien hver eneste fredag. Gled deg til romantikk og begjær i bøkene som har dannet grunnlaget for Netflix’ største seersuksess noen sinne!

Daphne Bridgerton er smart og vakker – likevel blir hun bare gjort kur til av menn hun ikke vil ha. Men til London kommer brorens beste venn, hertug Simon Basset, og alt forandres. Sammen legger de en elegant plan – ved å late som de er forlovet, tiltrekker Daphne seg de flotteste frierne på markedet, samtidig som Simon holder ekteskapssyke sosietetsmødre på armlengdes avstand. Men mellom alle ballene, båtturene og promenadene blir det vanskeligere og vanskeligere å skille mellom løgn og virkelighet. Og hva som verre er: Det blir umulig å holde følelsene i sjakk. En hemmelig allianse er den første boken om de åtte søsknene i familien Bridgerton, en fornøyelig serie om romantikk og begjær i 1800-tallets London.

 • Thomas Framnes: Et tonn med tabber + Verdens mest uheldige gutt. Bok nr 1 og 2 i Brakfis-serien
 • Margit Sandemo: Hunger. Serieroman. Bok nr 32 i Sagaen om Isfolket
 • Per Espen Stoknes: Grønn vekst: en sunn økonomi for det 21. århundre. Debatt

Jørgen Jæger: Dommen. Krim. Bok nr 13 om Ole Vik

En lørdag i mai blir seks år gamle Alexander borte mens han er på tur med familien. Det blir satt i gang en storstilt leteaksjon, uten resultat.

En pedofil overgriper ble sett i turområdet like før gutten forsvant. Fjellbergpostens nye og skruppelløse redaktør legger ut informasjon som røper hvem overgriperen er. Ole Vik og Cecilie Hopen kjemper forgjeves mot lynsjestemningen som brer seg. Så forsvinner også læreren Lisen Berg. Flere aner en sammenheng, men de tør ikke si noe. Ole Vik og Cecilie Hopen arbeider mot en raskt tikkende klokke da en dom faller i lagmannsretten og snur opp ned på alt. Ole Vik blir oppsøkt av en ukjent italiener som kommer med et uhyrlig krav. Hvis ikke Ole gir etter, vil Marte dø. Også for Ole holder tiden på å løpe ut.

13.juni:

Agnes Lovise Matre: Uvigslet jord. Krim. Bok nr 3 om Bengt Alvsaker

Det gjemmer seg langt mer enn kravlende insekter og mark under svart jord.

Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden.

 • Cecilie Enger: Brødrene Henriksen. Roman.
 • Geir Pollen: Volga: en russisk reise. Historie
 • Unni Lindell: Det er ti kuer i Horten. Humor

Jeff Kinney: Samling i bånn. Barn. Bok nr 16 i En pingles dagbok-serien

En pingles dagbok 16 Samling i bånn er bok 16 i En pingles dagbok, og denne gangen får vi se at Greg Heffley og sport ikke er den beste kombinasjonen.

Etter en katastrofal idrettsdag på skolen bestemmer Greg seg for at han offisielt er ferdig med sport. Men moren hans klarer å overtale han til å gi det en siste sjanse, og motvillig stiller han opp til opptaksprøve for basketballaget. Det går ikke så veldig bra, og Greg er sikker på at han aldri får bli med. Men ganske uventet får han en plass på et lag uten særskilt vinnersjanse. Men i sport kan alt skje, og når alt står på spill og ballen er i Gregs hender, klarer han å ta den store sjansen? Eller blir det samling i bånn?v

14.juni:

Lucy Diamond: En perfekt ferie. Nesten. Feelgood

Tre kvinner møtes på et idyllisk feriested i Cotswold, i England. Em har nøye planlagt den perfekte ferien med tenåringsbarna sine og den nye kjæresten.

En strek i regningen er at de også må inkludere hans motvillige sju år gamle datter. Vil romansen deres overleve alle foreldreforpliktelsene? Maggie håper denne ferien vil gi henne litt kvalitetstid sammen med tenåringsdatteren Amelia. Men så dukker eksmannen hennes plutselig opp med sin nye familie og vil treffe Amelia. Kan Maggie stole på mannen som knuste hjertet hennes? Olivia har etterlatt barna sine hos en nabo og lagt igjen en lapp til ektemannen. Familielivets forpliktelser kveler henne, og hun måtte bare komme seg vekk. Men fortiden tar henne igjen. Uventede vennskap, hjertesorg og romanser – og ikke minst tenåringer i feriemodus: Blir det en fantastisk ferie eller totalt kaos?

 • Rachel Cusk: Et tilfluktssted. Roman
 • Helen Rappaport. 1917 Petrograd: fanget i den russiske revolusjonen. Historie

Mattias Edvardsson: Gode naboer. Krim

Hvor godt kjenner du naboene dine?

Micke og Bianca flytter til et idyllisk nabolag som virker perfekt for dem og deres to små barn. Men etter hvert som de blir kjent med naboene sine, kommer det en ubehagelig følelse krypende. Da Bianca blir påkjørt rett utenfor huset deres, ser det først ut som en tragisk ulykke. Mens hun ligger på sykehuset og svever mellom liv og død, vokser tvilen både hos naboer og politiet. Micke har alltid trodd at sannheten vil seire, men hva skjer den dagen den eneste utveien han ser, er å ta loven i egne hender?

Gode naboer er en psykologisk spenningsroman om den hårfine grensen mellom rett og galt, og faren ved å komme for tett på sine naboer.

15.juni:

 • Sandra Lyng: Seks bøker om Corny. Barn.
 • Kristin S. Ålovsrud: Forsvunnet. Serieroman. Bok nr 9 i Fredsår-serien
 • Vetle Lid Larsen: Lucias siste reise. Roman

Camilla Grebe + Åsa Träff: Mannen uten hjerte. Krim. Bok nr 4 om Siri Bergman

En varm sommerdag finner Miguel Alemany samboeren sin, antikvitetshandleren og medieprofilen Jussi Ståhl, brutalt myrdet i hjemmet sitt. Jussi er skutt til døde, og deretter er hjertet skåret ut og plassert på en antikk sølvskål.

Samtidig begynner psykolog Siri Bergman å arbeide i politiets gjerningsmannprofilgruppe. Hun havner midt i utredningen av det makabre mordet, som bare blir starten på en rekke brutale mord på menn i Stockholm. Snart viser det seg at ofrenes fellesnevner er deres seksuelle legning.

16.juni:

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug: Drømmeprinsen. Ungdom. Bok nr 2 i serien Halve kongeriket

Prinsesse Margrethe sliter etter at skoleballets nachspiel endte dramatisk på sykehus. Hva som faktisk skjedde den natta, tør hun ikke fortelle noen.

Når både tvillingbroren og resten av familien svikter i kjølevannet av pandemien, tårner problemene seg opp. Hadde hun bare hatt en kjæreste å dele alt med! Men en kongelig 17-åring kan vel ikke bli sammen med hvem som helst? “Drømmeprinsen” er en moderne kjærlighetshistorie om å miste kontrollen og finne seg selv – og om at ekte prinsesser også må kysse mange frosker. Dette er andre bok i det kritikerroste serien “Halve kongeriket.”

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug: På tronen. Ungdom. Bok nr 3 i serien Halve kongeriket

TikTok-stjernen Tess hylles for sitt oppgjør mot rasisme da en video hvor hun slår en mannlig popartist, går viralt. Hun blir en nasjonal yndling og samfunnsdebattant.

Men vet egentlig en 17-åring fra en velstående gambisk familie hva hun snakker om? Og hva skjer når hun forelsker seg i fyren hun anklagde for å være rasist? På tronen er en moderne kjærlighetshistorie om lengselen etter å bli sett, faren ved å se seg blind – og om hvor mye det kan blåse på toppen av kjendishierarkiet. På tronen er tredje bok i den kritikerroste serien, Halve kongeriket.

 • Laila Brenden: Skygger under overflaten. Roman. bok nr 2 i Ane-trilogien
 • Hanne Kristin Rohde: Leirskolemysteriet. Barn. Bok nr 6 i Blålys-serien
 • Kate Helen Simonsen: Lengsel. Serieroman. Bok nr 4 i Villblomster-serien

Gjert Ingebrigtsen: Gjerts metode. Sakprosa

Sommer-OL i Tokyo. Jakob Ingebrigtsen tar gull på 1500 meter. Uten Gjert og hans metode hadde det ikke gått. Hva er hemmeligheten? Hva kan vi andre lære av supertreneren og vinnerskallene han jobber med?

Gjert forteller hva som skal til for å nå målene dine, om mentale muskler og indre motivasjon – og om hvordan det er mulig å gjenskape suksess slik Team Ingebrigtsen har gjort. Disiplin og gjennomføringsevne er nøkkelen. Gjert overlater ingenting til tilfeldighetene, alt skal måles og evalueres. Gjert og løpersønnene har oppnådd formidable resultater ved å dyrke sin egen stil og bygge en prestasjonskultur. Men en ting står fast: ingen blir ikke gode alene. Her er tips om hvordan du kan lede deg selv og andre til å oppnå gode resultater – sammen.

17.juni:

Rikard B. Heimen: Bjørnis kjører brannbil. Barn

Brannbamsen Bjørnis – Norges viktigste bamse Bjørnis elsker å kjøre brannbil!

Men visste du at brannkonstabler kan kjøre både bil, båt, dronebil og helikopter? I denne boka får du se hvordan Bjørnis har det når han får kjøre alle mulige doninger.

Brannbamsen Bjørnis gir barn omsorg og trygghet ved brann og andre ulykker, og har gode råd om brannvern til alle. Lydboka passer ekstra godt for alle barn barn som liker Bjørnis.

 • Julia Quinn: En uventet forelskelse. Roman. Bok nr 2 i Bridgerton-serien
 • Jørgen Jæger: Det sorte fåret. Krim. 
 • Lydia Sandgren: Samlede verker. Roman

20.juni:

Jan Kjærstad: En tid for å leve. Roman

Tolv mennesker er på vei mot Nationaltheatret fra hver sin kant av byen. Alle har billett til premieren på Hedda Gabler. En tid for å leve er en roman om den umistelige verdien av å møtes, sitte tett sammen i en sal; om hvordan mennesker påvirker hverandres liv uten at de er klar over det.

En lærer har gått for nær en elev og frykter at han vil bli viklet inn i en metoo- skandale. En far som har mistet datteren i selvmord, vet ikke om han orker å se et teaterstykke hvor en person skyter seg selv i siste akt. En samfunnsengasjert jente har planlagt å reise seg midt under forestillingen og rope ut en protest.

En tid for å leve, lagt til mars 2019, handler om alt vi ikke vet om hva som vil skje til neste år. Og om vår tids jag etter oppmerksomhet. Hedda Christine Foss spiller hovedrollen i Ibsens stykke, og nå står hun på scenen med en pistol – ladd med skarpe skudd. På tredje rad sitter en forhenværende kjæreste. På fjerde rad sitter en forhatt kritiker. På første rad sitter landets statsminister

 • Stein Torleif Bjella: Fiskehuset. Roman. 
 • Katrine Wessel-Aas: Familiebånd. Roman. Bok nr 7 om Familien Winther
 • Arne Svingen: Flukten til høyfjellet + Flukten til undervannsbyen. Barn. Bok nr 5 og 6 om Agent Elvin Griff
 • Margit Sandemo: Alvelys. Serieroman. Bok nr 6 i Heksemesteren-serien
 • Ragnar Jonasson: Øya. Krim

21.juni:

Gunnar Staalesen: 2020: post festum. Roman. Bok nr 4 i Bergenstrilogien

2020. Post festum er en frittstående fortsettelse av Gunnar Staalesens bredt anlagte romantrilogi om Bergen og Norge i det 20. århundre.

De siste tjue årene omfatter store og dramatiske begivenheter, som terrorangrepet i USA 11. september 2001 og terrorhandlingen som rystet Norge 22. juli 2011. Oljealderen nærmer seg kanskje slutten, og kampen står om miljø, klima og fundamentalisme. Verden er connected på helt andre måter enn før. Mot dette bakteppet veves en handling av sterke følelser, gammelt hat og nag, følelsesmessige forlis, personlige tragedier og drømmer om kjærlighet. Her følger vi representanter for familiene Nesbø, Brandt, Moland – kjent fra Hundreårstrilogien – og flere andre gjennom de siste tjue årene av norsk og internasjonal historie, fra årtusenskiftet til koronaåret 2020. Under det hele hviler gåten om den såkalte Isdalskvinnen, et mystisk dødsfall som inntraff i Bergen i november 1970. Nye opplysninger kommer Varg Veum for øre. Kan han oppklare saken om Isdalskvinnen, 50 år på overtid?

 • Jørn Lier Horst: Detektivbyrå nr 2: Jakten på enhjørningen. Barn.
 • Salmund Kyvik: Fortiden truer. Serieroman. Bok nr 9 i Mørketid-serien
 • Jan Tore Noreng: Skyggefødt. Ungdom.
 • Nikola Scott: Jentene fra eplehagen. Roman
 • Öde Nerdrum: Ödes lille røde. Lyrikk

Bertine Zetlitz: Top girl. Barn

Ella er Top girl. Hun rekker alltid opp hånda, på fornavn med lærerne og står øverst på pyramiden som cheerleader.

Men når det blir litt for vanskelig å skjule at bokstavene hopper og danser og vennene bestemmer seg for å late som hun er usynlig, skjer det som ikke må skje. Hun faller. Idet alt sprekker og ingenting er som det skal være, hvordan skal Ella da klare å reise seg igjen?

“Top girl” er en fandenivoldsk og brutalt ærlig fortelling om å ikke vise svakhet, være først og best, men samtidig liten og sårbar.

22.juni:

Maren og Jørgen Teien Rørvik: Best sammen: det usynlige båndet mellom deg og hunden din. Sakprosa

Norges mest populære hundetrenere, Maren og Jørgen Teien Rørvik, deler tanker rundt hundehold og trening i denne underholdende og lærerike lydboka.

Her får du gode råd om hvordan du skal bli en trygg og god hundeeier som hunden din vil elske å være sammen med. Du får en større forståelse for hundeadferd og hvorfor hunden din reagerer som den gjør, og du får innspill til hvordan du selv kan endre uønsket adferd hos hunden din. Maren og Jørgen deler sine erfaringer og beste treningstips. De gir deg også morsomme og nyttige øvelser du kan gjøre for at hunden skal knytte bånd til deg, slik at dere sammen blir et godt team.

 • Rune Angell-Jacobsen: Revolvermannens løfte. Serieroman. Bok nr 48 i Amerika-serien
 • Rachel Cusk: Etterspill: om ekteskap og separasjon. Biografi

Kristine Rui-Slettebakken: Sommer med Jo. Barn. Bok nr 2 om Jo og Frida

Hjertevarmende sommerbok! Denne sommeren skal Frida bli med Jo på hytta, og hun gleder seg til saltvann, sol, is og GØY!

Ordene fengsel eller fange skal ikke engang nevnes, og hun skal i hvert fall ikke spørre om hvorfor faren til Jo måtte sitte inne. Men alt blir ikke like problemfritt som Frida har sett for seg. For da hun oppdager noe som absolutt ikke er ment for henne, vet ikke Frida om hun skal late som ingenting eller bryte idyllen. Kan hun holde noe hemmelig for Jo?

23.juni:

Mina Hadjian og Martine Rand: Røverhistorier. Sakprosa

I denne helt spesielle lydboka møter du Mina Hadijan og Martine Rand, som i årevis har laget radio i fengsel med innsatte bak mikrofonene.

– Det oppstår noe helt spesielt når hardbarka kriminelle forteller åpent om følelser og erfaringer. Historiene kan også si mye om oss mennesker, hvor forskjellige og hvor like vi kan være, og hvor mye grusomt man kan oppleve og likevel overleve. Helt siden første gang vi gikk gjennom fengselsporten for å lage radio våren 2014, gjennom alle de låste dørene, og inn til menneskene som sitter der, har vi vært fanget av historiene deres, sier Mina Hadjian og Martine Rand.

I lydboka får du høre røverne selv fortelle sanne historier fra innsida av norske fengsler. Fellesnevner for disse historiene er at de er ekstreme, på godt og vondt, og at de stort sett er utilgjengelige for resten av befolkningen. De illustrerer hvilke deler av samfunnet som ikke fungerer, hva som kan skje med dem som faller utafor, og hvordan de blir behandlet av rettssystemet.

«Røver» er tittelen som de som sitter i fengsel får når de får jobb i RøverRadion. Det er disse menneskene denne boka handler om. Røverne har mye på hjertet, og de gir både rystende og rørende innblikk i en lukket verden. Bli med inn bak murene!

 • Ida Skjelbakken: Salomos segl. Serieroman. Bok nr 21 i Krøniken om Ylva Alm.
 • Taran L. Bjørnstad: Sommer i Norge. Barn. 
 • Øyvind Sauvik og Nils Anker: Verden ifølge Vinni. Biografi

24.juni:

Brit Bennett: Det som forsvinner. Roman. 

Tvillingsøstrene Stella og Desiree vokser opp i sørstatene på sekstitallet, i en liten by befolket av svarte med lys hud. De to jentene er uatskillelige, og da faren deres blir myrdet, rømmer de hjemmefra sammen.

Men en dag er Stella borte. Hun har oppdaget at hun kan passere som hvit, og har dratt til California for å starte et nytt liv, med en hvit mann, en ny identitet, uten noen bånd til fortiden. Desiree sørger over søsterens sporløse forsvinning og slutter aldri å lete etter henne. De to søstrene får hver sin datter, en hvit og en svart, som ikke vil la fortidens hemmeligheter ligge. Slik fortsetter skjebnene til Stella og Desiree å flettes sammen, på godt og vondt. Det som forsvinner er en spennende historie om familie, identitet og tilhørighet. Klokt og følsomt skildrer Brit Bennett hvordan bakgrunnen vår er med oss uansett hvor vi er og hvilke valg vi tar. Men først og fremst er dette en fascinerende fortelling om søstre, mødre og døtre – om hvor sterke båndene er, selv på sitt svakeste.

«Bennett tegner et slående portrett av raseidentitet i USA.»

TIME

 • Julia Quinn: En vidunderlig hemmelighet. Roman. Bok nr 3 i Bridgerton-serien
 • Liv Margareth Alver: Sølvhjertet. Serieroman. Bok nr 5 i Hanseatene-serien
 • Morten Hegseth: Tine og det magiske speilet. Barn
 • Heikki Eidsvoll Holmås: Kloden brenner. Hva må gjøres? Sakprosa

Ingebjørg Berg Holm: Rasende binne. Krim.

To kvinner og én mann – hvem skal ut?

Presten Sol og forskeren Njål var lykkelig gift, men forholdet røyk fordi Sol ikke kunne få barn. Så Njål ble sammen med stipendiaten Nina og fikk en datter med henne. Men Nina endret seg etter fødselen, og nå slåss Njål og Nina en innbitt kamp om foreldreansvaret for lille Lotta.

Samtidig kniver de om muligheten til å fullføre et forskningsprosjekt på Svalbard; et prosjekt bare én av dem kan lede. Og om natta står Sol utenfor leiligheten til Njål og lengter etter ham og barnet …

Klimaforskning, samlivsbrudd, barnefordeling og tro danner bakteppet i denne rå psykologiske thrilleren om mennesket i naturen og dyret i mennesket.

Amanda Prowse: Kitty. Roman. Bok nr 3 i serien om Anna og Theo

Kitty Monrose er ikke sikker på om hun tror på den store kjærligheten lenger. Da hun var liten, drømte hun om å finne den rette: en å le med, en å gråte med og en å bli gammel sammen med. Slik ble det ikke.

Hun gleder seg over barna og barnebarna, men ekteskapet ble ikke den kjærlighetshistorien hun hadde drømt om. Så treffer hun plutselig Theo, en gammel flamme. Timingen deres hadde aldri vært helt perfekt. Kan det komme en ny mulighet for dem nå?

 • Nina Borge: Outlaster. Ungdom
 • Helena Bross: Boka om å begynne på skolen. Barn.
 • Cecilie Enger: Se i nåde. Roman.
 • Mari Grydeland: Kys mik. Barn
 • Maren Ørstavik: Storm i stallen. Barn. Bok nr 2 i Hedda-serien

28.juni:

Chris Tvedt: Djevelen i detaljene. Krim. Bok nr 9 om Mikael Brenne

En polakk får strupen skåret over i et treningssenter i Bergen. Den danske leiemorderen som utførte drapet, blir raskt arrestert, men det tar ikke mange dagene før han blir funnet død på cella, det ser ut til at han har hengt seg.

Kort tid etter blir den lokale gangsteren Peter Olsen arrestert for å ha bestilt drapet på polakken. Alt peker i retning av at han er skyldig, men forsvarsadvokat Mikael Brenne er allikevel ikke overbevist. Det er for mange detaljer i saken som ikke stemmer. Dessuten er Mikael skeptisk til om leiemorderen virkelig har begått selvmord, slik fengselet hevder.

En kveld ringer det på hjemme hos Mikael Brenne. Utenfor står Peter. Han har rømt fra fengselet for ikke å lide samme skjebne som dansken. Mikael har ikke annet valg enn å ta ham inn som en uvelkommen husgjest. Peter Olsen har noe på Mikael, et feiltrinn som vil koste ham karrieren dersom det kommer ut. Som om ikke dette var nok, dukker også KRIPOS-etterforsker Edvard Matre opp i bildet. Edvard har sin egen agenda. For ham er Mikael Brenne og Peter Olsen kun brikker i et spill for å avsløre råttenskap høyt oppe i Bergenspolitiet. Men det er et farlig spill for alle, skal det vise seg. Ikke minst for Mikael Brenne.

 • Max Brailer: Den siste gjengen på jorda + Den siste gjengen på jorda og zombieparaden. Barn. 
 • Kristin S. Ålovsrud: Et øyeblikk av lykke. Serieroman. Bok nr 18 om Sagmesterens barn. 
 • Annika Estassy: Grønne fingre søkes. Feelgood
 • Victoria Dalsberget. Du er nok. Roman

29.juni:

Camilla Grebe og Åsa Träff: Ild og dype vann. Krim. Bok nr 5 om Siri Bergman.

To søsken forsvinner fra fosterhjemmene sine med bare et par ukers mellomrom. Forsvinningene er uforståelige, og snart kjører også etterforskningen seg fast.

Kort tid senere blir fotografier av barna sammen med en fremmed kvinne funnet. Mysteriet skrur seg til når kvinnen, identifisert som 29-åringen Kajsa Rantanen, blir funnet død. Sammen med kolleger i politiets gjerningsmannsprofilgruppe får psykolog Siri Bergman i oppdrag å se nærmere på saken.

«Søstrene Grebe-Träff er mestere i å skape isende spenning.»

Aftonbladet

 • Helle Haugsgjerd: Hver natt dør jeg. Roman
 • Frida Nilsson: Linnormens land. Barn
 • Sally Rooney: Skjønne verden, hvor er du. Roman. 

Annie Ernaux: Sommeren 58. Roman.

«Jeg har også villet glemme denne jenta. Virkelig glemme henne, det vil si ikke lenger ha lyst til å skrive om henne. Ikke lenger tenke at jeg må skrive om henne, hennes begjær, hennes galskap, hennes idioti og hennes hovmod, hennes hunger og hennes inntørkede blod. Jeg har aldri maktet det.»

I Sommeren 58 dykker Annie Ernaux ned i minnene fra sin første natt med en mann – en natt som ikke betydde stort for ham, men som betydde alt for henne. Denne første seksuelle erfaringen satte seg som et voldsomt sjokk i kroppen hennes og ble på mange måter kilden til hele hennes skrivende liv.

Med utgangspunkt i fotografier, minner og brev forsøker Ernaux å skrive fram den unge kvinnen hun var. Seksti år senere kjenner hun fremdeles skammen, selvforakten og sviket på kroppen. Men med et helt liv som skrivende kvinne bak seg kan hun se erfaringen i et nytt og kanskje forsonende lys. Annie Ernaux er en av Frankrikes største forfattere og har de siste årene fått sitt internasjonale og norske gjennombrudd.

«En fullkommen bok, et mesterverk i Annie Ernaux’ forfatterskap.»

ELLE

30.juni:

Erica James: Del det med skyene. Feelgood.

Kan den første kjærligheten vare livet ut?

Vakre Venezia har vært britiske Lydias hjem i mange år, og er stedet hun har funnet ro. Inntil hun en dag skimter ansiktet til en ung mann i folkemengden som truer med å endre alt. Han er en påminnelse om en fryktelig hemmelighet Lydia trodde hun hadde begravd i fortiden …

Nå, 28 år senere, blir Lydia overtalt til å etterlate det trygge, nye livet hun har skapt for seg selv i Italia. Hun vender tilbake til England for å ta et oppgjør med fortiden. Og kanskje møte sin egen fremtid?

 • Dorthe Erichsen: Hjemkomsten. Serieroman. Bok nr 7 i Seterliv-serien
 • Kate Helen Simonsen: Skjebnevalg. Serieroman. Bok nr 5 i Villblomster-serien
 • Aina Basso: Heksejakt og heksebrenning i Europa. Barn. 
 • Iselin Guttormsen: Iselin snakker om sex. Sakprosa.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!