Tre romananbefalinger til deg! - Fabel

Tre romananbefalinger til deg!

Det er endelig mai og mange av oss har et par fridager i vente! Kanskje har du endelig tid til å lytte til en av de kritikerroste romanene alle snakker om? Vi har gjort valget enkelt for deg, og samlet de tre romanene som virkelig har vært store snakkiser både på kontoret vårt og i media den siste tiden!

 

Sandra Lillebø: Tingenes tilstand

Lydbok - Tingenes tilstand-Sandra Lillebø

 

En av de sterkeste bøkene jeg har hørt i år

–  Kamilla i Fabel

“Slik er det blitt: Det er henne eller meg.
Intellektuelt er det et paradoks: At jeg er i stand til å skrive dette, gjør meg redd for at jeg allerede er blitt for kald, at jeg allerede står for langt unna det jeg har lyst til å fortelle. At oversikten er kommet, men at den er gått på bekostning av undersikten, det den druknende ser idet hun synker ned i vannet.”

“Tingenes tilstand” er en roman som på rått og usentimentalt vis setter ord på en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.
Det er et sårt, kjempende jeg som forteller i denne romanen. Fortellingen om henne er fortellingen om moren, det er umulig å skille de to. Samtidig vet hun så altfor godt at det hun forteller kun vil være én versjon av familiens historie.

“Tingenes tilstand” er et portrett av hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Det er en roman som berører like sterkt i kraft av sin form som sin fortelling, skrevet som den er i et mesterlig konsentrert, granskende og skarpt språk.

Romanen er sterk å lese, absolutt hele veien. Ikke bare er den sterk reint følelsesmessig, men den er også klok på en måte som styrker meg som leser, litt som etter en treningsøkt eller etter å ha spist en stor porsjon grønnsaker. Lillebøs roman er på ingen måte sentimental. Den er snarere forfriskende rå og rett på sak, men det er noe rørende i nettopp det.

–  Katrine Judit Urke, Dagbladet

 

Heidi Linde: Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet

Om troskap og utroskap, morskap og seksualitet – og om kunsten i å finne veien tilbake til seg selv.

Vigdis har vært gift i tjue år, men ønsker ikke annet enn å bryte ut av ekteskapet. Men hvordan kan hun rettferdiggjøre å forlate en mann som ikke slår, som ikke drikker eller ligger rundt, som er en god far? Kanskje handler det bare om forventninger, og om å legge lista lavere. Men hvor lavt kan en list legges, før selvforakten tar overhånd, før man kveles, før man dør?

Linn har bestandig vært den pene. Nå oppdager hun at menn ikke lenger snur seg etter henne på gata. Hvis tiltrekningskraften er tapt, hvem skal hun nå være?

Historiene til Vigdis og Linn flettes inn i hverandre av tilfeldigheter. Av nødvendighet ender begge på et ganske annet sted enn der de startet.

«Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet» handler om misforståtte individer, om skrudde forventninger, om kjipe roller, om dårlig kommunikasjon, og om hvor langt vi mennesker klarer å surre oss inn i liv vi har valgt, men ikke velger lenger.

Shana Fevang Mathai, NRK

 

Maria Navarro Skaranger: Alle utlendinger har lukka gardiner

En litterær debut med stor kraft!

“Hjemveiene, de sitter klistra på hjernen. Hver dag det var samme greia. Mamma sa han skulle hente meg, og broren min protesterte, alltid, men likevel kom til skolen min, hilsa på de voksne og tok med meg hjem. Jeg gikk bak, han først, og foran oss Røverkollen lå som fredeligste borettslaget, med blå himmel og fremdeles med julepynten blinkende som diskokule i høyeste blokka, for chipperne ennå ikke hadde erna. En gang broren min peka på vindua i tredje etasje utafor blokka til Julia og bare: se, alle utlendinger har lukka gardiner. “

Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham.

“Alle utlendinger har lukka gardiner” er direkte, morsom og ekte.

«Alle utlendinger har lukka gardiner» er en debut som vitner om et talent med noe viktig på hjertet.

  • Terningkast 5, Brynjulf Jung Tjønn, VG

Fikk du lyst til å høre noen av disse? Som Fabel-abonnent har du tilgang til alle sammen, i tillegg til tusenvis av andre lydbøker innen alle sjangre, for både store og små. Nye abonnenter prøver gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!