Nye lydbøker i februar - Fabel

Nye lydbøker i februar

Februar kommer med både feelgood og romantikk til valentine, sterke og spennende dokumentarer – og selvsagt massevis av knakende god krim. 

 

1.februar:

Muna Shehadi: Rosalinds løgner. Roman. Bok nr 1 i serien om Fortunas døtre

Tre søstre, tre hemmeligheter, tre fortellinger.

Etter at den berømte filmskuespilleren Jill Croft har gått bort, gjennomgår de tre døtrene hennes, Rosalind, Eve og Olivia morens etterlatte papirer. De oppdager at hun hadde en stor hemmelighet, noe som setter hele deres eksistens i et nytt lys. De tre kvinnene reagerer veldig ulikt – hvem var moren egentlig? Rosalind ønsker umiddelbart å få vite sannheten om hvem hun er og hvem moren var. Søstrene er mer skeptiske til nyheten og vil at alt bare skal fortsette som før.

 • Kristine S. Henningsen: Fallet. Serieroman. Bok nr 7 om Sofia på Måkøya
 • Rune Angell-Jacobsen: Maries nye liv. Roman

Sigri Sandberg Meløy: Polarheltinner. Fakta. 

Djerve damer i vill natur! For første gang portretteres de heftigste polarkvinnene våre, samlet i én bok.

Sju kvinner fra fangstliv, ekspedisjoner og forskning de siste 100 år; den eldste vandret alene langs Svalbards kyst i 1907, den yngste har akkurat besteget sin femte 8000-meter. Boka byr på en dramatisk alenefødsel i en fangsthytte, orkaner, polpunkt, isbjørn- og sponsorjakt – krydret med latter, drømmer, politikk og spinnvill kjærlighet. For disse kvinnene forlot det trygge, og har satt spor etter seg, både i nådeløs natur, polarhistorien og i mange mannehjerter. Boka avslører ukjente fakta, nye fortellinger og prøver å forklare denne dragningen mot isbaks, kulde, ro og ensomhet. Du møter blant andre Cecilie Skog, Wanny Wolstad og Monica Kristensen.

2.februar:

Soudabeh Alishahi: En vakker dag. Roman

En varm og sterk roman om en kvinnes strabasiøse livsreise fra en ytterkant til en annen.

Afra vokser opp i et Iran styrt av Sjahen. Hun opplever sin første forelskelse og ungdomstiden under den «brutale» revolusjonen. Fra å ha kunnet gå i bikini må hun nå dekke seg til med hijab, men hun gifter seg lykkelig med en lege hvis ekskone og to døtre har flyktet til Norge. Afra trekkes mot dette nye som hun får ta del i, og møter Norge og landets kultur med sine iranske briller.

Soudabeh Alishahi (f. 1963) er en iransk forfatter bosatt i Norge. Hun ble Oslos første fribyforfatter i 2001.

 • Anniken Jørgensen Englund: Bare en natt til. Memoar.
 • Sylvia Day: Grepet av deg. Roman. Bok nr 4 i Crossfire-serien
 • Ingrid Carlquist: Horungen. Biografi
 • Christian White: Kona og enken. Krim
 • Ragnar Hovland: Om noko skulle skje. Ungdom.
 • Ketil Bjørnstad: Drift. Roman. Første bok i Victor Alveberg-trilogien.

Roy Andersen: I nødens stund. Sakprosa. Bok nr 3 om Norge og første verdenskrig

Vinteren 1917 stanser britene kulleveransene til Norge for å få slutt på den norske eksporten av mineraler til Tyskland.

Men regjeringen må ta hensyn til tyske trusler og forsøke å komme begge sider i møte. I strevet med å bevare landets nøytralitet balanser regjeringen på en knivsegg. Tyskland iverksetter uinnskrenket ubåtkrig, og dødstallene blant norske sjøfolk stiger dag for dag. Amerika erklærer Tyskland krig, mens Russland trekker seg ut. Likevel er det ingen utsikter til fred. Og da amerikanerne stanser korneksporten til Norge, stirrer landet hungersnøden i hvitøyet. Matmangel og høye priser får det til å ulme blant arbeiderne. Revolusjonen i Russland puster til opprør. Hundretusener marsjerer mot dyrtid og krig, og revolusjonsfrykten brer seg. Sulten gnager, og idet freden omsider nærmer seg, kommer en ny fare snikende: pandemi.

3.februar:

H.K. Fauskanger: Skorpionbrosjen. Krim. Bok nr 3 om Oskar Prods Brattenschlag. 

Året er 1909, og Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden i London.

På vei for å kjøpe fødselsdagspresang til sin kone Ada blir han tilsnakket av en mann han tilfeldig møter, som uoppfordret forteller om en antikvitetsbutikk like i nærheten, der det ligger en skorpionbrosje i vinduet. Denne bør Brattenschlag skynde seg å kjøpe, så ikke «verdens ondeste mann» kommer ham i forkjøpet. Brattenschlag tenker at smykket kunne passe til Ada, som er født i skorpionens tegn. Idet han er i ferd med å kjøpe brosjen og en sjelden tarotkortstokk, kommer en mann inn i butikken og krever å få kjøpe kortstokken. Mannen viser seg å være den beryktede okkultisten Aleister Crowley. Det blir opptakten til en serie mystiske hendelser, forsvinninger og uforklarlige dødsfall, som Brattenschlag uforvarende virvles inn i.

Som i sine tidligere romaner vever H.K. Fauskanger historiske skikkelser og faktiske hendelser inn i et intenst krimplott, der Brattenschlag og hans ledsager professor Lagergren stilles på de vanskeligste prøver.

 • Katherine Center: Det du redder i en brann. Roman
 • K.A. Applegate: Gjenforeningen + Sykdommen. Barn. Bok nr 29 og 30 i Animorphs-serien
 • Liv Margareth Alver: En tåre av blod. Serieroman. Bok nr 13 om Hanseatene
 • Hege Norman-Stormbringer: Thale. Serieroman. Bok nr 5 om Damelaget

6.februar:

Mari Jonassen: Alt hva mødrene har kjempet: kvinner og motstand 1940-1945. Sakprosa

Beretningene i denne boken vitner om kvinners omfattende deltakelse i motstandsarbeidet under den tyske okkupasjonen, en innsats som ofte blir glemt og oversett.

Vi får høre ti ulike kvinners historier. De forteller bla. om dramatisk flukt fra skuddvekslinger som kostet tyskere livet og førte til at 34 nordmenn ble henrettet, om å skjule sabotører som skulle sprenge jernbanelinjer og rane banker, og oppbyggingen av en ny Milorg-gruppe og om illegale aviser. Også mødrene kjempet for Norges frigjøring.

 • Mette Barfelt: Bedre sent enn aldri. Serieroman. Bok nr 2 i Fjordbris-serien
 • Sissel Chipman: Den mistenksomme ponnien + Jakten på den perfekte ponnien. Barn. Bok nr 1 og 2 i Sokki-serien
 • Aud Midtsund: Hittebarnet. Serieroman. Bok nr 13 i Tårnhuset-serien
 • Lars West Johnsen og Jens Marius Sæter: Kongens flukt. Sakprosa.
 • Anders Gustafson og Johan Kant: Mordbrann. Krim. Bok nr 2 om Singöspionen.
 • Odd Harald Hauge: Paranoia. Krim. Bok nr 3 om Lars Lande og Anders Alme.

Synne Corell: Likvidasjonen: historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom. Historie.

Hvem utførte holocaust i Norge?

Holocaust i Norge besto av to likvidasjonsprosesser: en økonomisk og en fysisk.

Den økonomiske likvidasjonen innebar at alt jødene eide, ble inndratt av okkupasjonsregimet. Verdiene skulle gjøres om til rene penger, som så skulle tilfalle staten.

Den fysiske likvidasjonen betydde arrestasjoner, deportasjoner og drap av den jødiske befolkningen i Norge. Disse prosessene var uløselig forbundet, men hittil har framstillingene av holocaust i Norge satt den fysiske forfølgelsen i forgrunnen.

I Likvidasjonen forteller Synne Corell historien om det norske holocaust på ny, med den økonomiske forfølgelsen som innfallsvinkel. Det gir en helt ny beretning om et av de mørkeste kapitlene i norsk historie.

7.februar:

Tore Haug: Den 12.mann: historien om Jan Baalsrud og de som reddet han. Biografi.

Vinteren 1943 blir tolv norske motstandsfolk om bord i «Brattholm» overrumplet av tyskerne i Troms. Elleve blir drept eller tatt til fange, bare én klarer å flykte: Jan Baalsrud.

Med et forsprang på noen få hundre meter og blodspor etter seg i snøen legger han ut på krigshistoriens mest legendariske flukt. Gestapo er stadig i hælene på ham, og i storm og kulde forserer han det ugjestmilde, snødekte landskapet i håp om å komme seg over til Sverige. Underveis skal han få uvurderlig hjelp av lokalbefolkningen. Mange av dem setter livet på spill for å hjelpe Jan Baalsrud i sikkerhet.

 • Alf R. Jacobsen: Banesår. Fakta.
 • Fjodor M. Dostojevskij: En liten helt + Dobbeltgjengeren + Krótkaja. Romaner
 • Kristin S. Ålovsrud: Bortført. Serieroman. Bok nr 26 om Sagmesterens barn.
 • Erik Veum: Det svenske sviket. Sakprosa
 • Øystein Stene: Drømmenes orden. Ungdom.
 • Lucy Clarke: Du elsket alltid havet. Krim.
 • Sigrun Slapgard: Eit hemmeleg liv: spesialagent og Spaniafrivillig Wilhelm Holst. Biografi.
 • Gunnar Myklebust: Mysteriet på Magerøya. Saprosa

8.februar:

Soudabeh Alishahi: Smil. Roman

Gripende og humoristisk roman fra Oslos første fribyforfatter.

Partow bor utenfor Teheran med mannen Jones og svigerfaren Haji Barat. Partow er assistent i en frisørsalong, Jones er gal og svigerfaren en sterkt pleietrengende krigsinvalid. For at hverdagen skal gå rundt, har familien ansatt afghaneren Soleiman, han skal på ulike måter bidra til at både far og sønn får den hjelpen de trenger. Historien fortelles av Partow, men da hun får tak i Soleimans dagbok, veksler romanen mellom hans nedtegnelser og Partows egen fortelling..Med en god porsjon galgenhumor og stor innlevelse fletter Soudabeh Alishahi det iranske dagliglivet og den politiske virkeligheten før og etter innføringen av prestestyret sammen i en roman utenom det vanlige.

 • Patrick Bishop: Operasjon Tirpitz. Historie
 • Sissel Bøe: Trolleliv. Barn

Eddie Jaku: Verdens lykkeligste mann. Sakprosa

Eddie Jaku så først og fremst på seg selv som tysk, dernest jødisk. Men alt skulle forandre seg den 9. november 1938, da han ble banket opp, arrestert og ført til en konsentrasjonsleir.

De neste sju årene opplevde Eddie grusomheter det er vanskelig å forestille seg, først i Buchenwald, deretter i Auschwitz og til sist i nazistenes dødsmarsj. Eddie kom fra prøvelsene med livet i behold og lovet seg selv å smile hver dag. Han hedrer dem som ikke overlevde ved å dele det han har lært og leve livet på best mulig måte. Nå ser han på seg selv som «verdens lykkeligste mann». Hundreåringen har mye å lære oss om takknemlighet, lykke og et godt liv. Gjennom denne hjerteskjærende, men mest av alt håpefulle fortellingen, lærer vi hvordan det er mulig å finne lykke selv når det ser som mørkest ut.

Livet kan være vakkert hvis du gjør det vakkert. Det er opp til deg.

9.februar:

Frank Aarebrot: Krigen på 200 sider. Sakprosa

Frank Aarebrot gir her en lettfattelig og interessant innføring til andre verdenskrig i Norge.

Han trekker linjer både før og etter krigen, men konsentrerer seg i hovedsak om de dramatiske årene fra 1940 til 1945. Nils Ole Oftebro leser lydboka.

 • Ketil Bjørnstad: Drømmen om havet. Roman. Andre bok i Viktor Alveberg-trilogien
 • Kate Helen Simonsen: Familiebånd. Serieroman. Bok nr 21 i Villblomster-serien
 • Sylvia Day:  I ett med deg. Serieroman. Bok nr 5 i Crossfire-serien.
 • Dorthe Erichsen: Skygger fra fortiden. Serieroman. Bok nr 15 i Seterliv-serien

Svein Sæter: XU: i hemmeleg tjeneste 1940-45

Boka fortel historia om XU, den hemmelige etterretningsorganisasjonen i det okkuperte Norge.

XU var knytt til Forsvarets Overkommando i London, men var leia av sivile kvinner og menn. Organisasjonen hadde omlag 1500 agentar i Norge, og fleire norske agentar i Tyskland. XU kartla alle tyske festningsverk, anlegg og kommunikasjonar. XU er ukjent for nordmenn flest, delvis på grunn av den strenge teieplikta som vart oppheva først i 1988.

10.februar:

Kurt Aust: De usynlige brødre. Krim. Bok nr 1 om Even Vik

Mai-Britt Fossen, forlagsredaktør og småbarnsmor, tar livet av seg selv på en fortauskafé i Paris. Ifølge ektemannen Finn-Erik har de vært lykkelige sammen.

Eksmannen hennes, matematikeren Even Vik, blir mer og mer sikker på at Mai-Britt ikke har begått selvmord frivillig. Han reiser til Paris, og finner ut at Mai-Britt har skrevet på en bok om Isaac Newtons hemmelige liv. Even begynner å tro at manuskriptets innhold har noe med dødsfallet hennes å gjøre.

 • Aud Midtsund: Arv og tilgivelse. Serierman. Bok nr 32 i Malmbyen-serien
 • K.A. Applegate: Atskillelsen + Sammensvergelsen. Barn. Bok nr 31 og 31 i Animorphs-serien
 • Liv Køltzow: Det avbrutte bildet. roman.
 • Annette Münch: Dropout. Ungdom

Anna Gavalda: Ein vakker dag. Roman

Søskena Simon, Garance og Lola stikk av frå eit lite lovande slektsbryllaup for å besøkje den yngste broren sin, Vincent.

For ei stund legg dei bak seg tankane om barn og familie, kjærleikssakn og skilsmissesorg og kvardagens kjas for å nyte barndommen igjen, ein siste gong.

13.februar:

Pål Gerhard Olsen: Oslo-piken. Krim. Bok nr 5 i Aron Ask-serien

Aron Ask har flyttet til Oslo og det er hetesommeren 1997.

Han forsøker å skape seg en ny start som privat etterforsker, med kontor like ved Lapsetorvet. Han får et oppdrag fra en kvinnelig avdelingsdirektør ved Universitetsbiblioteket. Hun har kort tid igjen å leve og ønsker at Ask skal hjelpe henne med finne igjen mannen hun for femten år siden hadde et forhold til.

 • Sissel Chipman: Den spretne ponnien + Det spøker for Sokki. Barn nr 3 og 4 i Sokki-serien
 • Michael Connelly: Det femte vitnet. Krim. Bok n 4 om Mickey Haller
 • Odd Nordstoga: Eg og Pondus går for gull + Eg og Pontus går i land. Barn. Bok nr 1 og 2 i Eg og Pontus-serien
 • Ingelin Røssland: Flyt. Ungdom
 • Andzej Sapkowski: Foraktens tid. Fantasy. Bok nr 4 i Volveren-serien
 • Geir Gulliksen: Joel og Io. Barn.
 • Bente Pedersen: Sjamanens datter. Serieroman. Bok nr 28 i Raija-serien
 • Mette Barfelt: Sjanser er til for å tas. Serieroman. Bok nr 3 i Fjordbris-serien

14.februar:

Minne Darke: Kjærlighetens melodi. Roman.

Noen ganger går veien til hjertet gjennom en melodi.

Konsertpianisten Diana er endelig klar til å gifte seg med forloveden Arie. Men dette får Arie aldri vite. På vei hjem fra turné skjer det en forferdelig ulykke, og Arie blir stående igjen alene. Han vet heller ikke at Diana har skrevet en melodi til ham, en melodi som rommer historien om dem.

I Skottland strever Evie med kjærlighetssorg. Etter år med reising og mislykkede forsøk på å slå gjennom som poet, ønsker hun seg et mer stabilt liv. Hun drømmer om et hjem og om ekte kjærlighet. Samtidig har Dianas kjærlighetsmelodi reist verden rundt, funnet rom i nye hjerter og fått mennesker til å forelske seg. Og én dag når den fram til Evie. Kan melodien få Arie og Evie til å møtes? Og vil de tørre å åpne hjertet sitt for hverandre?

Kjærlighetens melodi er en hjertevarm fortelling om det å kjenne seg fortapt, for så å bli funnet igjen. Og en hyllest til musikkens enestående evne til å bringe mennesker sammen.

 • Mari Jungstedt: Et mørke iblant oss. Krim. Bok nr 14 om Anders Knutas.
 • Fanny Duckert og Øyvind Kvalsnes: Flørt! om blik, berøring og øyeblikkets kjemi. Sakprosa
 • William Shaw: Gravens hemmeligheter. Krim.
 • Anne B. Ragde: Haren og skilpadden + Løva og musa + Mannen og de kranglesyke sønnene. Barn. Bok nr 1,2 og 3 om Æsops fabler
 • Christina Piishiris: Kjærlighetssanger for skeptikere. Roman
 • Arnfinn Kolerud: Kom ikkje inn i mitt hus. Roman. Bok nr 2 i Vassbygda-trilogien
 • Anton Andersen: LOL! Verdens beste vitser. Barn.
 • Hilde Hagerup: Lysthuset. Barn.
 • Bente Pedersen: Sidesprang. Serieroman. Bok nr 7 om Aurora

Anniken Mathiesen Lien: Kjærlighetsmønster: alle kan finne ekte kjærlighet. Sakprosa

Et kjærlighetsmønster er det ubevisste mønsteret som styrer kjærlighetslivet ditt. Hvilken type forhold du har, hvilken rolle du tar og ikke minst hvem du tenner på og tiltrekkes av.

Er du frustrert over kjærlighetslivet ditt? Denne boken vil hjelpe deg til å få det forholdet du innerst inne ønsker deg. Når du frigjør deg fra det gamle kjærlighetsmønsteret, og begynner å verdsette og elske deg selv, vil du bli klar til å åpne opp og ta imot ekte kjærlighet. Du vil innse at du har mulighet til å skape akkurat det kjærlighetsforholdet du ønsker deg.

Anniken Lien Mathiesen gir deg tydelige råd og mentale øvelser som vil gjøre deg i stand til å ta gode og bevisste valg i livet.

«Denne boken hjelper deg til å forstå deg selv og kjærlighetsmønstrene dine bedre. Og gir deg mulighet til å endre dem.»

Janne Formoe

15.februar:

Muna Shehadi: Eves sannhet. Roman. Bok nr 2 om Fortunas døtre

Eve og de to søstrene hennes forsøker fortsatt å fordøye nyheten om at moren, den berømte filmskuespilleren Jill Croft, umulig kunne være deres biologiske mor.

Det har gått et år og Eve strever med det meste. Forholdet går dårlig, hun føler seg forbigått på jobben. Hun trenger en ny start. Da stemoren Lauren tipser om en jobbmulighet i en annen by, griper Eve sjansen. Eve bærer på en stor og vond hemmelighet fra barndommen. Den gang betrodde hun seg til moren, men ble avfeide. Etter dette har hun alltid følt seg utenfor. Tør hun nå å fortelle hemmeligheten til noen? Hvordan kommer de to søstrene hennes til å reagere?

 • Mina Lystaad: Helmer og Matilda: aksjon bestevenn. Barn
 • Ivan Turgenjev: Det stormer om våren. Roman
 • Aleksander Solsjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitsj’ liv. Roman
 • Alf R. Jacobsen: Rød august. Sakprosa
 • Kristine S. Henningsen: Veien tilbake. Serieroman. Bok nr 8 om Sofia på Måkøya

16.februar:

Åshild Mathisen: Ingen søndagsskole: tro, makt og strid i Kristen-Norge. Sakprosa

Dette er en bok om smertefulle konflikter i den offentlige kristenheten og om kampen for å gjøre kristendommen relevant for en ny tid.

Samtidig er det en fortelling om samhørighet på tvers av skillelinjer, om mot, endringsledelse, kvinnelig lederskap – og de voldsomme motkreftene omstilling kan utløse.

Åshild Mathisen tar leseren med til Nord-Norge, til sin læstadianerbakgrunn med sin særegne kristendomsforståelse. Derfra går reisen sørover, der Mathisen blir en del av det indre liv i KrF og avisa Vårt Land – to miljøer der endring er brennbart, fordi det rokker ved selve gudstroen. Mathisen forteller sin historie frem til hun i 2018 måtte gå av som sjefredaktør i Vårt Land etter to år.

 • Karsten Alnæs: Sabina. Roman
 • Ketil Bjørnstad: Veien til Dhaka. Roman. Bok nr 3 i Victor Alveberg-trilogien

Yrsa Sigurdardottir: Løgnen. Krim

Et helikopter er på vei for å hente fire mennesker som er værfaste på et fyr. Når de nærmer seg fyret ser de en kvinne sitte bøyd over en såret mann. Hun har en kniv i hånden, hun kikker opp mot helikopteret og hun skriker …

Løgnen er nok en spennende roman fra Islands store krimforfatter Yrsa Sigur.ardóttir. Gradvis avdekker hun sannheten om hva som skjedde ute på fyret, samtidig som hun reflekterer over når man skal la noen leve, og når det er best å la et menneske man er glad i, dø. «

17.februar:

Linda Lund Nilsson: Kjære bestemor: alt vi aldri snakket om. Biografi.

Om røtter, relasjoner og det vi glemmer å snakke om

I denne boken gjenforteller Linda Lund Nilsson historien om bestemoren hun satte så høyt. Hun skildrer bestemorens oppvekst, ekteskapet – og sitt eget forhold til henne både som barn og voksen. Hva drømte bestemoren om, egentlig? Burde Linda besøkt henne oftere? Forfatteren skildrer lukten av bestemors sødmefylte plommesyltetøy kontrastert mot den spinkle nakken som sakte mistet livskraften. Boken avdekker også mysterier og svik, og stiller det grunnleggende spørsmålet: Hva med alt vi aldri snakker om? Boken spiller på dype nostalgiske strenger og handler om temaer vi alle kjenner igjen: relasjoner, røtter og slekters gang.

 • Bergljot Nordal: Bare la meg være i fred. Ungdom
 • K.A. Applegate: Illusjonen + Profetien. Barn. Bok nr 33 og 34 i Animorphs-serien
 • Hege Norman-Stormbringer: Lisbeth. Serieroman. Bok nr 6 i Damelaget-serien
 • Gabriel Michael Vosgraff Moro: Der lyset slipper inn. Roman.

20.februar:

Jenny Han: Hvis du bare var min. Ungdom. Bok nr 1 om Lara Jean

Boka bak Netflix-suksessen TO ALL THE BOYS I’VE LOVED BEFORE

Lara Jean oppbevarer alle kjærlighetsbrevene sine i en hatteeske hun har fått av moren. I esken ligger det ett brev for hver gutt hun har vært forelsket i. Men det er ikke vanlige kjærlighetsbrev, Lara Jean skriver kun for å slutte å være forelsket. Det er aldri meningen at noen andre skal lese dem. En dag blir brevene på mystisk vis sendt ut til guttene de handler om, og Lara Jeans kjærlighetsliv tar en uventet vending. Hvis du bare var min er første bok i trilogien om Lara Jean.

 • Odd Harald Hauge: Everest. Spenning
 • Geir Gulliksen. Hannu, Hannu. Bran
 • Aud Midtsund: Løgn og sannhet. Serieroman. Bok nr 14 i Tårnhuset-serien
 • Mons Kallentoft: Se meg falle. Krim. Bok nr 1 om Tim Blanck

Marit Beate Kasin: Vinterdans. Sakprosa

14 hunder. En kvinne. Tusen kilometer. En kamp med seg selv, naturkreftene og konkurrentene.

Tre ganger har Marit Beate Kasin deltatt i Finnmarksløpet, et beintøft kappløp på over 100 mil i noen av de mest krevende og øde fjellområdene i landet. En indre og ytre reise, fra å være nybegynner i langdistanse hundekjøring, til å bli Norgesmester og sammenlagtvinner i Europas lengste hundeløp. Gjennom gripende historier fra et tiår som hundekjører forteller Marit om sin altoppslukende lidenskap. Om et liv i storm og stillhet, tett på naturen og hundene.

Dette er en bok om å leve enkelt og drømme stort. Om samspillet mellom mennesker og dyr. Om kreftene i naturen og i oss selv, og hvordan møtet med ekstreme situasjoner og utfordringer gjør oss sterkere.

21.februar:

Umberto Eco: Rosens navn. Roman

Rosens navn er blitt en moderne klassiker, og siden utgivelsen i 1984 har den solgt millioner av eksemplarer. Boken kan leses som en kriminalhistorie, men også som en storslagen skildring av middelalderen, som en underholdningsroman av beste merke.

En novemberdag i 1327 ankommer broder William fra Baskerville et kloster i de norditalienske fjellene. Han er utsendt for å megle i maktkampen mellom paven i Avignon og keiser Ludvig IV, men snart får han annet å tenke på.

I løpet av syv skrekkfylte døgn blir den ene munken etter den andre funnet drept, og William forvandler seg til en etterforsker, bevæpnet med Aristoteles sin logikk, Thomas av Aquinas sin teologi og Francis Bacons vitenskapelige skepsis.

 • Hilde Hagerup: Bittet. Barn
 • Anne B. Ragde: Den syke løven + Gutten som ropte ulv, ulv + Sola og nordavinden. Barn. Bok nr 4,5 g 6 om Æsops fabler
 • Bjørn Sortland: Det blir pinlig uansett. Barn
 • Lucy Clarke: Jeg glemte deg aldri. Spenning
 • Linn T. Sunne: Lett lykkelig. Ungdom
 • Alf R. Jacobsen: Nikkel, jern og blod. Fakta

22.februar:

Alexandra Beverfjord: Kretsen. Krim

Intens journalistkrim fra Alexandra Beverfjord

Den 19 år gamle BI-studenten Helle Isaksen blir funnet naken, maltraktert og drept i sin egen leilighet. Senere forsvinner andre jenter med tilknytning til Helle, for så å dukke opp igjen som torturerte lik. Krimreporteren Joakim Lund Jarner og den urutinerte, men pågående kollegaen Agnes Lea får i oppdrag å dekke drapet. Journalistarbeidet leder dem til noen av samfunnets mektigste, men også mørkeste sfærer, og setter snart deres eget liv i fare.

Den erfarne journalisten Alexandra Beverfjord debuterer med en intens krim fra et hektisk pressemiljø, preget av både journalistiske idealer og etiske overtramp.

 • Kristin S. Ålovsrud: Lys i mørket. Serieroman. Bok nr 18 i Fredsår-serien
 • N.K. Lillebo: Rør ikke de som sover. Barn

23.februar:

Nikolaj Frobenius: Svanesang. Krim

En psykologisk thriller om rikdom, misunnelse og paranoia.

Adrian Svane har bygget opp et suksessrikt eiendomsfirma i Bærum og er familiens patriark. Etter en storstilt feiring av sin 70-årsdag drar han av gårde på den årvisse fjellturen med sin gode venn og forretningspartner Tim Vernon. Men så hører ikke familien mer fra Adrian, og letemannskap blir sendt ut. Tim Vernon blir funnet drept og stygt skamfert i en steinur like ved, og hytta der de oppholdt seg, er blitt rasert innvendig. Adrian selv er sporløst forsvunnet, og familien utsettes for skremmende trusler.

Mens letingen pågår, forsøker sønnen Jonathan å grave i farens fortid i håp om å forstå hva som har skjedd. Han oppdager snart at hans vitale, tilstedeværende far ikke var den personen han utga seg for å være. Det finnes mørke hendelser i farens fortid. Jonathans verden vakler, oppdagelsene han gjør, tvinger ham til å stille spørsmål også om seg selv – hvor han kommer fra og hvem han egentlig er.

«årets beste norske psykologiske thriller»

Aftenposten

 • Inger Johanne Sæterbakk: 1000 dagar. Barn
 • James Patterson: Fanget i mørket. Krim. Bok nr 1 om Alex Cross.
 • Lotta Luxemburg: Forsvunnet. Krim.
 • Kate Helen Simonsen: Utfordringer. Serieroman. Bok nr 22 i Villblomster-serien

24.februar:

Aud Dalsegg: Ut av psykopatens grep: hvordan komme fri fra helsefarlige mennesker. Sakprosa

Boken handler om psykopatens ofre, hvordan det oppleves å være i en psykopats makt, og hva man konkret kan gjøre for å komme ut av den vanskelige situasjonen.

Forfatterne tar også opp barns situasjon og hvilke konsekvenser en psykopats adferd kan få for dem, mobbing og psykisk vold i arbeidslivet, og hvilken rolle den tredje part i form av hjelpeapparat og andre utenforstående spiller.

 • Ketil Bjørnstad: De udødelige. Roman
 • Anna Gavalda: For ope hjarte. Noveller.
 • K.A. Applegate: Forslaget + Mutasjonen. Barn. Bok nr 35 og 36 i Animorphs-serien
 • Kurt Aust: Hevnens alkymi. Krim. Bok nr 2 om Even Vik
 • David Sundelin: Lydboken som ikke ville slutte. Barn

27.februar:

Fazullah Muradi og Jon Gangdal: Ingen bror frå bli igjen: en kamptolks beretning om krigen i Afghanistan og Norges svik. Debatt.

Sterk historie fra krigen i Afghanistan, sett fra afghansk side.

17 år gammel ble afghaneren Faizullah Muradi rekruttert som tolk for de norske kampstyrkene i Afghanistan. I løpet av to års aktiv tjeneste var Faizullah involvert i noen av de hardeste kampene norske militære enheter har utkjempet i landet. Han knyttet sterke bånd til sine medsoldater. Etter avsluttet tjeneste våren 2011 ble han overlatt til seg selv. Var soldatløftet «Ingen bror får bli igjen» bare tomme ord?

Faizullah ble sporet opp av Taliban, som truet ham og familien på livet. Dette er Faizullahs egen historie, skrevet i samarbeid med den erfarne sakprosaforfatteren Jon Gangdal.

 • Janne Raninen og Ivar Andersen: De kaller meg en morder. Biografi
 • Michael Connelly: Echo Park. Krim. Bok nr 12 om Harry Bosch
 • Thore Hansen. Gutten i dragereiret. Ungdom. Bok nr 1 om Skogland
 • Margit Sandemo: Inn i det ukjente. Serieroman. Bok nr 15 om Heksemesteren
 • Jenny Han: Ps: jeg elsker deg fortsatt. Ungdom. Bok nr 2 om Lara Jean.

Pål Gerhard Olsen: Tusenårsriket. Krim. Bok nr 6 om Aron Ask.

Aron Ask finner sin kone Turid drept i Akerselva og blir selv siktet for drapet av et pågående politi.

Han blir sluppet ut mot meldeplikt og har nå kort tid på seg for å finne den skyldige. Samtidig som han desperat forsøker å overbevise politiet om sin uskyld, får han flere og flere indikasjoner på at nøkkelen til mordgåten er å finne i Turids fortid. Og gradvis avsløres det for ham at hun var en mye mer komplisert person enn hva han ble klar over i løpet av deres korte, lykkelige samliv.

28.februar:

Umberto Eco: Baudolino. Roman

En nervepirrende og fargerik roman, der sann historie veves sammen med myter og legender til en nesten surrealistisk fortelling.

Konstantinopel står i flammer. Året er 1204, og det fjerde korstoget har inntatt byen der pilgrimer plyndrer, dreper og brenner ned. Den bysantiske historieskriveren Niketas søker tilflukt i en av byens kirker og blir i siste liten reddet av en ukjent mann ved navn Baudolino. Under flukten forteller Baudolino sin historie, i håp om at Niketas en gang skal nedtegne den.

Som 13-åring blir Baudolino Keiser Fredrik Barbarossas adoptivsønn, og også hans rådgiver i maktkampen mellom keiserdømmet og pavemakten i Roma. Keiseren dør under mystiske omstendigheter, og Baudolino frykter at han er blitt myrdet…

En god historie fortjener alltid å bli fortalt, og i Umberto Ecos selskap blir ingen skuffet.

 • Anne B. Ragde: Bondejenta og melkespannet + Eselet og selskapshunden + Kråka som lånte fjær + Ulven i fåreklær. Barn. Bok nr 7, 8, 9 og 10 om Æsops fabler
 • Vera Henriksen: Dronningsagaen. Roman
 • Bente Pedersen: Farlig forbindelse: Serieroman. Bok nr 8 om Aurora.
 • Mari Jungstedt: Jeg ser deg. Krim. Bok nr 15 om Anders Knutas

Laura Marshall: Venneforespørsel. Krim

Louise Williams får en venneforespørsel som får hjertet hennes til nesten å stoppe. “Du har fått en venneforespørsel fra Maria”. Men Maria Weston har vært savnet i mer enn 25 år.

Hun ble sist sett på en avslutningsfest på skolen hun hadde gått på, og alle har siden da antatt at hun er død. Spesielt Louise, som hele livet har båret på en forferdelig hemmelighet.

Det kommer flere meldinger fra Maria, og Louise føler seg tvunget til å gjenoppta kontakten med gamle venner som hun lenge forsøkte å imponere. Hun forsøker å finne ut av hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden, og hun skjønner at det er mye hun ikke ante. Det eneste som er sikkert, er at Maria Weston forsvant den kvelden. Og at ingen har hørt fra henne etter det før plutselig nå …

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!