Nye lydbøker i februar - Fabel

Nye lydbøker i februar

Gode kjærlighetsromaner, spennende dokumentarer og medrivende krim. Gled deg til alle lydbøkene som kommer i Fabel i februar!

Mann som lytter til lydbok mens han sitter på kafé

 

1.februar:

Lydbok - Osvald-

Morten Conradi: Osvald: storsabotøren Asbjørn Sunde. Historie

Asbjørn Sunde var den kommunistiske krigshelten som forsvant i kulden. Dette er historien om en av de dristigste motstandsmennene under krigen i Norge, om en gåtefull personlighet og et tøft liv. 

Asbjørn Sunde ledet en sabotasjeorganisasjon best kjent som Osvald-gruppa, etter et av Sundes dekknavn. Gruppa gjennomførte mer enn 100 aksjoner og mistet 35 medlemmer.

I 1954 ble han dømt for spionasje for Sovjetunionen og avskrevet som landsforræder, etter en prosess som etterlater mange spørsmål. Sunde og Osvald-gruppa ble gjemt og glemt. Osvald-sabotørene fikk oppreising av det offisielle Norge først i 2013.

2.februar:

Rune Timberlid: Priseld. Krim. Bok nr 2 om Rolf Randen.

Politimannen Rolf Randen ved Jølster lensmannskontor får ei komplisert sak i hendene då ein transport av måleri til Astruptunet blir rana.

Fleire av Nikolai Astrups mest kjende måleri er forsvunne, og Randen leiar jakta på kunstverka. Etterforskinga fører han inn i ei sak der illegal omsetting av kunst, barnepornografi og drap er ein del av kvardagen.

5.februar:

Susan Casserfelt: Øyet som ser. Krim. Bok nr 3 om Kajsa og Zeta

En død kvinne blir funnet ved Örnsköldsvik kunstgalleri, og den pensjonerte politietterforskeren Christian Modig kalles inn. Merkelige sammentreff tyder på at den døde kvinnen har koblinger til den verdenskjente kunstneren Zeta, som har vært mystisk forsvunnet i to år.

På samme tid forberedes det en stor retrospektiv utstilling av verkene hennes på kunstgalleriet, til tross for at den eksentriske Zeta fortsatt er savnet. I stedet for en rask løsning i saken virker det som om alt bare floker seg til, og Modig savner sin tidligere kollega, Kajsa Nordin, som er på ferie i solfylte Spania med kjæresten Sam.
Fra ingensteds dukker Zeta plutselig opp i Firenze i Italia, sammen med en ung elsker. Samtidig får Modig en samtale fra en hysterisk gråtende Sam, som forteller at Kajsa har havnet i trøbbel med den spanske ordensmakten.

  • Kaja Nylund: Et sårt savn. Serieroman. Bok nr 29 i Perlemor-serien
  • Per Marius Weidner-Olsen: Ny mann. Roman
  • Ninni Schulman: Svar hvis du hører meg. Krim. Bok nr 3 om Magdalena Hansson. 

David Attenborough: Et liv på vår planet – Mitt vitnesbyrd og en visjon for fremtiden. Dokumentar

Et liv på vår planet er en sterkt personlig fortelling om endringene som har skjedd i verden siste hundre år, omtrent like lenge som naturhistorikeren, forskeren og TV-personligheten Sir David Attenborough har levd på kloden.

Dette er hans beretning om livet på jorden, og hans visjon for fremtiden her. I lydboka forteller han: «Jeg er 93. Jeg har hatt et ekstraordinært liv. Det er først nå jeg skjønner hvor ekstraordinært. Som ung mann følte jeg at jeg var der, ute, og opplevde den uberørte, ville natur – men det var en illusjon. Det har skjedd en tragedie i vår tid, knapt merkbar fra dag til dag, men tapet av planetens ville steder, det biologiske mangfold har blitt sterkt redusert. Det er dette som er det tragiske. Jeg har vært vitne til denne tilbakegangen. Et liv på vår planet er mitt vitnesbyrd og min visjon for fremtiden».

6.februar:

Ann-Helén Laestadius: Stjålet. Roman

En varm, men samtidig sviende skildring av en glemt del av Sverige hvor mennesker blir satt mot hverandre. Der reinsdyr blir jaget og brutalt drept, uten at politiet etterforsker forbrytelsene. Der spenninger mellom samer og andre beboere forgifter generasjoner.

Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat.

Trusselen mot Elsa forandrer henne for alltid, og gjennom årene bærer hun med seg en del av et reinsdyrøre som en konstant påminnelse. Familien og slektningene kjemper for rettferdighet, men i det stille vokser en desperasjon.

Sven Egil Omdal: Nordmennene i Sachsenhausen. Dokumentar

Rundt 2500 nordmenn var fanger i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under annen verdenskrig. Sven Egil Omdal skriver den første samlede fremstillingen om de norske fangene, og om de politiske ideene i kretsen rundt Einar Gerhardsen, som ble viktige for Etterkrigs-Norge.

De 2500 nordmennene var bønder og arbeidere, professorer og leger, fiskere og kjøpmenn som sultet sammen, slet sammen og drømte sammen. Her skapte nazistene ironisk nok et politisk verksted for helt andre ideer enn nazismen. I norskebrakkene fantes to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og andre som skulle bidra til å skape et bedre Norge etter krigen.

Bestialiteten i Sachsenhausen kan være vanskelig å fatte, om det ikke hadde vært for at også denne mørke krigshistorien er i ferd med å gjenta seg.

7.februar:

Camilla Davidsson: Liten toroms med potensial. Underholdningsroman. 

Sofia er en storbyjente som stort sett vet hva hun vil med livet sitt. – i hvertfall er det det hun tenker om seg selv. Hun har en kjekk og framgangsrik kjæreste, en godt betalt jobb i finansbransjen og nylig har hun kjøpt et oppussingsobjekt på en fin adresse i Stockholm.

Om det ikke hadde vært for at leiligheten måtte pusses opp, de lange jobbkveldene, hennes umulige sjef og skilsmissen til foreldrene, hadde nok alt vært fint.
Etter litt research leier hun oppussingsfirmaet med de beste referansene, men håndverkeren Arvid kommer seint, virker upålitelig og stiller alle slags merkelige spørsmål. Spørsmålene får Sofia til å tenke på andre måter enn før. Når hun sier ja til å gjøre ham en litt uvanlig tjeneste får det uventede konsekvenser.
Dette er en sjarmerende og inspirerende roman som beveger seg mellom Stureplan og snøtunge hytter i Dalarna, mellom fortvilelse og håp om nye begynnelser.

8.februar:

Edouard Louis: En kvinnes frigjøring. Roman

En kvinnes frigjøring er et ømt og skarpt morsportrett, en historie om oppbrudd og forsoning og et litterært manifest.

Samtidig belyser den det som kanskje er forfatterens større prosjekt, å vise et slags røntgenbilde av samfunnet gjennom sin egen og sin families historie. Og få andre kan skildre det store i det lille med et bedre og skarpere blikk enn Edouard Louis.

I likhet med sin sønn, bryter moren opp, hun i godt voksen alder, for å skape seg et annet liv. Hun oppsøker ham i Paris og ber om å få vaske leiligheten hans mot en beskjeden lønn. Han sier nei, og tilbyr henne litt penger. Senere, etter å ha betraktet hvordan hun utelukkende ved hjelp av egen viljestyrke makter å skape seg en annen tilværelse enn den hun syntes dømt til av samfunnet og menneskene rundt seg, skal han kalle henne «dronningen av Paris».

9.februar:

Harriet Tyce: Bitter frukt. Krim

Alison burde være tilfreds. Hun har en kjærlig ektemann, en nydelig datter og en strålende advokatkarriere. Likevel lever hun et dobbeltliv med mye fest, alkohol og en affære med en kollega. En dag får Alison en ny oppgave, hun skal forsvare en kvinne som er anklaget for drap.

Langsomt går det opp for Alison at det er flere løse tråder i kvinnens forklaring. Samtidig blir Alison overvåket, og hun mottar ubehagelige meldinger. Meldinger som truer med å avsløre Alisons utroskap og alkoholmisbruk.
En dag blir truslene til virkelighet, da Alisons datter forsvinner.

  • Dinah Jefferies: Det glemte palasset. Roman

Bjørn Asle Nord: Skredet: ein far, ei dotter og kampen for livet. Dokumentar

15. mars 2017 går det eit enormt snøras nær fjellet Gråskallen på Haugastøl. Eit tysk turfølgje på seks er på skitur i området i eit forrykande uvêr. 23 år gamle Adina Lange blir nedgraven i snømassane. Ho ligg fanga halvannan meter under snøen og kan berre røre eit par fingrar i eine votten.

I «Skredet» blir lesaren med på faren si desperate leiting etter dottera og Adinas kamp for livet, men også ein utruleg innsats frå både frivillige og profesjonelle som gjer alt for å redde livet til den unge kvinna.
«Skredet» er ei dramatisk og rørande historie om ein kamp for livet i vill natur med frivillige heltar og dyktige hundar. Finst det noko betre i det norske samfunnet enn folk som stiller opp for andre, som brukar fritid og eigne pengar for å redde liv? Korleis gjekk det eigentleg med redningsoperasjonen på Haugastøl og alle dei seks skigåarane? Korleis blei livet etterpå – for far, turvener, hjelparar og ikkje minst for Adina?

12.februar:

Kristin Marja Baldursdottir: Karitas. Roman

En storslått roman om drømmer og lengsler, om uventet lykke og bunnløs sorg – og om sterke kvinneskjebner på begynnelsen av 1900-tallets Island.

Karitas Jónsdóttir vokser opp i en stor, farløs søskenflokk på Island. Men på tross av trange kår, er moren fast bestemt på at alle skal ha en utdanning. Og Karitas er talentfull. Et tilfeldig møte med en kvinne bak et staffeli sender henne til København for å studere og gjøre kunsten til en stadig viktigere del av livet.
Men så forelsker Karitas seg i den vakre fiskeren Sigmar, og livet tar igjen en vending for den unge kvinnen. For hvordan kan kunstneriske ambisjoner kombineres med den tradisjonelle islandske husmorrollen? Og er det mulig å velge mellom kunsten og kjærligheten?

13.februar:

Claire Douglas: Sist sett i live. Krim

Libby har behov for å komme seg vekk for en stund. Ekteskapet med James skranter, så da hun kommer over en annonse om husbytte, slår hun til.

For to uker bytter de sin lille leilighet i Bath mot et nydelig hus på den spektakulære kysten av Cornwall.
Men Libby får fort en dårlig følelse for huset de skal bo i. Det øde landskapet, som først ga henne fred og ro, virker med ett truende. Er de virkelig alene? Hvorfor føler hun seg da overvåket?
Kan det være Jamie som skjuler noe, eller er det bare Libby som er paranoid? Hvorfor bringer dette huset frem så dårlige minner? Minner fra den gangen hun sist så sin beste venn i live … og hva hun gjorde.

  • Edgar Allan Poe: Det ovale portrettet. Novelle
  • Edgar Allan Poe: Levende begravet. Novelle
  • Edgar Allan Poe: Malstrøm. Novelle. 
  • Rune Gerhardsen: Du er faren min likevel? Biografi

14.februar:

Beth O’Leary: Kjærlighet på avveie. Roman

En skamløst romantisk fortelling om sommer og kjærlighet – perfekt for fans av Jojo Moyes og Josie Silver.

Det er sommer, og Addie og søsteren suser langs veiene på den skotske landsbygda på vei til et bryllup. Bilen er lastet med mengder av snacks og store forventninger. Det ligger an til å bli den perfekte bilferie. Men snart blir reisen kraftig forsinket av en påkjørsel. Og hva verre er: Føreren av den andre bilen er ingen ringere enn Addies ekskjæreste, Dylan.

Det viser seg at Dylan og bestevennen er på vei til det samme bryllupet, men nå som bilen deres er forvandlet til et vrak, har Addie ikke noe annet valg enn å tilby dem å sitte på. Med mer enn 60 mil foran seg, i en bil lastet med hemmeligheter, tvinges Addie og Dylan til endelig å ta et oppgjør med den brokete forhistorien sin. Vil de rekke bryllupet? Og enda viktigere: Er historien om Addie og Dylan kommet til veis ende?

Rosie Walsh: Mitt livs store kjærlighet. Roman

Leo og Emma er det perfekte paret. Det er bare en hake: Emma er ikke den hun utgir seg for å være.

Da Emma treffer Leo i en begravelse, faller hun hodestups. Syv år senere er de gift, og datteren Ruby er kommet til verden. Emma, som nå er en anerkjent marinbiolog, har fått sitt eget lille økosystem, og verden er komplett. Leo elsker den bråkete, herlige familien sin. Han ble adoptert som liten, og for første gang kjenner han at han har et sted han hører til. Men så finner han ut at Emma skjuler en rekke hemmeligheter.
Hun heter ikke engang Emma.

15.februar:

Ruth Druart: Mens Paris sov. Roman

1944 i et okkupert Paris. På en plattform i Paris hvisker en mor farvel. Det er slutten. Men også begynnelsen.

En ung jødisk mor om bord på et tog som skal til Auschwitz, klarer på desperat vis å gi sitt nyfødte barn fra seg til en fransk jernbaneansatt. Alt hun har igjen etter å ha gitt fra seg det mest dyrebare hun har i livet, er håpet.

1953 i California. Jean-Luc forsøker å glemme det han har vært igjennom. Arret i ansiktet er en liten pris å betale for å ha overlevd nazi-okkupasjonen. Han har et nytt liv nå, en familie. Aldri hadde han trodd at fortiden skulle komme bankende på døren. På en mørk jernbanestasjon under krigen ble flere menneskers skjebne forent. Det som skjedde den dagen, vil endre livet deres for alltid. En uforglemmelig historie om en mors kjærlighet i et av historiens mørkeste øyeblikk.

16.februar:

Maria Kjos Fonn: Dette har jeg aldri fortalt til noen. Noveller

I novellesamlingen “Dette har jeg aldri fortalt til noen” er ingen innenfor, ingen har funnet sin plass, ingen forstår de sosiale lovene det er vanlig å følge.

Her møter vi unge mennesker med mye fortid og lite framtid, som alltid ødelegger for seg selv eller andre.

19.februar:

Clélie Avit: Jeg er her. Roman

Elsa ligger i koma etter en breulykke. Både legene og familien begynner å miste håpet om at hun skal våkne igjen. En dag kommer en ung mann, Thibault, inn på rommet hennes.

Han skulle egentlig besøke broren sin, som ligger på et rom like ved. Men, broren har fyllekjørt og forårsaket to unge jenters død og Thibault er opprørt og sint. Thibault setter seg ved sengen til Elsa og begynner å betro seg til henne. Snart oppdager han noe ved Elsa som ingen andre klarer å se. For Elsa er besøkene hans som et pust av frisk luft. Endelig er det en som snakker til henne som et vanlig menneske og som gir henne noe å kjempe for.

20.februar:

Lina Nordquist: Dit du går, vil jeg gå. Roman

En dramatisk generasjonsfortelling om kjærlighet og familiebånd. Om hvor avhengige vi er av hverandre – og av naturen. 

Unni flykter fra Norge til Sverige på slutten av 1800-tallet. Hun har begått en stor synd og må komme seg i sikkerhet med sønnen Roar og kjæresten Armod. På et øde sted, i en skog i Norrland, finner de ly i en enkel hytte. I det nye hjemmet er den lille flokken prisgitt naturens og storbondens nykker, og må takle fattigdom, matmangel, kulde, trusler og nød.
Mer en sytti år senere planlegger Kåra begravelsen til sin svigerfar Roar og innser at historien hans er full av hull og hemmeligheter. Hva var det egentlig som skjedde med familien hans i hytta i skogen? Hva var det Unni, Armod og barna opplevde som satte slike spor – spor som skulle prege familien i generasjoner?

  • Magnhild Bruheim: Maskerade. Krim. Bok nr 2 om Mons Strand

Liss Anda: Som om jeg ikke var redd. Psykologi

Opplever du at angsten tar for mye plass i hverdagen? Er du nysgjerrig på hvordan du kan jobbe for å ta makten fra angsten og leve livet som du selv ønsker?

Denne boka hjelper deg til å mestre angsten, gjennom informasjon om angst, gjenkjennelige historier fra hverdagen og ikke minst konkrete verktøy. Hvordan møter du angsten? Hvordan påvirkes du av hverdagsstresset ditt? Hvor ble det av selvfølelsen din i alt dette? Å bli kjent med angsten på nye måter lar deg styre mot et liv hvor du selv står ved roret.
Som om jeg ikke var redd passer for alle som ønsker å mestre angsten sin på nye måter. Boka kan også være nyttig om du er behandler eller kjenner noen som opplever angst.

21.februar:

Edy Poppy: Sammen. Brudd. Noveller

Sammen.Brudd. er en samling noveller om tosomhetens forvitring og ensomhetens utilstrekkelighet. Edy Poppy skriver om mennesker i tilværelsens randsoner, om intense parforhold og surnet begjær.

I en følsom og registrerende prosa skriver Poppy frem forelskelsens desperasjon og angsten for å bli værende igjen alene – på landsbygda, ved havet, ved søppeldynga, eller i storbyen Berlin. Med overskudd og originalitet leker hun med virkelighetens inntog i fiksjonen, og stiller nye spørsmål om hvordan sannheten best kan gripes.

22.februar:

Edouard Louis: Forandre seg. Roman

«Forandre seg: Metode» handler om Louis ekstreme klassereise, fra mobbet guttunge og underpriviligert tenåring til verdenskjent intellektuell og internasjonal stjerneforfatter, alt før fylte tredve.

Som den første i sin slekt tar Édouard høyere utdanning, og gjør siden et nærmest utenkelig sprang, når han kommer inn på eliteskolen École Normale Supérieure i Paris. På veien dit finner, og senere forkaster han mennesker som hjelper ham opp og fram. Som venninnen Elena og familien hennes. Deres verden av opera, middagsselskaper og litteratursamtaler blir en trygg havn for tenåringen fra Hallencourt, men oppleves for liten og provinsiell når han må komme seg videre.
Nådeløst selvgranskende skriver Édouard Louis om å forandre og gjenskape seg selv, som en hevn mot alt man kommer fra, og for å overleve, om hvor langt man kan nå, og hvor mye det kan koste.

23.februar:

Sverre Henmo: Dager uten sko. Roman

Stein Falk er en ensom, fraskilt far som har rendyrket sin ensomhet til de grader at han totalt har sluttet å gå utenfor den leiegården han bor i.

Han lever av å skrive Stanley Clemets-serien, en nokså populær kiosklitterær spenningsserie, legge kabal og se på TV. Så får han telefon fra sin åtteårige sønn Sebastian i Frankrike, som sier han kommer på besøk, og han får motstrebende en viss kontakt med en kvinne i leiligheten over, Inger Leide. Lekkasjer og reparasjoner i baderommene tvinger dem til en form for samarbeid. Stein finner ut at hennes situasjon minner om hans egen, bare verre: Hun er også skilt, men hennes barn – en datter – er død.

26.februar:

André Bjerke: De dødes tjern. Krim

Nyinnspilling av André Bjerkes klassiske grøsser, lest av Jan Gunnar Røise. 

En gruppe ungdommer reiser til en hytte for å finne årsaken til at en god venn begikk selvmord.
I løpet av noen høstdøgn utsettes de for en rekke nervepirrende opplevelser: Alt beveger seg i grenseland mellom drøm og virkelighet, i et slør av uhygge, inntil psykoanalytikeren Kai Bugge skjærer igjennom mystikken og presenterer løsningen.

27.februar:

Louise Penny: Mørkt motiv. Krim. Bok nr 1 om Armand Gamache.

Mørkt motiv er første bok i den bestselgende serien om Armand Gamache. Den kanadiske førstebetjenten er blitt kalt en moderne utgave av Hercule Poirot og er en leserfavoritt av de sjeldne. 

I grålysningen våkner maleriske Three Pines, en småby midt i den fransktalende delen av Canada, ikke langt fra Quebec. Det er en småby med gamle røtter, som har tiltrukket seg kunstnere og eksentrikere på leting etter trygghet og ro. Dagen i dag er en vanlig dag for alle byens borgere, med unntak av én. Jane Neal blir funnet død i skogen, med en jaktpil gjennom hjertet. Det må ha vært en jaktulykke, for hvem kunne vel med vilje tatt livet av Jane? Hun kjente alle, også deres hemmeligheter.

Førstebetjent Armand Gamache ved Sûreté du Québec har gjennom sitt virke lært at det finnes en slange i de fleste paradis. Han forstår snart at ikke alt er som det bør være i den idylliske småbyen. Noe farlig ligger på lur, og han må finne sannheten før mørket senker seg.

28.februar:

Susanne Fellbrink: Ennå synger hun ingen sanger. Krim. Første bok om Cilla Fallander

Første bok i underholdende og koselig spenningsserie! 

Cilla Fallander har alltid levd for musikken, men en hendelse i fortiden har satt en stopper for artistkarrieren. I stedet jobber hun nå som nattredaktør i Sundsvalls Tidning, mens hun prøver å håndtere livet med to små barn, en ukependlende mann og sangopptredener i helgene. En dag bestemmer hun seg: Det er på tide å starte en showgruppe og satse for fullt på musikk.
Samtidig brer en isende uro seg i Sundsvall. Flere kvinner har blitt overfalt av en ukjent overfallsmann, og noen har forsvunnet. Cilla begynner å føle seg overvåket i huset sitt, og når en personlig tragedie inntreffer, blir hun tvunget til å nøste i forbrytelsene som har rammet byen.

29.februar:

Thorvald Steen: Vekten av snøkrystaller. Roman

Det er vinteren 1970, og den fjorten år gamle guttens store drøm er å bli skihopper. Men etter et stygt fall i hoppbakken, konkluderer legen med at han lider av en uhelbredelig sykdom. Bare ett skihopp til kan være livsfarlig.

Skal han fortelle foreldrene hva legen har sagt, eller skal han holde det hemmelig for å få sveve en siste gang? Hjemme er det som om mor mer og mer lever i sin egen verden og far forsøker å glatte over noe. Romanen gir et bilde av en oppvekst i Oslo på begynnelsen av syttitallet. Det er en roman om et ungt menneskes kamp, og om livet som ikke blir slik man hadde tenkt seg.

Thorvald Steen: Det lengste svevet. Roman. 

Det lengste svevet er en frittstående fortsettelse av “Vekten av snøkrystaller”, historien om en ung gutt som i likhet med forfatteren rammes av en sjelden muskelsykdom.

Sjansene for å bli lenket til rullestol resten av livet er store, og gradvise lammelser av kroppen gjør det umulig å fortsette med favorittsporten, skihopp. Dette er dog en skjebne den lidenskapelige skihopperen nekter å finne seg i. Da lar 14-åringen seg likevel ikke stanse fra å snike til seg et siste svev i hoppbakken. Kompliserte ankelbrudd blir resultatet, men svevet skal vise seg å bli en avgjørende hendelse senere i livet til den opprørske pasienten.
Dette er roman som handler om mot til å utfordre og presse seg selv – ikke bare til å trosse ekspertenes anbefalinger, men om mot til å elske, mot til å bli elsket og til å gi seg hen.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!