Lydbok-nyhetene i oktober 🎧 - Fabel

Lydbok-nyhetene i oktober 🎧

Spennende krimbøker, romaner som har fått priser og skikkelig gode dokumentarer: gled deg til alle de gode lydbøkene du kan høre i Fabel i oktober!

2.oktober:

Roy Jacobsen: De uverdige. Roman

I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen.

De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien.

  • Arne Dahl: Isløsning. Krim. Bok nr 5 i Berger og Blom-serien
  • Karin Fossum: Nattløperen. Krim. Bok nr 2 i Eddie Feber-serien
  • Tove Nilsen: Nordens elefanter og andre bekjente. Fortellinger
  • Karin Smirnoff: Vi dro opp med mor. Roman. Bok nr 2 om Jana Kippo

Johann Olav Koss: Med rett til å leke. Memoar

Med sine tre verdensrekorder og tre gullmedaljer under Lillehammer-OL i 1994 fikk Johann Olav Koss oppfylt sin drøm som skøyteløper. Etterpå forsvant han til utlandet, med to andre ambisjoner – å fullføre legestudiet og videreføre det humanitære engasjementet han hadde frontet under lekene.

Denne fortellingen starter der vi så Johan Olav Koss sist, på isen i Vikingskipet. På veien videre deler han sine refleksjoner og erfaringer med oss – fra prestasjonene på isen til oppbyggingen av en stor internasjonal organisasjon.

3.oktober:

Simen Sætre og Kjetil Østli: Den nye fisken. Samfunn/debatt

Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Staten så på det som et eventyr, og velsignet fortsettelsen.

Forfatterne Simen Sætre og Kjetil Østli skapte høye bølger med en artikkelserie i Morgenbladet og Harvest om laksenæringen. Nå tegner de et større bilde, i en bok som favner hele fortellingen om oppdrettslaksen. De spør blant annet: Hva skjer hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken når myndighetene ønsker vekst? Forfatterne skriver om de utilsiktede konsekvensene av den fantastiske oppfinnelsen, laksen. De underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følgene. Dette er oppdrettslaksens historie.

  • Per Schreiner: Houllebecqs hytte. Roman
  • Lee Child: Vend aldri tilbake. Krim. Bok nr 18 om Jack Reacher
  • Simen Hagerup: Jordverv. Fantasy

4.oktober:

Damon Galgut: Løftet. Roman

Vinner av Bookerprisen 2021, en saga om en sørafrikansk families tap og fall.

Familien Swart samles i Mas begravelse. To av barna, Anton og Amor, avskyr alt familien står for. Etter årevis i trofast tjeneste blir Salome, den svarte kvinnen som har jobbet for dem så lenge de har levd, lovet sitt eget hus og sin egen tomt. Men likevel, etter hvert som årene går, forblir løftet uinnfridd. De gamle, dype skillelinjene i Sør-Afrika er i endring, og samfunnet framstår som mer rettferdig. Landets og familiens historie veves sammen til en fortelling om oppløsning og tapte muligheter.

Løftet er en skarp og øm roman, kraftfull på sitt lavmælte vis, og med en språklig sikkerhet som levner liten tvil om at dette er skjønnlitteratur på sitt aller beste.

«Hva er en roman til for? Dette! En sørafrikansk familiesaga som sprudler av liv, er en av årets beste bøker.»

The Times 

  • Kristin S. Ålovsrud: Uten forvarsel. Serieroman. Bok nr 26 i Fredsår-serien

Laura Marshall: Tre små løgner. Krim

Ny bok fra forfatteren av den britiske storselgeren Venneforespørsel.

Hvis han ikke er den skyldige … Hvem er det da?

Sasha North er forsvunnet. Alle sier at hun har stukket av, men jeg vet bedre. Vi har vært bestevenner siden tenårene – helt siden den dagen Sasha flyttet inn i nabolaget, fascinerte alle og fargela hele tilværelsen min. Inntil et brutalt overfall endret livene våre for alltid. Jeg vet hva som skjedde den kvelden. Jeg vet hvem som ønsker å hevne seg. Og hvis Sasha er forsvunnet, betyr det at jeg er den neste på listen?

5.oktober:

Fanny Bratland Andersen: Festjenter gråter aldri. Memoar

Fanny Andersen er artist, og har tilsynelatende levd en drømmetilværelse. Men bak lukkede dører har hun slitt.

24 år gammel blir hun lagt inn til avrusing etter å ha havnet på legevakten med 3,2 i promille. Problemet var ikke at hun drakk så mye én kveld. Problemet var at alkohol hadde blitt selvmedisinering.

På rehab er det vanskelig å forholde seg til alt hun aldri har forholdt seg til, og umulig å godta at hun har havnet samme sted som alkoholikere og rusmisbrukere. Dagboken hun skriver blir derfor hennes beste samtalepartner i refleksjonene rundt hva som gikk galt. Hvorfor drikker hun så mye? Når ble rusen en løsning på usikkerheten og sårbarheten hun kjente inni seg? Hvor mange på hennes alder sliter med det samme? Hva skal hun gjøre nå?

Festjenter gråter aldri er en uvanlig åpenhjertig skildring av et festmiljø i Oslo vi sjelden får innblikk i. Vennegjenger, cocktails og konserter smelter sammen med traumer, depresjon og angst: Det er gøy å være festjente helt til det ikke er gøy lenger.

  • Øivind Hånes: Det tomme toget. Roman
  • Egil Foss Iversen: Dødelig jakt. Krim
  • Eva Ludvigsen: Her og nå. Roman
  • Margit Sandemo: Måneheksen. Serieroman. Bok nr 5 i Trollruner-serien

6.oktober:

Lars Petter Sveen: Kunsten å stamme: uten at noen merker det. Sakprosa

Høsten 2021 besvimer forfatter Lars Petter Sveen på scenen på Litteraturhuset i Oslo. «Hørte noen at jeg stammer», er det første han tenker på da han kommer til bevissthet igjen.

Forsøket på å forstå hvorfor han besvimte, fører ham blant annet tilbake til den gangen han stod på scenen på juleavslutningen i fjerde klasse og ikke greide å få fram et ord. Helt siden han var barn, har han prøvd å unngå visse situasjoner, visse ord og formuleringer. Og stamming er fremdeles et stigma i samfunnet vårt. Sveen skriver om hvordan han lærte seg sin egen måte å snakke på, en måte som fremfor alt har ett mål: At ingen skal høre at han stammer.

Hvordan vi snakker og hvordan stemmen vår oppfattes av andre, definerer hvem vi er. Hva skjer når ordene ikke vil ut og stemmen henger seg fast?

  • Hans Petter Blad: Schizothemia: en roman om forfatteren Thure Erik Lund. Roman
  • Jenny Klinge: Dønn distré: eller bare litt surrete? Selvutvikling
  • Ronny Trælvik: Nordnorsk smilekurs. Humor

9.oktober:

Noah Hawley: Hymne. Spenning

I flere tiår har dommer Margot Burr-Nadir arbeidet utrettelig med sak etter sak i en føderal domstol. Hun tenker selv at hun er på høyden av karrieren, og er fornøyd. Overraskelsen er derfor stor da den amerikanske presidenten ringer og vil nominere henne til Supreme Court.

I et forsøk på å forene en splittet nasjon har han valgt henne på tvers av politiske partier. Hele familien er på vei til å besøke den eldste datteren, Story, på universitetet for å fortelle de gode nyhetene. Men i stedet for å kunne nyte karrierens høydepunkt havner Margot i alle foreldres verste mareritt. Story er sporløst forsvunnet. I den desperate letingen etter Story kommer det frem at det er flere ungdommer som er borte, blant annet en som kaller seg Profeten. Sammen med Profeten prøver de å stoppe verdens rikeste mann i sin jakt på alt han vil ha, en jakt uten tanke for hvilke konsekvenser det har for verden og kommende generasjoner. Ungdommene forsøker å gjøre det foreldrene deres ikke har klart, nemlig å redde verden.

  • Liane Moriarty: Det Alice glemte. Krim
  • Kaja Nylund: Himmelbroen. Serieroman. Bok nr 25 i Perlemor-serien

10.oktober:

Thor Gotaas: På loffen: landstrykere og vagabonder langs norske landeveier. Historie

For ikke så lenge siden var loffere og landstrykere et hverdagslig innslag på norske veier – loffertrekkene gikk på kryss og tvers over hele landet. Nå er disse landeveiens riddere forsvunnet uten å ha satt så mange spor etter seg.

Denne boken er historien om vagabondene langs våre veier. Hvor de kom fra, hvilke drømmer de hadde, og hvordan det gikk med dem. Folkloristen Thor Gotaas nærmer seg disse menneskene med varme og innlevelse, og krydrer framstillingen med anekdoter og historier.

  • Celine Roche: “Bare” en sykepleier. Samfunn

Frida Skybäck: Lesesirkelen ved verdens ende. Roman

En medrivende feelgood om hvordan bøker, kjærlighet og vennskap kan lindre gamle sår og skape en ny begynnelse. 

En solrik maidag mottar Patricia et anonymt brev som inneholder et halskjede. Sjokkert innser Patricia at det tilhører søsteren, Madeline. Hun flyttet fra USA til en kystby i Sverige for tretti år siden for å jobbe som frivillig, men etter kort tid forsvant hun sporløst.

Patricia reiser til Sverige for å lete etter svar, og innlosjeres snart på Monas Bed, Breakfast & Books. Der blir hun kjent med en gruppe leseglade kvinner, og snart begynner de å grave i Madeleines mystiske forsvinning. Vil hun endelig få vite hva som hendte med søsteren?

11.oktober:

A.J. Finn: Kvinnen i vinduet. Krim.

Det er ikke paranoia hvis det virkelig skjer.

Anna Fox har ikke forlatt huset sitt på lang tid. I ti måneder har hun gått fra rom til rom i det gamle huset i New York, fortapt i minner, for redd til å gå ut.  Annas eneste forbindelse med omverdenen er gjennom vinduet. Der sitter hun dag etter dag og følger med på naboene. Da familien Russell flytter inn i huset over gaten, blir Anna veldig nysgjerrig. De virker som den perfekte familie på tre, de ser ut til å leve et liv likt det Anna selv hadde en gang.  En kveld hører hun et skrik, og hun tror hun ser en kvinne bli drept i nabohuset. Men vil noen tro på henne? Kan hun stole på sin egen hukommelse? 

«Kvinnen i vinduet er krimboken hele verden snakker om.»

Aslak Nore, Aftenposten  

  • Frank Herbert: Dune Messias. Sci Fi

12.oktober:

Carline Tromp: Kulturkrig – Det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme. Samfunn

Kulturkrig handler om fremveksten av det nye ytre høyre på 2010-tallet, om hvordan ekstremt tankegods ble normalisert, gjort stuereint og – i enkelte miljøer – kult.

I USA feiret en hærskare av selverklærte nettroll Donald Trumps valgseier i 2016, mens presidenten retvitret memene deres. I Frankrike forsøkte «Géneration Identitaire» å sette et friskt fjes på ideer om et «etnisk rent» Europa. I Nederland sto lederen i et nytt parti i parlamentet og messet om sivilisasjonens undergang — på latin. I Norge malte «alternative» medier og tankesmier på ytre høyre fløy et bilde av muslimer som en invasjonshær og venstresida som forrædere. Og i nettets mørkeste hjørner snakket folk om å bli soldater i en kommende sivilisasjonskrig. Hvordan i all verden havnet vi her?

Carline Tromp forteller en historie om en medierevolusjon som berørte oss alle, og om politiske strateger som varte noe i tidsånden. Den handler om fremmedfrykt og kvinnehat, tastaturkrigere og terrorister; om falske nyheter, alternative fakta og politisk ukorrekthet; om rasistiske frosker, marxistiske spøkelser og moteriktige nynazister. Tromps grundige men tilgjengelige gjennomgang gir en etterlengtet oversikt over det virvaret av nettverk og ideer som utgjør ytre høyre, og stiller et betimelig spørsmål: Hvordan skal vi klare å bekjempe disse strømningene hvis vi ikke klarer å anerkjenne at de springer ut fra vår egen kultur?

13.oktober:

Caroline Grimwalker: Den fjerde bølgen. Krim. Bok nr 2 om Bølgebryterne

Linn, Elena og Moa er alle sterkt preget etter opplevelsene de har hatt med voldelige menn og ønsker å skape seg et nytt liv. Moa prøver å starte på nytt med sin tidligere alkoholiserte mor, mens Linn og Elena flytter for å komme vekk fra alle minnene.

Men Elena har også blitt interessert i å besøke nettsteder for incels, menn som lever i ufrivillig sølibat, og hun lager seg et alias for å infiltrere gruppen.

I Malmö har flere tilsynelatende uskyldige menn blitt skutt. Politiet kaller den anonyme gjerningspersonen for «Laserkvinnen». Mannsaktivisten Sixten Törnholm, kjent for mannsleirer og brennende taler for menns rettigheter, blir rasende over oppfordringen til menn om ikke å gå ut alene sent på kvelden. Men følelsen av at noen er ute etter dem, vokser.

Den fjerde bølgen er andre bok i Caroline Grimwalkers serie «Bølgebryterne» – en åndeløst spennende serie med feministisk slagkraft. Tre kvinner knyttes sammen i et uventet vennskap ved at de alle er ofre for voldelige menn. Hva skjer når kvinnene til slutt får nok og i fellesskap bestemmer seg for å ta igjen?

  • Liv Margareth Alver: Kjærlighetens kall. Bok nr 22 om Hanseatene

Thor Gotaas: Ørkenen Sur: den norske uteliggerkolonien i Brooklyn. Historie

Den økonomiske depresjonen fra høsten 1929 rammet også flere tusen norske sjømenn i USA. Mange fikk verken hyre eller arbeid. Utveien ble for noen å slå seg ned på en søppelfylling i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant.

Snart utgjorde «Ørkenen Sur» en hel koloni; et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus. Boken får fram en ukjent side ved norsk emigrant- og sjømannshistorie.

16.oktober:

Christina Larsson: Seksjon M – Del 1. Krim. Første bok i ny spenningsserie om Seksjon M

Seksjon M er en spesialenhet i politiet, opprettet for å oppklare spesielt kompliserte drap. Når Nora Feller blir tvunget til å forlate politijobben i Katrineholm, søker hun på en stilling ved Seksjon M, og til sin store overraskelse får hun den.

Hun blir ikke tatt så godt imot av teamet, men hun føler likevel en viss nærhet til profilereren Charlotte Victorin. Noras første sak med enheten er eksepsjonell: Varbergs kommunaldirektør blir funnet brutalt drept i Grå munken på Varberg festning, og hun blir raskt dratt inn i teamets kirurgiske måte å jobbe på.

  • Olav R. Øyehaug: Stupet og handa. Roman

Lucy Foley: En leilighet i Paris. Spenning

Alle er naboer. Alle er mistenkte. Og alle vet noe de ikke forteller. Fra forfatteren av Gjestelisten kommer et nytt lukket rom-mysterium, i en bygård i Paris hvor alle beboerne har noe å skjule.

Jess trenger en ny start. Hun er blakk, ensom, og har akkurat sluttet i jobben på en litt uheldig måte. Halvbroren Ben hørtes ikke veldig glad ut da hun ba om å få bo hos ham en stund, men han sa ikke nei, og alt vil vel bli bedre i Paris? Men når hun endelig finner frem til den altfor flotte leiligheten, er ikke broren der.

Jo lenger Ben er borte, desto dypere graver Jess i brorens liv – og spørsmålene er uendelig mange. Naboene er en variert, men ikke spesielt vennlig gjeng. Jess kom kanskje til Paris for å unnslippe sin egen fortid, men nå ser det ut som om Bens fremtid er det som står på spill.

17.oktober:

Jonas Moström: Dødens pendel. Krim. 

Når Gerd Ekstedt dør av hjertestans mens hun sover, er sønnen hennes den eneste som aner uråd. En forsvunnet klokke gjør ham overbevist om at noen har vært inne på soverommet hennes på natten.

Politiførstebetjent Johan Axberg, som har fullt opp med ferieplanlegging og en narkotikasak, avviser likevel mistankene som et forvirret uttrykk for sorg. Samtidig får Erik Jensen, lege ved Sundsvall sykehus, inn en ung kvinne med hjertestans til akuttmottaket. At et ungt friskt menneske plutselig rammes av hjertestans, virker merkelig, og han får ikke hendelsen ut av hodet. Når en 19-åring jente kort tid senere blir funnet død i sengen sin, innser til og med Johan Axberg at noe er alvorlig galt. En rar detalj fanger oppmerksomheten hans: Jentas klokke er borte. Går det en seriemorder løs i bygda?

  • Lee Child: Personlig. Krim. Bok nr 19 om Jack Reacher
  • Kristin S. Ålovsrud: En hjelpende hånd.Serieroman. Bok nr 35 om Sagmesterens barn

18.oktober:

Kerstin Ekman: Guds barmhjertighet. Roman. Første bok i Vargskinnet-trilogien

Jordmoren Hillevi Klarin ankommer fjellbyen Svartvattnet i Jämtland i 1916, utrustet med idealisme og moderne hygienetips. Her møter hun stor motvilje og et brutalt samfunn der kvinner og barn er særlig utsatt.

Den lille jenta Risten som blir fosterbarnet til Hillevi, er denne fortellingens beretter, en gammel kvinne som ser tilbake på nesten et helt århundre. Risten er bindeleddet mellom levende og døde, mellom da og nå, og det er hun som kan høre vannet i bekken tale.

Guds barmhjertighet er den første i Kerstin Ekmans prisbelønte og bestselgende Vargskinnet-trilogi om sterke kvinner, sosial urettferdighet og moderniseringen av et gammelt bondesamfunn. Alle tre bøkene kommer som lydbøker i Fabel i høst.

  • Anita Andersen Strøm: Avslørt. Serieroman. Bok nr 5 i Jordmor i Nidaros-serien
  • Terje Tvedt: Det internasjonale gjennombruddet. Historie

Tale Maria Krohn Engvik: Helsesista – Våg å være voksen. Personlig utvikling.

Hva gjør du hvis ungdommen din stenges ute fra vennegjengen? Eller du er så bekymret for hvor ungdommen er at du bruker overvåkning gjennom Snapkartet?

Hvordan kan du være et godt forbilde og inspirere de unge? Hvordan kan du gi ungdommen trygghet, om du som voksen har det vanskelig?

Våg å være voksen gir Helsesista råd om hvordan du kan møte ungdom med respekt og nysgjerrighet, slik at det skapes en god relasjon som varer gjennom den turbulente ungdomstiden – og videre i livet. Lydboka inneholder også historier og råd fra “ekte eksperter”, mennesker som har opplevd utfordringer som andre kan lære av.

19.oktober:

Henning Mankell: Bergsprengeren. Roman

Henning Mankells debutroman!

I Norrköpings lokalavis i 1911 ble det ved en feiltakelse skrevet at den unge bergsprengeren Oskar Johansson hadde omkommet i arbeidet med å sprenge en veitunnel. Nyheten ble aldri dementert, men det svært skadde arbeideren overlevde. Bergsprengeren handler om arbeideren Oskars lange yrkesliv, hans drømmer og håp, sorger og gleder. Oskars liv veves sammen ut fra fragmenter av fortellerstemmer, perspektiv, bilder og blikk. Gjennom hans skjebne presenteres et uvanlig skarpt og levende bilde av Arbeider-Sverige i begynnelsen av 1900-tallet.

  • Egil Foss Iversen: Dødelig skygge. Krim. 
  • Anne B. Ragde: Zona Frigida. Krim-noveller
  • Margit Sandemo: Svartalver. Serieroman. Bok nr 6 i Trollruner-serien
  • Lars Petter Sveen: Eg kjem tilbake. Roman

20.oktober:

John Kåre Raake: Dypet. Krim. Bok nr 2 om Anna Aune

En dypt aktuell, intrikat og realistisk thriller.

1962, Cuba-krisen: Mens verden sto på randen av atomkrig, var en amerikansk og en russisk ubåt ute på et ultrahemmelig oppdrag under isen på Nordpolen. Bare en av båtene vendte tilbake, den andre tok med seg sin hemmelighet ned i dypet.

Den norske spesialsoldaten Anna Aune overlevde så vidt en overvintring på Nordpolen. Nå befinner hun seg i Russland for behandling av skadene hun fikk, da hun igjen blir utsatt for drapsforsøk. Hun blir tilbudt beskyttelse av den russiske etterretningstjenesten, under forutsetning av at hun blir med tilbake til pol-isen. Anna blir med i håp om å finne sin døde venn Daniel Zakariassen i dypet. Men i det evige mørket på fire tusen meter oppdager hun at letingen etter den forsvunne ubåten handler om mye mer enn å kunne gi de etterlatte en grav å gå til. Skjult i vraket er en hemmelighet så farlig at den kan ødelegge ikke bare Nordpolen, men hele den nordlige halvkule.

  • Sara Johnsen: Til Dancing Boy. Roman
  • Sigmund Løvåsen: Mamsell Iversen. Roman

23.oktober:

Petra Rautiainen: Et land av snø og aske. Roman

Prisbelønt finsk roman om krigsforbrytelser og kjærlighet.

1944: Den unge soldaten Väinö jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir i Lappland – en leir hvor ikke bare fangene, men også vaktene må kjempe for å bevare verdigheten. Tre år senere kommer journalist og fotograf Inkeri til området for å skrive om Lapplands gjenoppbygging. Hun har også en egen agenda: å finne ut hva som skjedde med mannen hennes som forsvant under krigen. Jo bedre hun blir kjent med sin unge leietaker Olavi, desto mer overbevist blir hun om at han vet noe om mannen hennes. Under nordlysets himmel begynner mørke sannheter å komme for en dag.

Et land av snø og aske er en gripende og spennende beretning om hemmeligheter, forbrytelser og kjærlighet. Det er også en roman som bringer frem i lyset et bekmørkt kapittel i finsk historie, om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt og plaget i nazismens tjeneste – og også etter krigen.

  • Kjell Ola Dahl: Isbaderen. Krim.
  • Bente Pedersen: Rederens sønn. Serieroman. Bok nr 37 om Raija
  • Karin Smirnoff: Så dro jeg hjem. Roman. Bok nr 3 om Jana Kippo

24.oktober:

  • Tor-Håkon Håvardsen: Danse Macabre. Noveller
  • Andrzej Sapkowski: Ilddåp + Svaletårnet. Fantasy

25.oktober:

David Ärlemalm: Som natten. Roman

En mørk roman om en ung kvinne som forlot en smertefull oppvekst i Norrland, og trekkes inn i en kriminell underverden. Det er en fortelling om brutalitet, men også om vennskap og menneskelig varme, og om hvor langt du er villig til å gå for å beskytte det kjæreste du har.

For tyve år gamle Asynja er den fire måneder gamle datteren «Snäckan» alt som virkelig betyr noe. Når det går galt med kjæresten Eddies narkotikahandel, blir Asynja og datteren maktesløse brikker i et mørkt spill. I løpet av noen dager i Sør-Stockholm driver Asynja lenger og lenger vekk fra livet hun drømte om.

  • Edda Espeland: XU. Historie
  • Svein Mostad: Før det bristar. Noveller.

26.oktober:

Arne Vestbø: Moritz Rabinowitz. Biografi

Moritz Rabinowitz var sannsynligvis den mest markante jøden som levde og virket i Norge før krigen. Han var en ruvende forretningsmann, lokalpatriot og verdensborger, med Haugesund som base. 

Moritz Rabinowitz kom til Norge fra Polen som 14-åring i 1901. Etter hvert etablerte han seg i Haugesund, og med moderne forretningsmetoder og dristige markedsføringsideer opplevde han stor suksess som handelsmann. I mellomkrigstiden bygde Rabinowitz opp et forretningsimperium med klesforretninger langs hele sørvestlandskysten, fra Haugesund via Stavanger og Egersund til Kristiansand. Rabinowitz var en sann lokalpatriot, men også en visjonær verdensborger.

Etter hvert som situasjonen i Europa ble verre for jødene, bønnfalt han i personlige telegrammer statsmenn som Roosevelt og Chamberlain om å gjøre noe før det var for sent. Da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. Etter å ha holdt seg i dekning ble han funnet og tatt til fange i desember 1940. Han ble deportert til Tyskland og døde i fangenskap 27. februar 1942.

  • Atle Berge: Diskursteori for barn og fulle folk. Roman
  • Dorthe Erichsen: Forandringer. Serieroman. Bok nr 24 i Seterliv-serien
  • Frank Rossavik: De korrekte – Identitetspolitikk, kansellering og presset mot det liberale samfunn. Samfunn
  • Neil Price: Ask og Emblas barn. Sakprosa
  • Ninni Schulman: Dagen er kommet. Krim. Bok nr 7 om Magdalena Hansson

27.oktober:

Silje Førsund: En godt bevart hemmelighet: fortellinger om adopsjon i Norge. Dokumentar

Silje Førsunds mor ble adoptert bort i 1952, fem måneder gammel. Den gangen var det ikke noe krav at familien som skulle ta imot barnet, måtte vurderes nærmere med tanke på egnethet. Adopsjonsmarkedet var ikke regulert. For Siljes mor ble resultatet en oppvekst preget av overgrep.

I tillegg til morens historie forteller forfatteren med følsomhet og sterk innlevelse om fem andre norskadopterte. Felles for dem er at de gjennom livet har måttet streve med å forsone seg med seg selv og sin egen bakgrunn.

I mange tilfeller har adopsjon fungert etter hensikten – til barnets beste. Men som disse fortellingene viser, har samfunnet i vår nære fortid kommet til kort når det gjelder å ta vare på de mest sårbare blant oss. I dag er forståelsen av barns behov en annen. Men fungerer systemet godt nok, selv i dag?

  • Oddvar Schjølberg: En krigsseilers kamp + Krigsseilerens barn + Krigsseilerens familie. Historie

30.oktober:

Jan Ove Ekeberg: Vikingtiden på 200 sider. Historie. 

Vikingtiden forandret Norge for all ettertid. Vi fikk de første byene, de første skrevne lovene og med kristendommen et nytt tankesett.

Jan Ove Ekeberg tar oss med på hærtokt til fremmede land, med blodige slag, plyndring og herjing. Men han forteller også om andre sider ved vikingenes liv, og viser hvordan vikingtiden var en rik opplysningstid som la grunnlaget for den senere nasjonen Norge. Vikingene tok med seg viktig kunnskap hjem og moderniserte landet. De første byene vokste frem, vi fikk et enhetlig myntsystem, de første skrevne lovene, et moderne skriftspråk, og kristendommen fikk varig fotfeste i landet vårt.

Dette er en lettlest innføring i 250 år med norsk vikingtid. Vi hører om de første blodige angrepene, om vikingene som grunnleggere av små riker i England, Irland, Normandie og på øyene i Vesterhavet, om hvordan Island befolkes og om oppdagelsene av Grønland og Amerika. Hva satte vikingene i stand til dette? Og hva var vi blitt som land da vikingtiden var over?

  • Kari Løvendahl Mogstad: Vår vei ut – En fortelling om spiseforstyrrelser, skam og håp. Personlig utvikling
  • Sveinung Larsen: Barnelegens beste råd. Helse
  • Christina Larsson: Seksjon M2. Krim. Bok nr 2 i Seksjon M-serien
  • Dag Öhrlund: Dommeren. Krim

31.oktober:

Andreas Viestad: Dødeboka: livet med døden. Historie

Døden er universell. Den skal møte oss alle. Men døden er også et praktisk problem. Hva gjør vi med de døde kroppene?

I dag kan vi fråtse i detaljer om død i tv-serier og aviser, men hva vet vi om det som skjer etter at likbilen henter den avdøde?

Ekteparet Viestad bor på Nordre Gravlund i Oslo og er daglige tilskuere til rutinene der. Deres fasinasjon og undring har resultert i denne boka, der de har gravd dypere enn seks fot for å granske vårt forhold til de døde. Ofte slår vi ned blikket i møte med døden. Men hva hvis vi studerer den, med nysgjerrighet og empati? Hvordan er det å leve i samme hus med sine døde slektninger, slik torajaene på Sulawesi gjør? Hva er fordelene og ulempene ved å la sine døde bli spist av rovfugl? Hvorfor fikk Osebergdronningen med seg 15 hester og et skip i graven? Og hva i all verden er bakgrunnen for at hundretusenvis av nordmenn ble gravlagt pakket inn i plast? Med utgangspunkt i hverdagen hjemme på gravlunden tar forfatterne oss med på en reise i Norge, verden og fortiden. Dødeboka passer for alle som vet at deres tur også kommer, men som ønsker seg en god bok på veien.

  • Lee Child: Den åttende mann. Krim. Bok nr 20 om Jack Reacher.
  • Niels Christian Geelmuyden: Når de døde våkner. Historie
  • Vigdis kroken: døden kjem med bussen. Krim. Bok nr 2 om Sylfest Seljestad og Jørgen Vold.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende.

 Klikk her for å starte din prøveperiode!