Har du ofte tatt deg selv i å tenke at du burde lese flere klassikere? Vel, et sted må man jo starte, og vi har gjort det enkelt for deg ved å lage en god lytteliste.
Synnøve Solbakken – Bjørnstjerne Bjørnson
«Synnøve Solbakken» handler om Torbjørn Granlien som bor på den mørke siden av dalen. Han er glad i Synnøve, som bor på solsiden. Torbjørn er i stadig konflikt både med sin far og med bygdefolket, og før han kan få den han elsker, må han lære seg å temme både temperament og stolthet. Kjærlighetsfortellingen er vevd sammen med skildringen av motsetningene mellom solsiden og skyggesiden, både i bokstavelig og overført betydning.
Psssst: Et lite tips kan være å skru opp lesehastigheten på klassikerne, da mange av disse er eldre innspillinger. Husker du ikke helt hvordan du justerer hastigheten? Sjekk her!
En flyktning krysser sitt spor – Aksel Sandemose
«Nu vil jeg fortelle alt. Og jeg får begynne med avslutningen. Ellers våger jeg meg aldri frem til den andre siden. Det kan også være nødvendig for deg som en orientering. Jeg slo engang et menneske i hjel. Han het John Wakefield og jeg drepte ham en natt for sytten år siden i Misery Harbor.» Slik begynner boken hvor Aksel Sandemose formulerer Janteloven. «En flyktning krysser sitt spor» er blitt stående som et hovedverk i moderne nordisk litteratur.
Denne mektige selvbekjennelsesromanen er hovedverket i bøkene om Espen Arnakke. Her forteller han om Espens barneår slik de fortoner seg for ham som moden mann. Han har en gang myrdet en mann. Men hvem var egentlig morderen? Han selv, eller menneskene, forbudene og småbymentaliteten i barndommens Jante? Espen Arnakke får ikke fred før han har kastet lys over alt som drev ham til dette mordet, og boken om ham er en nådeløs hudfletting av alt som kveler individet i dets vekst og utvikling.
Stolthet og fordom – Jane Austen
«Stolthet og fordom» utkom første gang i 1813 og skildrer overklasselivet på den engelske landsbygda.
Romanen forteller om forviklingene i forholdet mellom den muntre og livlige Elizabeth Bennet og den rike og overlegne Darcy. Tittelen «Stolthet og fordom» henspiller blant annet på de oppfatningene Elizabeth og Darcy har av hverandre til å begynne med.
Romanen var en stor suksess i Austens samtid, og selv i dag kan vi glede oss over forfatterens presise og treffende personskildringer.
Amtmannens døtre – Camilla Collett
«Amtmannens døtre» ble utgitt anonymt i 1854–55. Boken er det første diktverk i Norge som gjennom en realistisk samfunnskritisk livsskildring reiser kvinnens problemer. Dette virket meget provoserende på samtiden. Med denne boken kommer også de kvinnelige yrkesforfattere for alvor frem på den litterære arena i landet vårt.
Emnet i «Amtmannens døtre» er gammelt som diktningen selv – unge menneskers kamp for kjærlighet og lykke. Amtmann Ramms fire døtre skulle etter tidens syn ha de beste betingelser for å seire i denne kampen. De er vakre og musikalske og er blitt oppdradd etter anerkjente mønstre for kvinnelig dyd. Men blir de lykkelige av den grunn?
Sult – Knut Hamsun
Den store klassikeren fra Knut Hamsun, energisk, drivende og følsomt innlest av Aksel Hennie.
«Sult» handler om en ung, ukjent og fattig skribent som lever på sultegrensen i 1880-årenes Kristiania, og har som bakgrunn Hamsuns egne erfaringer med å overleve vintrene i hovedstaden. Den unge forfatteren er preget av sosiale og kunstneriske ambisjoner som står i grell kontrast til hans virkelige liv som fillete, tiggende og arbeidsløs ung mann.
Med utgivelsen av «Sult» i 1890 ble Hamsun en etablert forfatter, og boken er kanskje den mest kjente av hans bøker verden over. Aksel Hennie (f. 1975) leser «Sult» med ungdommelig energi og pågangsmot – og løfter det klassiske verket inn i vår tid. Aksel Hennies måte å behandle teksten på gjør at den fremstår tilgjengelig og interessant også for et yngre publikum, og den unge mannens fysiske og sjelelige sult, hans stolthet og elendighet, hans endeløse vandring rundt i Kristianias gater – alt dette oppleves relevant og troverdig. Aksel Hennie forteller med driv og rytme, følsomhet og klokskap, og det skinner igjennom at han som skuespiller har et nært forhold til teksten.
«Takket være Aksel Hennies måte å lese på, framstår boka nå nesten som samtidslitteratur.»
Marianne Lystrup, Vårt Land
Jenny – Sigrid Undset
“Jenny” er en av Sigrid Undsets viktigste bøker, og en bauta i norsk litteraturhistorie.
Jenny er en klok og idealistisk ung kvinne som drømmer om den fullkomne kjærlighet som kan gi livet innhold og mening. Men hennes forventninger er for store, og hun svikter drømmen og kravet om absolutt ærlighet mot seg selv. Inngående og ekte har Sigrid Undset skildret Jennys skjebne, på en bakgrunn av fargerike miljøskildringer fra Kristiania og Roma.
“Jenny står for meg som den skjønneste kvinneskikkelse i nogen litteratur,” skrev Gabriel Scott da Jenny utkom i 1911. Boken blir regnet for å være Sigrid Undsets kunstneriske gjennombrudd, og vakte i sin tid både oppsikt og til dels forargelse med sin uredde åpenhet.
Du kan høre disse klassikerne og tusenvis av andre bøker som Fabel-abonnent. Fortsatt ikke abonnent? Få en gratis prøveperiode her!