Kari tråkker i salaten - Podcast - Blogg | Fabel

Møt din nye hage-bestevenn!

For noen år siden gikk Kari Slaatsveen forbi en parsellhage, og fikk akutt lyst til å grave i jorda. Bli med inn i bybonde-hagen hennes i vår!

-Jeg heter Kari Slaatsveen. Jeg har laget radio i mange år, så der er jeg vel en slags veteran. Som bybonde er jeg derimot temmelig grønn, og denne serien skal handle om å dyrke mat midt i byen, og om å være parsellant. For det er dét jeg ble, en dag i fjor.

Fjoråret i parsellhagen. Bringebær i front, provisorisk drivhus lenger bak.
Foto: Kari Slaatsveen

Slik starter “Kari tråkker i salaten” – hagepodcasten der du får bli med gjennom våren og inn i sommeren i Egebergløkka parsellhage midt i Oslo.

Ville dyrke uten å flytte

Men det var på ingen måte selvsagt at vi finner Kari Slaatsveen nettopp her, med hagehansker på hendene og grønske på knærne. Radiostemmen – som bor i 5.etasje i en OBOS-leilighet uten noen som helst planer om å flytte ut av byen, ble nemlig omvendt til hagelivet for noen år siden.

Kari forklarer:

-Jeg gikk, som mange andre, forbi en parsellhage. En av disse byhagene der folk dyrker sitt eget grønt. En oase blant biler og bygninger, og jeg misunte dem der inne.

-Jeg misunte dem arbeidet med jorda og plantene som tilsynelatende spratt opp av jordlappene bak det høye gjerdet i skråningen ned mot Maridalsveien i Oslo.

Som man sår, kan det hende man høster…. Bønner og kål fra Karis første runde i hageparsellen. Foto: Kari Slaatsveen

Lang venteliste

Parsellhager er imidlertid ikke noe man bare kan kjøpe seg, hvis man får lyst på en. Kari satte seg på venteliste. Og ventet. I årevis.

Og endelig, i 2018, fikk Kari Slaatsveen en liten åkerlapp i Egebergløkka parsellhage. En hageflekk som kan fylles med bringebærrader, poteter, rødbeter, bønner og urter.

Nå tar hun med seg Fabels lyttere inn bak gjerdene, og inn i en verden av løpstikker, hagehansker, humler og luking, raking og etter hvert høsting.

Kari selv har kun ett år på baken som hagebruker, men bringer inn erfarne med-parsellanter for å komme med tips om alt fra å bli kvitt ugress, til frøsåing, sneglebekjempelse, vanning og mye mer.

Både du som nettopp har fått hage for første gang og du som har holdt på med hage i mange år vil ha stor glede av denne podcasten. For hagegleden er lik, uansett hvor mye erfaring du har.

Grave og feile

Som grønnskolling er det flere fallgruver en kan gå i når det kommer til hagebruk. Man kan for eksempel beskjære epletrærne for kraftig eller ta opp potetene altfor tidlig i frykt for meldugg.

Dette er hageserien om å prøve og feile, å så og høste og kanskje aller mest om å grave i jorda. Bli med Kari gjennom våren, sommeren og høsten i hennes andre år som hagebruker midt i Oslo-by!

FAKTA:

  • Kari Slaatsveen har jobbet med radio i NRK i 25 år.
  • Hun står bak programmer som Irma 1000, Holger Nielsens metode, Kveldsmat, Englefjes og Helgeland.
  • Fra 2017 har hun jobbet frilans, og har blant annet laget podcastene “Da! Easy listening fra Morgenbladets akriv” og “Velopod”.
  • I 2018 ga debuterte hun som forfatter med boka “Kvinnen som ble saget i to”.
  • Hun lager lydserien “Kari tråkker i salaten” for Fabel, en beretning om å prøve og feile som bonde, i sin egen parsellhage midt i byen.

Vil du høre Kari tråkker i salaten og andre underholdende bøker og podcaster mens du jobber i hagen? Klikk her for å registrere deg! Alle nye kunder prøver gratis!