Nå kommer lydboka maaange har ventet på: Jo Nesbøs Blodmåne! Og et helt lass med andre, kjempegode lydbøker. Juni blir en bra måned.
1.juni:
Kerstin Ekman: Løpe ulv. Roman
En vakker kjærlighetshistorie og et skarpt blikk på vår tid og hvordan vi behandler naturen rundt oss.
Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda.
VG
«Som nesten alltid hos Ekman finnes en innebygd spenningshistorie. Den er dramatisk og knyttet til konflikt og hat blant jegerne i bygda og har en tvetydig slutt som også gir romanens tema en åpen og spennende slutt.»
Adresseavisen
- Hallgeir Opedal og Bjørn Mannsverk: Kampklar. Sakprosa
Thomas Seltzer: Amerikansk Karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland. Sakprosa
Boka som undersøker hvordan og hvorfor den amerikanske drømmen ble til et amerikansk mareritt.
Seltzer viser hvordan og hvorfor landet han elsker over alt på jord har blitt til denne kaotiske slagmarken vi her i Europa ikke forstår. Boken er en personlig beretning om en – for ham – varslet katastrofe, og har en nerve og en tone som både er morsom, rasende, sarkastisk, melankolsk og dønn ærlig. Og ikke minst er den poengtert og lærerik.
2.juni:
Åsne Seierstad: Afghanerne. Dokumentar
Afghanerne er et nært portrett av tre mennesker som går hver sin vei og et land i krig.
Da Kabul falt og Taliban overtok makten i Afghanistan i august 2021, fikk Jamila plass på det første flyet til Norge. Samtidig inntok krigsherren Bashir hjembyen hennes. En kvinnelig student, med ett semester igjen på universitetet, ble sendt hjem. Der får hun beskjed om å gifte seg med en ukjent mann.
I denne boka reiser Åsne Seierstad tilbake til Afghanistan, tjue år etter at hun skrev Bokhandleren i Kabul. Hun forteller historiene til dem som flyktet fra Taliban og dem som ble igjen. Det er historien om hvordan en jente som selv ble nektet utdanning bruker islam for å kjempe for kvinners rettigheter. Om en ung gutt som rømmer hjemmefra for å bli talibaner og kjempe i hellig krig. Og en jente som blir født når vestlige styrker inntar landet, og som tror at hun etter jusstudiene skal få jobbe og være en del av samfunnet.
«Som reporter og skribent er Seierstad også denne gongen i den internasjonale eliteklassen»
Stavanger Aftenblad
- Cynthia Harrod-Eagles: Den unge prinsen. Roman. Bok nr 3 i Morland-serien
- Lars Saabye Christensen: Pikkoloens bagasje. Roman
- Sigri Sandberg: Ro: ogm Sognefjorden og ein lang rotur heim. Dokumentar
Molly Øxnevad: Feminin gange. Roman
En fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre, hvor tungt det kan være å være normbrytende.
Tor og Liam skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling. Møtet på Rikshospitalet går langt ifra som Liam håper på, og det får konsekvenser for både ham og Tor.
5.juni:
Trude Marstein: Egne barn. Roman
Hovedpersonen i Trude Marsteins nye roman erkjenner tidvis at hun neppe ville elsket barna sine hvis hun ikke hadde vært moren deres. Hun ville kanskje ikke engang likt dem.
Det er juni, og Anja og kjæresten Pål er på vei til torpet i Sverige som Anja fremdeles eier sammen med eksmannen Ivar. Det skal være dugnadshelg, kledningen skal vaskes og males. Ivar og samboeren Solveig er med, og alle barna er der.
Egne barn handler om ambisjoner og skuffelser, om pretensjoner og avsløringer. Om vår jakt på tilhørighet og mening, på beruselse og overskridelse. Om barna og makten man har og ikke har over dem, ansvaret og lengselen etter frihet. Og om gleden og kjærligheten som dukker opp glimtvis, nærmest ved en tilfeldighet.
Dagbladet
- Bente Pedersen: Sommerlandets skygger. Serieroman. Bok nr 32 i Raija-serien
- Jojo Moyes: Hestekunstneren. Feelgood.
- Frode Fanebust: Katastrofe og korrupsjon – Det skjulte spillet etter Alexander L. Kielland-ulykken. Dokumentar
- Pernille Dysthe: Hyper – En beretning om uro. Biografi
- Anki Edvinsson: Havfruen. Krim. Bok nr 3 om Charlotte von Klint
Karl Ove Knausgård: Det tredje riket. Roman
«Det tredje riket» er en del av storverket «Morgenstjernen», en romanserie som har fascinert og begeistret lesere og kritikere verden over.
Fortellingen settes i gang av en ny stjernes plutselige tilsynekomst på himmelen. Under denne stjernen lever menneskene sine liv som før mens verden rundt dem langsomt forandrer seg. Det handler om det vi ikke forstår, det store dramaet sett gjennom det lille livets linse, og om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri.
6.juni:
Åsa Larsson: Fedrenes misgjerninger. Krim. Bok nr 6 om Rebecka Martinsson
Kåret til årets beste svenske krim!
Statsadvokat Rebecka Martinsson kjeder seg i jobben på Kirunas politistasjon. Hun er nedlesset papirarbeid og lengter etter å få være mer operativ, å være med politikollegaene sine ut i felten. Så da den respekterte rettslegen Lars Pohjanen ber Rebecka om hjelp til å etterforske et gammelt drap, er hun ikke vanskelig å be. Noen har funnet liket av en mann som har vært savnet i tretti år. I denne sjette spenningsromanen om Rebecka Martinsson handler det om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, korrupsjon og makt i lokalsamfunnet.
«kriminell kvalitet hele veien»
VG
- Morten Strand: Ukraina – Grenselandet mellom øst og vest. Historie
- Katrine Wessel-Aas: Emmas bok. Roman. Bok nr 9 om Familien Winther.
Alfred Fidjestøl: Innerst i hjertet har jeg min forstand: biografien om Georg Johannesen. Biografi
Lyrikar Georg Johannesen kunne vere ein nådelaus polemikar som gjekk til åtak på kven det skulle vere. Samstundes skreiv han nokre av dei vakraste dikta som er skrivne på norsk.
Ved hjelp av ei rekkje nye kjelder skildrar denne biografien eit uvanleg og fascinerande livsløp. Som liten opplevde Georg Johannesen krigen på nært hald og blei merkt for livet av det. Han blei seinare fengsla for militærnekting, ekskludert frå Arbeidarpartiet og var sentral ved etableringa av Sosialistisk Folkeparti. Trass eit uvanleg lyrisk talent ville han ikkje vere lyrikar. I staden var han universitetsprofessor i retorikk, men også her i konstant opposisjon til det norske fagmiljøet.
«Bråkebøtte og poet får som fortjent i rik biografi»
Bergens Tidende
7.juni:
Camilla Grebe: Velkommen til evigheten. Krim
Lykke Andersen er redaktør, tenåringsmor og lykkelig gift med en 20 år eldre forfatter. Ifølge de som kjenner henne, ikke det spor voldsom. Nå står hun anklaget for drap.
Hva har skjedd på familiens idylliske småbruk? Og hvorfor nekter Lykke å snakke med noen andre enn politietterforsker Manfred Olsson? Har det noe å gjøre med det som skjedde åtte år tidligere?
Velkommen til Evigheten er et moderne skjebnedrama og en hyllest til den mest klassiske krimsjangeren: det lukkede roms mysterium. Hvem eier sannheten? Idyllen slår sprekker.
- Dorthe Erichsen: Vendepunktet. Serieroman. Bok nr 19 i Seterliv-serien
- Tommy Skoglund: Dilogien I. Roman
Brynjulf Jung Tjønn: Kvit, norsk mann. Lyrikk
Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke – men tidvis også morosame – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme.
Korleis er det for eit adoptivbarn å kome til Norge som ei reserveløysing, eit gjenbruksbarn som blir odelsgut? Det hadde vore enklare om han var kvit, norsk mann. Då ville ikkje born ropt ching-chong-kinamann etter han. Eller folk lurt på kor han eigentleg kjem frå.
Gjennom livet har forfattaren blitt minna på at han ikkje er norsk nok. Er han det no? Når blir han det? Og korleis ser framtida ut for hans eigne barn? Kven blir forfattaren og barna hans når den norske garden dei har arva må seljast?
«Wow, for en knyttneve av en bok dette er! Brynjulf Jung Tjønns dikt er noe av det sterkeste jeg har lest.»
VG
8.juni:
Maja Lunde: Drømmen om et tre. Roman. Fjerde bok i Klimakvartetten
Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur.
Longyearbyen 2110: Dypt inne i fjellet, langt mot nord, ligger et hvelv fylt av frø fra all verdens hjørner. Tommy vokser opp i Svalbards brutale landskap, med to brødre han vil gjøre alt for og en farmor som er hvelvets frøvokter.
Så rammes Longyearbyen av en katastrofe. Tommy, brødrene og farmoren er blant de få etterlatte. Seks ensomme mennesker i et øde landskap, i besittelse av en skatt verden trodde var forsvunnet for alltid.
Samtidig, langt borte, lever Tao på minnene over sønnen Wei-Wen, som hun mistet for tolv år siden. Hver dag er lik, hun er nummen og trist. Og hun sulter. Men alt endrer seg den dagen Tao blir bedt om å lede en ekspedisjon mot nord. Målet er Svalbard og frøene.
Hvordan ble mennesket den arten som endret alt? Fortjener vi å være herre over naturen? Og er vi selv en truet art?
«Det er en arbeidsmessig og litterær bragd å fullføre kvartetten med en slik finale.»
VG
- Øystein Wiik: Flammer og regn. Roman
Jørn Lier Horst og Thomas Enger: Arr. Krim. Fjerde bok om Alexander Blix og Emma Ramm
Ny krim fra forfatterduoen Horst og Enger!
Alexander Blix er en slagen mann. Etter å ha blitt dømt for å ha hevnet datterens død, er han plassert i et av landets høysikkerhetsfengsler. På innsiden utnytter de andre fangene enhver mulighet til å utfordre og fornedre den tidligere politietterforskeren. Det går tidvis hardt for seg.
På utsiden har gamle kollegaer satt i gang jakten på en fryktet drapsmann. Walter Kroos har rømt fra fengselet i Tyskland og har krysset grensene på vei nordover. Den eneste forbindelsen politiet har funnet til Norge er en medinnsatt på Blix sin avdeling. Nå ønsker de innsidehjelp fra politimannen. Journalisten Emma Ramm er en av de få på Blix sin besøksliste. Hun blir hans allierte når Blix må koble tråder mellom fortid og nåtid, og mellom innsiden og utsiden av fengselsmurene.
9.juni:
Helga Flatland: Etterklang. Roman
En mørk og suggererende roman fra Helga Flatland
Mathilde er lærervikar i Oslo og mister jobben da det blir oppdaget at hun har et forhold til en av elevene sine, den atten år gamle Jacob. Oslo er nedstengt, verden snevres inn, og hun begynner å tenke på å flytte ut av byen; drømmer om tradisjoner og ekte verdier – om det autentiske livet som finnes der. Hun leier seg et hus i Telemark.
«Akkurat nå skriver ingen bedre enn henne»
Adresseavisen
- Peter James: Død hvis du ikke…. Krim. Bok nr 14 om Roy Grace
Marie Aubert: Jeg er egentlig ikke sånn. Roman
En roman om frykten for de andres blikk og lengselen etter å bli sett, og om det risikable i å slippe et annet menneske innpå seg.
Det er mai, og Linnea skal konfirmeres. Bunaden henger klar til den store festen, men Linnea sykler hvileløst omkring etter en avvisning hun ikke kan håndtere. Hanne har gått ned så mye i vekt at folk i hjembygda ikke kjenner henne igjen. Hun kommer til niesens konfirmasjon med ny kjæreste og et voksende ubehag. Bård, Linneas far, har hele livet vært fast bestemt på å være en bedre mann enn faren sin. Men hva slags mann blir han nå som tingene har begynt å glippe? Bestefar Nils har alltid bare villet det beste. Og likevel ser det ikke ut til å bli godt nok.
«en nervepirrende fortelling om ensomhet, sorg og sinne i en familie på randen av kollaps.»
Dagbladet
12.juni:
Jo Nesbø: Blodmåne. Krim. Bok nr 13 om Harry Hole
Harry Hole er tilbake. Og han er råere enn noen stinne.
Harry har reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans er gått i stykker. Langt på vei har han greid det, men ikke helt. Han har hjulpet den eldre filmskuespilleren Lucille unna et narkotikakartell hun skylder én million dollar. Hun har gitt ham husly, selskap og en skreddersydd dress.
I Oslo er to jenter forsvunnet og drept. Én av de mistenkte er en kjent eiendomsbaron. Katrine Bratt vil kontakte landets fremste spesialist på seriemord, men for sjefene i Politiet er et samarbeid med Harry Hole uaktuelt. Den mistenkte eiendomsbaronen vil derimot hyre ham som privatetterforsker. Harry takker nei, men det er før kartellet tar Lucille som gissel. Løser han saken, skal han få en bonus som dekker Lucilles gjeld.
Hjemme i Norge samler Harry et lag bestående av en kokainselgende barndomsvenn, en korrupt politimann og en kreftsyk psykolog. Kartellet har gitt dem ti dager. Klokka tikker, og det er varslet blodmåne over Oslo.
«Harry Hole-krim av beste klasse.»
VG
- Camilla Läckberg og Henrik Fexeus: Sekten. Krim. Bok nr 2 om Mina Dabiri og Vincent Walder
- Tonny Gulløv: Bastarden. Roman. Bok nr 3 i Tusenårsriket-serien
Emelie Schepp: Bjørnen sover. Krim. Bok nr 7 om Jana Berzelius
En mann blir funnet brutalt myrdet i huset sitt, som ligger avsides til i skogen. Inni den skadde kroppen finner de en kosebamse som leder politiet til Filippa Falk.
Etter en grusom tragedie lever den tidligere politietterforskeren Filippa med hemmelig identitet. Hun er den eneste som har en kobling til gjerningsmannen. Men er hun villig til å hjelpe politiet med etterforskingen? Samtidig som statsadvokat Jana Berzelius forsøker å finne drapsmannen, står forhistorien hennes i fare for å bli avslørt. Hun må ta i bruk alle midler hun kan for å beskytte mannen hun elsker. Men han har fått et tips om bakgrunnen hennes og er besatt av å finne ut av sannheten.
13.juni:
Ian McEwan: Leksjoner. Roman
En storslått, fengslende og dypt menneskelig roman fra en av fortellerkunstens store mestere.
Mens verden prøver å komme seg på fote etter annen verdenskrig, blir livet til elleve år gamle Roland Baines snudd på hodet. Han sendes på kostskole, og befinner seg milevis fra morens beskyttende kjærlighet. Ensom og sårbar tiltrekker han seg oppmerksomhet fra pianolærerinnen sin, Miriam Cornell. Under påskudd av ekstra spilletimer har de hemmelige stevnemøter hjemme hos henne. Det intense forholdet etterlater dype sår i Roland, men også sterke minner om kjærlighet.
Flere år senere, da kona forlater Roland og den lille sønnen deres, tvinges han til å ta et oppgjør med seg selv og fortiden. Hjemsøkt av tapte muligheter søker han trøst der det er mulig – i musikk, litteratur, venner, sex, politikk og kjærlighet. Rolands livsreise stiller spørsmål som gjelder for oss alle. Er det mulig å styre vendingene livet tar, uten å skade andre? Hvordan former historiske hendelser livene og minnene våre? Og hva kan vi lære av fortidens traumer?
«Ian McEwan turnerer moralske dilemmaer som få andre. Årets roman om en kvinnelig overgriper og en kone som forlater mann og barn, er intet unntak.»
VG
- Bente Pedersen: Skandaløs. Serieroman. Bok nr 15 i Aurora-serien
- Lee Child: Hardt mot hardt. Krim. Bok nr 10 om Jack Reacher.
Jonathan Franzen: Korsveien. Roman
Jonathan Franzen er kalt «et litterært geni for vår tid». Hans evne til å kombinere levende karakterbeskrivelser med sosial dybde og innsikt har aldri vært tydeligere. Korsveien er nok et mesterverk fra forfatteren.
Det er 23.desember 1971 og det er meldt dårlig vær i Chicago. Pastor Russ Hildebrandt er i ferd med å bryte ut av et gledesløst ekteskap. Om ikke hans kone, Marion gjør det slutt først. Deres eldste sønn, Clem, kommer hjem fra universitetet full av moralsk opphøydhet, klar for å ta en beslutning som vil sjokkere foreldrene. Søsteren Becky, den sosiale dronningen på videregående skole, involveres stadig mer i tidens motkultur, mens lillebror Perry er gått lei av å selge pot på skolen og har bestemt seg for å bli et bedre menneske.
14.juni:
Brett Easton Ellis: American psycho. Roman
En moderne klassiker – endelig på lydbok!
Patrick Bateman er en på alle måter vellykket 26-åring fra New York. Men han er også drapsmann. En psykopatisk massemorder som mishandler og dreper med kaldt blod, på samme pedantiske måte som han utfører morgentoalettet. Romanen er et oppgjør med en livsstil og et samfunn på vei mot undergangen.
- Kristin S. Ålovsrud: Et vanskelig valg. Serieroman. Bok nr 22 i Fredsår-serien
- Andreas Ribe-Nyhus: Fengslet. En personlig beretning om fortvilelse og håp. Biografi
15.juni:
- Ståle Wiig: Havana taxi. Dokumentar.
- Patti Smith: Just kids. Musikk
- Patti Smith: M train. Fakta
Nina Lykke: Vi er ikke her for å ha det morsomt. Roman
I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.
Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.
«Nina Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen.»
VG
16.juni:
Julia Quinn: Den besværlige miss Bridgerton. Roman. Første bok i serien om Familien Rokesby.
Tre inn i familien Rokesbys fortryllende verden og nyt fortellingen om generasjonen før familien Bridgerton. Vittig, herlig og svært, svært romantisk. Den perfekte virkelighetsflukt.
Alle forventer at Billie Bridgerton skal gifte seg med en av Rokesby-brødrene – de har tross alt vært naboer i århundrer – men Billie selv er ikke ute etter noen ektemann. I hvert fall ikke om det blir George, Rokesbyen hun liker minst av dem alle. George er den eldste av brødrene og kommende jarl, men han er også arrogant og plagsom. Billie er dessuten helt sikker på at han ikke liker henne. Og det passer henne aldeles utmerket. Men da Billie og George nærmest kastes mot hverandre, begynner det å slå en ny form for gnister. Og da leppene deres møtes for første gang, oppdager de raskt at den personen de trodde de ikke tålte, ganske enkelt er den personen de ikke kan leve uten.
- Einar Haakaas: Moderne slaveri i Norge. Dokumentar
- David Lynch: Catching the big fish: meditasjon – kreativitet – bevissthet. Selvutvikling
19.juni:
Jussi Adler-Olsen: Natriumklorid. Krim. Bok nr 9 i Avdeling Q-serien
Gjør deg klar: Avdeling Q er tilbake!
Dødsfallene til flere prominente personer tolkes som ulykker eller selvmord, men når Avdeling Q ser nærmere på dem, peker et ufattelig mønster mot noe langt mer alvorlig, og alt tyder på at en annen utvalgt person snart vil dø.
I kamp mot tiden og de plagsomme koronarestriksjonene tar Avdeling Q, med sedvanlig samhold og humor, opp en hard kamp for å forhindre flere dødsfall.
Og samtidig bukter en helt annen sak fra fortiden mot Carl, som en kvelerslange som endelig har været sitt bytte.
«Natriumklorid har alt det som utgjør en god seriemorderthriller: En spennende handling som skyter fart fra første side. Interessante karakterer og en nærmest overjordisk skurk som hele tiden ligger et skritt foran politiet. Effektive kapitler som gjerne avsluttes med cliffhangere, og et kappløp mot tiden.»
VG
- Kaja Nylund: Om forlatelse. Serieroman. Bok nr 21 i Perlemor-serien
- Stefan Aust og Adrian Geiges: Xi Jinping. Sakprosa
- Trude Marstein: Gjøre godt. Roman.
20.juni:
Torkil Damhaug: Hund uten grav. Krim.
Årets Riverton-vinner: i den sterke thrilleren Hund uten grav av Torkil Damhaug dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig.
Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem. Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare.
«en fordømt god historie»
NRK
- Lars Helle: Brennende sinn. Krim. Bok nr 6 om Gunnar Holt
- Eli Åhman Owetz: En sommer på loffen. ROman. Første bok i serien Söderbergsviten
- Katrine Wessel-Aas: Veien vi må gå. Roman. Bok 10 om Familien Winther
21.juni:
Fandi Fuglehaug: Tonedød. Krim. Bok nr 2 om Agnes Tveit.
Ein verdsberømt saksofonist fell død om på scenen under Vossa Jazz. Etterforskinga rykker idylliske Voss ut av påskefreden, og den eigenrådige journalisten Agnes Tveit hamnar midt oppi eit livsfarleg drapsmysterium.
Saksofonisten Marta Tverberg fell død om på scenen berre minuttar etter at ho har halde ei flammande tale med kritikk av både jazzmiljø og festival. Seks hundre tilskodarar i salen er vitne til dramaet – blant dei mange som har hemmelegheiter den omdiskuterte divaen ikkje lenger kan røpe. Agnes Tveit er midt i arbeidet med biografien om Tverberg og kjem snart tett på fleire av desse hemmelegheitene. Jazzdivaen frå Voss var aldri konfliktsky, tvert imot viser det seg snart at både naboar, kollegaer og tidlegare klassekameratar kan ha hatt motiv for drapet. Agnes startar si eiga etterforsking, men jo tettare ho kjem løysinga på drapsgåta, jo farlegare blir det også for henne.
Midt oppi alt er ho nysingel, og det blir vanskeleg å halde hovudet klart i nærleiken av den ferske Vossa Jazz-sjefen, som også er Agnes sin store ungdomskjærleik.
«Sleivete, rå, fandenivoldsk og kjapp»
Dagbladet
- Erica James: Mødre og døtre. Feelgood.
- Hilde Østby: Kart over ensomheten. Personlig utvikling
- Jenny Fagerlund: Mitt hemmelige liv. Roman
22.juni:
Jens M. Johansson: Familieverdier. Roman
En roman om den tynne linjen mellom rikdom og avgrunn, mellom fellesskap og ensomhet, mellom hvem vi blir sett som og hvem vi egentlig er.
Storm Sandberg skal miste alt. Men først skal han begjæres konkurs. Det store padel-anlegget på Vinterbro ble ikke den suksessen han hadde håpet på, og han er nødt til å stille i skifteretten. Storm er far til to woke 17-åringer og gift med en fremadstormende gallerist som han frykter er på vei til å forlate ham. I tillegg har han kanskje verdens verste foreldre, ikke minst den store Gerd Bye, teaterregissøren med de revolusjonerende oppsetningene, som kombinerer omsorg og manipulasjon på utstudert vis med de barna hun har, med de mennene hun har dem med.
Uten hverken penger eller særlige fremtidsutsikter satser Storm på ett siste kort for å redde sitt ekteskap, sin økonomi og sin ære: Han bestemmer seg for å sette opp den greske tragedien Medea som musikal på Folketeateret. Men det skal gjøres, som han selv sier det, med et glimt i øyet.
«Underholdende samtidssatire!»
VG
- Santa Montefiore: Velkommen til oss. Feelgood.
Janne Haaland Matlary: Demokratiets langsomme død. Dokumentar
Vi tar demokratiet for gitt. Det bør vi ikke gjøre.
I stigende grad er styreformen under angrep fra Vestens egne eliter, som tvinger gjennom upopulære politiske løsninger på bekostning av folkeviljen. Med sin unike erfaringsbakgrunn fra norsk og internasjonal politikk, har professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary spesielle forutsetninger på å forklare et av vår tids aller viktigste politiske spørsmål: Polariseringen mellom folk og elite.
Med eksempler fra både Norge og utlandet viser hun hvordan sunn uenighet ødelegges av offermentalitet og moralisme. Vestlige politikere har fjernet seg fra velgerne i spørsmål som innvandring, familiepolitikk og overnasjonale løsninger uten demokratisk forankring.
23.juni:
Kristin Solberg: Den andre. Sakprosa.
Aisha Shezadi Kausar var en kjent figur i det norske islamistmiljøet allerede før hun reiste til Syria og sluttet seg til IS i august 2014. Med seg hadde hun sin ettårige sønn. Noen måneder senere var gutten død.
Tre år etter dukket Aisha opp i en kurdisk fangeleir og sa hun hadde flyktet fra kalifatet. I dag tar hun avstand fra IS. Men hvem er hun egentlig, denne kvinnen som frivillig sluttet seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden?
I sin jakt etter svar har Kristin Solberg, kjent som Midtøsten-korrespondent for NRK, snudd alle steiner. I tre år har hun ført samtaler med Aisha, i interneringsleiren i Syria og på hennes illegale telefon, skjult for vaktene. Gradvis åpnet Aisha seg. Her får vi hele hennes historie – om en oppvekst med mobbing på skolen og vold hjemme, om radikaliseringen, og om livet i kalifatet og sønnens død.
«Kristin Solbergs bok om den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar er til å få frysninger av.»
VG
- Liv Margareth Alver: Heksebål. Serieroman. Bok nr 18 om Hanseatene
- Anne B. Ragde: Muttra og meg. Roman.
Geir Tangen: La alt håp fare: du skal ikke misbruke Guds navn. Krim.
Rå og leken spenningsroman om dødssynder! Gis ut i serien med romaner inspirert av De ti bud.
En iskald novemberkveld sitter en mann i en penthouseleilighet og kikker ut over en mørklagt Oslofjord. Bak ham henger det første offeret. En av Norges mest kjente skuespillere har blitt konfrontert med sitt grenseløse hovmod, og tapt. Den erfarne drapsetterforskeren Steinar Sand er fortsatt i bunnløs sorg etter å ha mistet sine aller nærmeste på tragisk vis, da han ankommer Tjuvholmen denne kvelden. Dagen etter dukker det opp enda en sak med klare referanser til de syv dødssyndene, og straffen som knyttes til disse. Steinar står overfor en utfordring han aldri har vært i nærheten av, men enda verre: Noen legger igjen spor som kobles til ham. Lar Steinar alt håp fare? Eller finnes det en vei ut av mørket som omslutter ham? I dette spillet kan han ikke stole på noen. Ikke en gang seg selv.
26.juni:
Jørgen Brekke: Formørkelsen og dens lys. Krim. Bok nr 2 om Helene Paus
Et nervepirrende mysterium fra en forblåst øy på Helgelandskysten
I mars 2020 mottar true crime-forfatter Helene Paus et brev. Avsenderen er Louise Røed, en kreftsyk kvinne i Brønnøysund. Hun forteller om et overfall hun ble utsatt for tidlig på 90-tallet og retter beskyldninger mot den legendariske og myteomspunne Hollywood-regissøren Paal Ylvingen.
Ylvingen har de siste tjue årene isolert seg fra omverdenen på den forblåste øya Ytre Dunet på Helgelandskysten, der han fordriver tiden med å løpe og male bilder. Paus går med på å undersøke saken, og finner etter hvert tegn som tyder på at det er mer som skjuler seg i Ylvingens fortid. Hun bestemmer seg for å reise nordover og ut i havgapet. Formørkelsen og dens lys er en fortelling om galskap og skaperkraft, om hovmod og begjær, om menneskelig kunst og umenneskelige forbrytelser.
- Anne B. Ragde: Noen kommer, noen går. Krim-noveller
- Petter Stordalen: Apollo-metoden. Selvutvikling
- Tonny Gulløv: Jernbyrd. Roman. Bok nr 4 om Tusenårsriket.
27.juni:
Veronica Henry: Hjertets bokhandel. Roman
Emilia har akkurat vendt tilbake til den idylliske hjembyen sin for å redde familiebedriften Nightingale Books.
For hennes trofaste kunder er bokhandelen som en levende drøm, men de beste historiene fins ikke i bøkene hun selger – Emilias kunder har nemlig sine egne historier å fortelle:
Det er damen på herregården som skjuler en godt bevart hemmelighet, det er alenepappaen som leter etter bøker å dele med sønnen sin, men som ikke er helt den han utgir seg for være, og det er den sjenerte kokken som prøver å finne motet til å snakke med sin store kjærlighet. Og så er det Emilia selv, som må gjøre alt hun kan for å holde løftet hun ga til faren om redde familiebedriften …
- Bente Pedersen: Et liv i synd. Serieroman. Bok nr 16 om Aurora.
- Kristin S. Ålovsrud: Brannen. Serieroman. Bok nr 31 om Sagmesterens barn.
- Lee Child: Reachers hevn. Krim. Bok nr 11 om Jack Reacher
- Kristin Auestad Danielsen: Du er bonde. Roman
Tomm Kristiansen: Afrika på 200 sider. Historie.
I en årrekke var Tomm Kristiansen vår «stemme fra Afrika». I denne boka gjengir han Afrikas historie fra menneskehetens begynnelse til dagens moderne samfunn på en konsis og engasjerende måte.
Afrika på 200 sider tar oss med gjennom tid og landegrenser. Kristiansen viser oss menneskene, kulturene og rikene som har påvirket og definert historien til de femtifire afrikanske landene: fra Zimbabwekongedømmet og Malidynastiet, gjennom regnskoger og ørkener, slaveri, kolonitid og apartheid, til dagens demokratier, konflikter, seire og utfordringer.
28.juni:
Myriam H. Bjerkeli: Grønnøyd monster. Krim
Psykologisk thriller – solid forankret i lokalsamfunn i Vestfold. Årets roman fra Myriam H. Bjerkli er frittstående, men karakterene er kjent for dem som har lest Engelens fall.
Vibeke og Christian har giftet seg. Alt er tilsynelatende bra, men Vibeke mottar noen rare brev der noen forsøker å advare henne, og hevder at Christian drepte den forrige kona si. Noen skraper opp bilen hennes og skriver HORE!!! på den. Samtidig blir hun dårlig og kjenner seg både uvel og svimmel. Hun går til legen som konstaterer at hun er blyforgiftet. Er det virkelig noen som prøver å ta henne av dage? Har avsenderen av brevet rett, er Christian virkelig en skruppelløs morder?
- Cynthia Harrod-Eagles: Den sorte perlen. Roman. Bok nr 4 i Morland-serien
- Anita Andersen Strøm: Ankomst. Serieroman. Bok nr 1 i Jordmor i Nidaros-serien
29.juni:
Ingrid Berglund: Den svarte svanen. Krim
Koronapandemien er trusselen, men det er mennesket som dreper …
De er et umake par, den unge dødsboadvokaten Oda Krohg og hennes aldrende assistent, Reidar Simonsen. De er begge forlatt av sine egne, og den felles etterforskningspraksisen deres er et ikke helt vellykket forsøk på å stable seg på beina igjen. Så kommer en syk kvinne inn døren med et siste ønske før hun skal dø. Mot bedre vitende tar de oppdraget; å finne kvinnens sønn som angivelig druknet for fem år siden. Det eneste Oda og Reidar har å gå på, er fire skjell noen har sendt den dødsmerkede moren.
Etter hvert som de graver i fortiden, oppdager de flere mistenkelige dødsfall. De ser også foruroligende tegn på at den farmasøytiske storindustrien har skitne hender. Jakten på sannheten vekker raskt oppmerksomhet fra personer som blir farligere jo mer koronapandemien brer seg. Og snart er det Oda og Reidar som jages.
- Natasha Lester: Huset på Rivieraen. Feelgood
- Lønning Aarø, Saabye Christensen, Enger, Fløgstad, Hjorth, Kjærstad, Nilssen, Ravatn, Solstad, Steen: Hjemmekontoret. Dokumentar
- Emylia Hall: Somrenes bok. Roman
- Tore Aurstad: Tyster. Krim
30.juni:
Eve Chase: Fugleburet. Roman
Halvsøstrene Kate, Flora og Lauren har ikke sett hverandre på årevis, og da faren deres inviterer dem til sommerhuset i Cornwall, er ingen av dem lystne på å komme.
De har ikke vært i huset på Rock Point siden den dramatiske sommeren som endret alt – den sommeren de har brukt hele sitt voksne liv på å glemme. Kort tid etter at de ankommer stedet, begynner uhyggelige ting å skje. Hvem er det som forårsaker hendelsene – er det noen som husker det som skjedde for tjue år siden? Fugleburet er en emosjonell og spenningsdrevet fortelling som tar leseren med til det dramatiske kystlandskapet i Cornwall, og viser hvordan en enkelt hendelse kan få dramatiske følger for flere liv.
- Frøydis Lilleadlen: Mødrenes synder. Krim. Bok nr 2 om Jonas Bø
- Julia Quinn: Et uforglemmelig ekteskap. Roman. Bok nr 2 om Familien Rokesby
Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!