Samuel Bjørk - Forfatterintervju | Fabel

“Jeg tror mitt hode fungerer litt annerledes enn andres” – Samuel Bjørk

Tredje bok i serien om Holger Munch og Mia Krüger er endelig sluppet i Fabel og vi har tatt en prat med forfatteren som har valgt å skrive under pseudonymet Samuel Bjørk. Les for å finne ut hvorfor!

Samuel Bjørk er en av Norges mest populære krimforfattere. Hans nyeste bok, Gutten som elsket rådyr, kan du høre i Fabel nå. Foto: Harald Øren

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

Ja, det var et godt spørsmål. Ingen dager er like, og dette er noe jeg jobber med for tiden, prøve å få litt system i hverdagen. Nå skriver jeg litt her og litt der, ofte på kvelden på en pub. Jeg reiser ofte til utlandet for å skrive. “Gutten som elsket rådyr” ble nesten i sin helhet skrevet på et hotellrom jeg leide på Menorca.

Har du andre jobber ved siden av skrivingen?

Nei, jeg har gjort dette på heltid siden suksessen med “Det henger en engel alene i skogen”, som ble solgt til over 30 land i 2013.

Hvorfor har du valgt å skrive under pseudonym?

Jeg hadde aldri skrevet krim før, og hadde lyst til å prøve noe nytt uten å få oppmerksomhet. Bare skrive fritt, uten å tenke på hva som ville skje etterpå. Tanken var å holde dette hemmelig for alltid, men de største forlagene der ute i verden ville ha et ansikt å presentere, så da ble det sånn. Synd, egentlig, jeg er mest glad i å skrive, og ikke så opptatt av å representere.

Hva fikk deg til å gå fra å skrive prosa til å skrive krim?

Det var en tilfeldighet egentlig, jeg så en konkurranse utlyst av CappelenDamm, om å “skrive landets beste krim”, og jeg tenkte: “Hvor vanskelig kan det være?” Jeg bare satte meg ned, og av en eller annen grunn elsket jeg det fra første kapittel. Karakterene som kom interesserte meg veldig, så da var det bare å fortsette.

Du beskriver ganske grusomme handlinger i bøkene om Holger og Mia, hvor får du ideene dine fra?

Tja, si det, jeg tror mitt hode fungerer litt annerledes enn andres. Alle idéene kommer fra meg selv, jeg bruker aldri virkelige saker eller slikt som inspirasjon. Jeg pleier å lete til jeg finner en sak eller en situasjon som inspirerer meg, så prøver jeg å løse saken selv etterpå, og slik blir bøkene til.

Blir historiene ofte til underveis eller har du lagt en klar plan fra start til slutt?

Jeg har en slags plan, men jeg pleier å forsøke å la historien bli drevet organisk fremover, så det ender alltid opp som noe annet enn det jeg hadde tenkt i utgangspunktet.

Hva kan vi glede oss til i den nyeste boka di «Gutten som elsket rådyr»? Kan du gi oss noe uten å røpe for mye?

Mia Krüger er sliten og skal egentlig på ferie, men blir dratt inn i en merkelig sak, hvor en ballettdanser blir funnet i fullt kostyme i et fjellvann. Tror ikke jeg skal si så mye mer enn det.

Gjør du research før arbeidet av en ny bok?

Ja, jeg gjør ekstremt mye research, jeg bruker nesten mer tid på dette enn selve skrivingen.

Hender det at det du skriver dukker opp i drømmene dine om natta?

Nei, det er sjelden. Mitt problem er at hver gang jeg lukker øynene så kommer idéene, så da må jeg stå opp igjen, og sette meg ned for å skisse. Har vært dårlig med nattesøvn de siste årene, for å si det sånn.

Har du noe spesielt rituale du må gjøre før du setter deg for å skrive?

Nei, ingenting spesielt. Jeg forsøker bare å meditere litt, få bort alt som har med hverdagen og gjøre, og så tar jeg på meg støyreduserene hodetelefoner, så det skal bli litt enklere å tre inn i fiksjonens verden.

Har du planer for en bok nummer fire i serien om Holger og Mia?

Jeg har mange planer, og har testet en tre-fire ulike varianter det siste året. Jeg pleier alltid å prøveskrive en 80-100 sider, for å se om jeg har noe jeg tenner på. Så vi får se. Tenkte jeg skulle gi meg selv litt tid denne gangen, før jeg bestemmer meg hvor veien går videre for Holger og Mia.

Hva er det beste skriverådet du noen gang har fått?

Det fikk jeg på en middag med en redaktør fra Aschehoug for nesten tjue år siden. Han sa “en forfatter må sette seg i posisjon til å kunne skrive”. Det syns jeg var et enkelt og godt råd, som jeg har forsøkt å bruke siden den gang.

Disse lydbøkene av Samuel Bjørk kan du høre i Fabel:

Ble du fristet til å lytte til Samuel Bjørk eller andre bøker bør du abonnere på Fabel her. Husk at du som ny kunde får gratis prøvetid!