Jeg tror det er vinden - Ny podcast-serie | Fabel

Jeg tror det er vinden – ny podkast-serie i Fabel!

– Kan man få kontakt med de døde? Er det farlig? Og hvem er disse menneskene som hevder de kan få kontakt med dem?

Gammelt sort/hvitt-bilde av to jenter
Fox-søstrene er kjent som grunnleggerne av spiritisme.

Det er spørsmålene podkastskaper og forfatter Even Vaa stiller i den nye podkast-serien Jeg tror det er vinden, som kom ut i Fabel i dag. Podkasten handler om spiritisme, og Even tar oss blant annet med til USA og de mystiske Fox-søstrene. I den lille, snødekte byen Lilydale opplever han raskt å få satt sine egne fordommer på prøve.

– Det så helt koko ut!

Ideen til serien fikk han en høstkveld for tre år siden:

– Jeg satt i mørket og så på Åndenes Makt, med mennesker som mente de kunne se og snakke med de døde. De snakket om gjenstander som flyttet på seg i løse luften, ubehagelige energier og om transparente skikkelser som dukket opp foran dem, forteller Vaa.

Mann med grønn cap og jakke
– Det er ingen som med sikkerhet kan si hva som skjer når vi dør, sier Even Vaa. Selv om han er skeptisk til overtro og spiritisme, var han likevel nysgjerrig på hva som kunne ligge bak. Foto: Stig Jensen.

– Til slutt kom Lilli Bendriss og jagde bort åndene med en sjamantromme. Det så helt koko ut, ler han.

– Da jeg la meg samme kveld, tenkte jeg på den gangen vi leflet med spiritisme i tenåra. Herregud, så skummelt og spennende det var!

Vaa tenkte at det sikkert er mange som er som ham: Som ikke tar Åndenes Makt seriøst, men som likevel er nysgjerrige på det som skjer der.

– Så da bestemte jeg meg for å ta en for laget for de av oss som ikke tror; jeg måtte finne ut om det finnes noe etter døden, om dødekontakt er mulig.

– Ingen kan si hva som skjer når vi dør

For Even Vaa var ingen true believer når det kommer til spiritisme. Han er skeptisk av natur, og som han sier:

– Tidvis synes jeg det er flaut å fortelle folk hva jeg driver med, at jeg har laget podkast og skrevet bok om spiritisme. Det får meg til å fremstå som godt over gjennomsnittet alternativ, noe jeg føler at jeg ikke er.

– Samtidig er det ingen som med sikkerhet kan si hva som skjer når vi dør, og det kanskje kan finnes mer mellom himmel og jord enn vi med vår forstand og rasjonalitet kan oppfatte. Jeg tenker at vi bør respektere og ta mer på alvor de som hevder å ha hatt kontakt med mennesker på andre siden av grensen. Derfor er det på sin plass å ha døra på gløtt for ting som kan virke litt koko også.

Har du endret mening på den alternative måten å oppfatte tilværelsen på etter at du laget podkasten og skrev boka?

– Mange spør meg om det. Det ville være dumt av meg å avsløre hva som skjer i podkasten før folk har hørt den. Men jeg kan avsløre at jeg har fått meg en drømmefanger på soverommet, noe jeg aldri ville vurdert å skaffe meg før jeg begynte å jobbe med dette.

De tre første episodene av Jeg tror det er vinden ligger ute i Fabel-appen nå, og nye episoder kommer hver tirsdag utover høsten. Alle nye abonnenter prøver Fabel gratis. Få din gratisperiode!

FAKTA EVEN VAA