Isabel Allende - Lidenskapens forfatter | Fabel

Isabel Allende – lidenskapens forfatter

Bøkene hennes – fylt med dramatikk  og store følelser-  har rørt generasjoner av lesere. Og mye av inspirasjonen henter Allende fra sitt eget, dramatiske liv.

Chilenske Isabel Allende var journalist, måtte reise i eksil og har nå lenge bodd i San Francisco. Foto: Lori Barra

Det var i Peru Isabel Allende ble født i 1942, men allerede som treåring flyttet hun sammen med sin mor og to søsken til Chile, etter at foreldrene ble separert. Som datter av én diplomat og stedatter av en annen, hadde Allende en rotløs barndom, stadig på flyttefot.

Måtte flykte

Den store omveltningen kom da Chiles president Salvador Allende ble styrtet og drept i et voldelig kupp ledet av Augusto Pinochet i 1973.

Presidenten var fetteren til Isabel Allendes far, og den unge journalisten Isabel Allende ble tvunget til å ta med seg familien sin og dra i eksil i Venezuela, der hun ble separert fra sin første ektemann og skrev sin første roman, Åndenes hus.

Forfatterskapet startet med bestefars død

Og Åndenes hus begynte som noe helt annet enn en roman. I 1981 fikk hun vite at bestefaren hennes lå på dødsleiet. Hun begynte å skrive et brev til ham, inspirert av minnene hun hadde fra barndommen i huset hans – og brevet utviklet seg videre til en roman. Det ble starten på en eventyrlig forfatterkarriere. Mer enn 65 millioner bøker har Isabel Allende solgt på verdensbasis.

En evig immigrant

Selv om Isabel Allende nå har bodd i USA mesteparten av sitt voksne liv, og blant annet har blitt tildelt The presidential medal of freedom av president Barack Obama, føler hun seg ikke som en amerikaner. I et intervju med The Guardian sier hun: 

«Temaet fordrivelse er veldig naturlig for meg. Det kommer alltid opp i bøkene mine. Jeg har vært en utlending hele livet og føler ikke at jeg hører hjemme noe sted. Jeg er en immigrant.»

Hør Isabel Allendes bøker i Fabel: 

Har du lyst til å høre Isabel Allende på lydbok? Du finner alle lydbøkene hennes, og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel helt gratis. Klikk her for å starte din prøveperiode!