Gjenoppdag litteraturen med lydbøker | Fabel

Gjenoppdaget litteraturen med Fabel

– Jeg pleide å lese mye da jeg var yngre, jeg elsket bøker, men på grunn av altfor mye jobb i en periode av livet, sluttet jeg helt å lese. Da jeg oppdaget Fabel og lydbøker, åpnet det dørene til litteraturen igjen for meg.

Ingvild Moen elsker å høre lydbok på reise. – Akkurat i disse dager utgår reisinga, men følelsen av å ha valgt ut og lastet ned en lydbok, sette seg i et flysete, sette på flymodus og forsvinne inn i boka – den er det lite som slår, forteller hun.

Det sier Ingvild Moen (34), og vi tror mange vil kjenne seg igjen i det hun forteller. Undersøkelser viser nemlig at 34% av oss nordmenn leser lite eller ingenting, men gjerne har lyst til å lese mer. Og for mange kan lydbøker være nøkkelen til å få bøker inn i livet igjen.

– Jeg klarte ikke helt å legge vekk mobilen og konsentrere meg om å ta fram en fysisk bok, derfor la jeg det på hylla, bokstavelig talt. Jeg ville nok ikke fått med meg noen av bøkene jeg nå har fått oppleve uten Fabel, sier Moen.

Hører ofte flere bøker hver uke

For etter at Moen ble Fabel-abonnent for 2 år siden, har hun rukket å høre 98 bøker. Noen bøker har hun til og med hørt to ganger. Og best liker hun romaner.

– Ja, jeg går stort sett for romaner når jeg skal starte på en ny bok. Det er noe med å få være med inn i livene til karakterene som tiltaler meg, gir noe å drømme meg bort i, lære av og utfordres av, forteller hun, og legger til:

– Jeg har hørt at krim er mest populært, men jeg får ikke helt dreisen på krim-sjangeren. Men jeg har hørt noen få krimbøker også, mest takket være lyttesirkelen til Fabel som har utfordret meg til å utvide horisonten.

Å gå i lydbokas fotspor

Én lydbok har gjort spesielt stort inntrykk på Ingvild Moen:

– En av de mest magiske lydbokopplevelsene jeg har hatt, var til Johan Harstads kritikerroste roman “Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet”. Det er en roman om å være elsket og om å ville være usynlig. Den handler om en ung mann, Mattias, som reiser til Færøyene og blir der en stund, sier hun.

– Først hørte samboeren min og jeg den hver for oss her hjemme. Deretter hørte vi den sammen mens vi kjørte rundt på Færøyene, og selv om det er en roman, er veldig mye av det basert på ekte steder, gater og områder. Vi følte at vi fikk gå i fotsporene til hovedpersonen, selv om han er fiktiv!

Og å gå i romanpersonenes fotspor har gitt Moen blod på tann.

– Det finnes mange bøker som utspiller seg i områder i Norge. Du kan bli med til Kongsvinger og skogene rundt med Levi Henriksen, til Oslo med Nina Lykke, til Gudbrandsdalen med Lars Mytting, til bygda med Helga Flatland-bøkene. Bor du i Oslo, anbefaler jeg å høre Flukten mens du rusler til “Dette er et fint sted” ved Carl Berners Plass. Noen ganger føler jeg det som om jeg har funnet en skatt når jeg kjenner igjen et gateskilt eller et hus som jeg har hørt om i en bok, så det anbefales virkelig!

Elsker lydbok sammen med enkle mobilspill

Som mange andre Fabel-lyttere, har Moen oppdaget at det blir mer tid til lydboklytting om hun kombinerer det med andre gjøremål:

– Jeg hører hovedsakelig på lydbøker i tre situasjoner – når jeg rydder og vasker, når jeg tar livet helt med ro, eller når jeg er på farten. Ryddig og vasking går unna i en fei når jeg kan forsvinne inn i en god bok samtidig, sier hun.

– Noen har meditiasjon, andre tv-serier, mens jeg elsker kombinasjonen lydbøker og enkle mobilspill. Og lite slår å ha en historie på øret mens man rusler rundt i byen, på fjellet eller i naturen, eller er på reise.

Fabel gir frihetsfølelse

– Hva liker du med Fabel?

– Frihetsfølelsen det gir å ha tilgang til så mange bøker i lomma til enhver tid. Muligheten til å når som helst plukke opp mobilen, sette på seg hodetelefoner og rømme inn i en annen verden. Det er en helt fantastisk mulighet å ha. 

NB! For ordens skyld vil vi opplyse om at Ingvild Moen driver selskapet Resonate, som samarbeider med Fabel om markedsføring.

Fikk du lyst til å høre noen av Ingvild Moens favorittlydbøker? Du finner alle sammen i Fabel-appen, og nye lyttere kan prøve Fabel gratis og uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!

Les også om videoprodusent Per Gunnar Fordal, som nettopp har oppdaget lydbøker – og allerede har slukt både Harry Hole-serien og massevis av biografier.