Nullpunkt - Historien bak boken - Lydbøker | Fabel

Historien om Nullpunkt

Hvordan gikk det egentlig til at krim-gigantene Jørn Lier Horst og Thomas Enger begynte å skrive sammen?

– Fra start til mål tok det sikkert fem år fra første frø frem til boken omsider ble trykket, forteller Thomas Enger.

Drømme-trioen i lydbokstudio! Fra venstre: Jørn Lier Horst, Thomas Enger og lydbokinnleser Helge Winther-Larsen.

Boka han snakker om er Nullpunkt. Siden midten av sommeren har den tronet konstant på øverst på topplista over de mest hørte bøkene i Fabel. Og når man tar i betraktning hvem som har skrevet den, er det ikke rart boka vekker interesse.

Jørn Lier Horst inviterte til samarbeid

– Det første frøet ble sådd den høsten Jørn (Lier Horst) ga ut Vinterstengt. Da ringte han meg og lurte på om vi ikke skulle gjøre noe sammen, forteller Thomas Enger.

Akkurat da var Enger midt i skrivingen av Henning Juul-serien, og måtte avslå tilbudet, men hverken han eller Horst klarte å gi slipp på tanken. De neste årene møtte de to stadig på hverandre på litteraturfestivaler i inn- og utland, og på Engers familiehytte i Stavern, og da diskuterte de idéer, plott og karakterer. Men hvordan skrev de selve boka?

Skrivestafett

– Arbeidsprossessen er vanskelig å forklare, forteller Jørn Lier Horst.

– Vi sitter sammen og plotter ut hele historien først, og snakker oss gjennom karakterer og hvilken retning historien skal gå fra start til slutt, sier han.

– Deretter skriver vi det litt etter stafettprinsippet. Det vil si den ene skriver et parti, fram til et vendepunkt. Så overtar andre, som leser, vurderer og kommenterer før den skriver videre og sender stafettpinnen tilbake. I denne fasen sitter vi hver for oss, og diskuterer skriftlig, gjerne på tekstmeldinger eller e-post, forteller han.

– Opprinnelig hadde vi en plan om at Jørn, som tidligere politimann, skulle skrive scenene med Alexander Blix, og så skulle jeg, som eks-journalist, ta meg av Emma Ramm. Men de planene forsvant ut av vinduet allerede første skriveuke. Vi skriver på og redigerer om hverandres ting hele tiden, legger Enger til.

Bruker sine egne yrkeserfaringer

Nullpunkt handler om politiførstebetjent Alexander Blix og journalisten og kjendisbloggeren Emma Ramm. Mystiske omstendigheter rundt forsvinningen til idrettsstjernen Sonja Nordstrøm tvinger Blix og Ramm til å samarbeide. Mye tyder på at Nordstrøm er drept, og på at en metodisk og nådeløs drapsmann går fri. En drapsmann som er ute etter oppmerksomhet.

Hvordan skapte dere hovedpersonene?

– Journalist og etterforsker som hovedpersoner er jo ikke nyskapende, men det kledde prosjektet, forteller Horst.

– Thomas har bakgrunn fra media, jeg har bakgrunn fra politiet. Dette kunne vi føre sammen, legger han til.

Ingen ny Wisting

Siden Jørn Lier Horst også skriver om William Wisting, var det viktig at Alexander Blix skulle bli noe helt annet enn den stødige politimannen Wisting fra Stavern.

– Wisting-universet er realistiske politiromaner med en normalt fungerende hovedkarakter. Blix har en mer trøblete fortid, sier Horst.

– For meg har det vært befriende å legge bort den realistiske formen fra Wisting-bøkene og leke meg i den helt andre enden av krimsjangeren. Å skrive en seriemorderthriller skal nemlig være en solid virkelighetsflukt, en underholdende reise. Og det virker som om Nullpunkt har truffet leserne med det, legger han til.

Har bare såvidt begynt

Nullpunkt har vært en knallsuksess for de to forfatterne, og oppfølgeren Røykteppe – som begynner der Nullpunkt slutter – er allerede i salg. Duoen ligger på ingen måte på latsiden av den grunn.

– Nå er vi i gang med å skrive bok 3 i serien, som – hvis alt går etter planen – skal komme ut neste sommer. Hva som skjer etter det, har vi ikke diskutert ennå, forteller Thomas Enger.

– Men jeg tenker at hvis vi fortsetter å ha det moro sammen, og leserne der ute liker det vi koker ihop sammen, så ser jeg ingen grunn til at det skal stoppe der.

Vil du høre Nullpunkt, eller de andre spennende lydbøkene som Jørn Lier Horst og Thomas Enger står bak? Klikk her for å prøve Fabel helt gratis!