Åndebrettet - Kristin Bye 2 - Intervju med Tom Egeland | Fabel

– Enhver bok begynner med to ord: ‘tenk om’. Tom Egeland

Nå er endelig bok nummer to i serien om Kristin Bye, “Åndebrettet”, ute i Fabel. I den forbindelse har vi tatt en prat med forfatteren selv om bøkene og forfatterlivet.

Tom Egeland
På kort tid har Tom Egelands lydbøker om Kristin Bye klatret til toppen av lyttelista i Fabel.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag for deg ut?

– Jeg er i gang i 8.30-9-tiden og skriver frem til lunsj. Etter en tur med hunden, Teddy, har jeg en ny skriveøkt på ettermiddagen. Og ofte en siste økt på kvelden. Målet mitt er å skrive minst 1000 ord hver dag.  

Har du andre jobber ved siden av skrivingen?  

– Jeg liker å ha andre prosjekter ved siden av romanene, som kan føles temmelig overveldende å skrive. For tiden skriver jeg programheftet til Scenekvelders oppsetning av musikalen Chess. Dessuten redigerer jeg Capitana forlags påskekrimantologi. Dessuten er jeg nettsidejournalist for Den norske Forfatterforening.
 
Hvor sitter du og skriver?

– Jeg har hjemmekontor.  

For de som ikke kjenner til hovedpersonen din Kristin Bye, hvem er hun og kjenner du deg igjen i noen av hennes egenskaper?

– Kristin Bye er en journalist, noe jeg selv var i nesten 30 år. Som meg gikk hun fra avis til tv. Nå er hun programleder i Kanal ABCs nyhetssending, men i mange år ledet hun Kanal ABCDebatt. Dette direktesendte debattprogrammet ble som kjent overtatt av terrorister i “Ulvenatten”. Men den første boken om Kristin Bye var “Trollspeilet”, der Kristin er fersk tv-reporter. En dag begynner hun å motta videokassetter fra en ukjent mann som kidnapper kvinner. Jeg tror “Trollspeilet” må ha vært den første – i hvert fall en av de første – seriemorder-krimmene på norsk.    

Hvor får du ideene dine fra?

– Det er et tusenkroners-spørsmål. Ideer springer jo ut av forfatterens fantasi og en tankelek der du kanskje leser om noe og tenker: hva om sånn-og-sånn hadde skjedd. Enhver bok begynner med to ord: “tenk om”. Og så må man klare å fortelle en historie rundt den ideen som vokser frem.  

Blir historiene ofte til underveis eller har du lagt en klar plan fra start til slutt?

– Svaret er ja til begge  spørsmålene. Jeg starter alltid med en klar idé om hovedstolpene i en roman. Jeg vet sånn omtrent hvor vi skal. Men underveis i skrivingen skjer det så masse at historien og figurene begynner å leve sitt eget liv. Så ingen av bøkene mine er blitt akkurat sånn som jeg så for meg før jeg begynte å skrive.  

Hva kan vi glede oss til i «Åndebrettet»? Kan du gi oss noe uten å røpe for mye?

– “Åndebrettet” er den andre boken om Kristin Bye og Dagblad-veteranen Gunnar Borg. Jeg skrev boken etter å ha skrevet førsteutkastet til “Sirkelens ende” og lagt den til side. “Åndebrettet” er både en klassisk krim, men også en parapsykologisk grøsser inspirert av Stephen King og den type thrillere. Kristin og Gunnar reiser til bygda Juvdal for å lage et dokumentarprogram om et 25 år gammelt drapsmysterium som nærmer seg foreldelsesfristen. Deres etterforskning vekker til live gammelt hat og gamle mysterier, og plutselig er de selv i livsfare.

Gjør du research før arbeidet av en ny bok?

– Jeg gjør alltid masse research, både før jeg skriver men også underveis i skrivingen.

Hender det at det du skriver dukker opp i drømmene dine om natta?

– Aldri. Men det hadde jo vært morsomt. Tror jeg.

Har du noe spesielt rituale du må gjøre før du setter deg for å skrive?

– Å lage meg en god kopp kaffe.  

Har du planer for en bok nummer fire i serien om Kristin Bye?

– Kristin Bye var hovedpersonen i “Trollspeilet”, “Åndebrettet” og “Ulvenatten”. I “Falken” og neste krim, som har arbeidstittel “Kongen”, er Kristin med som en bifigur. Om hun blir hovedperson i en fremtidig krim, vet jeg simpelthen ikke. Det vil tiden vise.

Hvorfor har du valgt å skrive krim/thrillere?

– Kanskje fordi jeg selv elsker å lese den type romaner.  

Hva er det beste skriverådet du noen gang har fått?

– “Aldri gi opp!”