Anbefalte lydbøker - De ti mest hørte bøkene i 2019 | Fabel

De ti mest hørte bøkene 2019

Dette er de ti bøkene dere har lyttet mest til i løpet av året som gikk. Har du fått med deg alle sammen? Det er ikke for sent!

1: Tørst av Jo Nesbø

Blant de beste bøkene om Harry Hole!

Et drapsoffer blir funnet i sitt hjem med bitemerker i halsen. Kroppen er tappet for blod. Kan det være vampyrisme – et svært omdiskutert felt i psykiatrien? Tidligere etterforsker Harry Hole vet bedre enn noen at flere av krimhistoriens verste seriemordere har vært diagnostisert som nettopp vampyrister.

Men Harry har et annet motiv for å bistå politiet – morderen som slapp unna.

2: Søsterklokkene av Lars Mytting

Her er boka som beviser at Lars Mytting er den store historiefortelleren akkurat nå. For denne sluker du rått!

Så lenge folk kunne huske hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.

3: Det innerste rommet av Jørn Lier Horst

Ingen blir vel overrasket når den nyeste William Wisting-krimmen ligger helt i toppen av topplista. Dette er serien vi krim-lyttere har tatt imot med åpne armer, og i Det innerste rommet leverer Horst varene nok en gang.

Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir William Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen i Stavern er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting også datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen.

4: Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar

Hvis du fortalte oss for noen år siden at en debutant som har skrevet en oppvekstroman om to gutter på Stovner-sosiolekt skulle trone på topplista hele to år på rad, hadde vi ikke trodd deg. Men dette er boka som gjør skamme på alle fordommer du måtte ha.

Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

«Det skjer ikke da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.» «Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.»

5: Verdens verste barn av David Walliams

Denne utrolig morsomme boka fra barnas favorittforfatter David Walliams fosset selvsagt inn på topplista i år. For lite er så herlig som å le skikkelig hjertelig av en morsom historie, uansett om man er barn eller voksen, og denne lydboka er full av dem.

En gutt som samler på buser, en jente som elsker møkk og en gutt som sikler så mye at han kommer i trøbbel. De, og mange andre, er de verste barna i verden.

Selv dine ekleste venner er nok ikke like ille som barna i denne boka. Bare vent til du har hørt om Sofa-Sofia som er så glad i å sitte og se på TV at hun blir halvt jente og halvt sofa, og Fiselise som promper så ekle promper at folk besvimer rundt henne. Kanskje er ikke vennene dine så ille allikevel?

6: Operasjon skipsvrak av Jørn Lier Horst

Detektivbyrå nr 2-serien er akkurat så spennende som barna vil ha den, og heltene i historien er selvsagt barna, som oppklarer sak etter sak. For i den lille byen Elvestad der Tiril og Oliver bor, skjer det stadig skumle og mystiske saker som krever et skarpt detektivblikk!

Et kraftig uvær har skylt vrakrester og skrot opp på stranden i Elvestad. Tiril og Oliver finner noe som avslører en forsøplingsskandale, men også noe som tyder på at det ligger et gammelt skipsvrak på havbunnen utenfor Elvestad. Dette er en ny sak for Detektivbyrå nr. 2, og denne gangen er mysteriet under vann!

7: En pingles dagbok av Jeff Kinney

Den har blitt en verdenssensasjon, serien om pingles Greg Heffley. Barna elsker dem, og det er ingen overraskelse at førsteboka har havnet helt oppe på topplista. Kjenner du et barn rundt åtte år eller eldre, bør du sette på denne!

Greg er skviset mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror; har velmenende, men helt håpløse foreldre, er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være, har nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn. Og så videre. Det er aldri hans skyld når ting går galt.

8: Nullpunkt av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Det er ikke rart at mange fatter interesse når krim-storhetene Jørn Lier Horst og Thomas Enger slår seg sammen for å skrive bok. Og for en bok!

Oslo 2018. Den tidligere langdistansedronningen Sonja Nordstrøm dukker aldri opp til lanseringen av sin omstridte selvbiografi EVIG ENER. Og da kjendisbloggeren Emma Ramm (24) oppsøker Nordstrøms ulåste hjem senere samme dag, finner hun spor etter basketak. Et startnummer, et 1-tall, er festet til Nordstrøms fjernsyn.

Politiførstebetjent Alexander Blix (45) sliter fortsatt med ettervirkninger av en gisselsituasjon 19 år tidligere, der han skjøt og drepte faren til en fem år gammel jente. Han får jobben med å lede etterforskningen av forsvinningsmysteriet. Spor etter Nordstrøm dukker opp på ulike steder og til tidspunkt som virker å være del av en nøye uttenkt plan.

Nysgjerrig? Vi har snakket med forfatterne Jørn Lier Horst og Thomas Enger om hvordan de jobber sammen. Du kan lese hele intervjuet med dem her!

9: Dronen av Unni Lindell

Unni Lindell har en helt særegen stemme i norsk krim, og det beviser hun så til de grader i Dronen, som dessuten er lest helt fantastisk fint av Ane Dahl Torp.

En mann står inne i en nedlagt militærleir og sender en drone utover et mørkt skogområde. Han filmer. Klokka er 21.35, fredag den 16. juni, sytten grader og straks solefall. Grantoppene er brannfarget av de siste solstrålene, en skarp strek skiller det oransje fra det svartgrønne.

Dronen kommer til en åpen plass ved et rapsjorde. Et telt viser seg plutselig på droneskjermen. Teltet står akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. Og nå kommer en ny dame til syne. Har hun virkelig slått opp telt på samme sted? Sola synker ned i en bred segmentert linje og blir borte. Fuglene kvitrer ikke lenger. Mannens hjerte slår som en hammer mot brystbeinet. Han har aldri hatt kjæreste. Kvinner burde ikke telte alene, ikke i mørke skoger.

10: Nøkkelvitnet av Jørn Lier Horst

Det er så sjukt gøy at Jørn Lier Horsts debutroman er helt oppe på topplista, mange år og mange bøker etter at den ble skrevet. Og det hjelper nok på populariteten at boka er basert på en sann krimhistorie fra Horsts egen start som ung politimann.

Preben Pramm har ligget død en uke. Han er naken, bundet og har vært utsatt for rystende tortur. Huset er endevendt, men det ser ikke ut til at drapsmennene har funnet det de lette etter. Pramm hadde ingen slektninger eller venner, og tilsynelatende ingen kontakt med mennesker rundt seg. Hva var Pramms hemmelighet? Hvorfor måtte han dø så brutalt?

Dette er den første boka i serien om politmannen William Wisting. Du kan hele serien i Fabel-appen!

Hvis du er ny kunde kan du prøve Fabel gratis og uforpliktende her