De mest populære lydbøkene i 2021 - Fabel

De mest populære lydbøkene i 2021

 

Hvor mange av disse bøkene og seriene har du hørt? 

 

Jo Nesbø: Sjalusimannen-serien

I år har vi i Fabel hatt gleden av å dele hele tre lydserier av krimmester Jo Nesbø med dere, og første serie ut var Sjalusimannen – et lyddrama i fire, spennende episoder som endte med å bli årets aller mest hørte hos oss. 

Klatreren Franz Schmid er mistenkt for drapet på sin egen tvillingbror. Førstebetjent Nikos Balli er spesialist på sjalusidrap, og flys inn fra Athen for å etterforske saken. Franz hevder broren forsvant under en svømmetur, men et vitne har sett brødrene sloss, og på telefonene deres dukker hete meldinger til samme kvinne opp.

Førstebetjent Nikos Balli er ekspert på sjalusi. Hans spesialitet er ikke å ta drapsmenn, men å avsløre sjalusi som motiv for drap. “Sjalusimannen” er et lyddrama basert på Jo Nesbøs novelle ved samme navn. I kjent Nesbø-stil skal karakterene falle dypt ned, men vi får også være med langt opp i fjellsidene i Hellas.

Jo Nesbø: Rotteøya-serien

Også lydserien Rotteøya av Jo Nesbø har fått vanvittig mange lyttere i år. Der Sjalusimannen tar deg med opp i fjellsidene i Hellas, drar Rotteøya deg derimot ned i mørket: Samfunnet slik vi kjenner det har kollapset. Lov og orden er satt ut av funksjon, og det er de som har – mot de som ikke har. 

“Rotteøya” er en skremmende aktuell fortelling. I et post-pandemisk USA venter de rikeste av de rike på å bli evakuert til et elitens Noahs ark – et hangarskip med alt som trengs for å overleve i fire år uten å være innom en havn. I gatene kriger massene for å overleve, mens borgervernet har overtatt politiets rolle.
I denne nådeløse verdenen forsøker juristen Will å gjenopprette en liten flik av lov og orden, ved å jakte på- og stille for retten den mannen som skadet familien og drepte datteren hans.

Geir Tangen og Ørjan Karlsson: Bygda-serien

Også på tredjeplass finner vi en lydserie i år. Bygda er en spesialskrevet spenningsserie for Fabel, der de erfarne krimforfatterne Geir Tangen og Ørjan Karlsson har skapt et heseblesende univers i en bygd der ingenting er så idyllisk som det ser ut til. 

Tyra Nordland våkner i et ukjent hus uten noe minne om hva som har skjedd og hva som har bragt henne dit. Hvor er hun, hvorfor er hun skadet – og hvorfor er hun sperret inne?

Den gudsforlatte bygda Gudheim framstår idyllisk og fredelig, men snart avslører den seg som alt annet. Tyra Nordland fanges i en nervepirrende og heseblesende jakt på sannheten – sannheten om Gudheim, og om henne selv.

Jo Nesbø: Kongeriket

At Jo Nesbøs nyeste krimroman kommer helt på toppen av lista vil neppe overraske noen. Kongeriket er en mørk og mektig spenningsroman fra bygde-Norge, der hemmeligheter truer med å kutte båndet mellom to brødre. 

I en liten norsk bygd lever bilmekanikeren Roy et relativt fredelig og enkelt liv da lillebroren Carl vender hjem etter mange år i utlandet. Med Carl, hans nye kone Shannon og planene om et høyfjellshotell som kan skape nytt liv i den lille bygda, begynner mørke hemmeligheter fra guttenes barndom igjen å piple fram. Da de var små, forsvarte Roy broren mot mobbere og mørke rykter, men lojaliteten mellom brødrene settes på prøve når grådighet og svik kommer i veien for Carls planer. Når bygdas lensmann på nytt begynner å stille spørsmål ved det tragiske dødsfallet til guttenes foreldre, må Roy ta stilling til hvor langt han er villig til å gå for å beskytte broren. Og hvordan skal egentlig Roy forholde seg til at Shannon fanger hans oppmerksomhet?

“Kongeriket” er en mørk og mektig spenningsroman fra bygde-Norge – om ambisjoner, lojalitet og kjærlighet.

Lars Mytting: Hekneveven

Det var maaaange som ventet spent på å høre oppfølgeren til Lars Myttings storslåtte Søsterklokkene i år – og den skuffer på ingen måte. 

Året er 1903, og tjueto år har passert siden Astrid Hekne døde i barsel. Hennes sønn Jehans lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han holder seg helst i fjelltraktene i Gudbrandsdalen på fiske og reinsjakt.
Utenfor nykirken på Butangen steller fortsatt Kai Schweigaard på Astrids grav. Bygdas overarbeidede sogneprest nages av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt, og Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som de to lagde, Hekneveven, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger.
En augustmorgen møter Jehans en gåtefull jeger og livet hans settes på ny kurs. Snart aner også Kai Schweigaard hvordan kirkeklokkene kan føres sammen igjen, men blir rystet når han oppdager hva som egentlig var Astrid Heknes siste ønske.

Camilla Grebe og Åsa Träff: En slags fred

Camilla Grebe er et kjent og kjært navn for mange krimlyttere. Derfor var det ekstra spennende å endelig få lansere krimserien hun har skrevet sammen med søsteren, psykologen Åsa Träff – en serie som mildt sagt har slått godt an blant Fabel-lytterne. 

Siri er psykolog. Til hennes kontor på Södermalm kommer alle slags mennesker og forteller om sine dypeste redsler og mørkeste hemmeligheter. Men Siri bærer også på en smerte: Hun har vært enke i ett år.

Etter at mannen hennes druknet, føler hun seg stadig mer ensom og redd i det vesle huset i skjærgården utenfor Stockholm, der hun sover med lyset på. Huset skulle bli drømmehjemmet deres, men ligger én kilometer fra nærmeste nabo.

En dag finner hun en av pasientene sine, en ung kvinne, i sjøen ved brygga. Politiet finner et selvmordsbrev der den døde takker Siri for at hun fikk henne til å innse hvor meningsløst livet er.
Siris verden raser sammen. Er hun virkelig så dårlig til å ta hånd om pasientene sine? Eller finnes det en annen forklaring? Hun begynner å få en ubehagelig, smygende følelse av at noen følger etter henne. At det finnes noen der ute i mørket som vokter på henne og vil henne vondt.

Merete Junker: Jenta med ballongen

Denne boka var en av Fabels påskekrim-satsninger i år. Heldigvis har påska vart helt til jul – for stadig nye krimlyttere har oppdaget Merete Junkers forfatterskap. 

I skumringen beveger to skikkelser seg gjennom et skogholt i utkanten av Skien: en liten jente med en rød ballong, og en kvinne med en liten hund. Snart mottar alarmsentralen en melding fra kvinnen med hunden. Hun har falt stygt og trenger hjelp.

Da ambulansefolkene kommer frem, finner de henne kvalt med en punktert ballong plassert på magen. Hunden hennes er sporløst forsvunnet. NRK-journalisten Mette Minde får gjennom sin mann opplysninger om omstendighetene rundt likfunnet. Den dreptes søster viser seg å være en barndomsvenninne av henne. Da hun i jobben som journalist også begynner å motta anonyme brev som angår den døde kvinnens arbeidsplass, føler hun ansvar for å nøste i saken på egen hånd. Det viser seg at den fredelige småbyen ulmer av fordekte sannheter.

Unni Lindell: Nabovarsel

Unni Lindells sommerkrim er en pageturner av rang! Hvor farlig er naboens hage? Er det noen inne i naboens ferietomme hus? 

Sonja Jansen er alene hjemme for å lese til matteeksamen. Hun vanner for naboen. Mens hun ordner med vannsprederen, hører hun en lyd fra huset og ser en skygge bak kjøkkenvinduet. Hun ringer politiet.

Politibetjent Lydia Winther, kalt Snø, får sin første utrykning. Hun og makkeren finner ikke noe mistenkelig i det stille nabolaget og drar igjen. Men Snø føler en uhygge og kjører tilbake. Da er Sonja borte.

Snø bærer på en farlig familiehemmelighet. Mens hun leter etter Sonja, veves privatlivet hennes sammen med saken. Det som begynte i en frodig liten hage, utvider seg til et farlig spill med forgreninger helt inn i norsk oljeindustri.

Lars Mytting: Søsterklokkene

Fjorårets store romansuksess holder seg fortsatt inne på topplista, og oppdages stadig av nye lydboklyttere.

Så lenge folk kunne huske hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.

I 1879 flytter en nyutdannet prest inn på prestegården, der nittenårige Astrid fra Hekne gjør tjeneste. Fra Tyskland kommer en fremmed mann med vidløftige planer. Den gamle stavkirken som har huset klokkene går uvisse tider i møte, og snart utsettes bygda for brå skiftninger og ubøyelige viljer.

«Søsterklokkene» er en rik fortelling om gammel tid som brytes mot nye ideer, om mørkt slit og solvarme steiner, om to kirkeklokker med overjordisk klang og evigheten som horisont.

Jørn Lier Horst: Sak 1569

Det er alltid en begivenhet når det kommer ny William Wisting-krim!

William Wisting er inne i sin andre ferieuke. Fra sidelinjen observerer han hvordan en lokal forsvinningssak utvikler seg til å bli en nasjonal nyhetssak. Agnete Roll har vært borte i tre dager, uten livstegn.
Mens forsvinningen fremdeles skaper overskrifter mottar han et brev som kun inneholder en spesiell tallkombinasjon. Det trekker ham inn i en gammel sak han ikke tidligere har hatt befatning med.

En sommerkveld i 1999 ble 17 år gamle Tone Vaterland drept på vei hjem fra jobb. Saken ble raskt oppklart. Skyld ble fordelt, straff utmålt og dommen er sonet. Glemselens slør har lagt seg over sak 1569, men hendelser i ettertiden gjør det mulig å se sammenhenger som ikke var synlige for tjue år siden.

Brevet er bare det første av flere hvor det pekes på andre løsninger enn den etablerte sannheten. Wisting leter etter både avsenderen og en ny løsning, men ikke alle er glade for at det rettes nytt lys på det som har passert.

Nå? Har du hørt alle lydbøkene? Eller er det noen du fikk lyst til å høre? Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen, og som ny kunde kan du prøve Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!