Ny lydbok fra Tante Ulrikkes vei-forfatteren - Fabel

Ny lydbok fra Tante Ulrikkes vei-forfatteren

Bøkene hans er blant Fabels mest hørte romaner. Da sier det seg selv at forventningene til Zeshan Shakars De kaller meg ulven er skyhøye. 

NYE PERSPEKTIVER: Zeshan Shakar serverer mye på tenke over i sin nye bok. Foto: Erika Hebbert

I den nye romanen møter vi en hovedperson med en far fra Pakistan og en mor fra Finnmark. Han vokser opp i spennet mellom to kulturer. Nå er han voksen, foreldrene er skilt, og far har kjøpt enveisbillett for å bli gammel i hjemlandet.

Tilbake står en ung mann som kjenner på hvordan godene i samfunnet er skjevt fordelt.

Foreldrene hans har arbeidet hardt hele livet, uten å sitte igjen med annet enn dårlig helse. De etterlater seg lite eller ingenting.

Ingen nedbetalt leilighet, ingen hytte, ingen arv – bare minner og familiehistorier fra fars oppvekst i Pakistan, fra mors finnmarksslekt og fra deres felles liv i Oslo.

Men hovedpersonen selv har gjort alt riktig; tatt klassereisen og skaffet seg en god utdannelse, bra jobb, kone og barn, et moderne hjem. Likevel er han hele tida på urolig jakt etter mer. Han er ulven.

Startet med Tante Ulrikkes vei

De kaller meg ulven er avslutningen på en løst sammensatt trilogi, som startet med brakdebuten Tante Ulrikkes vei  – en av Fabels mest hørte romaner gjennom tidene. Den fikk terningkast 6 i VG, og ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris.

Persongalleriene i de tre romanene er ulike, men de samme temaene går igjen. Vi møter den første innvandrergenerasjonen fra Pakistan til Norge, som nå har blitt eldre, og deres barn. Det handler om drabantbyoppvekst, trange økonomiske kår, klassereise og kulturelle motsetninger.

«Hvorfor hadde de ikke mer, husker jeg at jeg tenkte etter at hun døde. De var herfra, norske, nordmenn, burde de ikke hatt flere ting? De tinga andre norske foreldre og besteforeldre har. I hvert fall en hytte, en sånn uten strøm og vann, et sted der ingen andre ville ha hytte, midt uti skauen. Men nei. Ingenting. Jeg spurte mora mi en gang om hvorfor det var sånn.

’Sånn blei det’, svarte hun.»

Sagt om De kaller meg ulven:

«Suveren forteller! … Zeshan Shakar beviser nok en gang at han kan håndverket når han nå avslutter trilogien som startet med suksessen Tante Ulrikkes vei

Guri Hjeltnes, VG

«Zeshan Shakar har bare skrevet tre romaner, men har allerede fått til mye. Det er noe inkluderende, ja nærmest folke­kjært, over disse bøkene.»

Knut Hoem, NRK

«Zeshan Shakars nye roman er en sår historie om å gi alt og likevel ende tomhendt på utsida. … Boka tilfører interessante perspektiver på norsk oppvekst. Det er likevel skildringen av forholdet mellom far og sønn som er sterkest: Farens milde vesen og ivrige samtale på engelsk og gebrokkent norsk. Alt de ikke sier til hverandre. Fra sønnens siden består følelsene for faren av både frustrasjon og kjærlighet, respekt for arbeidsmoralen og skuffelse over hva faren har oppnådd. Det er en relasjon som er nydelig skrevet fram av Shakar, og rører langt inn i hjerterota.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Hør lydbøkene i Fabel

Alle lydbøkene til Zeshan Shakar ligger klare til lytting i Fabel. Du finner dem her:

Zeshan Shakar (f. 1982 i Oslo) er oppvokst på Stovner. Han er utdannet statsviter, og har også studert økonomi på BI. Shakar har arbeidet i ulike departementer, direktorat og nå på Oslo rådhus. For sin første roman, Tante Ulrikkes vei (2017), ble han tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris. I 2020 kom hans andre roman, Gul bok, og De kaller meg ulven er hans tredje roman.

Vil du høre Zeshan Shakars lydbøker i Fabel? Du finner disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!