Brevet - Blogg - Brev som har endret liv | Fabel

Brevet: en ny podkast-serie fra Fabel

Kjærlighetsbrevet, avskjedsbrevet, brev sendt mellom noen som savner hverandre, brev som avslører en hemmelighet. I Fabels nye lydserie får du høre historiene om brevene som har endret liv.

– Det er så mange fine brev å ta utgangspunkt i, alt fra kjærlighetsbrevet til det mørkeste avskjedsbrevet til det litterære brevet, sier Kari Hesthamar

Hun har laget lytteserien Brevet for Fabel, og forteller at det hele startet da produksjonsselskapet Svarttrost brukte Facebooksiden sin til å etterlyse historier om brev. Mange av historiene de fikk der har nå blitt til episoder i Brevet-serien.

Overgår fiksjonen

Gjennom serien får vi møte helt ulike mennesker som har historier som overgår fiksjonen – felles for de alle er det at brevet står sentralt i fortellingen.

Blant historiene vi får høre er Monica Csangos jakt på hva som skjedde med farfaren som ble tvangsdeportert under 2. verdenskrig, om søskenflokken på fem som brått ble flere da de fant en bunke brev med hemmeligheter i etter at faren gikk bort, og om selvmordsbrevet Tania Michelet fikk av sin mor da hun bare var 13 år.

– Skriver brev om det vi synes er vanskelig

Kari Hesthamar har lang fartstid som skaper av radio dokumentarer, og har laget en dypt engasjerende serie med Brevet.

Hesthamar samler selv på brev, og har tatt vare på det meste.

– Jeg har alt fra mitt første kjærlighetsbrev fra sjette klasse, skrevet på gult linjert ark, til de siste brevene jeg utvekslet med min far før han døde, forteller hun.

– Ting vi syns var vanskelige å snakke om, kunne vi brevveksle om. Brevet utfordrer tanken, og jeg liker tiden det tar fra å formulere en tanke til den er ført ned på papiret, håndskriften som er forskjellig fra menneske til menneske. Det er noe varig med brevet, sier Hesthamar.

Her er episodene av Brevet du får høre i Fabel i sommer:

Mysteriet farfar. Journalist Monica Csango og faren Peter er to av rundt 1500 jøder i Norge. Det er et spørsmål som har gnagd dem så lenge de kan huske: Hva skjedde med far og farfar Ferenc Csango som ble sendt i tvangsarbeidsleir under 2.verdenskrig? Mest sannsynlig er han jo død, men funnet av et bilde, tatt i luksuriøse omgivelser i Bombay etter krigen snur om på alt. Kommer 15.juli

 

 

De hemmelige barna. Når søskenflokken rydder opp i hjemmet etter foreldrenes død, finner de en bunke brev og postkort i en skuff. De er skrevet av en søster de ikke ante fantes. Men det er ikke bare faren som har hatt en stor hemmelighet. Kommer 22.juli.

 

 

Mammas egen verden. Moren til Tone er dement og forstår ikke at ektemannen er død. Men en dag, når Tone rydder barndomshjemmet, finner hun poser fulle av håndskrevne kjærlighetsbrev etter foreldrene sine. Hun tar dem med på sykehjemmet, begynner å lese høyt for moren, og en ny verden åpner seg. Kommer 29.juli.

 

 

Funksjonshemmet og sexkjøper. Ola Schrøder Røyset kan bare bevege fingrene og musklene i ansiktet, og trenger hjelp til alt. Da han kontakter en prostituert i Danmark, blir livet hans aldri bli det samme igjen. Kommer 5. august.

 

Mammas siste ord. Da Tania Michelet var 13 år gammel, fikk hun et maskinskrevet brev på tynt lyseblått luftpostpapir. Brevet lå nesten vektløst i hendene hennes, som om det kunne flydd avgårde ved det minste vindpust. Likevel var det det tyngste hun noen gang hadde båret. Kommer 12. august.

 

Kjærlighetsbrevet som endret alt. For prest Siri Sunde var det ikke selvsagt at hun skulle få gifte seg med kvinnen i sitt liv. Av og til kommer kjærlighetsbrev i uventede former. Kommer 19.august.

Tiltalt for sex. Et uhell under sex fører til at Louis blir tiltalt for å utsette andre for smitte av en allmennfarlig sykdom. Det kaster ham ut i en kamp mot systemet. Kommer 26. august.

 

Historien bak mesterverket. En vinterdag i 1874 sitter en ung og mismodig Edvard Grieg i Kristiania. Så kommer et brev adressert i Dresden, og fra det øyeblikket endres Norges musikkhistorie med et pennestrøk. Kommer 2.september.

 

Den mystiske velgjøreren. En hundre år gammel brevbunke, send fra Kina til Norge, har gitt Anna-Britt (84) et skikkelig mysterium: Hvem var den rike velgjøreren som inviterte hennes 19 år gamle mamma – og hennes psykisk syke mor til Kina? Og hvorfor endte turen så dramatisk? Løsningen finnes bare noen kilometer unna, viser det seg. Kommer 9. september.

 

Brevet uten avsender. En mystisk avsender plasserer brev rundt i Oslo, og stadig flere jakter etter dem. Brevene er forseglet med et gammeldags, rødt voksstempel, og utenpå står det i sirlig løkkeskrift: «Til deg. Ja, du som fant meg». Hvem er det som lager denne skattejakten rundt i byen – og hvorfor? Kommer 16. september.