Fem bøker alle snakker om - Fabel

Fem bøker alle snakker om

Nyt sommerfrokosten alene med en lydbok eller sammen med andre.

Sommerferien står for døra og vi har plukket ut fem bøker som kan starte interessante diskusjoner rundt frokostbordet før en dag i sola!

Matias Faldbakken: Vi er fem

“Vi er fem” handler om Tormod Blystad som bor på Råset, tre timer nord for Oslo, sammen med kona Siv og barna Alf og Helene. En kveld tar Tormod turen ut på verkstedet og blander rødleire med kunstgjødsel i en eltemaskin – det skulle han kanskje aldri ha gjort, eller?

“Dette er en bygdefortelling helt utenom det vanlige. Jeg kan love deg at du aldri har lest noe liknende. Faldbakken har en unik evne til å blande humor med blodig alvor. Hvis du trenger en historie og virkelig bli dratt inn i, så må du lese “Vi er fem”. Det er noe av det sykeste, morsomste, skumleste, mest behagelige og ubehagelige jeg har lest på lenge.” – Kamilla i Fabel

Helene Flood: Terapeuten

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor i det store huset hun deler med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd. De er midt i oppussingen av den store villaen de har arvet. En dag legger Sigurd igjen en litt underlig beskjed på svareren til Sara, og så blir han borte. Det store, halvferdige huset blir raskt lite hjemmekoselig, og føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

Med «Terapeuten» markerer Helene Flood seg som et stort litterært talent og en fornyer av den psykologiske thrilleren. Terapeuten skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke lenger går ihop, og er solgt til 21 land før utgivelse i Norge.

Johanna Frid: Nora eller brenn Oslo brenn

Johanna er svensk. Hun er sammen med Emil. Emil er dansk. Emil har en eks-kjæreste, Nora, som er norsk. Nora er alt Johanna ikke er: vakker, norsk, offentlig elsket i sosiale medier. Når Johanna tilfeldigvis finner ut at Emil og Nora skal møtes igjen, innleder hun en intens undersøkelse av Nora på Instagram. Samtidig fortæres Johannas kropp innenfra – ikke bare av sjalusi, men av en gjennomtrengende, endeløs smerte i livmoren.

“Dette er en grusom bok om å leve med instagram, sjalusi og endometriose, samtidig. Det er også en utrolig morsom og vakker fortelling om intens kjærlighet, om å hate Oslo, og om å famle etter seg selv midt oppi alt rundt som vakler.” – Kamilla i Fabel

Demian Vitanza: Dette livet eller det neste

For ett år siden holdt Demian Vitanza skrivekurs i  et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han Tariq, en ung norskpakistaner som soner åtte år for deltagelse i en terrororganisasjon. Tariq ytret et ønske om å fortelle sin historie. I mer enn ni måneder har Vitanza besøkt fengselet ukentlig og snakket med Tariq i tilsammen over hundre timer.

Dette er Tariqs bok. Det er hans historie. Han forteller om å vokse opp i Østfold som norskpakistaner, om å bli sendt til en streng, pakistansk kadettskole, om å falle utenfor i Norge, om å feste, teste ut dop og gli inn i kriminalitet.  Han forteller om endringene som skjedde da han ble religiøs, og hva som gjorde at han og vennene hans valgte å dra for å kjempe mot Assad i Syria.

Mímir Kristjánsson: Mamma er trygda

Fra forlagets nettside:

318.244 mennesker hever uføretrygd i Norge. En av dem er Marit Wilhelmsen. Hun er et trygdebeist, en udetonert bombe under velferdsstaten, en trussel mot alt det vi har kjært. I denne boka forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor.

Det er en fortelling om tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, en familie som går i oppløsning, om å foreta en klassereise bratt nedover. Det er en fortelling om å leve med en mor som har så store smerter at tenåringssønnen ikke ser noen annen mulighet enn å kjøpe hasj til henne i skolegården.

Varmt, inderlig og ofte humoristisk – samtidig med den hardtslående politiske retorikken som kjennetegner forfatteren – gir Mamma er trygda både en rystende familiehistorie og en innsideskildring av en samfunnsgruppe som ofte omtales, men som sjelden kommer til orde selv. 

Har du ikke Fabel-abonnement? Nå har vi gratis prøveperiode for nye kunder!