Bodil Vidnes Kopperud - Innleser - Lydbøker | Fabel

Krim kan bli sterk kost, også for innleseren

Det hender lydbok-innleser Bodil Vidnes-Kopperud blir skikkelig skremt av bøkene hun leser.

Bodil Vidnes-Kopperud er en av Fabel mest erfarne innlesere.

– Hvordan er det å lese inn en krimlydbok sammenlignet med lydbøker i andre sjangre? 

– Krim er ofte handlingsdrevet, og en spennende pageturner gir nok en ekstra driv i lesingen. Jeg synes god krim er gøy og utfordrende. Men det kan også være tunge partier.

Dersom en bok inneholder beskrivelser av for eksempel vold og lidelse, som kan bli sterk kost både for lytter og innleser når det leses høyt.

– Hvordan forbereder du deg når du skal lese inn en bok?

– Jeg leser alltid hele boka først, for å vite hvordan historien og personene i boka utvikler seg, og for å samle spor forfatteren har lagt ut om personene i boka. Jeg prøver å være så tro mot forfatteren som mulig når jeg så skal fremstille disse personene.

Samtidig må jeg jo passe på å ikke ødelegge moroa ved å avsløre for mye for lytteren i starten … så morderen kan f.eks ikke høres altfor slem ut hvis han/hun ikke skal avsløres før på slutten. 

– Har det hendt at du har lest bøker som har skremt deg?

– Gjett om! Innlevelsen man må ha som lydbokinnleser kan være et tveegget sverd.

Når jeg sitter alene og leser inn krim om kveldene, hender det at bygget er helt tomt. Er det i tillegg en mørk og stormfull høstkveld… så låser jeg døra til studio, og når jeg skal ut, ringer jeg kjæresten min og ber ham snakke med meg til jeg er trygt ute på gata.

– Hvilken krim har du likt aller best å lese inn?

– Kanskje «Flink pike» av Gillian Flynn, som jeg leste sammen med Helge Winther-Larsen. Den hadde et sofistikert plot med to fascinerende, men upålitelige fortellerstemmer – et destruktivt ektepar. Masse skarpe observasjoner og svart humor. Boka var i tillegg veldig godt oversatt.

Som innleser setter man stor pris på godt språk og troverdige romanfigurer.

– Har du selv en spennende favoritt-lydbok eller bok du vil anbefale andre å høre/lese?

– Altså, jeg synes de gamle Radioteaterkrimmene kan være en fest å høre på, som Agatha Christies «4.50 fra Paddington». «Middagen» av Herman Koch er en krimlydbok jeg husker godt – strålende lest av Ola G. Furuseth.

Og så er det jo kommet en del krim og spenning for barn de siste åra. Selv er jeg stor fan av Pax-serien av Åsa Larsson, aller helst på lydbok med innleser Petter Vermeli.U

Hvorfor tar Ivar Nergaard til tårene i studio? 

FAKTA: BODIL VIDNES-KOPPERUD

  • Født i 1965 på Hadeland.
  • Norsk lydbok-innleser og barnebokforfatter.
  • Utdannet skuespiller fra East 15 Acting School i London. 
  • Har blant annet skrevet småbarnsbokserien om lille Nilsen. 
  • Blir av mange lydbok-lyttere fremhevet som en av de aller beste lydbok-stemmene til Fabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.