August-nyhetene - Fabel

August-nyhetene

True crime, massevis av spennende biografier, nye krimserier og gode romaner. Dette er bare noe av det du kan høre på lydbok i Fabel i august. 

TILBAKE TIL HVERDAGEN: I august er ferien over for de fleste, men heldigvis blir overgangen mye hyggeligere med lydbøker som underholder deg.

1.august:

Tove Alsterdal: Rotvelte. Krim. Første bok i Eira Sjödin-serien.

Vinner av Glassnøkkelen 2021, Nordens beste kriminalroman.

Olof var bare fjorten år da han tilsto drapet på tenåringsjenta Lina Stavred. Så forlot han bygda. En lys sommernatt tjuetre år senere svinger han av motorveien på impuls og kjører landeveien som fører til barndomshjemmet. I dusjen finner han faren sin død, drept med en jaktkniv. Politietterforsker Eira Sjödin har akkurat kommet tilbake til sin barndoms trakter for å ta vare på sin gamle mor. Under etterforskningen av drapet på Olofs far husker hun mer og mer fra sin egen barndom.

«Sommerens store spenningsopplevelse»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

  • Mette Barfelt: Å vite eller ikke vite. Serieroman. Bok nr 4 i Solvik-serien
  • Dale Carnegie: Kunsten å bli uforglemmelig. Sakprosa
  • Nova Ling: Når ingen hører, når ingen ser. Biografi
  • Bente Pedersen: I sorgens skygger. Serieroman. Bok nr 21 i Raija-serien
  • Cecily Von Ziegsar: Fordi jeg fortjener det. Ungdom. Bok nr 4 i Gossip girl-serien.

2.august:

Viola Ardone: Gutten fra Napoli. Roman. 

Hjertevarm og sorgmunter roman om en prøvet barndom.

Napoli 1946. Sju år gamle Amerigo strever seg gjennom dagene sammen med moren sin i et av Napolis fattigste kvarterer. Men så får moren tilbud om å sende ham til det mer velstående Nord-Italia, og Amerigo blir satt på et tog til Bologna for å tilbringe vinteren der. Der blir han kjent med en familie som skal forandre livet hans for alltid, og et hjem fylt av varme, latter og musikk. Førti år senere vender Amerigo tilbake til Napoli for å begrave moren og få svar på alle spørsmålene han har båret på siden barndommen.

  • Anne Mette Hancock: Pitbull. Krim. Bok nr 3 om Heloise Kaldan.
  • Salmund Kyvik: Nettet snøres sammen. Serieroman. Bok nr 12 i Mørketid-serien

Heather Morris: Cilkas reise. Roman. 

Fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz», og fortellingen er basert på virkelige hendelser. 

Cilka Klein var bare 16 år da hun i 1942 ble sendt til Auschwitz. Hun var så vakker at hun ble tatt til side, og leirkommandanten brukte henne til sine private behov. Cilka overlevde Auschwitz, men da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha samarbeidet med den tyske fienden. På nytt ble hun stuet sammen med desperate kvinner og barn. Denne gangen var målet Sibir. Cilka var 18 år da hun havnet i den brutale Gulag-leiren i det øde Sibir. I denne ubeskrivelig mørke tilværelsen, i enda et terrorregime, finner Cilka en utrolig styrke i seg selv. Hun er sterk nok til å hjelpe andre i leiren og til selv å komme gjennom enda et helvete.

3.august:

Agnes Lovise Matre: Til døden: du skal ikke bryte ekteskapet. Krim

Ella forelsker seg i Mathias. Mathias forelsker seg i Ella. Etter tre måneder gifter de seg og flytter inn i Mathias’ luksuriøse leilighet i Barcode, Oslos nye, skinnende fasade.

Snart oppdager Ella mørke hemmeligheter i ektemannens fortid. Hemmeligheter som er så skremmende at hun ikke ser hvordan hun kan fortsette ekteskapet med ham. For Mathias er ekteskapsløftet også avgitt til Gud, et løfte som ikke kan brytes ved annet enn at døden skiller dem ad. Det begynner å haste om alt Ella har jobbet mot ikke skal være forgjeves.

  • Rune Angell-Jacobsen: Utfordringen. Serieroman. Bok nr 51 i Amerika-serien
  • Anita Hoemsnes: Penga eller livet: ta grep om egen økonomi. Sakprosa
  • Maria Navarro Skaranger: Emily forever. Roman
  • Elisabeth Moseng: Salamanderprinsen. Barn.
  • Viveca Sten: Uten skyld. Krim. Bok nr 3 i serien Mordene i Sandhamn

4.august:

Jørn Lier Horst: Dekkoperasjon. Barn. Detektivbyrå nr 2

En dekkoperasjon er en operasjon som gjøres for å dekke over hva som egentlig foregår. Denne gangen er det definitivt noe mystisk på gang i Elvestad.

Et bildekk faller ut av en tilhenger, midt i en bratt bakke. Tiril og Oliver unngår så vidt å bli truffet av dekket, som fortsetter å rulle videre nedover gata. Detektivene tar opp jakten på det, og havner samtidig på sporet av en bande med biltyver som er sjeldent utspekulerte. Greier de å avsløre tyvenes sleipe triks?

  • Stefan Einhorn: Den syvende dagen. Roman
  • Lars Mæhle: Talentiaden. Barn. Mysteriene på Maribakken skole
  • Ida Skjelbakken. Frostens rike. Serieroman. Bok nr 24 i Krøniken om Ylva Alm

Ruth Lillegraven: Av mitt blod. Krim. Bok nr 2 om Clara Lofthus

Clara Lofthus utnevnes til Norges nye justisminister, kort tid etter at mannen Haavard er død. Trusselnivået mot henne er skyhøyt, men hun nekter ekstra vakthold.

En måned etter utnevnelsen kommer Clara hjem til tomt hus. Tvillingsønnene er sporløst forsvunnet, men hun finner et brev. Beskjeden er klar: Dersom hun forteller noen at guttene er savnet, vil de bli drept. Den vanligvis så uovervinnelige Clara står overfor sin største utfordring noensinne. Vil hun finne sønnene før tiden renner ut?

5.august:

Anne Gunn Halvorsen: Stress og korleis leve med det: 9 historier, 14 tips. Selvutvikling

Kvifor er vi så stressa, og kva kan vi gjere med det?

Forfattaren av den kritikarroste boka «Livet og korleis leve det» har prøvd å finne ut kva som gjer at vi kavar oss opp, blir stressa og utbrente. Kvifor blir folk så slitne, og kven sin feil er det eigentleg? Halvorsen dreg ut på ei journalistisk reise i det norske stresset og kjem attende med ei rekkje gode tips og observasjonar. Det handlar om vår indre, strenge stemme og kor ho kjem frå. «Stress og korleis leve med det» er ei konkret handbok i stressmeistring og eit underhaldande augeblikksbilete av tida vi lever i.

  • Egil Foss Iversen: Dødelig kjærlighet. Krim. Bok nr 16 om Theodor Salomonsen
  • Cecilie Ystenes Myhre: Stå støtt! slik lykkes du med ledelse, ansvar og press på jobben. Sakprosa
  • Margit Sandemo: Kvinnen på stranden. Serieroman. Bok nr 34 i Sagaen om Isfolket.

Arne Svingen: Snitch. Barn

Vinner av ARKs barnebokpris!

Plutselig står de rundt Thomas på alle kanter og forlanger jakke, mobil og det aller mest dyrebare han eier. Thomas skjønner at han aldri kan snitche på de som ranet ham. I stedet gjør han noe mye, mye farligere. En historie om risikable avgjørelser og uventet vennskap.

8.august:

Magnus Braaten og Kenneth Fossheim: Lørenskog-mysteriet: forsvinningen som ryster Norge. True crime

Den 31. oktober 2018 forsvinner Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Lørenskog.

Hennes ektemann, milliardæren Tom Hagen, kommer hjem til et trusselbrev med krav om ni millioner euro betalt i kryptovaluta. Kontakter han politi eller presse, blir kona drept, ifølge brevet. Hagen trosser trusselen, og politiet etterforsker saken i det skjulte. Først ti uker etter forsvinningen ber de offentligheten om hjelp.

28. april 2020 blir Tom Hagen pågrepet. Politiet mener han er skyldig, men lagmannsretten avviser politiets begjæring om varetektsfengsling, de mener bevisene er for svake. Siden har det vært stille fra politiet.

  • Micael Dahlén: Tallskalle: hvordan tallene styrer livet vårt. Sakprosa
  • Magdalena Graaf: Det skal bli en sann glede å drepe deg. Biografi
  • Cecily von Ziegsar: Sånn vil jeg ha det. Ungdom. Bok nr 5 i Gossip girl-serien

Heidi Linde: Menneskets beste venn. Barn. Bok nr 2 om Olivias liv

Bok nummer to om Olivia og hennes hektiske – men fine – annenhver uke-tilværelse.

Olivia vil stille opp for Cornelia, som har det vanskelig. Men hva skal man gjøre for å bevise at man er verdens absolutt beste venn? Gi bort hunden sin? Barbere av seg håret? Utsette seg (frivillig!) for smitte? Eller må man rett og slett overvinne sin største frykt?

9.august:

Anne Bitsch: Brorskapet: en historie om drapet på Benjamin Hermansen. Sakprosa

I januar 2001 ble 15-åringen Benjamin Hermansen drept av nynazister. Drapet rystet en hel nasjon og ble omtalt som det første rasistisk motiverte drapet i Norge etter krigen.

I vår kollektive hukommelse var drapet tilfeldig og gjerningspersonene fremmede inntrengere på Holmlia. Men stemmer det? I Brorskapet ruller Anne Bitsch opp historien om et varslet drap. Gjennom å skildre gjerningspersonenes radikalisering beskriver hun også fremveksten av militant nasjonalisme i Norge fra 1979 og frem til 2001.

Brorskapet er fortellingen om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazistenes voldsforherligelse. Om gutteliv på Oslos østkant – med deres store og små hemmeligheter – om en politietterforskning som kanskje ikke avdekket hele sannheten, og om sviket mot rasismens mange ofre.

  • Inger Merete Hobbelstad: De greske mytene. Religion/mytologi.
  • Hilde K. Kvalvaag: Djuphavsslettene. Roman

David Walliams: En slange på skolen. Barn

Det er «ta-med-kjæledyret-ditt-på-skolen»-dagen, og Miranda har med seg et som er veldig spesielt.

Hun har nemlig med seg den snille pytonslangen Penelope. Det syns rektor Blære er en usedvanlig dårlig idé.

10.august:

Jan Ove Ekeberg: Dødens hærfører. Roman. Bok nr 5 om Den siste vikingkongen

I Dødens hærfører, den femte og avsluttende boken i romanserien bygd over livet til Harald Sigurdsson (1015-1066), kjent som Harald Hardråde, møter vi Harald som enehersker i Norge, og med en stor drøm: I en dristig manøver forsøker han å gjenskape det gamle Nordsjøriket, med Norge, Danmark og England styrt av én og samme konge.

Da den engelske kongen Edvard Bekjenneren døde 5. januar 1066, startet en nådeløs kamp om den viktigste tronen i Nord-Europa. Også Harald meldte seg på i kappløpet om kongemakten i England. At han hadde tynt grunnlag for tronkravet, stoppet ikke den fryktede hærføreren fra å sette over havet med den største flåten som noen gang hadde seilt fra Norge. Det dristige forsøket var nær ved å lykkes, men Harald ble lurt i en felle. Da Harald falt i slaget ved Stamford Bridge, var vikingtiden over. I serien om Harald Hardråde vever Jan Ove Ekeberg sammen virkelige og oppdiktede skikkelser og hendelser til et dramatisk og fargerikt bilde av Norges siste vikingkonge og tiden han levde i.

  • Erlend O. Nødtvedt: Mordet på Henrik Ibsen. Roman
  • Per Asle Rustad: Mysteriet Birgitte Tengs. Biograafi
  • Kristin S. Ålovsrud: I sorg og glede. Serieroman. Bok nr 11 i Fredsår-serien

Bjørn Olav Jahr: Prosessen mot Viggo Kristiansen. True crime

I 2002 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års forvaring for drap og voldtekt. Han var sannsynligvis Norges mest forhatte mann – inkarnasjonen av monster og ondskap.

Viggo Kristiansen selv har hele tiden hevdet sin uskyld, og i nesten femten år har han prøvd å få saken gjenopptatt. 18. februar 2021 ble den det – med knappest mulig flertall i Gjenopptakelseskommisjonen.

Dommen mot Viggo Kristiansen kan være Norgeshistoriens groveste justismord. Dette er historien om Viggo Kristiansens kamp for gjenopptakelse og livet på Ila fengsel og forvaringsanstalt, der hans psykolog Atle Austad ble en redningsbøye. Det er også historien om forsvarernes, familiens og støttegruppens utrettelige arbeid for å opplyse saken – og om hvordan politiet, påtalemyndigheten og opinionen har kjempet imot gjenopptakelse.

11.august:

Robert Mood: Kunsten å stå opp om morgenen. Sakprosa

Robert Mood har en mannsalder bak seg i Forsvaret – på alle nivåer fra lagfører til generalløytnant. Han har tjenestegjort i konfliktområder over hele verden. I Kunsten å stå opp om morgenen øser Mood av sin erfaring og formulerer 10 råd for livet.

Her viser han hvordan Forsvarets verdier om samhold, disiplin og solidaritet kan overføres til alle deler av livet. Ved hjelp av slående fortellinger, forklarer han hvor viktig det er å stå opp om morgenen, ta vare på utstyret og konfrontere sin egen frykt. Forsvarets makkertjeneste – at man aldri lar kameratene bli igjen – overfører han til andre deler av livet. Han skriver vakkert om de militære dødsritualene og den vanskelige hjemkomsten.

  • Evie Wyld: Bass Rock. Roman. 
  • Kjell Ola Dahl: Skandinavian Star: katastrofen og skandalene. Sakprosa
  • Lars Mæhle og Lars Rudebjer: Pappa i barnehagen 1. Krympekatastrofe. Barn
  • Lars Mæhle og Lars Rudebjer: Pappa i barnehagen 2. Teatertrøbbel. Barn
  • Kate Helen Simonsen: Brannen. Serieroman. Bok nr 8 i Villblomster-serien
  • Tor-Håkon Håvardsen: Viktoriahavn. Krim. Bok nr 2 i Viktoriahavn-serien.

Magnus Tokvam: Hun skrev for å kunne leve. Sakprosa. 

25 år gammel og bare noen måneder etter at sønnen Magnus ble født i 1952, ga Marie Takvam ut sin første diktsamling. “Hun skrev for å kunne leve” er en personlig og bevegende historie om en sønn som går opp sin mors spor, der hver side er fylt av kjærlighet til henne.

Hvor kom uroen hennes fra? Hvordan kunne hun skape de vakreste dikt selv etter sammenbruddet? Dette er et fascinerende kunstnerportrett av en av våre største diktere, en fortelling om å forlate bygda for et sekulært, moderne byliv, og en fortelling om et sterkt bånd mellom mor og sønn.

12.august:

Cecilia Davidsson: Mummitrollet og dragen. Barn.

En sensommerdag klarer Mummitrollet å fange en drage – den aller siste dragen i verden!

Han bærer den hjem i et glass og bestemmer at den alltid skal elske bare ham. Men dragen er som drager flest, og snart sitter den på skulderen til Snusmumrikken og maler som en katt.

  • Jan Chr. Næss: Det tapte paradis. Ungdom. Bok nr 1 i Den gyldne parykken-serien
  • Therese Aasvik: Boksen går. Roman

Mick Herron: Ekte tigre. Krim. Bok nr 3 i Slough House-serien

Catherine Standish vet at spioner ikke kan tro på tilfeldigheter. Hun har jobbet lenge nok i etterretningstjenesten til å vite alt om svik, dobbeltspill og angiveri.

Det hun ikke skjønner, er hvorfor noen vil ta akkurat henne, en tørrlagt alkoholiker, like håpløs som alle de andre mislykkede agentene i Jackson Lambs usle kongerike Slough House. De kan umulig mene det personlig, hvem det enn er som holder henne fanget. Det må handle om Slough House. Mest sannsynlig handler det om Jackson Lamb. Og si hva du vil om Lamb – han er ikke av dem som lar en av sine egne i stikken. Han er til og med en du kan betro livet ditt til… Kidnappingen er bare toppen av isfjellet. Det vet Jackson Lamb.

15.august:

Kristin Hauge: Teorier om sand. Roman

Annas nitten år gamle datter, Karla, myrdes under en reise i Sudan, et land hvor drap kan straffes med døden. Offerets etterlatte kan bidra til at domfelte likevel benådes.

Anna kastes inn i et eksistensielt tomrom fylt av savn og sinne, og søker etter kunnskap om hva rettferdighet, straff, tilgivelse og menneskeverd betyr. Vi følger Anna til Sudan, der det grusomme skjedde, men der Karla også hadde hatt en fin tid.

«Kristin Hauge har levert ein tankevekkjande, rørande og til tider hjarteskjerande roman som bevegar seg frå tynne filosofiske luftlag og heilt inn i sinnets mørkaste krokar via skafottet.»

Marta Norheim, NRK

  • Tove Alsterdal: Blindtunnel. Krim
  • Karin Brun Holmquist: Lettkledd i Trykkammeret. Roman
  • Jørgen Gravning: Ditt fantastiske hjerte. med eller uten flimmer og smerte. Sakprosa
  • Margit Sandemo: Rittet mot vest. Serieroman. Bok nr 8 i Heksemesteren-serien

Kjersti Annesdatter Skomsvold: Dyrene sover. Barn

Alle må sove. Giraffen, papegøyen, bjørnen og Bo. Havotrene holder hender når de sover, så de ikke skal forsvinne fra hverandre, ute på det store havet. Surikatene sover i klynger, for å holde varmen. Flaggermusene sover opp-ned.

«Dyrene sover» handler om lille Bo som ikke vil legge seg, og mammaen som forteller historier om dyr mens hun leder ham fra kveldsmat, bad og tannpuss, til senga og søvnen. Beriket med avslappende og stemningsskapende lyd og musikk er «Dyrene sover» en vakker og undrende lydbok som passer perfekt for nysgjerrige barn.

16.august:

Erik Bertrand Larssen: Mental rehab. Sakprosa

Erik Bertrand Larssen har fått idrettsstjerner til å hente ut sitt absolutt beste, han har coachet toppledere i næringslivet, og han har hjulpet en lang rekke helt vanlige menn og kvinner til å bli bedre utgaver av seg selv. Men en dag våkner han opp og erkjenner at han selv trenger hjelp.

Dette er den personlige historien om veien tilbake til hverdagen. Om hvordan riktig tenkning hjalp ham ut av krisen, slik han selv tidligere har hjulpet andre. Og om hvordan vi alle, med enkle justeringer, kan få en fantastisk hverdag.

  • Thomas Aune: Kunsten å bli hundre: visdom og tjuvtriks fra de eldste blant oss. Sakprosa
  • Salmund Kyvik: Fanget. Serieroman. Bok nr 13 i Mørketid-serien

17.august:

Kamzy Gunaratnam: Din kamp er min kamp. Sakprosa

I denne knyttneven i av en bok tar den yngste varaordfører i Oslo noensinne megafonen og roper høyt.

Helt siden Kamzy Gunaratnam meldte seg inn i Arbeiderpartiet har hun vist seg som en uredd politiker som kjemper for sine hjertesaker: likestilling, inkludering, ytringsfrihet og mot sosial kontroll. Med sin unike bakgrunn er Kamzy er stolt over sine røtter – og i denne boken deler hun åpent om familiens flukt fra krigsherjede Sri Lanka til eksotiske Norge, klassereisen fra blokkene på Rødtvet i Groruddalen til festmiddager på Rådhuset, og om den vonde tiden som Utøya-overlevende etter 22. juli.

Hun forteller også om sitt politiske engasjement for kvinner på Sri Lanka, der en reise til hjemlandet skulle vise seg å være mer krevende enn hun hadde ventet seg. Å eksportere norske verdier er ingen lett oppgave. Men de er heller ingen selvfølge i Norge, noe Kamzy skriver tydelig om fra hennes eget liv som politiker i et av landets største partier.

  • Rune Angell-Jacobsn: Når enden er god. Serieroman. Bok nr 52 i Amerika-serien
  • Tim Marshall: Geografiens makt. Samfunn.
  • Berit Ruud Retzer: Jens Evensen: mannen som gjorde Norge større. Biografi
  • Siv Jensen: Siv – med egne ord. Biografi
  • Viveca Sten: I kampens hete. Krim. Bok nr 5 i serien Mordene i Sandhamn

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl: Gutteboka: din guide til puberteten. Ungdom

Overgangen fra barn til ungdom er ikke enkel. Kroppen forandrer seg, hormonene tar kontrollen og i hjernen skjer det en slags ommøblering. Dette vet voksne, men for den som står midt i det, er det ikke like greit å skjønne oppned på tilværelsen.

I Gutteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge gutter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Gutteboka er en kvalitetsguide fra to av landets mest populære leger, som kjenner kroppen ut og inn. De gir tips, triks, historier fra virkeligheten og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for gutter fra 9 til 16 år.

18.august:

Jan Grue: Hvis jeg faller: en beretning om usynlig arbeid. Biografi

Hvis jeg faller er en utforskning av den særlige sårbarheten som følger med kronisk sykdom og funksjonshemning.

I denne beretningen undersøker Jan Grue, med fundament i eget liv og egne erfaringer, hvordan samfunnet møter denne sårbarheten med et krav om usynlig arbeid – om at den som har kroppslige utfordringer må anstrenge seg desto hardere, må jobbe desto mer, for å bli godtatt som et fullverdig menneske.

«Selv om boken teller knappe 200 sider er nesten alle setninger mettet med en type klokhet, sårbarhet og språklig finesse som gjør at den tar lang tid å komme gjennom. Ofte fordrer setningene at man stopper opp og dveler ved hva det var man nettopp leste. Hvis jeg faller er en slik bok man blir klokere av å lese; en slik bok som gjør at en sitter igjen med stor takknemlighet for at forfatteren orket.»

Oda Faremo Lindholm, VG

  • Olaug Bollestad: Snakk sant om livet. Biografi. 
  • Martine Lunde: Martines verden. Biograafi
  • Cecile N. Seiness: Jon Fosse. Biografi
  • Ida Skjelbakken: Sommerdalen. Serieroman. Bok nr 25 i Krøniken om Ylva Alm
  • Sophie Elise: Ting jeg har lært. Biografi
  • Svein Tindberg: Charlie Drømmevandrer 2: Sølvdronningens hevn. Barn

Thomas Hylland Eriksen: Appenes planet: hvordan smarttelefonen forandret verden. Sakprosa

Smarttelefonen styrer hverdagen vår. Det du ikke får i en app, finnes ikke. Til gjengjeld får du adgang til et uendelig univers av kunnskap, kommunikasjonskanaler, tjenester og distraksjoner.

Bare på noen få år har smarttelefonen gjort verden mindre og større, nærere og fjernere, morsommere og kjedeligere. Livet er blitt friere og mer kontrollert, mer sosialt og mer asosialt, mens vi blir både smartere og dummere. Det dreier seg om en global, digital revolusjon som savner sidestykke.

Med karakteristisk engasjement og nysgjerrighet tar Thomas Hylland Eriksen oss med på oppdagelsesferd i smarttelefonens verden. Kartet tegnes underveis. Hvis vi ikke skal bli slaver av mobilen, er det nødvendig å forstå den, for å kunne ta livet, kontrollen og ikke minst tiden tilbake.

19.august:

  • Egil Foss Iversen: Dødelige løgner. Krim. Bok nr 17 om Theodor Salomonsen
  • Liv Margareth Alver: Svarte smug. Serieroman. Bok nr 7 om Hanseatene
  • Malin Meekatt Birgersson: La mamma bæsje i fred. Sakprosa. 
  • Kaja Nylund: Madame blond. Roman. Bok nr 1 i Madame Blonde-serien
  • Jan Chr. Næss: Et midtsommernattsmareritt. Ungdom.

Sigrun Slapgard: Dikterdronningen: Sigrid Undset. Biografi

Ny storslått biografi om dikterdronningen Sigrid Undset

Lidenskap og moral går som renninger gjennom Sigrid Undsets liv. Hennes personlighet er ruvende. Ikke uten grunn fikk hun tilnavnet Dikterdronningen. Men like mye var hun en forfatter som gikk utover sin dikting, som energisk tok del i sin samtid. Slik var og forble hun en stridbar kvinne. Sigrid Undset levde et skjebneliv. Derfor blir hennes saga så bevegende å lese.

22.august:

Jens Henrik Jensen: Økseskipet. Krim. Bok nr 1 om Nina Portland

Politietterforsker Nina Portland har vanskelig for å gi slipp på en sak fra hennes første år i politiet: en russisk sjømann ble beskyldt for å ha myrdet mannskapet om bord på et skip som ble funnet drivende rundt i Nordsjøen, men ble frikjent på grunn av manglende bevis.

Nina bestemmer seg for selv å gjenoppta og løse den gamle saken, noe som får alarmklokkene til å ringe både hos britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia. Den private etterforskningen tar henne først ut i det estiske vinterlandskapet og deretter til London og Skottland, før hun ender hjemme i Esbjerg igjen. Nina, som er alenemor til en ti år gammel sønn, er sårbar overfor fortidens livsfarlige løgner og hemmeligheter som kommer til overflaten. Og plutselig er det for sent å trekke seg tilbake …

  • Mette Barfelt: Kun det beste. Serieroman. Bok nr 5 i Solvik-serien
  • Aud Midtsund: Viktoria. Serieroman. Bok nr 1 i Tårnhuset-serien
  • Knut Saanum: Antikken på trikken: den korteste historien om antikkens filosofi. Sakprosa

Lina Liman: Kunsten å feike arabisk: ei forteljing om autisme. Sakprosa

I 32 år lever Lina Liman med autisme utan å vite om det. Men ho veit at det er noko som ikkje stemmer. Ho lærer seg å feike for å passe inn, ho speler normal, heilt til det ikkje lenger går.

Då journalisten og forfattaren Lina Liman fekk diagnosen som vaksen, hadde ho vore pasient i psykiatrien i sju år. Ho hadde møtt nesten hundre legar, vore tvangsinnlagd og gått på sterke medisinar. At det tar svært lang tid før ei kvinne med autisme blir greidd ut, er ikkje uvanleg. Ofte blir autisme hos kvinner ikkje oppdaga i det heile tatt.

Kunsten å feike arabisk er ei gripande og engasjerande forteljing om korleis det er å leve med autisme, og korleis ein diagnose kan forandre livet.

23.august:

Katherine Webb: Besøk fra fortiden: Roman

Liv Molyneaux’ far Martin er sporløst forsvunnet. Liv tror ikke på politiets teori om at han har tatt sitt eget liv, og da hun flytter inn i huset hans i Bristol, begynner hun å lete etter svar på hva som kan ha skjedd.

Samtidig bærer Liv på sorgen over et barn som aldri ble født, og når hun vekkes gjentatte ganger om natten av merkelige lyder fra en baby som gråter, blir hun redd hun er i ferd med å miste fatningen. Er dette bare en del av fantasien, eller er det noe mer? Noe som ikke kan forklares?

Den bestselgende forfatteren Katherine Webb belyser store tema som morskap og fattigdom i sin nyeste roman. Samtidig tematiserer hun den skjøre balansen som oppstår mellom sorg og vanvidd når virkeligheten blir for tøff, alt pakket inn i et intenst og tankevekkende mysterium fra fortiden.

  • Anne Lene Johnsen og Elin Natås: Møkkalekser. Sakprosa
  • Espen Skjerven: Blod er tykkere enn vann. Krim
  • Nilas Johnsen: Erdogan: Tyrkias nye sultan. Biografi.
  • Myriam H. Bjerkeli: Linne Linerle. Krim. Bok nr 1 i Kodal-serien
  • Kristin S. Ålovsrud: Skjebnens veier. Serieroman. Bok nr 20 i Sagmesterens barn-serien

Mari Jungstedt: Den du ikke ser. Krim. Bok nr 1 i Anders Knutas-serien

Sommeren står for døren på Gotland. Snart er det midtsommer og ferietid. Etter å ha kranglet med samboeren på den årlige vennefesten går Helena Hilleström ut for å lufte hunden morgenen etter. Hun kommer ikke tilbake.

Da de finner henne, er hun død, og hunden ligger i sanddynene, nærmest halshogd. Da småbarnsmoren Frida Lindh blir funnet drept på lignende måte, går storalarmen. Overbetjent Anders Knutas er overbevist om at gjerningsmannen er den samme, og at han vil drepe igjen.

24.august:

Per Heimly: Blodsbror: historien om Ari Behn og Per Heimly. Biografi

Blodsbror er en skamløst ærlig bok om et helt spesielt vennskap. Et vennskap som startet på midten av 1990-tallet og som varte livet ut.

1. juledag 2019 ble det kjent at Ari Behn hadde valgt å ta sitt eget liv. En av de mest offentlige personlighetene i norsk kulturliv var borte. Kompis, våpendrager og følgesvenn Per Heimly fikk ved flere anledninger oppdraget fra sin venn om å lage boken om hans liv. Med oppturer og nedturer.

  • Kaja Nylund: Skjebnereise. Serieroman. Bok nr 17 i Perlemor-serien
  • Erlend O. Nødtvedt: Vestlandet. Roman

Sverre Gunnar Haga: Norgeshistorier. Historie

Som nasjon og folk er vi formet av en rekke historiske øyeblikk. De kan virke samlende, som OL på Lillehammer, eller splittende, som de to EU-kampene.

De gir oss felles referansepunkter, som Oddvar Brås stavbrekk eller Rekdals straffe i Marseille. Men hva med de øyeblikkene som ikke umiddelbart glir inn i historiebøkene? Sverre Gunnar Haga leverer med dette en alternativ norgeshistorie. Eller snarere, en rekke norgeshistorier som ikke alle er en del av vår kollektive bevissthet. Noen av dem springer ut fra oppveksten hans på Averøya på 70- og 80-tallet. Andre løfter fram vesentlige, fornøyelige eller overraskende hendelser i Norge etter krigen.

For hva var egentlig den politiske virkningen av at Erna viste fram sitt rotete hjem før valget i 2013? Hvorfor har ingen slått Kristen Fløgstads lengderekord fra 1973? Og hva var det som skjedde da NRK-kjendis Per Hafslund nesten ble kvalt av en slimål? Samlet forteller disse øyeblikkene en større historie om Norge og om folket som bor her. Hvem er vi, og hvor er vi på vei?

25.august:

Pascal Engman: Rottekongen. Krim. Bok nr 2 om Vanessa Frank

I kjølvannet av feminismens fremgang brer det seg et nettverk av kvinnehatere. De kaller seg incels og får sin livskraft fra internettets mørkeste kroker. De søker fellesskapet og vil forlange oppreisning fra alle kvinner som ikke nedverdiger dem et blikk.

Når idé skal omgjøres til handling, er det mange liv som står i fare.

Rottekongen er den andre boken om politietterforsker Vanessa Frank.

«En bok man må lese. En riktig bladvender fra første til siste side.»

Camilla Läckberg.

  • Dorthe Erichsen: Slåttefesten. Serieroman. Bok nr 9 i Seterliv-serien
  • Thomas Hylland Eriksen: Det som står på spill. Sakprosa
  • Jan Grue: Det blir ikke bedre. Roman
  • Kate Helen Simonsen: Sjalusi. Serieorman. Bok nr 10 i Villblomster-serien

26.august:

Helle Stensbak: Rød løper. Krim. Bok nr 2 om Rigmor Stark

Kampen om penger og posisjoner dirrer under overflaten i Norsefish, nasjonens største fiskerikonsern.

Men den dannede krangelen i møterommene erstattes av rå brutalitet da en av fiskeritoppene blir truffet av tre rifleskudd og faller død om. Politietterforsker Rigmor Stark settes på saken. Hun er en sylskarp samfunnsøkonom med sans for storblomstrete skjørt og etterforskningsmaksimen «follow the money». Stark finner konflikter på kryss og tvers i og omkring Norsefish, etter at en handlekraftig alfaleder har måttet vike for den nye, vakre siviløkonomen som har innvandret fra Thailand via ekteskapsmarkedet. Samtidig slåss en sint Finnmarks-fisker med storkonsernet om kvoter og levelige forhold i nord. Etterforskningen fører Rigmor Stark fra Oslos finanselite til den forblåste Kardøya ytterst mot Barentshavet, der Norsefish har satt ødeleggende miljøspor. Og flere skal dø.

  • Karin Brunk Holmqvist: Damen med bysten. Roman
  • Aud Midtsund: Fortielser. Serieroman. Bok nr 26 i Malmbyen-serien
  • Jan Chr. Næss: Medeia. Ungdom. Bok nr 3 i Den gyldne paraykken-serien

29.august:

Tove Alsterdal: En stille grav. Krim.

Lars-Erkki Svanberg, en gang Sveriges raskeste skiløper, slås i hjel med sin egen øks på gården Rauhala hjemme i Tornedalen lengst nord i Sverige. I en oppgang i Sankt Petersburg skyter en russisk gangsterleder sin nærmeste venn, og flykter mot grensen.

Katrine, som nylig har fått sparken som journalist i Sveriges Radio, oppdager at moren ikke er det mennesket hun trodde hun var. I byen Kivikangas finner hun kunnskap som er blitt holdt skjult i flere generasjoner. Mens vinteren sakte men sikkert gir slipp på sitt jerngrep over Nordkalotten trekkes deres historier stadig nærmere hverandre, helt til alt til slutt møtes i det iskalde hovedhuset på Rauhala – et navn som betyr stillheten, roen.

En stille grav er en storslått og svart slektskrønike som strekker seg over nesten hele 1900-tallet, fra Tornedalen og vestover, inn i det myteomspunne Karelen og det falne Sovjet-imperiet. Den skildrer menneskets lengsel etter et liv som er verdt å leve.

  • Ketil Bjørnstad: Downhill. Roman
  • Gaute Heivoll: Estragons historier. Rottefangeren fra Sorø. Barn
  • Bente Pedersen: Mannen med masken. Serieroman. Bok nr 22 i Raija-serien

30.august:

Naoise Dolan: I godt selskap. Roman

Irske Ava er ferdig på universitetet og har flyttet til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en kakerlakkbefengt leilighet med noen jevngamle hun ikke finner tonen med.

Så treffer hun Julian, som jobber i bankverdenen og har en fancy leilighet helt for seg selv. Han liker å bruke penger på Ava, og noen ganger lar han henne sove over på gjesteværelset. Av og til har se sex også. Når hun spør hvorfor, svarer han at hun er godt selskap. Da Julian drar på forretningsreise til London, treffer Ava juristen Edith. Snart vil Ava være sammen med Edith hele tiden. Men hun forteller ikke de to om hverandre. I godt selskap er en roman om kjærlighet, klasse, sex og relasjoner i vår tid.

  • Kjell Ola Dahl: Lindeman & Sachs. Roman
  • Salmund Kyvik: Flaggermusenes leir. Serieroman. Bok nr 14 i Mørketid-serien
  • Rune Christiansen: Saken med den tapte tidens innfall. Roman

31.august:

  • Charlie Jonas: Tante Paulas kaffekafé. Feelgood.

Sandra Kolstad: To ord for ødeleggelse. Roman

Frida møter Nina på et galleri, og de forelsker seg. På kort tid kommer de hverandre så nær at Frida ikke lenger vet hvor hun selv begynner og slutter.

Hun holder på å miste grepet, tilværelsen er flytende, men Nina gir den form og definerer grensene. To ord for ødeleggelse er en fortelling om oppløsning og underkastelse. Om lettheten i å forsvinne i en annens vilje – og om tyngden når den andre strammer grepet og senere slipper taket.

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode!