August: Massevis av lydbok-nyheter! - Fabel

August: Massevis av lydbok-nyheter!


Krim fra Tove Alsterdal og Johan Theorin, feeldgood fra Jenny Colgan og massevis av gode romaner. Dette er bare noen av lydbok-nyhetene du kan glede deg til i august. 

Her får du hele oversikten: 

1.august:

Tove Alsterdal: Synkehull. Krim. Bok nr 2 i serien om Eira Sjödin

En stemningsfull og skummel krimroman.

I et øde hus ved Offerssjön, langt inne i de svenske skogene, blir en ihjelsultet mann funnet. Han har vært innelåst lenge og har forsøkt å overleve på insekter. To av fingrene på den venstre hånden er hugget av. Politietterforsker Eira Sjödin settes på saken.

I det nesten forlatte gruvesamfunnet Malmberget, sytti mil lenger nord, finner hun et offer til. Han har også blitt innestengt for å dø. Etter hvert som Eira oppdager skremmende sammenhenger, forsvinner det nok en mann. Denne gangen berører det Eira personlig. For å finne mannen er hun villig til å risikere alt.

  • Lars Mørch Finborud: Vi lider av sol, vi lider av regn. Roman
  • Linn Stalsberg, Det er nok nå: hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur. Samfunn/debatt

2.august:

Jenny Colgan: En evighet fra deg. Roman. Bok nr 3 i Den lille bokhandelen-serien

Jenny Colgan er tilbake med en ny sjarmerende roman, som foregår på samme koselige sted som Den lille bokhandelen på hjørnet.

Lissie jobber som sykepleier i en hektisk del av London. Etter en traumatisk hendelse blir hun diagnostisert med PTSD, så når hun får mulighet til å bytte jobb med en sykepleier i en liten by på det skotske høylandet, griper hun sjansen. Den som tar Lissies plass i London, er Cormac – en yrkesmilitær som bosatte seg i Skottland i søken etter ro og fred. Men i det siste har han begynt å føle seg rastløs, så kanskje er et miljøskifte akkurat det han trenger?

Lissie og Cormac mailer fram og tilbake om stort og smått, og endelig begynner ting å falle på plass for dem begge. Men fortsatt er det en bit av puslespillet som mangler. Hva – eller hvem – kan det være?

  • Dorthe Erichsen: Mørke hemmeligheter. Serieroman. Bok nr 21 i Seterliv-serien
  • Tore Rem: Kong Olav 3 – Olav V. Ensom majestet 1946-1991. Biografi

3.august:

Kamila Shamsie: Brente skygger. Roman

Hiroko Tanaka står på en veranda i Nagasaki. Det er den 9. august 1945, Hiroko Tanaka er tjueen år gammel og dypt forelsket i mannen hun skal gifte seg med, Konrad Weiss.

Da atombomben faller, tilintetgjøres alt Hiroko kjenner. Det eneste som er igjen, er de fugleformede brennmerkene på ryggen, en konstant og smertefull påminnelse om alt hun har mistet. “Brente skygger” er et stort og gripende drama som krysser generasjoner, kulturer og kontinenter. Mellom atombomben over Nagasaki i 1945 og angrepene på World Trade Center i 2001, transporteres leseren fra det ene krigsherjede landskapet til det andre; fra koloniherrenes herskapsvillaer til storbyens slumområder, den afghanske ørkenenes treningsleir og de rikes utsikt over Manhattan.

  • Siri Dalsmo Berge: Bruksanvisning for parforholdet. Veien til et sunnere samliv. Personlig utvikling

4.august:

Jens Kihl: Liv Signe Navarsete: eg veit kva eg snakkar om. Biografi

Tidlegare Senterparti-leiar Liv Signe Navarsete opnar opp om store gjennomslag og bitre nederlag. Og om forholdet til Oslo-eliten og møta med maktarroganse og ufine mannfolk.

Du hugsar kanskje den grisete tekstmeldinga ho fekk av partifellane, eller kritikken ho møtte etter å ha skjelt ut ein sjukehusaktivist? Tidlegare senterpartileiar Liv Signe Navarsete frå Sogn er van med hardt vêr. Før ho kom inn i rikspolitikken, hadde ho vore gjennom fødselspsykose, blitt enke og hatt eineansvar for eit småbruk. Men om bagasjen var tung, inneheldt han også verdiar Navarsete visste kor viktig det var å slåst for. Og slåst, det har ho gjort.

Boka tek oss med på innsida av store gjennomslag og bitre nederlag. Til venskap og vonde personkampar, til bakrom og hotellrom. Til Statsministerens kontor – og heim til Sogn, dit ho også drog då ho vart langtidssjukemeld med PTSD i 2015.

  • Kirsti Eline Torhaug: Fornuftens skjøre grense. Roman

7.august:

Therese Tungen: Snu deg: Edvins bok. Roman

Skriven av ei mor som prøver å finne fram i kaoset gjennom året etter at sonen døydde, og eit forsøk på å skrive Edvin fram.

«Dette blir ein annleis sommar», sa ho til ungane sine. Dei dro til fjellet mens mannen vart i byen for å bygge om leilegheita. Sonen Edvin skulle fylle sju etter sommaren, og gledde seg til å få sitt eige rom. To dager før dei skulle dra frå hytta, fekk Edvin vondt i hovudet. Nokre timar seinare var han død.

Attende står ein rådlaus familie. Kva skjedde egentlig med Edvin? Kor er han no, og korleis kan dei leve vidare på ein god måte etter dette?

«Noen bøker slår inn i deg. Som når en mor skriver om det aller verste som kan skje, å miste et barn. Tungens skildring av et barn, sin egen sønn, har en varme og detaljrikdom som gjør inntrykk.»

VG

  • Anna Bågstam: Mørkemannen. Krim. Bok nr 3 i serien Mordene i Leirviken
  • Jon Fosse: Stengd gitar. Roman

8.august:

Anders Hammer: Terroristen fra Bærum. Dokumentar

Da de var små, delte de køyeseng. Philip sov oppe, Johanne nede. Tidlig på ettermiddagen, lørdag 10. august 2019, går han inn på rommet til lillesøsteren og skyter henne. Hun dør momentant.

Deretter setter han seg i bilen. Iført hjelm og skuddsikker vest, og med et haglgevær og to jaktrifler, kjører han til den lokale moskeen. Målet er å drepe flest mulig muslimer mens de er samlet til bønn.

I denne boken kommer vi tett på gjerningsmannen, familie, venner – og søsteren Johanne som er adoptert fra Kina. Det er historien om hvordan en ung mann fra Bærum blir radikalisert til å bli en voldelig høyreekstremist. Fra oppveksten i familien, på idylliske Eiksmarka. Gjennom søkende ungdomsår i ulike miljøer, som han etter hvert finner stadig oftere på nettet. Fram til en intens overbevisning om at verden står foran en gryende og uunngåelig rasekrig. I to år har den prisbelønte journalisten Anders Hammer gått opp sporene til Philip Manshaus. Dette er den grundigste gjennomgangen av hva som ledet fram til terrorangrepet

  • Jade Beer: Den siste kjolen fra Paris. Roman
  • Lee Child: 61 timer. Krim. Bok nr 14 i Jack Reacher-serien
  • Tor Håkon Håvardsen: Benjamins kors. Krim. Bok nr 3 i Victoriahavn-serien
  • Bente Pedersen: Vargtimen. Serieroman. Bok nr 19 i Aurora-serien

9.august:

Bjørn Vatne: Underliv. Roman

En overskuddspreget roman om sexleketøy og kommunesammenslåing.

Ingen i Vågheim hadde ventet at Arnstein Lunde skulle bli storimportør av sexleketøy – aller minst Arnstein selv. Men en dag får han ved en feiltakelse en større forsending dildoer til sin nettbutikk fiskogelektro.no. For Arnstein er det verdt et forsøk.

Han markedsfører feilforsendelsen under merkelappen «Morokroken», og de selges unna i et tempo han hittil ikke har sett maken til. Arnstein er en grunnleggende anonym mann fra Lørenskog, som har tilbrakt halve livet i den lille sunnmørsbygda som motvillig er slått sammen med Ålesund. Både bygda og Arnstein er på vei nedforbakke, og nå truer kona Lindis med å forlate dem begge. Det haster for Arnstein å gjenoppfinne seg selv. Om det så er et dildoutsalg som skal til.

  • Liane Moriarty: Tre ønsker. Krim
  • Øistein Borge: Den nakne. Krim. Bok nr 5 i Bogart Bull-serien
  • Kristin S. Ålovsrud: Uviss fremtid. Serieroman. BOk nr 24 i Fredsår-serien

Thomas Hylland Eriksen: Syv meninger med livet. Filosofi

Hva er meningen med livet? Spørsmålet har vært stilt gang på gang, til alle tider og i alle kulturer. I denne bokas syv kapitler nærmer forfatter Thomas Hylland Eriksen seg spørsmålet, og gir ikke ett, men mange ulike svar.

«Ingen fornuftige mennesker har noen gang trodd at livets mening dreier seg om å skaffe seg så mange ting som mulig», skriver Thomas Hylland Eriksen i denne boka, og tilføyer: «I en viss forstand er vi fremdeles like utenfor huleåpningen, eller på torget i Aten, eller under banyantreet, i lotusstilling, foran Gautama Buddhas føtter.» Menneskeheten har gjort enorme fremskritt innen teknologi og vitenskap, men når det gjelder spørsmål om livets mening og det gode samfunn, er vi samtidige med alle mennesker som har levd. Derfor har vi noe å lære av både urfolkene uten skrift og stat, antikkens tenkere og streberne på hamsterhjulet. Thomas Hylland Eriksen høster innsikter fra alle. Denne boka er et destillat av seksti års væren i en verden som er blitt større for hvert år. Det hender riktignok at forfatteren ikke gir svar, men i så fall er han i det minste i nærheten av spørsmålet.

10.august:

Isabel Allende: Violeta. Roman

Isabel Allende tilbake i storform.

Violeta kommer til verden en stormfull dag i 1920, som første jente i en velstående familie med fem sønner. Etterdønningene av første verdenskrig er fremdeles merkbare, og Spanskesyken inntar hjemlandet Chile nesten i det øyeblikket hun blir født. På grunn av farens forutseenhet overlever familien, men depresjonstiden endrer alt. De mister alt de eier, og blir nødt til å trekke seg tilbake til en vill og avsidesliggende del av landet. Violeta lever et utrolig liv og opplever noen av historiens viktigste hendelser: kampen for kvinners rettigheter, tyranners seire og fall, og til slutt ikke én, men to pandemier. Gjennom øynene til en lidenskapelig og besluttsom kvinne skaper Isabel Allende nok en gang et gripende, ambisiøst og imponerende epos.

  • Reidar Müller: Ild og is: en kort innføring i klimaets historie. Historie
  • Margit Sandemo: Skogen bortenfor dagen. Serieroman. Første bok i Trollruner-serien
  • Therese Lund Stathatos: Det vi ikke sier. Roman

Erlend Loe: Giæver og Iunker. Roman

Gamle Giæver bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunkerfamilien på nabogården.

Giæver har ikke lyst til å forlate dette livet uten at skikker og sedvaner, kunnskap, livsvisdom og hatet mot Iunkerne føres videre av neste generasjon.

11.august:

Catrin og Steinar Sagen: Fra ligging til legging. Selvhjelp

Småbarnsfasen kan være intens, med søvnmangel, krangling og lite sex. Samlivsterapeut Catrin Sagen gir sine beste råd om hvordan man kan ta vare på parforholdet de første årene med barn. Som bonus får lytteren skråblikk fra komiker Steinar Sagen.
I Fra ligging til legging får du samlivsterapeut Catrin Sagens beste råd til å bevare forholdet og gnisten i den krevende småbarnsperioden. Psykolog Sagen har i en årrekke jobbet med par i akkurat denne fasen og vet hvor skoen trykker. Her får du konkrete løsninger på problemene som dukker opp, og triks som kan stanse en krangel før den eskalerer. Sagen gir råd om hvordan man kan dele på arbeidet, ta opp igjen sexlivet og hvordan man kan tilgi, lytte og bekrefte hverandre. Nøkkelen til å bevare kjærligheten ligger i å styrke de emosjonelle båndene i paret, sier den erfarne psykologen. Underveis krydres lesingen med humoristiske innspill fra terapeutens ektemann, Steinar Sagen.
  • Isak Dreyer: Sjølberga. Fysisk og mentalt. Roman
  • Marte Roa Syvertsen: Ungdomshjernen – vill og visjonær. Sakprosa

Libby Page: Tilbake på øya. Roman

En hjertevarm fortelling om kvinnefellesskap, tilgivelse og samhold, fra den bestselgende forfatteren bak Kunsten å holde seg flytende.

Lorna elsker tenåringsdatteren Ella over alt på jord, og den verden de to har skapt sammen, er alt hun behøver. Etter nesten tjue år i London reiser hun og datteren tilbake til The Isle of Kip, en øy helt ytterst i det skotske havgapet. Stedet der hun vokste opp, men som hun ikke har sett på tjue år.

Alice elsker samholdet på Kip, yogatimene som samler kvinnene på øya, det sterke fellesskapet i et røft landskap der alle er avhengige av hverandre. Men skolen står i fare for å måtte legge ned, og det truer hele øysamfunnet. Når Lorna vender tilbake, håper Alice på en ny begynnelse for øya og beboerne. Selv om det betyr at en dør inn til fortiden må åpnes på ny.

To tiår, hundrevis av mil og et hav av hemmeligheter ligger mellom Lorna og øya. Er det mulig for henne å starte på nytt?

14.august:

Johanna Schreiber: Mellom linjene. Roman. Første bok i serien om Schantz forlag

En herlig fortelling om varmt vennskap og det å yte alt for jobben og karrieren. Boken er første del i en ny serie som utspiller seg i forlagsverdenen, presist beskrevet med Johanna Schreibers skarpe humor og treffende samtidsblikk.

PR-strategen Emily bruker all sin tid på å planlegge storslåtte lanseringsfester og ivareta selvopptatte forfatterdivaer. Samtidig har hun nettopp vært gjennom en opprivende skilsmisse, og nå må hun håndtere hverdagen som deltidsforelder. Da Emily møter den karismatiske tegneserietegneren Herman på forlagets sommerfest, slår det umiddelbart gnister. Men å kombinere forelskelse med kravstore forfattere og en stadig økende arbeidsmengde, viser seg å være krevende.

Samtidig foregår det en maktkamp på forlaget. Gründeren Otto Schantz er gått bort. Hvem av arvtakerne hans skal gå vinnende ut av striden om Schantz forlag?

  • Michael Connelly: Nattskiftet. Krim. 
  • Jon Fosse: Melancholia 1. Roman
  • Jon Fosse: Melancholia 2. Roman
  • Anna Jansson: Datter savnet. Krim
  • Kaja Nylund: Fremtidshåp. Serieroman. Bok nr 23 i Perlemor-serien

15.august:

Per Hansson: Hver tiende mann måtte dø – Om krigsseilerne under andre verdenskrig. Historie

Rystene om våre krigsseilere! Nyutgivelse av Hanssons kritikerroste dokumentarroman fra 1967 om krigsseilernes liv og skjebne under annen verdenskrig.

Per Hansson var tidlig ute med å tale krigsseilernes sak. Denne dramatiske dokumentaren er fortalt effektivt som en film. Med hjerteskjærende skildring av enkeltskjebner og storkrigen som bakteppe tegner Hansson et bilde av konvoifarten som har tålt tidens tann godt.

  • Henning Alme: Elgjaktas hemmeligheter: los til god jakt. Jakt
  • Lina Areklew: I mørket. Krim
  • Knut Brevik: Uteliv: friluftsguie for turfolk. Friluft
  • Knut Brevik: Den store jegerprøveboka. Jakt
  • Buttler og Grimwalker: Stormfødt – del . Krim
  • Cecilie Benneche: Hva føler du nå? Enkle råd mot indre uro. Personlig utvikling
  • Jens Kvernmo: Det jeg lærte av bestefar. Friluft
  • Andreas Næristorp: Fiskeguide: fast fisk og våte drømmer. Jakt og fiske
  • Tove Alsterdal: Gjenforeningen. Krimnovelle

16.august:

Mathias Faldbakken: Stakkar. Roman

Den ensomme fostergutten Oskar jobber på bruket til Aud og Olav Blum for kost og losji. En dag oppdager han et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem.

Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart. Matias Faldbakkens sjette roman “Stakkar” er en kjærlighetsfabel og en dannelsesroman på skakke. Den er skrevet med stor forestillingskraft, språklig overskudd og en særegen blanding av glød og ironi. Fortellingen veksler fritt mellom realistiske romantradisjoner, samtidssatire, romanse og folkediktning, og flere historiske epoker er i sving samtidig. “Stakkar” er en original, underholdende og fengslende roman om utstøtelse, ensomhet, begjær og omsorg. Under handlingen ligger hele tiden spørsmålet: Hva er et traume?

  • Holly Miller: Det beste som kunne skje. Feelgood
  • Espen Skjerven: Kleptokratiet. Krim. 

Helene Uri: Han, hun og hen. Håndbok i språk og makt. Språk

Mange hverdagsord har vært med oss i hundrevis av år og er dermed broer tilbake til et samfunn og en levemåte vi har forlatt. Vi har tatt et oppgjør med mange av holdningene fra den gangen. Kanskje vi skulle hive noen av ordene på søppelhaugen også?

Som jomfruhinne, formann, og kvinnelig direktør. Ellers kan vi bli ubevisste budbringere av holdninger vi ikke har.  Holdninger kan endres når språket endres. Hvis vi stadig hører at modige mennesker må være utstyrt med baller, eller at man griner som en jente, påvirker det holdningene våre til kjønn og mot og til kjønn og tårer. Også av den grunn bør vi passe på ordene våre.

Håndbok i kjønnsnøytralt språk er boken for deg som ønsker å bruke et språk som ikke undertrykker. Den inneholder konkrete tips og råd om hvilke ord du bør unngå – og hvilke du kan bruke i stedet. Det ligger mange feller i språket hvis man ikke hele tiden er en bevisst språkbruker, og denne håndboken gjør deg til en detektiv på hverdagsspråket, både det du leser, og det du skriver.

17.august:

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Kongenes fall. Roman. Bok nr 5 i Jomsviking-serien

Torstein Herse er tilbake fra hærtoget i England og har funnet seg til rette i Jomsborg med sin Sigrid. Men ufred er i gjære.

En dag kommer et sendebud fra Erling Skjalgsson, mannen som kalles Rygekongen. Olav Haraldsson, den unge jyplingen som tjente under mektige Torkjell Høye i England, truer de gamle høvdingene og småkongene, og krever Norge som sitt rike. Rygekongen ber om jomsvikingenes støtte i kampen mot det nye kongsemnet. Men unge Olavs frekkhet kjenner ingen grenser. Snart skal selve Jomsborg bli angrepet, og en ny kriger må ta plass i høvdingsetet. Torstein skal seile nordover, nå i følge med sin eldste sønn, og se stolte stormenn bøye seg for Olav Griskes makt. Et opprør skal vokse frem der Torstein minst av alt venter det, et opprør som skal vise Olavs grusomhet og maktbegjær for all verden.
Dette er den femte boken i Jomsviking-serien om Torstein og hans familie. Her bringes vi inn i konfliktene rundt Olav Haraldsson, senere kjent som Olav den hellige, og vi får et innblikk i en tid da Norge gikk fra å være et samfunn med høvdingestyre og lokal selvråderett til et monarki med maktsentralisering. Gjennom Torsteins øyne ser vi den gamle tiden og alt han kjenner som godt og riktig, bli truet. Samtidig skal Torstein selv true Olav like i hans maktsentrum. For Torstein vil ha tilbake Vingulmork, området han ble lovet herskerett over, men som ble røvet vekk fra ham.

  • Martin Baldysz: Varane. Roman
  • LIane Moriarty: Vanvittig skyldig. Krim.

18.august:

Johan Theorin: Beinrester. Krim. Bok nr 5 i Ölandskvintetten

ENDELIG! Gled deg til en ny krim fra Öland!

En mann dør i et steinras på en øde strand på Öland. På marken ved siden av ham har noen rukket å legge en krans av roser.  Da politibetjent Tilda Davidsson løfter på kransen, finner hun beinrester fra en mann som hun sist så sammen med sin gamle slektning, den 86-årige skipperen Gerlof. Gerlof er gammel og svak, men må likevel finne ut hvorfor en tragedie fra fortiden på nytt skaper redsel og hat. Et hat som er så sterkt at mordet på stranden bare er begynnelsen …

  • Ihrén Ambrahamson og Lian Kirksæther: Senstiv og sterk. Sakprosa
  • Kjell Ola Dahl: Gjensynsgleder – love stories. Krimnoveller
  • Liv Margareth Alver: Djevelens skygge. Serieroman. Bok nr 20 om Hanseatene

21.august:

Solfrid Alstad: På innsiden av barnevernet. Samfunn/debatt

Å jobbe i barnevernet er en av de nyttigste, men også vanskeligste jobbene man kan ha. Mange saker er vellykkede, andre saker havner i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Den pensjonerte barnevernspedagogen Solfrid Alstad brenner for barnevernet og gir oss et unikt innblikk i en lukket verden. Hun forteller en rekke dramatiske, rystende, men også rørende og positive historier fra 40 år i barnevernet, inkludert 20 år i førstelinjetjenesten. Hun ønsker å fylle tomrommet mellom ytterpunktene i en polarisert debatt ved å skildre hva som egentlig foregår på dette området. Hvordan fattes vedtak om akuttplasseringer? Hvordan følges barn, foreldre og fosterforeldre opp? Og hva blir konsekvenser for mennesker i krise?
Alstad frykter et kaldere barnevern der empati og fagkunnskap må vike for regelrytteri og bastante oppfatninger. Det vil til syvende og sist ramme de svakeste blant oss.

  • Evie Wyld: All fuglene sunger. Roman

Elin Cullhed: Eufori. Roman

En roman om Sylvia Plath og hennes siste leveår.

I en rasende, bølgende, uregjerlig tekst møter vi Cullheds Sylvia Plath, en av vår tids mest leste poeter: fortvilet, oppspilt, sjalu, men med store vyer. Her beskrives hennes kjærlighet til barna, lengselen etter å kunne skrive og frustrasjonen over ektemannen Ted Hughes, som setter sin egen frihet høyere enn hensynet til familien.

Plaths forfatterskap står i skyggen av ektemannens, men den indre monologen avslører at hun er en kunstner av uvanlig kaliber. Eufori er en roman om skaperkraft, og den viser – nådeløst – hvordan vi mennesker kan være våre kjæres største inspirasjon, men også deres verste fiende. Det er en kraftfull, opprørsk og smertelig roman om balansegangen mellom det å være mor, hustru og kunstner.

22.august:

Sindre Finnes: Ved Ernas side. Sakprosa.

Hvordan er det for en helt vanlig mann å være gift med statsministeren? Hvordan er det å leve et familieliv når medienes lyskastere står på døgnet rundt? Hvordan er det å møte amerikanske presidenter, førstedamer og globale superstjerner?

Sindre Finnes har opplevd alt dette og deler generøst fra sitt liv med Erna Solberg. Resultatet er en innsidefortelling om gleder og sorger, om stolte øyeblikk og hva det koster å realisere ambisjoner i toppolitikken.

Boken inneholder skarpe observasjoner fra sidelinjen og nye, oppsiktsvekkende opplysninger om noen av de største politiske skandalene og maktkampene fra de siste årene. Den er også en kjærlighetserklæring til en statsminister og partileder, mor og ektefelle.

  • Lee Child: Verdt å dø for. Krim. Bok nr 15 om Jack Reacher
  • Bente Pedersen: Demring. Serieroman. BOk nr 20 om Aurora
  • Kristin S. Ålovsrud: Narrespill. Serieroman. Bok nr 33 om Sagmesterens barn

Jens Liljestrand: Selv om alt går til grunne. Roman

Aktuell klimaroman!

Det er nok en rekordvarm sommer. Men denne gangen forandres tilværelsen for Didrik og familien hans fundamentalt. Store deler av det nordlige Sverige står i flammer, og byer og tettsteder evakueres. Familier splittes i kaoset som oppstår. Den planlagte reisen til Thailand virker som en fjern drøm. Klimakrisen blir plutselig svært reell, en eksistensiell katastrofe som ingen slipper unna. Livet fortsetter likevel på mange måter som før, med tenåringsforelskelser, ekteskapshavarier, identitetskriser og foreldreopprør.

I fire historier som er tett knyttet sammen, forteller Jens Liljestrand om mennesker som må finne sin vei når virkeligheten rakner og undergangen er blitt hverdag.

23.august:

Thomas Erikson: Omgitt av narsissister. Selvutvikling

Hvordan blir man narsissist? Kan man leve med en narsissist? Er du kanskje selv en narsissist? Hvordan kan du – ut fra din personlighetstype – håndtere en narsissist når han eller hun dukker opp?
Noen av verdens mest kjente – og kanskje også mest grusomme – statsledere var trolig narsissister. Napoleon, Hitler, Stalin og Saddam Hussein hadde alle et grandiost selvbilde, og oppfattet seg selv som spesielle. Nå griper Thomas Erikson, kjent for underholdende og slagferdige bøker om menneskers adferd, fatt i temaet narsissisme, det vil si ekstrem selvopptatthet. Denne boken beskriver narsissistisk oppførsel og peker på konsekvensene av den – for hver og en av oss og for samfunnet som sådan. For hverdagsnarsissismen ser ut til å bre om seg. Kan vi ha nådd en slags grense for hvor mye selvsentrering som er bra for oss? Og kan individualismen vi ser i stadig større omfang, føre til ødeleggende egoisme?
  • Kjell Olav Dahl: Kureren. Krim.
  • Anita Andersen Strøm: Høyt spill. Serieroman. Bok nr 3 i Jordmor i Nidaros-serien

24.august:

Masud Gharahkhani: Norge i mitt hjerte: fra flyktning til stortingspresident. Biografi

Som femåring flyktet Masud med familien fra krig i Iran til asylmottak i Norge. I dag er han den nest høyest rangerte etter Kongen. Dette er hans historie, som samtidig er en historie om landet vårt.

Den strabasiøse flukten fra Teheran endte i bygda Skotselv ved Drammen. Her ble familien tatt imot av naboer som brydde seg. Men i bygda fantes det også nynazister.
Masud fant veien til AUF. Han gjorde kometkarriere i lokalpolitikken, ble valgt inn på Stortinget og ledet Arbeiderpartiets innvandringspolitiske utvalg. Som stortingspresident står han i spissen for ryddejobben som skal gjenreise tilliten til våre folkevalgte etter flere skandaler.
Fortsatt møter Masud Gharahkhani hets fra høyreekstremister. I denne boka hyller han det Norge som ga ham mulighetene, det demokratiet han er satt til å fremme og det mangfoldet han nå er blitt vårt fremste symbol for.

  • Margit Sandemo: Sandhammaren. Serieroman. Bok nr 2 i Trollruner-serien
  • Oddvar Vignes: Sjølvmordsforsøket: livet før og etter. Biografi

25.august:

Veronica Henry: En familieoppskrift. Roman

Livet er i ferd med å endres for Laura Griffin. Begge døtrene har flyttet hjemmefra, og det lille huset i Bath er plutselig blitt så stille. Samtidig får hun endelig anledning til å gjøre noe for seg selv. Ikke minst får hun tid til ektemannen, Dom.

Men det viser seg at Dom har skjult noe for henne, og nå ser ekteskapet ut til å rakne. Rasende og ydmyket dukker Laura ned i mormorens gamle oppskrifter for å glemme omverdenen, og mens duften av varmt eplesyltetøy brer seg over kjøkkenet, blir vi kjent med mormorens egen fortelling fra Bath og andre verdenskrig. Gradvis finner Laura tilbake til røttene sine og til seg selv. Men vil hun samtidig finne lykken?

Veronica Henrys fortellinger fra den britiske landsbygda er fylt med varme, klokskap og håp. Med temaer som berører oss alle, og gjennom uforglemmelige og inspirerende karakterer, både underholder og beriker hun leserne med romanene sine.

  • David Graeber og David Wengrow: Begynnelsen til alt – En ny fortelling om mennesket. Hisotrie
  • Lauren K. Denton: Huset ved verdens ende. Feelgood
  • Lesley Kara: Ryktet går. Krim
  • Marte Magnusdotter Solem: Noe av betydning. Roman

Anders Totland: Til jord skal du bli. Roman

Tragikomisk noir frå Finnskogen.

Det blir mykje på ein gong for Jacob Juul. På få dagar går han frå å vera pensjonert prest og spritseljar som nyt sitt otium, til å bli enkemann og nybakt bestefar for ei 7 år gammal jente. Og om ikkje det var nok, blir han også drapsmann. No har han ein daud torpedo i spritskjulet å kvitta seg med og ein kriminell konspirasjon å redda seg sjølv og vesle Isabella Donnatina frå, men heldigvis har ein livslang karriere i Den norske kyrkja førebudd han på å møta dei fleste omstende med ro og optimisme.

28.august:

Adam Rutherford: Hvordan snakke med en rasist – Hva genene våre kan (og ikke kan) fortelle oss om forskjellen på folk. Historie

Hvordan snakke med en rasist er en særdeles viktig programerklæring for hvordan vi i det tjueførste århundre skal forstå menneskets evolusjon og mangfold, og et betimelig våpen i kampen mot misbruk av vitenskap i intoleransens tjeneste.

Rase finnes fordi vi oppfatter det. Rasisme finnes fordi vi tillater det. Men presset på vitenskapen fra krefter som ønsker å legitimere rasistiske ideologier, blir stadig sterkere – og i stadig større grad en del av den offentlige samtalen rundt politikk, migrasjon, utdanning og sport. Stereotypier og myter om rase kommer ikke bare fra uttalte rasister, men fra velmenende mennesker med en erfaring og en kulturell bagasje som gjør dem disponert for synspunkter som ikke har dekning i den moderne forskningen på menneskelig genetikk. Selv enkelte forskere finner det ubehagelig å fremme meninger om rase basert på egen forskning. Likevel kan vitenskap og historie, hvis det forstås riktig, være mektige allierte i møte med rasisme, og gi det klareste bilde av hvordan mennesker faktisk er, snarere enn hvordan vi antar at de er.

  • Peter May: Blodets bånd. Krim
  • Santa Montefiore: En tidløs kjærlighet. Feelgood. 
  • Bente Pedersen: Himmelbarnet. Serieroman. Bok nr 35 i Raija-serien
  • Ronny Trælvik: Hjemgjeld. Krim

Johanna Schreiber: Blanke ark. Roman. Bok nr 2 i Schantz forlag-serien

En skarp, presis og varm fortelling om å tørre å satse – i jobb så vel som kjærlighet.

Clara er en dedikert forlagsredaktør for feelgood og romanser i Schantz forlag, men hennes eget kjærlighetsliv ikke er noe særlig å snakke om. Dessuten bruker hun all tid og tankevirksomhet på jobben, og akkurat nå henger den i en tynn tråd. Så når hun får i hende et kjærlighetsepos fra Nord-Sverige, attpåtil fra en debutant, reiser hun umiddelbart til Kiruna for å sikre seg talentet. Hun forventer å møte en middelaldrende kvinne, men treffer i stedet en ung, maskulin gruvearbeider med et rikt indre følelsesliv. Plutselig er det som om Clara lever ut en av romansebøkene sine. Men hun kan da umulig blande kjærlighet og karriere. Eller er det mulig å få begge deler?

Blanke ark handler om å møte seg selv i døra og være villig til å prøve noe nytt på veien mot lykken. Dette er andre bok i Johanna Schreibers herlige trilogi om Schantz forlag.

29.august:

Are Kalvø: Nød. Roman

Are Kalvø si einaste skjønnlitterære bok.

Dette er ein underhaldande roman om alvorlege tema, om urettferd, om Bob Geldof og Live Aid, om kvifor vi blei som vi blei, om åttitalet og om å ha veldig dårlig samvit. Og om ein heilt vanlig fyr som blir lottomillionær og startar innsamlingsaksjonen “Lottomillionærar for Afrika”.

  • Laura Dave: Det siste han fortalte meg. Roman
  • Susan Jeffers: Dans med livet! Selvutvikling
  • Charlotte Glaser Munch: Uønsket besøk: min stamcellebehandling mot MS. Helse

30.august:

Bjørn Bakken: Lang lang rekke. Krim. 

De tok fra ham alt. I ti år har han sonet i fengsel. Uskyldig. Carl Fredrik Skog returnerer til Kristiansand med ett mål: å finne de skyldige. For å hevne. Og drepe.

Politibetjent Renate Gundersen hadde lovet seg selv å aldri vende tilbake til hjembyen Kristiansand, men nå er hun her. For å jakte sannheten om farens død. De møtes, og mot alle odds blir de en duo. Som starter jakten på de skyldige. En livsfarlig jakt som avdekker groteske forbrytelser. Vil de få sin hevn? Jeger og bytte. Drapsmann og offer. Hvem heier du på?

  • Dorthe Erichsen: Nye tider. Serieroman. Bok nr 22 i Seterliv-serien
  • Kaja Nylund: Dukkehuset. Roman. Bok nr 2 om Madame Blonde

31.august:

Johanne Refseth: Psykolog med sovepose. Selvutvikling

Dette er historien om hvordan psykologen kurerte sin egen kjærlighetssorg ved å bli en utesovende friluftselsker med hang til kaffebål og mosegrodde skoger.

Vi følger Johanne Refseth fra friluftslivets spede begynnelse i Nordmarka til langturer på Norges vidder, mens hun forteller om psykologien bak det å være menneske. Om hvorfor følelser blir til magesmerter, indre uro, hodepine og konsentrasjonsproblemer. Og om hvordan vi deretter begynner å unngå de indre signalene ved å kritisere oss selv, utsette ting, ikke tørre å være lykkelige eller skrolle oss vekk fra følelsene.

Via furubål, soloppganger og nyfisket ørret viser Refseth hvordan du kan bli kvitt fysiske problemer ved å bli kjent med følelsene dine, og hvordan du får bukt med destruktive tankemønster og ødeleggende vaner og blir et helt menneske igjen.

  • Hilde Rød-Larsen: Diamantkvelder. Roman

Du finner alle disse og tusenvis av andre lydbøker i Fabel-appen. Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende.

 Klikk her for å starte din prøveperiode!