Anne Ryg har én ting hun ikke klarer seg uten i lydbok-studio - Fabel

Anne Ryg har én ting hun ikke klarer seg uten i lydbok-studio

Det finnes knapt noe lydbok-lyttere finner mer irriterende enn lydbøker med ord som blir uttalt feil. Skuespiller Anne Ryg har alltid et hemmelig våpen tilgjengelig for å unngå nettopp det.

– Jeg klarer meg ikke uten NAOB.no, forteller hun.

– Det er en fantastisk ordbok for oss uttale-nerder!

Lydbokinnleser og skuespiller Anne Ryg
– Jeg har vært så heldig å få lese inn utrolig mye bra litteratur. Ofte er det bøker, forfattere eller tematikk jeg ikke ante noe om på forhånd, forteller Anne Ryg.

Bonus å lære noe nytt

Og ser vi på den lange lista over lydbøker Anne Ryg har gitt stemme til, er det grunn til å tro at ordboka får kjørt seg. Ryg er en av Norges aller mest populære lydbok-stemmer, og lydbøkene hun har lest inn spenner fra krim og feelgood til romaner.

– Hva slags lydbøker liker du aller best å lese?

– Jeg liker veldig godt variasjonen i det å lese inn ulike sjangre. Men det er klart det er en bonus de gangene jeg opplever å lære noe nytt om verden og oss mennesker, sier Ryg.

Hun nevner bøker som Fri Av Lea Ypi, Morsmelk av Nora Ikstena og En godt bevart hemmelighet av Silje Førsund.

– Og så er det selvfølgelig alltid en fryd å lese inn Anne Holts bøker. De morer og svir. Og Nina Lykke. Og Maja Lunde. Å, det er så mange jeg får lyst til å nevne!

– Hvordan klarer du å gi ulike stemmer til de forskjellige personene i boka, slik at de er gjenkjennbare?

– Jeg ser for meg personene og prøver å fargelegge litt ut fra det. Jeg sier litt, for det er en balansekunst det å kunne gi en farge til en karakter uten å spille ut for mye. Jeg prøver å unngå å lage et enmanns-hørespill.

Kokt vann smører stemmebåndene

Å bruke stemmen i mange timer i strekk kan være en påkjenning, og som mange andre lydbok-innlesere har Ryg noen faste vaner når hun går i studio.

– Jeg må alltid ha med et glass med 2/3 kokt vann og 1/3 kaldt vann. Det er fordi jeg opplever at det «smører» stemmebåndene bedre enn bare kaldt vann, forteller hun.

En liten funfact: 

I tillegg til å være skuespiller ble jeg ferdig utdannet sykepleier i en alder av 52. Å kunne en del medisinske ord og uttrykk har kommet godt med som innleser. Nå skal jeg snart begynne innlesningen av boken Livmoren av Leah Hazard, og forhåpentligvis er det et passende oppdrag for meg som jobber med gynekologi. 

Anne Ryg

ANNE RYG:

 

Vil du høre lydbøkene Anne Ryg har gitt stemme til? Som Fabel-abonnent lytter du ubegrenset til lydbøker i Fabel-appen.

Og du? Som ny kunde prøver du Fabel gratis og helt uforpliktende.

Klikk her for å starte din prøveperiode!