Hasse Hope – Lydbokinnleser – Intervju | Fabel

“Skummelt i starten, men så blir man vant til sine egne stemmemessige styrker og svakheter.” – Hasse Hope

Hasse Hope er en av våre fantastiske innlesere. I tillegg til å lese sin egen bok Compis, har han blant annet lest barnebokserien Svingens gale verden. Vi tok en prat med den populære humoristen for å høre hva han tenker om å lese inn lydbøker!

Hasse Hope er for mange mest kjent som komiker og programleder, men han har også gjort stor suksess med romanen Compis – og som lydbokinnleser. Foto: Ingvild Grane

– Det mest interessant . med å lese lydbøker er å utforske ulike måter å tolke karakterene på.

Når jeg får frihet til å leke meg med stemmen min og finne nye måter å skille karakterene fra hverandre, da har jeg det gøy.

Hvordan skiller det å lese inn bøker seg fra andre skuespilleroppdrag?

Man blir enda mer selvbevisst enn ellers, fordi man kun hører sin egen stemme i mange timer i strekk. Man får et veldig spesielt forhold til hvordan man snakker og artikulerer. Skummelt i starten, men så blir man vant til sine egne stemmemessige styrker og svakheter.

Hvilken bok har vært mest spennende å jobbe med, og hvorfor?

Må nesten være litt selvopptatt og si min egen, “Compis”. Jeg hadde hatt en idé om hvordan min karakterer var, men det å sitte der og faktisk spille dem var helt surrealistisk. De ble plutselig levende på en helt ny måte.

Hvilken bok har vært mest utfordrende, og hvorfor?

Å lese inn Christopher Pahles “Kass og Tycho – De forbudte solsystemene” var krevende siden den har uendelig mange rare karakterer. Og siden jeg bare hadde lest hans bok én gang, var det vanskelig å holde tunga rett i munnen og ha riktig stemme til riktig karakter.

Hvordan forbereder du deg til en dag i studio?

Jeg leser boka først og tenker litt gjennom hvordan disse karakterene burde høres ut. Leser høyt for meg selv til jeg synes jeg har noe som funker.

Også synger jeg i dusjen for å varme opp stemmen.

Hasse Hope forteller at karakterene i hans egen bok fikk liv på en helt annen måte for ham da han leste den inn på lydbok. Foto: Ingvild Grane

Hender det at du kjenner på følelser for det du leser under innlesningen eller går det mer på automatikk?

I lengre bøker som Kass og Tycho så blir man jo engasjert, det er vanskelig å ikke kjenne på det når det skjer såre eller vonde ting i boka.

Har du en favorittlydbok i Fabel som du vil anbefale andre å høre?

Jeg synes Erik Hivju gjør en fabelaktig jobb med Ild og blod. En fryd!

Har det noen gang skjedd noe uforutsett i studio som du vil fortelle om?

Tenker du på den gangen jeg prompa og måtte ta pause i fem minutter? Det vil jeg helst ikke fortelle om. Hehe.

Er det stor forskjell på å lese inn sin egen bok kontra det å lese inn andres bøker?

Veldig! Å lese min egen bok høyt ga meg et nytt forhold til den på godt og vondt. Den ble levende for meg, men samtidig oppdaget jeg svakheter som jeg skulle ønske jeg kunne rette opp i. Sånn er det nok for de fleste.

Du leser jo en del barnebøker, må du noen ganger ta pauser for å le?

Det skal ekstremt mye til for at jeg ler, men jeg smiler og humrer en del. Også ler jeg når jeg leser noe feil. For en klodrian!

Lydbøkene Hasse Hope snakker om i dette intervjuet kan du finne i Fabel. Hvis du enda ikke har blitt abonnent kan du nå få gratis prøvetid!