Intervju med innleser Kathrine Thorborg Johansen | Fabel

“Det kan være et veldig deilig avbrekk fra resten av dagen da man konstant er utsatt for mange inntrykk.” – Kathrine Thorborg Johansen

I serien vår av gode innlesere har vi plukket ut dyktige Kathrine Thorborg Johansen som har lest mye for oss. Blant bøkene Kathrine har lest finner du barneboka Syden.

Kathrine Thorborg Johansen har lest en lang rekke lydbøker for Fabel.
Foto: Ingvild Grane, Fabel

Hva synes du er det mest interessante ved å lese inn lydbøker?

Jeg synes det er veldig gøy at man for det første får lese mange bøker, i ulike sjangre man ellers kanskje ikke naturlig ville valgt. Og ikke minst være med på å tonesette og formidle en bok videre gjennom sin egen stemme og fargelegging. Det oppstår en helt egen stemning når man sitter i studio sånn over litt tid og man finner sin egen flyt. Kan nesten minne litt om meditasjon for det er som om resten av verden der ute opphører og man kun kan konsentrere seg om historien i boken. Det kan være et veldig deilig avbrekk fra resten av dagen da man konstant er utsatt for mange inntrykk. 

Hvordan skiller det å lese inn bøker seg fra andre skuespilleroppdrag?

Det er stor forskjell fordi du bare har en liten del av instrumentet ditt å spille på, altså stemmen. Men det er veldig morsomt å se hvor tydelig en intensjon kan bli selv bare ved hjelp av dynamikken i stemmen. 

Hvilken bok har vært morsomst/best/mest spennende å jobbe med, og hvorfor?

Jeg synes det er veldig vanskelig å si hvilken som er best, for man må på en måte hver gang finne akkurat det som er særegent og gøy med den boken man leser, for å gjøre akkurat det historien spennende eller interessant. Jeg tror man må like historien man leser inn for å kunne formidle den på en spennende måte!

Hvilken bok har vært mest utfordrende, og hvorfor?

Jeg leser en fantasy-bokserie for ungdom som er på syv bøker i alt i hele serien, hvor hver eneste bok er mellom 5-800 sider. Der er det veldig mange karakterer som har fått (noen ganger) temmelig outrerte stemmer. Og det kan av og til være litt vanskelig å holde styr på hvilken karakter man har gitt hvilken stemme, spesielt hvis det er en karakter som figurerer kun i starten og slutten av boken. Da blir det litt detektivarbeid for å finne tilbake til den riktige stemmen. 

Hvordan forbereder du deg til en dag i studio?

Jeg sover mye på natten og prøver å drikke litt vann i forkant, så man skal unngå tørr stemme og hals. Gjør litt oppvarmingsøvelser for munn og stemmebånd hvis jeg kommer tidlig på morgenen og prøver å unngå for mye kaffe da det gir magerumlinger lett. ( og så går jeg aldri på fylla kvelden før for da er det umulig å konsentrere seg…hehe)

Hender det at du kjenner på følelser for det du leser under innlesningen eller går det mer på automatikk?

Hvis det er en god bok kan jeg kjenne på mange følelser absolutt.

Har du en favorittlydbok i Fabel som du vil anbefale andre å høre?

Jeg ble veldig glad i boken “Frøken Island” (red. anm: denne er kun tilgjengelig for kjøp enn så lenge). Det synes jeg var en helt nydelig bok.

Du har lest både barnebøker og krim, hva er forskjellen på å lese inn de ulike sjangrene?

Tja det kommer an på boken. Men det kan generelt være “lov” i barnebøker å lage litt forskjellige stemmer og leke seg med tempo og rytme litt mer. Spenningsbøker krever kanskje en litt mer lavmælt intensitet og pausering på de riktige plassene for å maksimere spenningen i en situasjon for eksempel. Et godt øyeblikk av suspence er når hovedkarakteren oppdager hvem morderen er for eksempel! I den pausen ligger det mye gøy!

Og vil du høre bøker i Fabel, kan du prøve Fabel gratis og uforpliktende. Klikk her for å starte din prøveperiode